Lagere bonuswet bankiers voorlopig uitgesteld
• 05-01-2015
• leestijd 2 minuten
Aanvullende vragen van CDA en VVD zorgen voor vertraging
Het bonusplafond voor de financiële sector blijft onaangetast. De Kamer had een wet voorbereid om de bonussen per 1 januari met maximaal met 20 procent van het vaste salaris te beperken. Dat gaat nu niet door omdat de VVD en CDA in de senaat vlak voor de Kerst aanvullende vragen hadden. Daardoor is de wet nu voor onbepaalde tijd uitgesteld, bevestigt het ministerie van Financiën.
De wet die PvdA-minister Dijsselbloem wilde invoeren is omstreden. In Europa is een plafond van 100 procent afgesproken. Daarmee is bepaald dat de bonus niet hoger mag zijn dan het vaste jaarsalaris. Nederland wil verder gaan dan die maatregel, iets wat tot veel kritiek leidde van de Nederlandse Vereniging van Banken. De wet bleef voor de Kerst hangen omdat VVD-ministers Blok en Schippers doorvoering te kort dag vonden. PvdA-minister Plasterk had nog geprobeerd de wet over de topinkomens met spoed te behandelen, maar uiteindelijk bleek de agenda te vol om ook de bonuswet te behandelen. De PvdA durft nog met zekerheid te stellen dat de wet er toch komt omdat de Tweede Kamer de wet eerder heeft aangenomen.
Bankiersbeloningen zullen dus aan banden worden gelegd”, zegt Kamerlid Henk Nijboer in de Volkskrant. “Uit gesprekken met de sector blijkt dat men dat – hoewel met tegenzin – zelf ook goed beseft.
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt meent dat er nu al een stok achter de deur ligt voor hogere bonussen. Bij de invoering van de bankbelasting is bepaald dat bonussen nog slechts maximaal 25 procent van het jaarsalaris mogen zijn. Wanneer een bankbestuurder meer krijgt, moet de bank 10 procent extra bankbelasting betalen. Als reactie op de aankomende bonusverlaging, verhoogde ABN Amro de salarissen van de hoogste managers onder de raad van bestuur. Dit werd gedaan om de bonusbeperking voor de subtop te compenseren. Daarentegen beperkte het zelf de bonussen tot maximaal 20 procent. ING heeft nog geen actie ondernomen en wacht net als vele andere banken op de definitieve wetgeving.