Joop

Lagerhuis zet May buitenspel en beslist zelf over nieuw brexit-voorstel

  •  
26-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
37340820306_1d296e4cbd_k (1)
Een meerderheid van het Britse parlement is voorstander van het bespreken van alternatieve brexit-voorstellen. Dat bleek uit een vergadering maandagavond waarin meerdere amendementen werden besproken. Premier May heeft van de EU tot het eind van deze week de tijd om haar brexit-deal door het parlement te loodsen, lukt dat niet dan neemt het Lagerhuis May een groot deel van haar zeggenschap hierover uit handen.
Lukt het May deze week – voor een derde maal – niet om het parlement achter haar deal te krijgen, kan het Lagerhuis zelf over andere voorstellen gaan beslissen. Dat kan zijn een zogenoemde no-deal-brexit, of bijvoorbeeld een nieuw referendum. Dit weekend nog trokken bij een miljoen Britten de straten van Londen op om zo’n tweede referendum te eisen. Het was de grootste demonstratie in Groot-Brittannië sinds die tegen de oorlog in Irak in 2003.
Voor May staat er veel op het spel. De EU heeft haar voor de brexit, eigenlijk gepland voor aanstaande vrijdag, uitstel gegeven tot 12 april. Krijgt ze deze week voldoende steun voor haar akkoord, dan kan het daadwerkelijk uittreden worden uitgesteld tot 22 mei, de dag voor de Europese verkiezingen plaatsvinden. Het plan was dat May het parlement woensdag nog eens over haar akkoord zou laten stemmen, maar die mogelijkheid werd maandagavond verworpen wegens een gebrek aan steun. Voor een meerderheid zijn de stemmen van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) cruciaal, maar die partij liet zondag nog weten niet van plan te zijn voor te stemmen. De mateloos impopulaire May, niet in de laatste plaats binnen haar eigen partij, zou inmiddels hebben voorgesteld af te treden in ruil voor een akkoord op haar deal. Na maandagavond is de kans echter groot dat ook zonder het accepteren van die deal May buitenspel gezet wordt.
Bron: BBC, NOS / cc-foto: EU2017EE
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Phil2
Phil226 mrt. 2019 - 16:24

Hm, je vraagt je af of de gladdere, politiek behendiger, maar ook charismatischer David Cameron zou zijn geslaagd waar May nu faalt... Moet je de NL politiek nageven: hier zou een compromis m.b.v. de oppositie erdoorheen komen, daar waar Labour leider Corbyn in het VK per definitie de kont tegen de krib gooit om de Tories ten val te kunnen brengen.

1 Reactie
ton14024
ton1402426 mrt. 2019 - 18:04

Vraag je eerst maar eens af of Cameron die kans mag krijgen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde26 mrt. 2019 - 14:36

Ik vraag me af welke legitimatie het parlement heeft. Alleen een regeringshoofd kan een overeenkomst met de EU sluiten. Of wordt May tijdelijk aan de kant geschoven om later de lagerhuis deal bij de EU af te lveren als een veredelde postbode.

2 Reacties
José
José26 mrt. 2019 - 16:29

Ian Dunt legt uit hoe het spel nu gespeeld wordt: https://www.politics.co.uk/blogs/2019/03/26/mps-take-control-of-brexit-what-the-hell-happens-now

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde26 mrt. 2019 - 21:24

José, dank je. Het wordt dus een stap voor stap proces die een no deal optie en een tweede referendum uit moeten filteren om te komen tot een zachte brexit. Hoe die er dan uit ziet, is nog niet te zeggen. Het zal in ieder geval niet zijn wat de brexiteers destijds voor ogen stond en wat het publiek verkocht is. Die nieuwe uitkomst zou dus in een tweede referendum voorgelegd kunnen worden.

msj_meijerink
msj_meijerink26 mrt. 2019 - 12:42

Good bye my friend good bye, dit as het dan wel weer. Over een maand volgt een nieuw referendum (met een overduidelijke uitslag 'remain') en de enige partijen, die garenspinnen door deze enormiteit van het Perfide Albion, zijn de landen die de uit Londen weggelopen bedrijven hebben binnen geharkt. Einde Londen als financieel hart van Europa. De Tories verliezen daarna de spoorslags uitgeschreven Lagerhuis-verkiezingen met grote cijfers en nadien behoort het VK langdurig tot de landen in de categorie Griekenland, Italië en Hongarije!

