Lage stembusgang komt door stress
• 25-06-2014
• leestijd 2 minuten
Het niveau van het stresshormoon in je bloed kan voorspellen of je bij de verkiezingen gaat stemmen of niet
Heeft u enig idee waarom u niet bent gaan stemmen bij de laatste verkiezingen? Je kunt van alles opsommen, maar dat is meestal niet gebaseerd op solide wetenschappelijke basis. Wat we wel weten is dat het met het niveau van het stresshormoon in je bloed te maken kan hebben.
Moeten we dus op verkiezingsdag tranquillizers door het drinkwater gooien om te zorgen dat meer mensen gaan stemmen zodat ons idee van wat een democratie is beter tot zijn recht komt?
Het is ondertussen wel duidelijk dat de mens niet zo’n rationeel wezen is als hij zelf denkt, dat elke keuze weloverwogen is en dat emoties nauwelijks een rol spelen bij belangrijke beslissingen. Onze hormonen werken op allerlei manieren mee bij onze keuzen, ook die in het stemhokje en ook dus die om überhaupt naar het stemhokje te gaan. Zo vallen mensen voor mannelijke kandidaten met een lage stem. Een lage stem wordt geassocieerd met veel testosteron en we denken dat testosteronmannetjes ons kunnen beschermen en daadkrachtig weten op te treden.
Dat hormonen ook de beslissing om wel of niet te gaan stemmen beïnvloeden is nieuw.
Onderzoekers van de Rice Universiteit in de Verenigde Staten die al jaren lang bezig zijn met allerlei onderzoek naar het verband tussen biologie en politieke oriëntatie verzamelden speeksel van 100 proefpersonen die van zichzelf zeiden dat ze uitgesproken conservatief, uitgesproken liberaal (in de VS ben je dan progressief) of volkomen onverschillig ten opzichte van politiek waren.
In het speeksel werd gemeten hoeveel cortisol het bevatte. Cortisol is het hormoon dat vrij komt bij stress.
Stemmen betekent betrokkenheid bij andere mensen en dat houdt een zekere mate van stress in. Maar dat verklaart het niet, want betrokkenheid bij andersoortige groepsactiviteiten (kerkbezoek bijvoorbeeld) leverde beduidend minder cortisol in het speeksel op.
Stemmen wordt dus als stressvol gezien en andere groepsactiviteiten niet. Dat geeft te denken. Zorgen de campagnes voor stress en wordt de stembusgang daardoor beschouwd als iets dat alleen maar stress geeft en vervelend is? Hoe dan ook de hoogte van het cortisol in het speeksel voorspelde vrij goed of mensen zouden gaan stemmen. De enige andere factor die voorspellende waarde had was de leeftijd.
Volg Ivan Wolffers ook
op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht