Joop

Lale Gül wint NS Publieksprijs

  •  
17-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-11-17 om 20.11.54
Lale Gül heeft de NS Publieksprijs gewonnen , de prijs voor het beste boek van het jaar, gekozen door lezers in plaats van een vakjury. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt in de uitzending van M. Gül won de prijs voor haar debuutroman Ik ga leven over opgroeien in een streng islamitisch gezin. Het boek leverde Gül ernstige bedreigingen op.
In totaal werden er 210.130 stemmen uitgebracht, Gül sleepte daarvan 32 procent binnen wat haar de overwinning bezorgde. Kort voor het sluiten van de stembussen, gaf de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema een stemadvies voor de uit Amsterdam afkomstige Gül die zich gesteund zag door de burgermoeder toen de bedreigingen binnenrolden, haar familie met haar brak en ze moest onderduiken. Vorige maand werd een 19-jarige man tot 12 maanden jeugddetentie veroordeeld voor het bedreigen van de schrijfster.
Ik ga leven verscheen in februari en stond direct in de Bestseller 60 van de CPNB, waar het nog altijd instaat. Andere genomineerden waren onder meer Saskia Noort, Johan Derksen die aan tafel bij M Gül een terechte winnaar noemde, en Jan Dijkgraaf die opnieuw een verkiezing verliest. Ook genomineerd was de onlangs overleden RTL-verslaggever en Twitter-persoonlijkheid Ruud ten Wolde. Zijn boek Ziek Gelukkig was aanvankelijk niet genomineerd, maar lezers stemden het boek alsnog de lijst kanshebbers in. Ten Wolde maakte het verschijnen van zijn boek niet meer mee, maar Ziek Gelukkig kwam binnen op nummer 1 van de Bestseller 60.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks18 nov. 2021 - 15:18

Gefeliciteerd Lale, een terechte winnaar!

dirk den boer
dirk den boer18 nov. 2021 - 10:50

Ben het met Eric eens: de meeste stemmen zal ze niet zozeer aan haar literaire kwaliteitn te danken hebben, eerder aan de noodkreet van een jonge vrouw die in NL tussen twee muren haar weg moet zien te vinden, dat spreekt aan, vooral ook omdat het zo onuitgesproken blijft door de diverse bubbels. Over die muren: het wordt vaak gezien als een conflict tussen geloven (seculier christelijk en islam) maar dat is natuurlijk niet zo. Lees de wederwaarigheden op vakantie in dat Turkse bergdorpje, waar hordes kippen, schijtende koeien en arme kinderen zonder schoenen op de trottoirloze straat vol koeienpoep te vinden zijn. De Amsterdamse Lale ergert zich dood (maar kijkt scherp), haar moeder leeft er helemaal op, ze is intelligent (haalt haar inburgering met glans), en zou in dat dorp waarschijnlijk burgemeester of leidsvrouwe geworden zijn. Helaas, ze zit in Amsterdam meestal, met een lastig kind dat heel eigenwijs haar eigen (totaal verschillende) weg wil gaan. Het is een Shakespear drama in het klein. Maar de islam heeft er minder mee te maken als de cultuur van kleine achterlijke bergdorpjes, waar je je anders moet opstellen in gemeenschap en tegenover een verre, grotendeels afwezige staat dan in een seculier nederlands dorp of stadje. Ik heb het boek hier op tafel liggen, naast de koffie met soesjes.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 nov. 2021 - 11:04

Moeder had burgemeestersvrouw kunnen worden en achter de gordijnen aan de touwtjes kunnen trekken. Maar zelf burgemeester in dat dorp....?

Bernie2
Bernie218 nov. 2021 - 8:02

Helemaal terecht, los van de lezerspret. Met het biografische Ik Ga Leven kan Lale Gül de horizon verruimen van duizenden andere meisjes en (jonge) vrouwen die door een onprettige islamstroming en/of cultuur zijn gekneveld in een beklemmende en repressieve omgeving. Alleen daarom al een welverdiende prijs. En het zou mooi zijn als de autoritaire mannen in hun omgeving dit boek ook gaan lezen. Ter meerdere eer en glorie.

9 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*18 nov. 2021 - 9:41

Dag meneer Bernie. Mooi verwoord. Dank ervoor. Misschien moet er een Turkse vertaling komen van dit boek met name voor de Turkse gemeenschap wereldwijd. Nogmaals proficiat aan deze zeer moedige Nederlandse schrijfster. Chapeau????????✌

Bernie2
Bernie218 nov. 2021 - 10:16

GabrielMokummer*...And Justice for All!* - Dankjoe. Turkse vertaling lijkt mij ook een geweldig en nuttig plan. Overigens is het niet zo dat het alle mannen v/d Turkse (en andere islamitische) gemeenschappen betreft. De meesten denken en leven zelfstandig en hebben natuurlijk niets met dwaallichten die meeglibberen op visies van überstrenge koran-duiders waardoor hun vrouwen in de verdrukking raken.

