Jan Modaal voelt hogere winkelprijzen direct in zijn portemonnee, maar zal vrijwel niets merken van hoger netto salaris
Het plan van staatssecretaris Weekers om de loonbelasting te verlagen en de BTW op te schroeven zal volgens Volkskrant-verslaggever Xander van Uffelen niet goed uitpakken. ‘Jan Modaal’ zal vrijwel niets merken van de verlaging van de inkomstenbelasting. Eénmaal maandelijks netto meer geld ontvangen zal de irritatie van iedere dag een hoger bedrag op de kassabon lezen niet rechtvaardigen.
Het kabinet wil de inkomstenbelasting verlagen en de belasting op consumptiegoederen verhogen. Zo houdt iedereen meer salaris over, maar wordt er door de hogere BTW toch ook weer belasting afgedragen.
Xander van Uffelen vraagt zich af wat het verhogen van de BTW en het verlagen van de loonbelasting uiteindelijk met de consument zal doen. Hij concludeert:
Aan de verschuiving van arbeid naar consumptie kleven bovendien emotionele bezwaren. De pijn van de dagelijkse prijsverhoging in de winkel is groter dan de eenmalige meevaller op het loonstrookje. Voor Jan Modaal (33 duizend euro bruto) levert een lager inkomstentarief een voordeel op van enkele tientjes per maand. Maar vaak gaat de uitbetaling van loon in januari gepaard met een gelijktijdige verandering van premies voor zorg en pensioen. Een werknemer ervaart daardoor nauwelijks het belastingdouceurtje […] Het haast onzichtbare belastingvoordeel zijn de consumenten vergeten als ze dagelijks in de winkel duurdere producten moeten kopen. Voor brood, boeken, een knipbeurt en een retourtje Utrecht is de klant elke keer iets meer geld kwijt. Het zal voor Frans Weekers heel lastig worden om het belastingplan ongeschonden door het parlement te loodsen.