Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dit land is vergeven van azijnpissers

  •  
03-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
SFA001016675

© 1800-01-01 00:00:00 Tank slecht barricades bij krakersrellen in de Vondelstraat in Amsterdam, 1980.

Blijkbaar doe je er als generatie pas écht toe als je goed onverantwoord bent
Volgens de statistieken was Amsterdam jaren geleden vergeven van jonge mensen. Er ontstond tussen 1965 en 1975 een ware jeugdbult. Dat is een shitload aan jongeren, maar dan in ouderwets Nederlands. Berlijn, München, Parijs?  Niet revolutionair genoeg. New York? Londen? Neen. In Amsterdam kon je lekker jong zijn en jezelf afzetten tegen je ouders. Lekker revolutionair. Heel woelig en broeierig, daar hielden ze van. Naïef vredesgeloof, bloemetjes, studentenverenigingen oprichten, bezig zijn met seks en drugsgebruik. Aan feest en idealen geen gebrek.
De wereld lag aan de voeten van deze zogenoemde ‘babyboomers’. Van mij had het niet gehoeven hoor. Nadat genoten werd van feest en welvaart, gingen ze onverantwoord om met belangrijke maatschappelijke instituties waarover zij het beheer kregen. En dat is niet alles. Demografisch gezien voelen we nog steeds de last. Na die explosie aan jongeren, kampen veel westerse landen met een vergrijzende bevolking, wat de financiering van de socialezekerheidsstelsels in die landen onder druk zet.
Zo. Dat klinkt naar. Het ís namelijk best naar om mensen op grond van hun geboortejaar te kleineren. Toch zijn bovenstaande kwalificaties vele malen meer terecht dan de column van Auke Kok in de NRC van zaterdag 22 april.
Een stuk over, jawel, Amsterdam.
De hoofdstad zou vergeven zijn aan jonge mensen. Of ook wel ‘millennials’ genaamd. Want als je een grote groep, geboren in pakweg 20 jaar, met enige negatieve connotatie kunt categoriseren op leeftijd dan kan je daar zo lekker algemene uitspraken op loslaten. Daar houden mensen van, en populair leuterende, azijnpissende, oude mannen in het bijzonder. Want ja, daarmee toon je toch in een paar woorden de superioriteit aan van jouw eigen generatie: ”wij hebben ervoor gezorgd dat ‘jullie’, slappelingen, het zo goed hebben”.
Het betoog van Kok heeft maar één strekking: Amsterdam bestaat alleen nog maar uit jongeren, en dat maakt de stad volstrekt onleefbaar. Zin na zin druipt de frustratie ervan af, want och wat spreken die jongeren van nu toch slecht Nederlands. En, wat hadden ‘ze’ veel in de bieb kunnen studeren in plaats van uitgaan op vrijdagavond. Millennials staan immers in veel te lange rijen voor de club. Dat is verloren tijd waarin veel nuttigere dingen kunnen worden gedaan. Kok had het wel geweten. Hij zat vroeger gewoon in de bieb zichzelf te ontplooien. Net als zijn leeftijdgenoten, studenten in 1980.
Het ware verhaal van toen is toch echt anders. Kok zal het wel vergeten zijn. Een gewelddadige Kroningsoproer, krakersrellen waar het leger aan te pas moest komen en grote plunderingen. Lekker rellen! Ach, ik moet me niet zo aanstellen.
Terwijl Kok en zijn generatiegenoten druk bezig waren met dat “studeren in de bieb”, zaten de eerste millennials nog in de luiers. U weet wel, die slappe, hinderlijke jeugd van tegenwoordig waar Kok zo’n minachting voor voelt. Blijkbaar doe je er als generatie pas écht toe als je goed onverantwoord bent. Het is spugen op alles waar hij en zijn generatie ooit voor dachten te staan: progressief, vrijdenkend en soms ook gewoon een beetje genietend van het leven.
Nederland vergrijst, de babyboomgeneratie gaat met pensioen en geniet van een lange oude dag. Gelukkig veroudert de bevolking van Amsterdam minder snel dan elders. Kok zou God op z’n blote knieën mogen danken dat de hoofdstad niet hetzelfde lot ondergaat, want een grote stad hoort bewegelijk te zijn. Nu en in de toekomst. Liever “baarden” met laptops dan een populair leuterende, azijnpissende, oude man.
Dit artikel verscheen eerder op de website van Caesar Bast
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

