Joop

Lampedusa, een eilandje of een schaakstuk?

  •    •  
28-11-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Over asielzoekers in Italië
Ik dacht altijd dat Lampedusa maar een rots in zee was. Zoiets als het Peterselie-eiland bij Gibraltar. Maar dat is het niet. Lampedusa is een vakantie-eilandje. Zelfs gisteren liepen er nog mensen in bikini langs de kust. Maar, slechts een paar, en dat is een probleem.
Sinds de Arabische lente zijn er honderden boten met vluchtelingen en migranten uit Libië en Tunesië aangekomen. Touroperators annuleerden hotelreserveringen. Met tot gevolg dat de lokale economie op z’n gat ligt. De regering Berlusconi gaf de eilanders belastingkorting, maar het zomerseizoen van 2012 wordt ook weer niks. Lampedusa is het eiland van asielzoekers, van moedelozen, van verdriet en ellende. Bij de haven ligt een botenkerkhof. Afgedankte wrakken met Arabische belettering. Daar ga je niet op vakantie.
Verbrande matrassen
Er is geen vluchteling te bekennen op het eiland. Het opvangcentrum is gesloten. In september brak er een brand uit, aangestoken door de vluchtelingen die opgesloten zaten. Ik bezocht dit weekend het gesloten centrum. De verbrande matrassen liggen er nog, het is desolaat, en je kunt je de paniek van de vluchtelingen indenken.
De Italiaanse overheid heeft de haven van Lampedusa onveilig verklaard. Daarom brengt de marine geen bootvluchtelingen meer naar het eiland, maar worden ze naar Sicilië gebracht, zes uur verder varen. Het opvangcentrum is dicht en wordt niet heropend. Ik zie het als een signaal van de Italiaanse overheid: als de lidstaten in Europa niet tot overeenkomst komen over een echt gezamenlijk asielbeleid waarbij Noord solidair is met Zuid, dan zal Italië zijn opvang niet verbeteren. Lampedusa is een schaakstuk in een Europees spel over gezamenlijk asielbeleid.
Zonder vooruitzicht opgesloten
Hoe kon het zo fout lopen op Lampedusa dat vluchtelingen hun eigen centrum in de fik staken? Omdat ze er al maandenland, zonder vooruitzicht zaten opgesloten. Ze vreesden op de boot terug naar Noord-Afrika te worden gezet. De brand dwong de Italiaanse overheid de vluchtelingen daar weg te halen en naar Sicilië te brengen. Daar zijn de vluchtelingencentra beter, maar vooral ook open. Je kunt dus ook verdwijnen mocht je dat willen. Op Lampedusa kon dat niet.
Tijdens de humanitaire crisis van 2009 haalde de Italiaanse overheid de vluchtelingen al na een paar dagen weg van Lampedusa. In 2011 liet men ze daar zitten. De bewoners van Lampedusa voelt zich alleen gelaten. Een eiland van met enkele duizenden inwoners, dat zijn drinkwater moet importeren, kan niet langdurig omgaan met duizenden migranten, zeker niet als die bang zijn teruggestuurd te worden. Dan wordt het voor iedereen gevaarlijk.
De Afrikanen die van Lampedusa naar Sicilië gebracht zijn, wachten nu op een uitspraak in hun asielverzoek. Ik denk dat ze in veel gevallen een negatief antwoord krijgen. En wat dan? Sommigen willen terug naar Libië, waar ze werk hadden, maar niemand die ik sprak wil terug naar zijn vaderland. Niet met lege handen in ieder geval. Daar ligt wellicht een deel van de oplossing: naar huis met een geldbedrag. Als we niet bereid zijn naar dat soort oplossingen te kijken, zijn we getuigen bij de creatie van een hele grote groep illegale migranten.
GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini blogt over haar reis naar Sicilië en Lampedusa om te kijken hoe de opvang van bootvluchtelingen daar geregeld is. Bekijk de foto’s die ze maakte op Facebook.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

BasVV
BasVV28 nov. 2011 - 12:47

Dat is natuurlijk gewoon chantage. Ik ga terug als ik geld krijg. Gewoon niet aan beginnen.

BasVV
BasVV28 nov. 2011 - 12:47

Weet je. Jutdith. Waarom zijn deze mensen gevlucht. En reken maar dat ze daar veel geld voor betaald hebben. Wilden ze niet vechten. Of waren ze van de verkeerde kant. Of gewoon mensen die het zo niet meer wilden. Maar ze hebben één gelijkwaardige factor. Ze hadden geld. Nu zitten ze op het slechtste eiland waar ze terecht hadden kunnen komen. Bij de mafioso. Die weten wel raad met dit soort mensen. Reken er maar op dat dit big buisniss is. Hoe naief kun je zijn.

leeuwenvanj
leeuwenvanj28 nov. 2011 - 12:47

Jemen krijgt geld van de EU om vluchtelingen tegen te houden,Jemen moet wel lid worden van de WTO en in de vaart der volkeren meegaan doen. Globalisatie mag Jemen niet vergeten , wel de vluchtelingen.