Erik Geven2
Erik Geven218 nov. 2021 - 12:26

@Bernie ' De meesten denken en leven zelfstandig en hebben natuurlijk niets met dwaallichten die meeglibberen op visies van überstrenge koran-duiders waardoor hun vrouwen in de verdrukking raken.' Waar baseer je dat op?

Bernie2
Bernie218 nov. 2021 - 12:37

Erik, in sommige islamitische landen als Saoedi Arabië, Quatar, Iran, etc. worden vrouwen door zieke geesten zwaar onderdrukt. In Indonesië bijvoorbeeld, dat de grootste gemeenschap moslims kent, is dat nauwelijks het geval. In Nederland komt het zeker ook voor, het boek van Gül komt natuurlijk niet uit de lucht gevallen, maar jij baseert je op vrouwen met nihabs etc. die je op straat tegenkomt?

michellekepen
michellekepen18 nov. 2021 - 15:48

Bernie/GabrielMokummer*...And Justice for All!*, Die Turkse vertaling waar jullie om vragen, is precies wat Van der Horst eerder suggereeerde, zie: https://joop.bnnvara.nl/opinies/lale-gul-maakt-nu-vooral-vrienden-op-rechts Weinig kansrijk, zo concludeerde ik eerder. En wel om de volgende redenen - flink deel vd Turkse gemeenschap moet helemaal niets van Gül hebben (denk bijvoorbeeld aan de DENK-stemmers. En de Erdogan-stemmers) - een flink deel zal sowieso geen (zware) boeken lezen. - en een deel is (praktisch) analfabeet. Zoals bijvoorbeeld de ouders van Lale. - verspreiding in Turkije zelf, zal uit den boze zijn

dirk den boer
dirk den boer18 nov. 2021 - 16:34

Zouden autoritaire Turkse mannen het boek wel gan lezen, en zelfs als, wat zou de reactie van die koranvaste lullen (Lale's terminologie) zijn? Zouden ze gaan twijfelen aan zichzelf (Lale's moeder twijfelt nooit, volgens Lale, de koranvaste mannen des te minder, vrees ik). Maar ook de meisjes die twijfelen zullen er niet mee gediend zijn, het boek is namelijk sterk polariserend, alles of niets, " vrienden en familie hebben me genezen van vriendschap en verwantschap....ik zal eindigen zonder familie,, wegens het weigeren van hypocrisie..... dus Lale is tamelijk rigoureus en roekeloos wat familie betreft...

Erik Geven2
Erik Geven220 nov. 2021 - 2:44

@Bernie Ik heb een tijd in een Arabisch land mogen wonen.

dirk den boer
dirk den boer20 nov. 2021 - 16:19

De turkse vertaling van Ik Ga Leven zal ik hier op Joop maar alvast verklappen: YASAYACAGIM. Denk trouwens niet dat die er komt, de taferelen en inkijkjes van het boek zijn in een Turkse context volledig onbegrijpelijk, dus ook niet humoristisch of kritisch/alarmerend. tenzij gelezen door iemand die ooit in Europa gewoond heeft en een en ander kent. De Turkse Goede Tijden Slechte Tijden (waarin niemand ooit een hoofddoek draagt en nooit een kritisch politiek geluid te horen valt, alleen familiedrams die wij ons weer helemaal niet voor kunnen stellen) zijn de gesneden koek voor de Turkse Geert en Astrid. Alles heeft zijn plaats.

dirk den boer
dirk den boer20 nov. 2021 - 18:27

Om voorbeeld te geven van probleem met vertalen: Stel je wilt vertalen:Ik zag (in Turks dorp) dat een onooglijke man van rond de 30 naar me knipoogde als een debiel met sambal in zijn ogen. Hoe sambal te vertalen? OK, met iets Turks dat ook pittig en rood is, maar de rest? Zou er een turkse man kunnen lachen om die man van 30? Of een turkse dame? Zouden ze er de humor en de spot van kunnen waarderen? Dat betwijfel ik, en behalve die sambal frase, zijn er talloos andere die me moeilijk te vertalen lijken zonder de nederlandse context te kennen. Ik verwacht geen bestseller van die vertaling, zo hij al door de censuur zou komen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop18 nov. 2021 - 7:54

Moedige vrouw die hét durft te benoemen vanuit een positie die anderen niet lukt. Homo's en feministen worden al verketterd door een beweging in de maatschappij die beeldvorming belangrijker vind, dan de maatschappij in de westerse samenleving.