FrankVerdellen2
FrankVerdellen216 mei 2017 - 23:30

Ik kan mij grotendeels wel vinden in het stuk van Ceasar, al vind ik wel dat de zgn. millenials eens wat flinker mogen worden en niet op zo snel gekwetst moeten zijn, maar verder, de jeugd heeft de toekomst en voor ons, de ouderen gaat langzaam maar zeker het licht uit. that's life, al eeuwen lang.

CharlesdeValois
CharlesdeValois14 mei 2017 - 16:05

Dit is een zwart wit verhaal. Want met evenveel recht kan je zeggen dat men vroeger bijvoorbeeld de eigen band plakte van de fiets terwijl niemand meer een lap top gebruikt om op te zoeken hoe je een band kan plakken.

rbakels
rbakels14 mei 2017 - 9:11

Amsterdam is veel te duur geworden voor jongeren. Geef mij maar Berlijn. Of Kyiv (Russisch: Kiev), waar je bier gewoon in kraampjes op straat kunt kopen.

Jan Klaasen
Jan Klaasen11 mei 2017 - 5:50

Helemaal eens met de schrijver. Zeker als je dagelijks de reacties op joop leest.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 mei 2017 - 22:26

Bast heeft Auke Koks mild spottende column zo te zien niet echt goed gelezen. Bovendien had hij op een van zijn devices binnen enkele seconden boven water kunnen halen dat Kok niet van de babyboom is, maar van Gen-X: qua geboortejaar, maar ook cultureel: qua schrijfstijl, onderwerpkeuze, humor, etcetera. [Kok zal het wel vergeten zijn. Een gewelddadige Kroningsoproer, krakersrellen waar het leger aan te pas moest komen en grote plunderingen. Lekker rellen!] Ik denk eigenlijk dat Kok zich dat nog wel herinnert. En ook waarom die rellen helemaal niet 'lekker' maar nodig waren: schrijnende leegstand, speculatie door criminele huisjesmelkers en een gemeentebestuur dat de binnenstad en de negentiende-eeuwse wijken ernstig had laten verloederen. Mede door de inspanningen van de kraakbeweging zijn talloze historische panden bewaard gebleven en zijn buurten als de Pijp, de Staatsliedenbuurt en het WG-terrein gered van de slopershamer en opgeknapt. Precies de buurten die nu in hoog tempo onleefbaar worden gemaakt door platforms als Airbnb of Netpicks - uitwassen van die zogenaamde 'shared economy' waar hipsters zo dol op zijn. En ja, die baarden met die opgeschoren pruikjes-met-scheiding zijn niet alleen eindeloos stom - ze zijn ook echt ongeschikt voor het publiek verorberen van pulled pork. Ik kan het ook niet helpen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mei 2017 - 8:32

Kok is van1956 dus duidelijk geen baby-boomer. Leegstand was gebruikelijk in alle binnensteden zelfs in de provincie. Ook in Arnhem en in Groningen bv waar de schippershuisjes waren dichtgetimmerd of in opslagruimte omgezet. Inmiddels alles opgeknapt en bewoond mede dankzij krakers.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder5 mei 2017 - 7:09

Ceasar heeft blijkbaar niet meegekregen dat onder aanvoering van de Telegraaf de meeste Amsterdammers stonden te juichen toen het werkschuwe langharige tuig door de mariniers van de Dam werden geranseld. Hoewel vaak anders gedacht word was in die tijd de tolerantie ten aanzien van jongeren ook al niet erg groot. Alle jongeren hebben recht op hun generatieconflict maar om nu een generatie van zeven jaar geleden te kiezen is wel heel erg over de datum. Ooit krijgen de jongeren van nu het voor het zeggen. Ik als babyboomer heb daar weinig vertrouwen in aangezien omdat heel vaak dezelfde truttige vooroordelen worden uitdragen waar mijn ouders zo graag aan vast wilden houden.