Rechtse Bal2
Rechtse Bal226 mrt. 2019 - 11:38

voor een dergelijk belangrijke beslissing van die kleine stapjes maken ? we denken toch niet dat May alleen onderhandelingen voert ? daar zit een heel team achter , en als blijkt dat madam solo opereerde is het inderdaad hoog tijd dat ze ''the legs take'' and ''away make''

De achterkant
De achterkant26 mrt. 2019 - 11:21

Ik heb veel respect voor deze vrouw,als ze slim is dan vertrek ze.

1 Reactie
madbako
madbako26 mrt. 2019 - 13:19

Als je slim was geweest, was ze er niet eens aan begonnen

Sternenstaub
Sternenstaub26 mrt. 2019 - 11:07

Altijd weer opvallend hoe pro-Tory omroep BBC de sleutelfiguur in dit drama verzwijgt: Jeremy Corbyn. Die is namelijk al maandenlang op hoog niveau met de EU in gesprek over zijn alternatieve brexitplan. Straks kan echter niemand meer om hem en zijn partij heen, want de Tories zijn incompetente idioten.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen26 mrt. 2019 - 15:11

Precies en ik sta vooral verbaasd dat dat zo lang moet duren. Dat is slechts verklaarbaar vanuit de optiek dat de Tories er alles aan doen om hun greep op de macht niet te verliezen. "Can you tell me where my country lies?" said the unifaun to his true love's eyes. "It lies with me!" cried the Queen of Maybe - for her merchandise, he traded in his prize. Selling England by the Pound - Genesis.

HM van der Meulen
HM van der Meulen26 mrt. 2019 - 15:16

herstel: Dancing With The Moonlit Knight

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*26 mrt. 2019 - 9:40

Waarom stapt deze mevrouw niet gewoon op en gunt haar een collega van haar eigen partij (of zelfs buiten haar eigen partij) de gelegenheid om z.s.m. de hele Brexit puinhoop om op te ruimen, namelijk namens alle bewoners van het VK?.. Ik bedoel, Premier Theresa May (blijkbaar als een Remainer nota bene, in eerste instantie!) heeft toch al alles gedaan tot nu toe om al die diehard Brexiteers in haar eigen partij te pleasen?. Nu is het al bijna Twee voor Twaalf en moet het juist de buurt zijn van een nieuw gezicht om het hele zeer ingewikkelde Brexit dossier te oplossen namens alle Britten in het VK (en ook al die Britten in het buitenland) en niet alleen namens zijn of haar eigen partij. Een fijne dag!

JanVG2
JanVG226 mrt. 2019 - 9:17

Het is iets ingewikkelder. Het Britse parlement gaat woensdag stemmen over mogelijke varianten voor een Brexit. Daarmee geeft het parlement zijn VOORKEUR aan (als er een meerderheid voor een variant gevonden kan worden - wat nog maar de vraag is .. de Britten zijn een eiland-volkje en op dit moment heeft elke optie een eigen eiland en zijn de wateren tussen de eilanden te gevaarlijk om over te steken, naar het lijkt) Hoe dan ook, ALS er een meerderheid is voor een optie, DAN ... gebeurt er niets ...TENZIJ de Britse regering (i.e. Theresa May) de optie overneemt. Echter, constitutioneel kan ze elk voorstel van het parlement naast zich neerleggen en alleen de regering kan zo'n optie uitwerken en tot een verdrag maken. Het parlement KAN dat niet!! Als de regering weigert, kan het parlement wel een motie van wantrouwen indienen, maaar of die een meerderheid krijgt is zeer de vraag. En ja.. dat is een recept voor totale chaos ... maar dat is het al jaren aan de andere kant van het kanal... PS: de mars bestond - volgens de organisatie (!!) - uit goed 1 miljoen mensen, de politie en de meeste media houden het op vele honderdduizenden (maar geen miljoen). Twee miljoen is wat erg optimistisch ... Overigens, welk getal ook klopt, het was wel een GROTE demonstratie en duidelijk signaal. Maar daarvoor hoeft het niet extra opgeblazen te worden. Daarmee tast je de geloofwaardigheid van de berichtgeving aan ....