de passie preker
de passie preker18 nov. 2021 - 6:15

Dit boek is een ‘must’ voor mensen die in een linkse hoogopgeleide witte bubble leven. Maar toch is ‘Ik ga leven’ mijns inziens een onterechte winnaar. Ten eerste doet Lale Gül continue ontzettend haar best om te laten zien hoe slim ze is. Dit leidt echter jammer genoeg tot zinnen die gewoon pijn doen aan je ogen. Ten tweede laat Gül de conclusie dat haar ouders bekrompen zijn niet aan de lezer, maar is ze alleen maar aan het benoemen dat haar ouders slecht zijn. Daarmee zit dit boek meer op het niveau van schelden op het schoolplein dan dat het literatuur is. Erger nog ik begon mij tijdens het lezen steeds meer te irriteren aan Gül en kreeg daarentegen steeds meer sympathie voor wie Gül steevast ‘’haar verwekkers’ noemt. Haar ouders zo blijkt uit dit boek zijn weliswaar naar onze westers maatstaven hopeloos bekrompen, maar vanuit hun normen, waarden, geloof en cultuur doen ze oprecht wat hun het beste lijkt.

8 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot18 nov. 2021 - 7:49

Het boek van Lale geeft prima weer hoe verstikkend streng islamitische waarden zijn en waarom deze waarden totaal niet passen bij onze westerse waarden en normen, en wat het gevolg is van slechte integratie. En hoe lastig het is om hieruit te ontsnappen.. Alle 'goede' bedoelingen van de ouders ten spijt

Zandb
Zandb18 nov. 2021 - 8:39

preker Voor wat betreft die "inkse hoogopgeleide witte bubble"; voor iedereen die in "één bubbel" zit en denkt is een boek dat het bestaan van een andere bubbel/andere bubbels duidelijk maakt interessant. Of bent u dat niet met me eens?

Erik Geven2
Erik Geven218 nov. 2021 - 9:34

'Dit leidt echter jammer genoeg tot zinnen die gewoon pijn doen aan je ogen. ' Dat is ook niet zo erg, ze heeft dat boek namelijk niet geschreven omdat ze zo graag 'schrijver' wil zijn.

Paul250371
Paul25037118 nov. 2021 - 11:26

"Dit boek is een ‘must’ voor mensen die in een linkse hoogopgeleide witte bubble leven." Hoe denk je dat dit boek gewonnen heeft? Rechts leest namelijk niet.

Satya
Satya18 nov. 2021 - 11:45

Wat vind jij van Jared Taylor of Thierry Baudet? Kom niet klagen over hen. Dan zal ik je op je hypocrisie wijzen.

Erik Geven2
Erik Geven218 nov. 2021 - 12:25

@Satya 'Wat vind jij van Jared Taylor of Thierry Baudet? ' Droeftoeters. En nu?

Satya
Satya18 nov. 2021 - 16:41

Erik Zelfde gedachtegoed als mevrouw Gül.

dirk den boer
dirk den boer20 nov. 2021 - 12:23

Dat betwijfel ik, Erik, dat Lale gen schrijver ambities heeft. Ze studeert nederlnds en literatuurwetenschap, en wil promoveren op Multatuli, onze grootste schrijver. " Stik in koffie en verdwijn..." het is wel besteed aan Lale Gul, die twee karakters liggen dicht bij elkaar. Ik moet lachen om de interviews met haar, op TV en in de krant, waar het steeds maar weer om haar verhouding met ouders en verwanten gaat, en niet om stik in koffie en verdwijn, rucksichtlosigheid, en de noodzaak om hypocrisie te vermorzelen, in een bijtende en venijnige (en wat archaische) schrrijfstijl....al is die van Lale nog wel in het eerste prille stadium, vol slordigheden en rare stijlfouten.

Eric Minnens
Eric Minnens18 nov. 2021 - 0:04

Goed boek. Geen topliteratuur, maar wel een vlot leesbare 'must'. Daarom is een publieksprijs ook zeer geëigend, want het publiek let op andere dingen dan 'hoge' literaire waarden.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 nov. 2021 - 10:33

Als het publiek er door aan het lezen slaat is dat mooi meegenomen. Ik kijk absoluut niet neer op Popfic, maar lees vnl Engels & Noors, dus zelf ga ik dit boek overslaan.

JoepJos
JoepJos18 nov. 2021 - 16:52

@Danielle; U bedoelt vast popnonfic.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 nov. 2021 - 7:43

Daarom is het waarschijnlijk ook de NS publieksprijs. Een boek dat je gemakkelijk in de trein kunt lezen!