1 Reactie
Jonas DeRidder
Jonas DeRidder5 mei 2017 - 7:12

generatie van zeven jaar geleden = zeven generaties geleden

Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen4 mei 2017 - 11:46

Amsterdam als centrum van het universum dan maar weer. Misschien moet Caesar eens buiten de ranstad vertoeven.

Patrick Faas
Patrick Faas4 mei 2017 - 11:06

Bij veel zoogdieren dagen jonge mannetjes de baas uit, dus dat lijkt me vrij natuurlijk. Een baas die de jonge mannetjes straft zien we ook bij veel zoogdieren, maar een baas die jonge mannetjes uitdaagt? Is dat niet een beetje kinderachtig?

wouterw2
wouterw24 mei 2017 - 9:40

Ach Heer Bast, het is van alle tijden. De babyboomers waren lui, langharig tuig, luisterden naar de foute muziek, lazen de verkeerde boeken en wisten niet wat echte honger was. De grote massa had niets met de "wilde-jaren" en zocht zijn plek is de samenleving. De jaren '80 was een decernium met hele hoge werkeloosheid, maar de meesten vonden hun plek. Daarna kwam de patat -generatie, de generatie-nix, de millennials en zo heeft ieder generatie wat te zeuren over de volgende. Ook de uwe zal dat doen. Uw generatie heeft 1 grote mazzel, welke uniek is. Al dat vermogen in afbetaalde huizen, aandelen, verzekeringen en hoge bank tegoeden komen uw generatie ten goede. 20K/Kind is belasting vrij. Van de rest is de eerste 120k met 10% belast, de rest met 20%. Mijn inschatting is dat dat giga vermogen zijn voor de komende 20-30 jaar. En dat komt de millennials allemaal ten goede. Dus ophouden met zeuren, aan de slag en maak er wat van.

Vuurrood
Vuurrood4 mei 2017 - 8:35

En weer een welke brood ziet in het ouwehoeren over en afzeiken van "babyboomers". Heerlijk generaliseren. Lekker zeuren over "babyboomers" welke alles opgemaakt hebben. Vergeten te vermelden dat dezelfde Caesar behoort tot een generatie welke in het algemeen contributie van een vakvereniging, ook wel bond genoemd, te duur vindt. Waar ik Caesar en zijn generatie genoten nooit over hoor als het laatste speeltje van Apple aan de stamtafel besproken wordt. Ik wil Caesar er aan herinneren dat als je later ook van een pensioen wil genieten je daar echt premie voor af moet dragen. Dat pensioen krijg je namelijk van niemand cadeau! Doe eens net als de babyboomers Caesar en regel je toekomst in plaats van op een zonovergoten terras onzin stukjes voor je website in elkaar te flansen!

FransBrinkman
FransBrinkman4 mei 2017 - 6:42

Ben ik een ouwe lul als ik zeg dat het eeuwige gezeur over generaties me de neus uit komt?

Pater
Pater4 mei 2017 - 2:25

De column van Kok is veel humoristischer dan die van Bast. Dat kunnen die millennials ook al niet ...

herman46
herman463 mei 2017 - 23:37

Niet elke 'babyboomer' was de hemelbestormer en geobsedeerde genotzoekerdie u hier in uw slachtofferrolreactie beschrijft. Verrreweg de meesten maakten gewoon hun opleiding af, zochten werk - dat er in overvloed was - zochten en vonden een partner, kregen misschien kinderen en deden hun ding. Ik was zo'n brave, misschien wel saaie, babyboomer. Dat woord bestond toen natuurlijk helemaal nog niet. Laten we nou niet het zelf benoemde walhalla, genaamd Amsterdam, als ijkpunt nemen voor wat mijn generatie heeft voortgebracht. We gingen nog braaf in militaire dienst, verloofden ons voor we gingen trouwen en spaarden braaf voor de uitzet. Ik heb meer dan veertig jaar gewerkt, belasting, premies en pensioen betaald. Van dat pensioen geniet ik nu met volle teugen. Het zelfde geldt voor mijn Aow-uitkering die u als werkende(?) nu voor mij betaalt. (Hartelijk dank daarvoor overigens). Zoals ik van zeventiende tot mijn vijfenzestigste voor de oudjes van toen betaalde. Schei uit met meelijzoekende gezeur en zoek je plaats in de samenleving zoals ik dat ook heb gedaan en maak wat van dit land.