BasVV
BasVV28 nov. 2011 - 12:47

Ach. Het is toch niet zo moeilijk om de meest mafioso te denken. Die gaan lekker veel geld verdienen. Zeker als groen links mensen die mensen van geld gaan voozrzien. Zonder geld terugsturen. Dan kan er ook niemand iets aan verdienen.

BasVV
BasVV28 nov. 2011 - 12:47

Die Maioso gaan die Afrikanen gewoon opblazen. Hoeveel is het je waart om weer terug te gaan. Met aangeame revolvers in de rug. maak je nou geen illusies. Dit is dat eiland. En daarom is dat dit eiland.

Tarak
Tarak28 nov. 2011 - 12:47

1. Wanneer komt er een referendum of de mensen die door de politici aan de EU zijn overgedragen wel een gemeenschappelijk asielbeleid willen of dat ze er bijvoorbeeld liever willen dat elk volk bepaalt wie zij toelaat op haar territorium. Er is in het verleden flink gevochten voor soevereiniteit van landen, Nederland heeft er 80 jaar oorlog met Spanje voor gehad, en nu komt mevrouw Sargentini en die wil het recht van elk volk om te bepalen wie zij binnen haar landsgrenzen toelaat zomaar van elk volk afpakken? Dat is dictatoriaal. 2. Wanneer komt er een referendum of de inwoners van Noord-Europa wel willen betalen voor Zuid-Europa? Solidariteit betekent van origine dat een individu solidair is met een ander individu. Als politici het woord solidariteit gebruiken dan gaat het over staatsdwang en het betekent gewoon: Jij moet betalen. Hetgeen wat eurofiele politici (bijdrage aan de EU en de afgrijselijke eurobonds) nu allemaal eisen van bijvoorbeeld Nederland, betekent dat het Nederlandse volk meer moet betalen aan de EU dan de herstellbetalingen die Duitsland aan Frankrijk moest betalen na WO I. En we weten allemaal waar de Vrede van Versailles uiteindelijk toe heeft geleid. Hoe durft u aan te komen met die zogenaamde "solidariteit"? 3. De mensen die op Lampadusa binnenkomen zijn geen asielzoekers waar de wetgeving voor asielbeleid ooit voor bedoeld is. Het zijn economische gelukszoekers. Die kun je ook zielig vinden, maar daar is de asielwetgeving niet voor bedoeld. 5. De EU wil 50 miljoen migranten naar de EU landen halen voor 2050. (bron: http://www.express.co.uk/posts/view/78180/50million-invited-to-Europe ' Wanneer komt er een referendum of soevereine staten dat wel willen, en vindt mevrouw Sargentini het ook niet misdadig en anti-democratisch dat terwijl er nu al zoveel problemen zijn met migratie dat de EU zo iets tegen de wil van vrije onafhankelijke volken wil opdringen. En is het eigenlijk niet zo mevrouw Sargentini, dat die EU gewoon bezig is met bevolkingspolitiek op z´n Stalins: waar Stalin de Baltische staten probeerde te russificeren, waar China Nepal probeert te Chineziseren, probeert de EU Nederland te de-Nederlandiseren, Duitsland te de-Duitsiseren en Frankrijk te de-Fransiseren.

addystoker
addystoker28 nov. 2011 - 12:47

hier ben ik het helemaal mee eens, we kunnen en mogen deze mensen niet de rug toekeren, ook niet op macro niveau, dat betekent dus dat Nederland zeer zeker niet moet bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking zodat mensen overal ter wereld normaal kunnen leven.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer28 nov. 2011 - 12:47

Jawel ontwikkelingshulp is nep het meeste geld is een politiek wapen om die landen verder uit te buiten stop met die mensen vermoorden en uit te buiten dat helpt

[verwijderd]
[verwijderd]28 nov. 2011 - 12:47

Naar huis met een geldbedrag, dat klinkt als chantage zeg. Ik denk dat verdere Arabische asielinstroom voor meer sociaaleconomische problemen gaat zorgen in het toch al extreem-rechts geworden Noord-Europa. De multiculturele samenleving als geheel kan dan onderuit gaan, voor zover dat nog niet is gebeurd.

1 Reactie
BasVV
BasVV28 nov. 2011 - 12:47

Ik denk dat ze niet voor niets naar dat eiland zijn gegaan. Iedereen weet dat de accpetatie minimaal is. Ze hoeven maar één vrouw lastig te vallen. En de hele gemeenschap staat met geweren klaar. Ze hebben geen kans. En dat weet Italie ook. Maar niet verkeerd. De Afrikanen hebben geen benul wat ze daar ze tegenkomen. Ach. Met de Maffia op valt niet te spotten.