© cc-beeld: Yukiko Matsuoka
Buiten deze richtlijn zorgt sowieso het hele EU-project ervoor dat de pensioenen (nog meer) gevaar lopen. Deze richtlijn is maar een kleine schakel daarin en de verdediging ervan lijkt wel een afleidingsmanoeuvre ......En hoezo zit de Britse kiezer met de brokken?
Het is niet waar dat Nederlandse pensioenfondsen altijd al naar het buitenland konden. Het vetorecht van de DNB stelt niets voor want als een pensioenfonds eenmaal naar het buitenland is verhuisd dan valt ze niet meer onder het Nederlandse toezicht en de Nederlandse wetgeving. n Nederland zijn nu diverse bedrijven die hun pensioenfondsen naar België willen overhevelen. Dat doen ze niet omdat dit in het belang van hun werknemers of van gepensioneerden is maar omdat de Belgische regelgeving veel soepeler is. Als in Nederland de dekkingsgraad van een pensioenfonds beneden een bepaald percentage daalt dan moeten pensioenfondsen direct maatregelen nemen om de dekkingsgraad te verhogen. In België is het voldoende als bedrijven te zijner tijd, d.w.z als het fonds tot uitkering overgaat, met geld over de brug komen maar dat heb je als gepenioneerde niets aan als tegen die tijd het bedrijf inmiddels niet meer bestaat.
Ik ben het ermee eens dat links schoon schip moet maken, eindelijk de omgang met foute, rechtse, 'vrienden' eens moet stoppen en samen met gelijkgestemden de grote problemen die we in Europa hebben aan moet pakken en moet stoppen met het geneuzel over wat links verdeelt. Wat de verschillende stromingen binnen links verdeelt is peanuts met wat links en rechts verdeelt en kunnen we missen als kiespijn bij het oplossen van de problemen op Europese schaal. Rechts is maar wat blij met die verdeeldheid. Links moet daarnaast samenwerking zoeken met linkse vleugels van niet-linkse partijen en andere linkse organisaties, zoals wat er nog rest van de vakbonden, op hun verantwoordelijkheid wijzen tot een gezamenlijke krachtsinspanning te komen. De macht van supranationale bedrijven moet koste wat kost ingeperkt worden, als dat nu niet gebeurt dan gebeurt dat nooit. TTIP en CETA moeten op zijn minst in uitgeklede vorm doorgaan waardoor het voor bedrijven onmogelijk wordt nationale wetgeving te omzijlen en als dat niet mogelijk is dan moeten die verdragen maar op de vuilnisbelt gegooid. Nutsbedrijven dienen weer volledig in staatshanden te komen. De maatschappelijke tweedelingen op kennis, werk en inkomen moeten teruggedrongen worden, outsourcing bestreden, belasting ontduiking en ontwijking veel strenger bestreden dan nu het geval is. Enz., enz., enz. De EU zelf moet anders georganiseerd, zaken die nationaal kunnen moeten nationaal gedaan worden, EU-beleid en -beslissingen moeten niet door de Europese commissie gevoerd en gedaan worden, waar mogelijk moet meer democratie worden doorgevoerd dan nu het geval is. De EU mag geen greep hebben op nationale cultuur, behalve als mensen- en gerelateerde rechten in het geding zijn. Er valt zo ontzettend veel te repareren, verdeeldheid moeten we achter ons laten en het kan alleen door links op supranationaal niveau te laten samenwerken.
Ik ga met deze meneer die alles heel goed weet een weddenschap aan: Binnen een periode van drie jaar is alles overgeheveld naar Europa. Als ik gelijk heb, betaalt deze meneer tot aan mijn dood alle kortingen op mijn pensioen uit, die een dergelijke move met zich meebrengt!? Redelijke deal? Schrijf het maar op en ik wil ff lekker arrogant zijn: ik krijg gelijk!
En, wat is uw inbreng indien binnen 3 jaar niet alles overgeheveld is naar Europa?
En wat is de tegenprestatie? Niks arrogant, maar slap geleuter. En dan nog, als dat al zou gebeuren heeft dat geen snars te maken met de richtlijn die alleen maar gaat over toezicht op pensioenfondsen. De enige reden dan pwnaioenfondsen genayionaliseerd zullen worden is omdat ze gered noeten worden zoals de banken in 2008. Dan staan mannetjes als u te schreeuwen dat het een schande is dat er onvoldoende Europees toezicht was en wilt u dat Europa uw pensioentje betaalt.
En wat is de tegenprestatie? Niks arrogant, maar slap geleuter. En dan nog, als dat al zou gebeuren heeft dat geen snars te maken met de richtlijn die alleen maar gaat over toezicht op pensioenfondsen. De enige reden dan pensioenfondsen genationaliseerd zullen worden is omdat ze gered noeten worden zoals de banken in 2008. Dan staan mannetjes als u te schreeuwen dat het een schande is dat er onvoldoende Europees toezicht was en wilt u dat Europa uw pensioentje betaalt.
Dit lijkt me zo zes jaar na dato een grandioos verloren weddenschap. Wat heb ik gewonnen?
De vraag die hier niet beantwoord wordt is natuurlijk waarom het toezicht op de pensioenen ineens Europees geregeld zou moeten worden. De EU blijkt zeer goed met iemand anders geld om te kunnen gaan (kuch). Toegegeven autoriteiten als ACM, DNB etc blinken nou niet uit door voortvarendheid., maar daar kunnen we nationaal wat aan doen. Het geld waarover gepraat wordt is in NL verdiend, en er zou imo in NL over moeten worden beslist. Noem mij een achterdochtige, maar waar ik bang voor ben is dat onze zuurverdiende en gespaarde €1200 miljard straks door één of andere EU instantie wordt ingezet als garantiekapitaal (omvallende banken/GR) en weg is het. Het zal zeker niet met zoveel woorden in de tekst staan, maar leer mij de EU en Den Haag anders kennen waar onze MinFin tot 2x toe miljoenen 'achterstallige' heffing wegpist zonder (naar mijn mening) fatsoenlijke verantwoording.
Het probleem is dat we Den Haag nog minder kunnen vertrouwen dan Brussel. Een aantal randvoorwaarden vanuit Brussel is niet eens zo gek, al was het alleen maar om ons tegen onze eigen kabinetten te beschermen.