2 Reacties
5trong5tyle
5trong5tyle4 mei 2017 - 8:28

" We gingen nog braaf in militaire dienst, verloofden ons voor we gingen trouwen en spaarden braaf voor de uitzet. Ik heb meer dan veertig jaar gewerkt, belasting, premies en pensioen betaald. Van dat pensioen geniet ik nu met volle teugen. Het zelfde geldt voor mijn Aow-uitkering die u als werkende(?) nu voor mij betaalt." Oh god, het "Militaire dienst" argument. Alsof verplicht zijn in een zandbak aan de andere kant van de wereld vreemdelingen af te knallen voor de belangen van Shell iets goeds was. Ik ben niet getrouwd, maar volgens mij kan je nog steeds niet trouwen in Nederland zonder in ondertrouw, oftewel een verloving, te gaan. Sparen willen de meeste jongeren wel, maar na de kosten van de sociale premies, de woonkosten die de pan uit rijzen en de lagere lonen voor hetzelfde, of meer werk, dat jij de laatste 40 jaar gedaan hebt blijft er bar weinig over om te sparen. Oh, en voor het "maar dan koop je toch geen kompjoeter of eifoon" argument om de hoek komt, ja, maar de kans dat je dan nog kan solliciteren op andere banen of in contact kan zijn met de overheid wordt dan ook een stuk kleiner. De Babyboomer generatie gaf lustig geld uit aan allerlei auto's als statussymbool, maar de meeste van mijn vrienden kunnen een goedkope en praktische auto niet eens betalen, laat staan een statussymbool. De meeste jongeren gunnen je dat pensioen wel, onze ouders zijn immers van die generatie en we willen dat het goed met hen gaat. Maar wanneer we richting de 2 werkenden per gepensioneerde gaan, snapt iedereen die nog moet meebetalen dat het systeem onhoudbaar wordt. Dat is het al voor velen die verplichte pensioensbijdragen moeten afstaan, zonder dat er voor hen nog enige zekerheid in het verschiet is. Dus velen hebben problemen met jouw "na mij de zondvloed" houding ten opzichte van ons reële pensioenprobleem. Terwijl wij verzuipen om anderen hoog te houden, toon je daar weinig dankbaarheid of begrip voor, dat is voor de meesten onder ons het probleem. Een beetje solidariteit zou op zijn plaats zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de millenials gehad die in plaats van in Nederland de hand uit te houden voor wat overheidsgeld, er voor hebben gekozen Europa in te trekken op zoek naar werk, een plek in de samenleving en een menswaardig bestaan, die nu weer bedreigd worden door babyboomer-partijen die ons uit Europa willen hebben en ons geluk kapot willen maken. Maarja, zolang jij je pensioencenten maar krijgt toch?

Vuurrood
Vuurrood4 mei 2017 - 8:47

Ik ben bang dat uw meer dan terechte betoog aan Caesar en een gedeelte van zijn generatie niet besteed is. Het gehoor en zicht van Caesar en een gedeelte van zijn generatie is nog al selectief. Er zit namelijk een soort van dop in hun oren en het zicht gaat niet verder dan het beeldscherm van mobiel en/of Ipad.

JanB2
JanB23 mei 2017 - 23:24

Hij zat vroeger gewoon in de bieb zichzelf te ontplooien. Net als zijn leeftijdgenoten, studenten in 1980. Precies. En dat is meteen de reden dat die jonge generatie verwende bralapen het NIET gaat redden. In tegenstelling tot de babyboomers en de generatie daarna.Wen er maar aan, Iphone-neuroten. Het enige dat je de babyboomers kunt verwijten is dat ze hun kinderen niet hebben opgevoed.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mei 2017 - 14:21

" Het enige dat je de babyboomers kunt verwijten is dat ze hun kinderen niet hebben opgevoed." En dat ondanks het feit dat getrouwde vrouwen in die tijd nog massaal thuisbleven en kinderopvang praktisch onbekend was.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 mei 2017 - 14:47