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 nov. 2021 - 10:35

Ook bij autobiografien wordt er aangedikt/afgezwakt /geselecteerd om een goed lopend overtuigend verhaal te krijgen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 nov. 2021 - 10:39

“In a larger sense, all writing is autobiography: everything that you write, including criticism and fiction, writes you as you write it.” J.M. Coetzee

Sam V
Sam V17 nov. 2021 - 22:09

Mooie keuze. Ik vraag me wel af of alle stemmers ook dat boek hebben gelezen. Misschien hielp het vooral dat Derksen in zijn programma telkens riep niet op hem te stemmen, maar op Lale Gül. Bij de twee boeken over Van der Gijp en één over Kieft riep Derksen op te stemmen op de boeken over zijn tafelgenoten. De drie boeken wonnen vervolgens ook.

Bouwman2
Bouwman217 nov. 2021 - 21:50

Wat zij heeft meegemaakt wordt hopelijk anderen bespaard. Voor mij had de prijs wel een stuk ruimer gemogen.

JohnVKR
JohnVKR17 nov. 2021 - 21:05

Prima dat ze gewonnen heeft. Gefeliciteerd. Mijn enige kanttekening blijft - en dat zal me wel weer woedende reacties opleveren - dat ze nooit zou hebben gewonnen als ze een positief boek over de Turkse gemeenschap zou hebben geschreven. Uiteindelijk draagt dit boek bij aan haat, vooroordelen, en bedreigingen jegens Turkse Nederlanders. Dat ligt niet aan Lale Gül, maar wel aan al die Nederlanders die de inhoud van haar boek accepteren als de enige waarheid. Maar goed, Nederlanders met hun bakken vol vooroordelen en weinig kennis van zaken, zijn nu eenmaal onverbeterlijk. Desondanks is Lale Gül een verdiende winnaar.

6 Reacties
Zandb
Zandb18 nov. 2021 - 8:42

John Ik vind dat u uw mening keurig onderwoorden brengt en onderbouwt. Hoe zou iemand daar boos om kunnen worden? Misschien dat uw conclusie over Nederlanders iets te generaal is?

Erik Geven2
Erik Geven218 nov. 2021 - 9:30

Wat een heerlijke mix van wegkijken, betutteling en racism of low expectations.

Markzelluf
Markzelluf18 nov. 2021 - 9:37

Dag John, Even los van wat jouw huidkleur is: zegt de uitdrukking 'white supremacy' jou iets? Lijd jij niet aan een variant daarvan?

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 nov. 2021 - 10:53

Niet dat ik denk dat we hier met een "meesterwerk" hebben te maken, maar ik moest even denken aan wat Tolstoy aan het begin van zijn realistische roman "Anna Karenina" (1878) had te melden over de familie. Gelukkige families leveren geen stof voor een roman.

Zandb
Zandb18 nov. 2021 - 16:50

Erik Waar kijkt John van weg dan? Wie of wat betuttelt hij dan? En hoe ziet dat er concreet hier uit, dat racisme vanuit lage verwachtingen? Van dat 'wegkijken': er zijn immers ook Turkse families waar alles anders gaat. Dat het boek bijdraagt aan de vooroordelen, dat klopt maar dat kun je dus zeker niet - vanwege die Turkse families waar het veel anders gaat - in het algemeen stellen. Ook niet vanwege het feit dat niet alle Nederlanders gelijk denken. Van de andere twee afkrakers die u noemt, daar kan ik mij niets bij voorstellen. Dat zie ik totaal niet terug in wat John schrijft. Dat mag u mij uitleggen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 nov. 2021 - 7:40

JohnVKR Kijk eens of jouw vaststelling zelf niet getuigt van vooroordelen? Jij weet immers al aan hoe anderen zullen gaan reageren en 'oordelen'? In het algemeen! Ik heb het boek niet gelezen maar wel haar verhalen gehoord. Ik denk dat de strijd zich te onttrekken aan de druk van hen die je tegelijkertijd ook liefhebt of lief hebt gehad, nodig om zelf de vrijheid te vinden, aangeeft hoe zwaar dat is. Hoe graag je dat ook wil, en hoe blij je ook bent dat het gelukt is, het brengt ook veel verdriet met zich mee, ook al lijkt dat zo tegenstrijdig.

Starter2
Starter217 nov. 2021 - 20:06

Gefeliciteerd!

Eid
Eid17 nov. 2021 - 19:44

Top! Bewondering voor haar!

EenMening
EenMening17 nov. 2021 - 19:42

Knap! Lale Gúl was alweer enigszins uit beeld geraakt.,maar nu staat ze weer in de spotlights. Haar boek staat nu op de 35e plaats in de Bruna top-100, maar zal nu wel weer gaan stijgen. Klaarblijkelijk waarderen die 32 % niet alleen haar boek maar bewonderen ze ook haar moed.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*17 nov. 2021 - 19:40

❤Proficiat!❤