Ik zou niet weten waarom ik als babyboomer mijn kinderen niet goed heb opgevoed... Generalisaties....de een na de ander...

malou3
malou33 mei 2017 - 21:45

Zie het als een perpetuum mobilé.. De oudjes van toen noemden de jongeren van toen: "langharig werkschuw tuig." De oudjes van nu, noemen jongeren van nu verbitterd: "hang jongeren"...(ook behoorlijk respectloos!) Het is één pot nat, en in de toekomst zullen er weer vele azijnpissers komen, die helemaal vergeten zijn hoe spannend en uitdagend het is om jong te zijn. Zorg dat je er straks niet bij hoort, bij de azijnpissers, als je zelf een ouwe *** bent. ;-)

Patrick Faas
Patrick Faas3 mei 2017 - 16:57

Had het laten gaan. Doordat u aandacht besteedt aan de column van Auke Kok gaan meer mensen er voor betalen om hem te lezen en zo verdient NRC er nog aan ook. En inderdaad, heel naar om mensen op grond van hun geboortejaar te kleineren, net als racisme en andere vormen van generaliserende discriminatie. Nooit doen.

Gerygrr
Gerygrr3 mei 2017 - 16:15

Wat jammer, dat de schrijver en misschien ook Auke Kok de tegenstelling tussen de generaties als uitgangspunt neemt. Ook ik ben babyboomer en kijk anders tegen de generatiekloof aan. Voorop staat, dat geen kind er iets aan kan doen wanneer hij/zij is geboren. Je moet het opgroeien van elke generatie begrijpen in de historische context waarin het gebeurt. De naoorlogse generatie zat vol idealen, wilde een betere toekomst maar was tegelijkertijd opgevoed met het idee door hard werken en studeren zich op te kunnen werken tot een beter bestaan. Het was een prestatiemaatschappij, ook zuinig opgevoed en gericht op het helpen van minderbedeelden. Kinderen werden streng opgevoed. Scholen waren streng. We zien nu hoe dat heeft uitgepakt. Ik bestrijd de mening dat we kunnen gaan genieten van een lange oude dag. Het is een illusie dat we gemiddeld ook gezond ouder worden. Mijn generatiegenoten betalen ook de tol voor allerlei ziekten als gevolg van slechte voeding in de oorlog of hongersnood en de slechte gewoontes zoals roken en junkfood...... Wij groeiden op in ruimtes die constant blauw stonden van de rook, thuis èn op school. Van mijn vrienden zijn er al velen overleden als gevolg van kanker en hartfalen.... Gezond oud worden is er vaak niet bij, maar de WAO is al afgeschaft en van de nieuwe wetten en van het UWV krijgen we net zo goed als de jongeren hoofdpijn en te maken met een inkomensachteruitgang die we niet meer kunnen opvangen. Ziek geworden en veroordeeld door beeldvorming zoals in dit artikel. Kansloze werkloze ouderen, die zien afgebroken worden waar ze hard voor hebben gewerkt en premies voor hebben betaald. Ouderen die misschien geluk hebben hun eigen huis gespaard te hebben, zodat ze inderdaad een vermogen hebben opgebouwd, dit vermogen kun je niet eten, toch? Ook is door fout beleid een tekort aan betaalbare huizen ontstaan en stijgen de huizenprijzen, dus de vermogens worden daardoor weer zogenaamd hoger..... De welvaartsstaat is opgebouwd door de ouderen van nu, niet voor zichzelf maar voor alle volgende generaties. Het zijn de politici van nu die alles weer gaan terugdraaien en die om steun te vragen voor hun bezuinigingen. Zij hebben bedacht de babyboomers aan te wijzen als schuldigen. Het verhaal van de onbetaalbare pensioenen in de toekomst zijn verzonnen en veroorzaakt door een greep in de pensioenpotten door Lubbers. Het geld is gebruikt om de begrotingstekorten weg te werken hetgeen nodig was voor toetreding tot de EU. Gericht dus op de toekomstige welvaart. We worden dus helaas uit elkaar gespeeld jong en oud en dat doet mij verdriet. Alstublieft let deze dagen op de emoties van allen die getuigen over de oorlog en probeer je in te leven in een andere tijd en de opofferingen van die generaties! Wij zijn allen kinderen van onze eigen tijd, de geschiedenis herhaalt zich steeds weer. We worden uit elkaar gespeeld en tegen elkaar opgezet om geplukt te kunnen worden.

Hank2
Hank23 mei 2017 - 14:43

Dat klopt: wij gingen nog de straat op tegen de oorlog in Vietnam en probeerden zand te strooien in de raderen van de consumptiemaatschappij: turn on, tune in, drop out. "Nadat genoten werd van feest en welvaart, gingen ze onverantwoord om met belangrijke maatschappelijke instituties waarover zij het beheer kregen." Ho ho ho, we waren een minderheid en werden weggezet als "langharig werkschuw tuig", zowel door de -toen al- heersende elite en hetzelfde klootjesvolk dat nu op de PVV stemt. Er werd van ons verwacht dat we volwassen werden, waarmee bedoeld werd dat we ons moesten schikken in de bestaande hiërarchie van de kapitalistische wereldorde. Al gauw bleek dat je gewoon buitenspel wordt gezet -door figuren als Reagan en Thatcher, Wiegel, Lubbers en Kok- als je je niet onderwerpt aan de regels van het grootkapitaal en de meesten van ons waren nu eenmaal a) niet dom en b) niet voor martelaar in de wieg gelegd. De generaties die na ons kwamen spartelden helemaal niet meer tegen; die wilden alleen maar zo snel mogelijk carrière maken in de rat race. En nou beginnen ze ook nog te zeuren dat we in de weg zitten. Effe geduld, we gaan binnenkort vanzelf een keer dood.

1 Reactie
Minoes2
Minoes23 mei 2017 - 23:50

Dat heb je mooi gezegd, niets aan toe te voegen!

harry6
harry63 mei 2017 - 14:25

Dat hele Amsterdam kan me gestolen worden. Ze denken daar echt dat de wereld om 020 draait geloof ik.

BarendDeVries
BarendDeVries3 mei 2017 - 13:36

Jeetje. Wat een zure column, over azijnpissers gesproken. Ik ben meteen even naar die nrc-colomn gegaan om te kijken wat ten grondslag ligt aan deze oprispingen. Ik ben natuurlijk ook niet meer de jongste, maar dat eeuwige gewacht om misschien (er schijnen ook nog wel eens mensen te worden geweigerd vanwege een oncool outfit) ergens in te mogen. vind ik ook wel suf en een enorme tijdsverspilling. Maar ik heb nooit gedacht dat daar een hele generatie voor die clubs staat, volgens mij alleen dat soort dat zogenaamd niets wil missen en bang is ergens niet bij te horen. Tja, en dat soort mensen had je in mijn tijd ook al, en waren ook toen al onuitstaanbaar dom en oppervlakkig.

rbakels
rbakels3 mei 2017 - 13:25

Het probleem zijn de goedkope vluchten van easyJet en RyanAir. Ik hoorde dat ook Riga, toch niet een van de bekendste Europese hoofdsteden, geteisterd wordt door golven jongeren die zich daar voor een habbekrats heen laten brengen door een Billigflieger zoals RyanAir, en zich daar vervolgens goedkoop laten vollopen. De enige oplossing is om vlak bij Schiphol een enorm pretcentrum te bouwen waar je bij weer en wind via een overdekte gang kunt komen. Als flankerend beleid zouden de maatregelen tegen illegale taxi's meteen moeten worden gestopt, zodat een ritje van Schiphol naar Amsterdam onbetaalbaar wordt. Heeft Joop van den Ende niet nog een fijne studio leeg staan in Aalsmeer? Een industriële benadering van toeristen is toe te juichen. Naast de pijpleidingen voor kerosine die al naar Schiphol lopen zou ook een pijpleiding voor bier moeten worden aangelegd. In veel wereldsteden heb je een rosse buurt, maar Amsterdam is bij mijn weten de enige stad waar die buurt zich in het ooit zo prachtige historische centrum bevindt.