Misschien moet je het de populisten maar vergeven. Het gelijktijdige nieuws over een vrijwel failliete Deutsche Bank en een bail-in in Italie, Landesbank Bremen op de fles, een chagerijnig Brussel dat spijt heeft van democratie in Engeland en het gesnuffel aan 1200 miljard uit Nederland. Is niet moeilijk. Egt.
Wat is eigenlijk het verschil tussen populisme, extreem rechts en racisme. Ik ben erg leergierig. Doe je best
Wat een ontroerend vertrouwen
Het gaat niet om vertrouwen, maar om kennis van wat geschreven staat. Ik weet wel dat mensen zich liever laten leiden door wantrouwen, maar dat is iets anders dan kennis.
En dat gevoel wordt bewust in stand gehouden door een website als GeenStijl, door jou elke keer weer met misleidende informatie te confronteren. Valse beschuldiging: Dat is alles wat ik er van zeg
Zelfs als mensen zich laten leiden door wantrouwen, hoef je je ogen toch niet te sluiten voor het realisme? Krijgen we ooit nog iets terug van de Griekse lening, wat was het bedrag ook alweer....? Europa nivelleert op dezelfde wijze als in Nederland de PvdA. Alles wordt weggehaald bij die groepen, die niet het meeste hebben, maar wel als zodanig behandeld worden, terwijl de stinkend rijken gespaard worden. Solidariteit het dat geloof ik. De werel d en Europa zijn beide ziek, erg ziek!
Alders, je hebt het over gejank van bloedhonden en linkse vrienden. Waarschijnlijk bedoel je mensen. Laat me een beetje in jouw stijl blijven: Dat je rechts bent hoeft er niet zo dik bovenop te liggen. Dit is GeenStijl niet.
Ik word niet zo vaak rechts genoemd, dus ik kan hier wel om lachen. Het is weer eens wat nieuws.
Alders, PvdA en GroenLinks zijn gewoon rechts. Centrumrechts, maar toch.
Nog even de complimenten voor het elke keer weer reageren. ik vind dat grote klasse, al ben ik het vaak met u oneens.
Dank, informatie blijft niet stokken bij een artikel. Ik ben sowieso altijd benieuwd wat mensen op iets te zeggen hebben. Hier echter valt het mij op dat veel mensen door hun emotie eigenlijk weigeren te lezen.
@ janb Bij multinationaal operetende bedrijven Ijn supranationaal toezicht geen overbodige luxe. De bankencrisis heeft dat toch wel bewezsn dunkt mij.
“the Union may adopt measures, in accordance with the principle of subsidiarity as set out in Article 5 of the Treaty on European Union.” Dit artikel staat in de richtlijn voor de IORPs. Waarom staat het er dan In? Het gaat enkel over pensioenen en niet over belastingen
Kees Alders 6 juli 2016 at 19:09 Dit gaat niet over de pensioenrichtlijn, dat raakt dit onderwerp niet. Het raakt dit onderwerp wel met deze pensioenrichtlijn. “the Union may adopt measures, in accordance with the principle of subsidiarity as set out in Article 5 of the Treaty on European Union.” Als landen dan wel hun pensioenfondsen in nood verkeren door de vergrijzing of door langer leven terwijl de economie van dat land ook niet opbloeit en het land niet aan zijn pensioenverplichtingen meer kan voldoen dan kan de EU maatregelen nemen. Omdat de EU alleen bestaat uit een berg schuld, houdt het in dat de maatregelen alleen kunnen behelzen dat daartoe de pensioenvermogens worden ingezet. Zeg niet dat dit niet mogelijk is want dat dachten wij ook toen de failliete banken hun speculatieverliezen niet konden opbrengen aan de speculanten en de EU bleek het zo te kunnen oplossen door het U en mij te laten betalen.
Uit belastinggeld ja, maar Nederlandse pensioenfondsen zijn private ondernemingen.
Begrijp me goed, er zijn vanuit de EU bedreigingen genoeg (en vanuit onze eigen overheid niet te vergeten) maar om die te kunnen bestrijden moeten we ze wel scherp benoemen en geen spoken zien waar ze niet zijn. Er is genoeg te doen over de pensioenfondsen maar deze richtlijn is niet waar het mis gaat. Wel in het democratisch proces waarop dit behandeld wordt in Den Haag om te beginnen, maar dat ligt niet aan de richtlijn, maar aan onze politici in Den Haag die hun taak niet goed uitvoeren.
Kees Alders 7 juli 2016 at 16:15 Begrijp me goed, er zijn vanuit de EU bedreigingen genoeg (en vanuit onze eigen overheid niet te vergeten) maar om die te kunnen bestrijden moeten we ze wel scherp benoemen en geen spoken zien waar ze niet zijn. Juist daar zit de wrevel/angst ten opzichte van de EU. Het gevoel dat we er absoluut geen grip op hebben, en dat ze maar doen wat zij willen, en niet wat wij willen!
[Het gevoel dat we er absoluut geen grip op hebben, en dat ze maar doen wat zij willen, en niet wat wij willen!] En dat gevoel wordt bewust in stand gehouden door een website als GeenStijl, door jou elke keer weer met misleidende informatie te confronteren.
@Arie Roos, Voor dat gevoel van misleiding en onbehagen heb je geen website als geenstijl nodig, alleen maar een neoliberale premier en een beetje gezond verstand! https://www.youtube.com/watch?v=38ymJDnj-yk
Kees Alders 6 juli 2016 at 19:09 Dit gaat niet over de pensioenrichtlijn, dat raakt dit onderwerp niet. Het raakt dit onderwerp wel met deze pensioenrichtlijn. "the Union may adopt measures, in accordance with the principle of subsidiarity as set out in Article 5 of the Treaty on European Union." Als landen dan wel hun pensioenfondsen in nood verkeren door de vergrijzing of door langer leven terwijl de economie van dat land ook niet opbloeit en het land niet aan zijn pensioenverplichtingen meer kan voldoen dan kan de EU maatregelen nemen. Omdat de EU alleen bestaat uit een berg schuld, houdt het in dat de maatregelen alleen kunnen behelzen dat daartoe de pensioenvermogens worden ingezet. Zeg niet dat dit niet mogelijk is want dat dachten wij ook toen de failliete banken hun speculatieverliezen niet konden opbrengen aan de speculanten en de EU bleek het zo te kunnen oplossen door het U en mij te laten betalen.
De EU heeft met onze pensioenrichtlijnen geen ene fuck te maken. De pensioenafspraken zijn gesloten door werknemers en verzekeraars (cq de staat) en wel onder specifieke voorwaarden en tegen de achtergrond van de nederlandse economie en verzorgingsstaat. Die voorwaarden kun je niet zomaar open breken. Zeker niet in het kader van een half dood europees project en een door het angelsaksische model geinfecteerde EU. Dit soort machinatie's zijn precies wat de EU in zijn huidige deplorabele toestand heeft gebracht. Nog 5 jaar! En als er dan aan dit soort smerige praktijken geen einde is gekomen dan is het UIT met de EU! Over en UIT! Weggestemd in referenda en een makkelijke prooi voor nationalisten na te zijn verworden tot een op het neoliberaal pretpark voor het grootkapitaal.
Dat wordt zeker makkelijk als iedereen maar populistische onzin blijft herhalen. En waar leidt dat toe? Een volkomen verzwakt Europa van kleine landjes die moeten dansen naar de pijpen van grote politieke machtsblokken en vooral het grote bedrijfsleven. De rechtse natte droom misschien maar niet die van mij. Liever een ander alternatief voor de situatie nu, en het is de plicht van ieder sociaal denkend mens daar serieus over na te denken, want verbetering begint niet bij vernieling. "Die voorwaarden kun je niet zomaar open breken." Dat is dan ook absoluut niet wat gebeurd is. De richtlijn heeft alleen meerdere controlemomenten en minimumeisen aan de kwaliteit toegevoegd, en de nationale elementen inclusief de deelnemers van het pensioenfonds meer juridische middelen gegeven. En bovendien meer openheid van pensioenfondsen verplicht gesteld en het makkelijker gemaakt voor Nederlanders over de grens hun pensioen veilig te stellen. Hoe kan iemand daar nu tegen zijn?
Beste JanB, Goh, wat een heerlijk, verrassend neoliberaal geluid van u. Ik ben het er niet helemaal mee eens (dit gaat zelfs mij als sociaal-liberaal te ver) maar het is wel verfrissend out of the box. Niks toezicht op pensioenfondsen. De markt - werknemers, werkgevers en pensioenfondsen - regelt het wel, daar heeft de overheid zich niet mee te bemoeien. ...................................... Oh, dat bedoelde u niet? U kakelde zo maar wat als een rode haan zonder kop maar eigenlijk heeft u - net als Geenstij -l geen idee waar het over gaat. Geeft niet hoor, u kakelt in commissie. De meeste leden van de 2e Kamer zijn bijna net zo clouloos.
Onoordeelkundig gebruik van het woord populisme brengt de ondergang van de EU alleen maar sneller dichterbij.
@7 En U weet natuurlijk perfect waar het over gaat. Toezicht op de pensioenen is er nu al, daar hebben we een traagwerkende corrupte moloch als de EU niet voor nodig. Totaal overbodig. Wacht maar tot men in Brussel meent te kunnen bepalen wanneer en vanaf welke leeftijd er uitgekeerd mag worden. Zogenaamd om de vergrijzing het hoofd te bieden of om het welke andere kutsmoes. Lobbyisten van (pensioen-) verzekeraars lopen nu al de deur plat bij incompetente en corrupte politici in Brussel. Daar komt bij dat zo ongeveer alles waar Brussel zich mee dacht te moeten bemoeien een chaos is geworden (energiemarkt, spoorwegen, posterijen etc.). Maar droomt u rustig verder, het ontwaken zal hard zijn.
@ Kees Ik ben het overigens volstrekt met je eens dat een EU onontbeerlijk is voor de toekomst van Europa. Maar niet deze EU. Die MOET inderdaad veranderen. De huidige situatie is namelijk niet langer houdbaar. Europa is juist door de huidige EU een paradijs voor bedrijven en het grootkapitaal geworden. De burger pikt dat niet meer en zal, als dit zo doorgaat, uiteindelijk de stekker eruit trekken middels afgedwongen referenda of desnoods via zware sociale onlusten. Het kind wordt dan met het badwater weggegooid. De geest is na 23 juni jl. uit de fles en een volgende economische crisis met Italie als bakermat dient zich aan. Springstof!
@ Jan B. Bij multinationaal opererende bedrijven Ijn supranationaal toezicht geen overbodige luxe. De bankencrisis heeft dat toch wel bewezen dunkt mij. Dat Europa alleen goed is voor grote bedrijven is echt onzin. De EC heeft bijvoorbeeld heel goed werk geleverd op het gebied van het mededingingsrecht en privacy. Het vrije verkeer van kapitaal, goederen en mensen heeft in arme landen in het voormalige Oostblok weldegelijk voor veel groei gezorgd. Maar de solidariteit van de mensen die die solidariteit altijd om het hardst eisen van anderen (omdat die zogenaamd 'de breedste schouders' zouden hebben) eindigt steevast bij de eigen landsgrens en de eigen portemonnee. Natuurlijk is er ruimte voor verbetering, maar u wilt niet verbeteren, maar alleen afbreken om uw rommelende onderbuikje tevreden te stellen en omdat solidariteit alleen maar 1 kant op werkt, uw kant..
Het is al erg genoeg, je hoeft het niet erger te maken dan het al is. Ik zit vol met kritiek op de EU, maar deze richtlijn is nu juist een van die weinige dingen waaraan niet zoveel mis is. En overkoepelende regels zijn niet alleen nodig om de reden die "7" noemt, maar ook omdat ik mag hopen dat er ook goede regels zijn als ik als Nederlandse burger in een ander EU-land werk. En dat zijn er nogal wat. Verder vind ik het helemaal niet erg als ze in Oost Europa aan dezelfde milieuregels etc moeten voldoen als wij, dan hoeven we ons niet weg te laten concurreren door onze 'goedheid'. Verder hoopte ik dat u wel blij zou zijn met het feit dat de EU verhuizen naar het buitenland lastiger maakt. Wil je de EU ingrijpend veranderen, dan vind je mij aan mijn zijde. Maar dan is dit een verdomd slecht punt om mee te beginnen. In deze kwestie kunt u uw pijlen beter richten op Klijnsma, en het Nederlands parlement. Die hebben lopen slapen en blunderen, en enkele partijen zijn nu ook afgezakt tot valse voorlichting. Een beschamende show die de indirecte democratie ondermijnt. En nu eens niet de schuld van de EU.
maar ook omdat ik mag hopen dat er ook goede regels zijn als ik als Nederlandse burger in een ander EU-land werk Daar begint het al: U mag het hopen. Zekerheid is er dus allerminst. De staat van dienst van de EU is echter niet al te best in dit soort zaken.
Natuurlijk is er ruimte voor verbetering, maar u wilt niet verbeteren, maar alleen afbreken om uw rommelende onderbuikje tevreden te stellen en omdat solidariteit alleen maar 1 kant op werkt, uw kant.. U kletst volledig uit uw nek. En wat uw pluimen voor de EU tav de situatie in Oost-Europa betreft: we zijn nu meer dan 25 jaar verder na de val van de muur. Oost-Europa is nog steeds een groezelige (en bovenal corrupte) puinhoop. Als dat alles is wat de EU weet te bewerkstelligen in een kwart eeuw dat stelt die unie verdomd weinig voor. Vergelijk West-Europa in 1945 met West-Europa in 1970 en het mag bij iemand met een beetje historisch besef duidelijk zijn wat ik bedoel.
Nu gaan we dus geen uitzonderingen meer maken voor GB en doen we het voor Duitsland. Minder... meer aan voldoen. Leg me dat van die Duitse pensioenfondsen nu eens exact uit. Duitsland kent immers net zoals wij twee pensioenen zowel die van de overheid en particuliere pensioenfondsen. Dat is daar de laatste jaren heel erg veranderd. Je kunt wel steeds zeggen dat die minder aansluiten maar hoe sluiten die exact minder aan. Ik zoek de exacte verschillen niet het mededelen dat er verschillen zijn en meer of minder gelijk aan... Nu gaan we dus de verschillen nog maar wat meer vergroten in Europa?
In Duitsland zijn pensioenfondsen voor een groot deel geen private investeringsmaatschappijen zoals hier. De pensioengelden gaan in de overheidspot en de overheid financiert ook weer het pensioen. Er wordt ook niet letterlijk gespaard. Of korter gezegd: in Duitsland beheert de politiek een heel groot deel van de pensioenkas en in Nederland niet. Ik vind de situatie hier een stuk veiliger want als Rutte met zijn tengels in de pensioenkas had kunnen zitten had hij er waarschijnlijk hetzelfde mee gedaan als met de sociale zekerheid en de zorg. Maar goed, in Duitsland zijn politici dus bang voor extra regels voor hoe pensioengeld belegd wordt, want die beleggers zijn zij zelf.
@Kees. Je bedoelt dat Rutte dan een uitnamewet zou kunnen uitvaardigen zoals ten tijde van Kok en Lubbers, die zo'n 30 miljard uit het ABP hebben geroofd?
Feit blijft, ondanks alle bezweringen van gevaar in dit topic, dat de verplichte collectieve arbeiderspensioenen al jaren achtereen worden afgebroken. En tegelijkertijd de pensioenlasten voor werkgevers verlaagd door lagere premieafdracht voor arbeiders in loondienst. Voor zover ze niet compleet ingeruild zijn voor miljoenen schijnzelfstandige ZZPers met subsidie en hun privepensioen en onder de prijs werkende buitenlandse arbeiders met pensioen in het thuisland. Logisch dat met het huidige PvdA/VVD regering en EU beleid steeds minder jongeren opgenomen worden in de verplichte collectieve arbeiderspensioenen. De pensioenafbraak afbraak is gepland en de nieuwe EU richtlijn is daar onderdeel van. - Er is geen enkele aanwijzing dat we nu met de nieuwe EU richtlijn op een keerpunt zitten. Sterker nog, gelet op de afbraak in de achterliggende jaren ligt het eerder in de verwachting dat met de EU richtlijnen als excuus machthebbers verder gaan met afbraak. PvdA Klijnsma is nog steeds druk bezig met plannen voor ''hervormingen''. De arbeider die nu nog niet weet wat dat betekent leert het nooit. http://www.nrc.nl/next/2016/03/31/kabinet-schuift-pensioenhervormingen-door-1606912
Als het doel was ze af te breken dan helpt deze richtlijn daar nu niet echt bij. Het gevaar komt eerder van de nationale politiek dan vanuit de EU.
Beste Kees, Chapeau voor het inhoudelijk antwoord geven op de comments. Ondanks dat ben ik niet overtuigd en ben van mening dat de tweede kamer dit niet in deze vorm had moeten goedkeuren. Het verdrag heeft m.i. geen enkele toegevoegde waarde en het waarom ontgaat me. Riekt naar pro-EU populisme van de kamer en het blind volgen van Brussels dictaat. De politiek is met beloften richting burger erg onbetrouwbaar gebleken. Daarom sta ik hier wat cynisch in. Tamelijk onverteerbaar dat de pensioen leeftijd van veel netto ontvangende landen zoals de Baltische staten, Hongarije, Tsjechië en Croatia zo rond de 62/63 jaar ligt. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit uiteindelijk door de Nederlandse burger die wel tot zijn 67ste moet werken gesubsidieerd gaat worden middels dit verdrag. Zou ik kunnen kiezen dan stopte ik nu onmiddellijk met het betalen van pensioen, helaas is dat niet mogelijk.
Dat is allemaal leuk, die angst, maar er is niets in dit akkoord dat de vlucht van kapitaal van het ene land naar het andere land mogelijk maakt. Niets. Ook als een pensioenfonds naar een ander land gaat, dat moeilijker is gemaakt door deze regels (al één goede reden om het niet weg te stemmen), dan nog blijven de rechten van de pensioenhouders onvervreemdbaar. Dat de kamer dit nooit zo had mogen doorstemmen, dat is om communicatie-redenen zeer duidelijk. Dat schrijf ik ook in mijn stuk. Maar in het akkoord meer kwaad willen lezen dan erin zit, dat helpt de discussie niet. Wat de verdere voordelen zijn van dit akkoord voor Nederlanders heeft u als u mijn reacties op de reacties leest al vele malen kunnen vernemen. Betere pensioenvoorzieningen voor Nederlanders in het buitenland, meer bescherming dus, en schonere beleggingen. Daar kan ik toch met al mijn beste wil niet tegen zijn.
Arie Roos 6 juli 2016 at 01:56 "Tsja. Waarom is het zo erg, als die richtlijn inderdaad van de ECB afkomstig is ? En wat voor aanwijzingen heb je eigenlijk voor deze complottheorie ?" Misschien heeft u mijn post van, Uitgekleed 5 juli 2016 at 17:57, niet gelezen want er zijn zoveel reacties dat niet alles wordt gelezen.maar hierbij nogmaals: Er zijn vele verhalen over ons pensioen in omloop. Daar komt uw verhaal dus bij maar het wordt er niet duidelijker op. Die onduidelijkheid wordt bewust gecreëerd want er is iets ernstig mis met onze pensioenen. De lage rekenrente veroorzaakt een enorm virtueel tekort. bij een rekenrente van 4% per jaar naar 1% per jaar neemt de pensioen verplichting met ruim 50% toe. Als dat in een relatief kort tijdsbestek gebeurd dan valt er niet tegenop te beleggen, tenzij het pensioenfonds zich indekt tegen rentedaling. Dan lees ik dat de meeste pensioenfondsen dat niet hebben gedaan. Maar ik lees ook dat de pensioenfondsen vanaf 2008 tot 2015 150 miljard winst hebben gemaakt met pensioen derivaten. Ook lees ik op Joop een artikel aan de hand van Ad Broere genaamd “De virtuele werkelijkheid van pensioenfondsen van 31 januari 2016” dat de huidige pensioengenieters hun persoonlijk belegd vermogen maar voor 50% kunnen genieten. en dat daarna de andere 50% vrijvalt voor nieuwe uitkeringen. Daarom is het verdacht dat de pensioenfondsen niet aan hun verplichtingen zouden kunnen voldoen. Dit onder leiding van de ECB die de rekenrente kunstmatig laag houdt. Het doet minstens de gedachte postvatten dat er iets zeer ernstig mis is met de belegde pensioen vermogens. Beantwoorden
Dit gaat niet over de pensioenrichtlijn, dat raakt dit onderwerp niet.
Artikel 60 uit IORP2: Since the objective of the proposed action, namely to create a Union legal framework covering IORPs, cannot be sufficiently achieved by the Member States and can therefore, by reason of the scale and effects of the action, be better achieved at Union level, the Union may adopt measures, in accordance with the principle of subsidiarity as set out in Article 5 of the Treaty on European Union. In accordance with the principle of proportionality as set out in that Article, this Directive does not go beyond what is necessary in order to achieve that objective. Kan iemand me uitleggen wat dit betekend?
Het betekend zoveel als aan raamwek wat IORPs dekt voor hulp in nood omdat lidstaten dat zelf niet kunnen geven tengevolge van de ipact en de gevolgen daarvan moet het het door de EU gegeven worden. Deze hulp is omschreven in artkel 5 van de EU. daarin staat dat die hulp proportioneel wordt verleend ook omschreven in artikel 5. de hulp zal nooit minder zijn dan wat noodzakelijk is om het doel te bereiken. Zover ik het kan begrijpen maar hou me aanbevolen als het anders is.
"Waar zelfs de VS, de zogenaamde koning van het liberalisme, zich al lang weer uit de crisis heeft geïnvesteerd, blijft de EU onder invloed van de oppermachtige bedrijvenlobby als een autist vasthouden aan het dogma van bezuinigen en privatiseren." Euh... de VS heeft zijn problemen naar de EU overgeheveld en wat jij investeringen noemt dat zijn gewoon aangenomen staatsschulden. Sinds 2008 is de staatsschuld van de VS gestegen met zo,n 10 BILJOEN!!! http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/amerikaanse-staatsschuld-passeert-19-biljoen/ Dat is namelijk de neoliberale oplossing voor schulden... nog meer schulden maken en die vervolgens door de strot van de belastingbetalers drukken. Op papier lijkt het dan alsof het prima gaat met de VS... Deze Goldman Sachs constructie is precies dezelfde die ook Griekenland en vervolgens Europa in grote financiële problemen bracht. Trap er niet in! Als Europeanen moeten we de vervlechting met de Amerikaanse markt zo snel mogelijk afbreken. Want het is deze vervlechting die maakt dat Amerikanen zo makkelijk van "hun probleem" ons probleem kunnen maken. We moeten meer gaan samen werken met economieën die niet leven van andermans portemonnee. Zoals de BRICZ landen. De glorietijden van de VS zijn over en als we niet maken dat we weg komen zullen ze ons mee trekken in hun val.
En welke sukkels kopen vervolgens deze schuldpapieren van de VS??? http://marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/centrale-banken-verkopen-dollars/ Inderdaad Nederlandse pensioenfondsen, dus als dit binnenkort verdampt, want verdampen zal het! Dan zijn het de pensioenspaarders die gekort worden door zogenaamde tegenvallende beleggingsresultaten.
ach ja, als het een linkse regering was geweest, dan was het Keynesiaanse politiek geweest.
Ik zeg niet dat de VS zo goed investeren, maar verstandige investeringen renderen. Bovendien kan je zeggen wat je wilt: in de VS hebben ze de groei van de werkloosheid wel beter kunnen remmen dan hier.
Dat komt dus door dat de VS een belangrijk deel van zijn rommelhypotheken en dergelijke in Europa gedumpt heeft. Hierdoor was de VS van zijn troep af en zijn wij nog steeds bezig het op te ruimen. Bovendien geeft dat geweldig lage werkeloosheidscijfer in de VS geen juist beeld van de werkelijkheid. De salarissen zijn nauwelijks gegroeid, steeds meer mensen ook met een baan kunnen daarom niet meer rondkomen. Cijfers liegen niet maar vertellen ook zelden de waarheid. Wees daar heel bewust van zeker wanneer jij je in de wereld van het grote geld verdiept. https://www.verantwoordinvesteren.nl/08022016/werkloosheid-vs-onder-vijf-procent/
Nou dat is wel een heel simpele weergave van de werkelijkheid. De EU had al genoeg troep van zichzelf. En in opruimen daarvan zijn we nou echt niet sterk gebleken. De schulden van Grieken zijn alleen maar toegenomen. En dat valt toch echt te wijten aan het austerity-beleid.
Die ouderen hebben het ook veel te goed in NL http://www.welingelichtekringen.nl/economie/592576/nederlandse-ouderen-behoren-tot-de-rijksten-ter-wereld-tijd-om-ze-zwaarder-te-belasten.html ''De pensioenen staan dan wel onder druk, toch hebben Nederlandse ouderen weinig reden tot klagen. Ze behoren tot de rijksten ter wereld en hebben eigenlijk veel te veel voor hun oude dag gespaard. Dat is zonde, concludeert een groep topambtenaren. Het is beter als mensen meer te besteden hebben tijdens hun werkzame leven en als ze bijvoorbeeld kleine kinderen hebben. Een volgend kabinet moet maatregelen nemen waardoor inkomen beter verspreid wordt over het hele leven. Dat blijkt uit een rapport van de Studiegroep Duurzame Groei. Voor zowel mensen in vaste dienst als zelfstandigen geldt dat de helft na pensionering meer te besteden heeft dan gedurende het werkzame leven. Dat komt niet alleen door de pensioenopbouw, maar ook door de vermogensopbouw in het eigen huis. De werkgroep stelt voor ouderen meer belasting te laten betalen door de tarieven van de AOW-premie voor AOW’ers gelijk te trekken met die van werkenden. Ook wordt een aanpassing in de schenk- en erfbelasting bepleit. Door een verhoging van de erfbelasting worden ouderen gestimuleerd om vermogen eerder over te dragen aan een jongere generatie'' Waar gaat men de torenhoge huren straks met klein pensioen van betalen? Want het gaat om verhoging van de belasting op AOW. Dus zo zien die 1000 euro van Rutte er uit.
Pensioenfondsen van de bedrijfstakken kennen een eigen bestuur dat het beleid in grote lijnen bepaalt, goedkeurt en controleert. Daarin zijn premiebetalende werknemers en pensioenontvangers vertegenwoordigd. En daar zijn we/jullie zelf bij. Europa heeft daar geen zeggenschap in. Penisoenfondsen kunnen alleen besluiten nemen die worden goedgekeurd door hun bestuur. Europa bepaalt daar niets in. Europa kan niet graaien in pensioenkassen. Het beleid van de ECB met de extreem lage rentes van dit moment grijpt wel in op de hoogte van ons pensioen. Maar dat heeft niets met deze verandering van de regels te maken.
Dank voor deze toelichting. Het blijkt helaas maar al te nodig dit soort toelichtingen te blijven geven.
Beste kees Alders, wat u beweert is onzin. Nederland heeft geen veto. Sterker nog, DNB heeft in bepaalde situaties niets te vertellen. Dus wat wat beweert is onzin. U verspreidt juist Desinformatie. Lees artikel 13 goed. Om een veto kan je niet heen. Artikel 13 is lek als e maand. En juist dat artikel verzwakt de positie van DNB. De DNB wordt gereduceerd tot een toeschouwer, zo machteloos. Eerst goed lezen en dan schrijven.
Grote woorden Chad. Ja, het is waar, dat veto kan door een rechter teruggeroepen worden. Maar het wordt door juristen van oa de FNV wel degelijk uitgelegd als een veto. En wie ben ik om dat tegen te spreken. Misschien had ik dat wat uitgebreider mogen opschrijven, maar dit is een column, geen bijsluiter. De desinformatie die GeenStijl verspreidt is vele malen groter. Richt je pijlen op de grootste leugenaars aub.
DNB heeft nu een sterk vetorecht op verhuizingen pensioenfondsen naar buitenland, in de nieuwe situatie moet aan 3 criteria worden voldaan alvorens DNB een veto mag uitspreken.
Kees Alders; Ik lees zowel Geenstijl als Joop. Geenstijl gaat er vanuit van een extreem gedacht dat pensioenfondsen zjij overgeleverd aan aan de EU. U beweert het tegendeel. Van Beide stukken valt wat te zeggen, maar ik vind dat u te ver gaat door te spreken van een veto. U verwijst nu naar FNV, maar wij weten inmiddels dat FNV geen betrouwbare club is. FNV was ook voor het associatie verdragen.Het zal mij ook niet verbazen als FNV voorstander is van deze wet. Ik zie FNV niet meer als onafhankelijke club sinds Jongerius naar de PvdA overstapte. De FNV spreekt van een veto die er niet is. Dat is op zijn minste verdacht. In het verleden, pakweg 2-3 jaar terug was ik een voorstander van een lidmaatschap van FNV, maar naar mate de tijd vordert, wil ik juist er niet meer mee geassocieerd worden. FNV, PvdA, D66 en GL zijn geen betrouwbare bronnen als het om EU-zaken gaan. Een tip: Schrijf niet wat mensen beweren, maar onderzoek het zelf. u moet je niet blind laten leiden door je strijd tegen Geenstijl, want juist door dingen te beweren waar men zo kan doorprikken, rechtvaardigt u juist het bestaan van Geenstijl.
@ Chad, Neen; voor het 'standpunt' van Geenstijl valt helemaal niets te zeggen. De richtlijn gaat over toezicht op Pensioenfondsen, verder niks. GS suggestie, dat een toezichthouder, of die nu nationaal of supranationaal is de bevoegdheid zou krijgen om de gelden van pensioenfondsen te nationaliseren oid. is compleet uit de lucht gegrepen. Het is hetzelfde slappe gel.. als dat in het associatieverdrag zou staan dat Oekraïne zou mogen toetreden tot de EU..
Ik ben niet de enige die spreekt van een veto. De NOS inmiddels ook (zijn waarschijnlijk door deze discussie eindelijk wakker geschud): http://nos.nl/artikel/2115769-europese-pensioenrichtlijnen-hoe-zit-dat-eigenlijk.html Als juristen van landelijke en Europese fracties van verschillende politieke partijen, van de FNV, de EU zelf en de gerenommeerde pers nu dus ook ergens van spreekt, en GeenStijl beweert als enige het tegendeel: waarom zou u dan per se GeenStijl willen blijven geloven? En de leugen van GeenStijl is nog wel wat zwaarder, want zij stellen nota bene dat "onze pensioenen" naar de EU worden overgeheveld. En daar is wel helemaal niets van waar. Dat is echt de grootst mogelijke onzin ever. Pensioenfondsen waren privaat en ondergeschikt aan de deelnemers, blijven dat, en krijgen naast de Nlse regelgeving nu nog extra controle van de EU. En u wilt dat toch blijven geloven dat er brand is? Dit is moedwil. U wilt gewoon kwaad zijn.
@ Chad Bedoelt u artikel 14 van de richtlijn? Daarin staan een aantal minimale bevoegdheden die de nationale toezichthouder conform de nationale wet dient te hebben. Om te kijken welke bevoegdheden de DNB heeft moet u dus primair in de Pensioenwet kijken. Als daarin niet de minimale eisen van artikel 14 van de richtlijn zijn opgenomen zal de Pensioenwet moeten worden aangepast, maar als ik naar artikel 14 van de richtlijn kijk, is strenger toezicht geen probleem. Inderdaad moet de wetgever zorgen dat als een toezichthouder (DNB) ingrijpt en maatregelen van het bestuur van een pensioenfonds blokkeert of aanpast, daartegen beroep bij een onafhankelijke rechter openstaat. Dat laatste is toch niet zo vreemd in een democratische rechtsstaat?
Beste Kees, In plaats van non-antwoorden te geven zou je met het overtuigende bewijs kunnen komen dat het VETO bestaat. Ik weet niet of je de richtlijn goed hebt doorgelezen, maar daar staat niets in over een absoluut VETO recht. Aanhalen dat anderen er over praten is wel heel zwak. (ik heb de richtlijn overigens wel gelezen en weet dat het VETO recht niet bestaat.
Pardon, ik laat me door u niet tot antwoorden dwingen. Ik heb al lang aangegeven dat het zgn veto waarover gesproken wordt inderdaad door de rechter kan worden herroepen. Hoe groot die kans is, kan ik zelf niet inschatten. Juristen leggen het uit als een vetorecht, ik kan alleen maar erkennen dat die escape er inderdaad in zit. Ik weet daarbij in ieder geval dat het op meerdere manieren moeilijker gemaakt wordt het fonds naar het buitenland te laten vertrekken, in plaats van makkelijker, wat GeenStijl zegt (sterker nog, GeenStijl stelt dat het geld eigenlijk al weg is, wat helemaal onzin is). Dat is het enige wat ik stel. Als u dat niet wilt accepteren, dan moet u zeggen waarom dat volgens u niet klopt, en wat u daar eventueel niet aan bevalt, en dan ben ik het ermee eens of niet. U kunt mij geen standpunt in de mond leggen en dan eisen dat ik dat ga verdedigen.
Het bevreemdt mij dat Duitsland niet mee doet en dat na Brexit de EU pensioenpot 60% Nederlandse inleg betreft. Daarnaast vraag ik me af als je als pensioengerechtigde een rechtszaak wil aanspannen tegen de pensioenbeheerder, hoe dat zit als deze in het buitenland is gevestigd? Verder is er ook een solidariteitsbeginsel opgenomen in de EU pensioenwet? M.a.w. kunnen Nederlandse pensioengerechtigden eventueel opdraaien voor de tekorten bij bijv. Spaanse pensioengerechtigden.
Duitsland heeft een heel ander soort pensioenstelsel. Het grootste deel is staatspensioen, dat gaat via een omslagstelsel; net als onze AOW. De private pensioenfondsen zijn veel minder belangrijk en veel minder groot. En ik vermoed dat er nog wel meer verschillen zijn; dit lijkt me typisch iets waar per Bondsstaat andere regels over gelden.
Kees, chapeau! Jij doet in je eentje meer om het verdrag uit te leggen dan de hele 2e kamer en ministerraad bij elkaar. Ook de “serieuze” pers laat het onderwerp links liggen. Als Klijnsma een agenda zou hebben om de EU in een kwaad daglicht te zetten dan had ze niet beter kunnen handelen als dat ze nu gedaan heeft.
Ik vind het nogal frustrerend dat ik in mijn vrije tijd het werk van dikbetaalde ambtenaren en journalisten moet doen, en die van de eveneens dikbetaalde GS-'jounalisten' nog moet gaan factckecken ook. Vooral als je dan ook nog eens de agressie van de opgefokte burger over je heen krijgt die het maar niet wil geloven dat er - in dit geval - niet zoveel aan de hand is, omdat... nou ja, het zal wel lekker zijn om kwaad te zijn. Ik zie die woede graag in iets positiefs omdraaien want nogmaals: er is genoeg om over te klagen en genoeg om actie tegen te voeren. Maar bedankt voor het compliment ;),
Eens met het compliment aan Kees. Jammer dat het uitleggen van de richtlijn via vingerwijzen moet gebeuren.
Sorry, maar GS is wel de koning van het vingerwijzen, met hun roze plofkappen etc. Als je keihard lopen te liegen om sensatie te zaaien, dan mag dat best een keer gezegd worden. Ik ben nog uitermate netjes ten opzichte van de shit die ze dagelijks zelf uitbraken. Ze zouden eens echt een koekje van eigen deeg mogen krijgen. Maar ik ben geen Peter Breedveld.
'De klachten zijn helder. Onze pensioenen worden aan Europa verkocht.' Volgens mij is de ECB (door de EU gebaard) verantwoordelijk voor de extreme lage rente waardoor onze pensioenfondsen onder water (lijken te?) staan en onze generaties tegen elkaar worden opgezet. Dus het lijkt mij zonneklaar: ja, Europa holt ons pensioenstelsel uit!
De arbeiders die nog uitgesteld loon in de verplichte collectieve pensioenpotten hebben zitten hebben natuurlijke alle redenen om achterdochtig te zijn als PvdA Klijnsma c.s. op een achternamiddag snel 1.200 miljard onttrekt aan gedegen Nederlands toezicht. - Na ja, degelijk toezicht. Van welke arbeider is het pensioen intussen niet 1 of meerdere keren niet geindexeerd, afgestempeld, van eindloon naar middelloon of beschikbare premie en ook nog de pensioenleeftijd verhoogd. - Mooi dat niet iedereen te lijden heeft onder de afbraak van de collectieve arbeiderspensioenen. De paar miljoen ZZPers en ondernemers met subsidie en alle andere bevoorrechte prive pensioenspaarders in ieder geval niet. Lekker vrij van belasting pensioensparen en als de absurd lage EU rente en absurd lage vennootschapsbelasting het prive ondernemerspensioen een beetje dwars zitten dan is daar altijd nog de PvdA elite en VVD om een cadeau van een paar miljard toe te steken. Door de belasting op het belastingvrij gespaarde pensioen bij uitkering flink te verlagen. Kom daar eens om als arbeider met je verplicht collectieve pensioen dat meedogenloos wordt afgebroken. http://nos.nl/artikel/2114723-afbouwen-pensioenregeling-moet-2-miljard-extra-opleveren.html http://www.briskmagazine.nl/nieuws/4177/ondernemers-positief-over-oplossing-pensioen-in-eigen-beheer.html - Liever vandaag dan morgen nog de 1.200 miljard arbeiderspensioen onmiddellijk uitkeren aan de rechthebbenden tegen gereduceerd belasting tarief. Wel pech dan voor de jongeren die nu nog praktisch niks gespaard hebben, veel te weinig premie afdragen en terecht denken veel te gaan profiteren van de door oudjes bij elkaar gespaarde 1.200 miljard als het PvdA Dijsselbloem c.s. behaagt de EU rente te gaan verhogen naar een normaal niveau.
"snel 1.200 miljard onttrekt aan gedegen Nederlands toezicht" Maar dat is dus niet het geval. Er komt alleen maar een toezichtorgaan bij, en het Nederlands toezicht krijgt meer mogelijkheden om in te grijpen.
Mijnheer Alders Ik zie dat u zich als een van de weinigen door de stukken heeft geworsteld Stel ABP vestigt zich in Frankrijk, kunt u mij aangeven dat deze EU richtlijnen er voor waken dat de Franse overheid geen invloed over deze gelden in wat voor zin, bijvoorbeeld beleggings voorschriften, kan krijgen?
Dat zal ik niet claimen: ik ben geen jurist en het heeft voor mij dan ook weinig zin zelf die stukken door te worstelen. Ik heb voor dit stuk een aantal juristen gevraagd om hun oordeel. En volgens mij is die garantie waar u om vraagt er niet. Het wordt alleen lastiger voor het pensioenfonds naar Frankrijk te gaan. Eenmaal in Frankrijk vallen ze onder de Franse belastingregels. Wel zijn er Europese veiligheidseisen bijgekomen waar ze dan ook onder moeten vallen. En als het pensioenfonds zich in meerdere lidstaten zit, dan moeten ze aan strengere eisen voldoen als 'nationale' pensioenfondsen.
En nu maar hopen dat ze zich allemaal vestigen in Duitsland!
Dat hoop ik niet, want in Duitsland bestaat de grootste pot uit staatspensioen. Dat betekent dat we in plaats van een spaarpot een ticket uit zouden hebben staan bij de Duitse belastingbetaler (als dat op die manier zou kunnen), of dat we ons geld vergokken bij private partijen waarvoor de Duitse staat veel minder regels heeft dan de Nederlandse overheid, wiens regels door deze richtlijn niets aan kracht hebben ingeboet.
Het populisme viert hoogtij. Zelfs de suffe regenten van het cda hebben vastgesteld dat dit stemmen oplevert en doe nu mee met de gevestigde tegenpartijen sp en pvv. De conservatief socialisten denken mee te kunnen liften op de successen van podemos, syriza en MoVimento 5 Stelle en Geert is gewoon overal tegen als het niet is bedacht door hem zelf of door zijn 1e onderboefje Martin Bosma. Met alles van de PvdA is per definitie fout.
Foutje: "Met alles van de PvdA is per definitie fout." moet zijn "Met name alles van de PvdA is per definitie fout."
Dat onze tweede kamer zo functioneert als ze doet baart me heel grote zorgen. Idem dito de overheid die dit accepteert. Belachelijk overigens te denken dat als je een richtlijn in jouw perceptie verbetert, de richtlijn op zich te verdedigen zou zijn. Dat geeft de te grote macht van de Europese commissie aan.
Op deze manier ben je de luizen op het monster aan het bestrijden i.p.v. het monster zelf.
Het monster is in mijn ogen vooral de slechte Nederlandse pers en de waardeloos functionerende Nederlandse politiek. Een verbetering is en blijft daarbij een verbetering.
"Wantrouw dus altijd" Het levensmotto van de vooruitgangsverliezer die werkelijk geen idee heeft. Wantrouw altijd, want als het de ene keer onterecht is kan het best de volgende keer terecht zijn.
Beste Kees Alders, Er staat helemaal geen veto recht in. Hoe komt u daar toch bij. Ook niet gelezen zeker, net als de meeste kamerleden. De regering heeft de tweede kamer slechts een ochtend de tijd gegeven om dit verdrag voldoende te kunnen bestuderen, dat op zich is zeer discutabel. Dat de kamer daarmee instemt is onbegrijpelijk. Zeer zwarte dag in onze democratie. We gaan het zien, over 20 jaar als ik met pensioen mag wat er nog van over is.
Om het vetorecht te herkennen in de tekst is wel enige juridische kennis vereist. In de comments hieronder legt reaguurder Ratio uit waar het staat. Dat de tweede kamer onzorgvuldig is ben ik helemaal met u eens. Staat ook in mijn tekst. Maar dat heeft met de inhoud niets te maken natuurlijk.
Een van de belangrijkste besluiten in onze parlementaire geschiedenis wordt er even snel doorheen gejast. Zorgelijk en verontrustend.
https://twitter.com/AhmedAarad/status/750204611206737920?ref_src=twsrc%5Etfw
Kees Alders, Typisch. Ik betwijfel of u een juridische kennis hebt. Want je kunt al art. 13 niet goed lezen. Het volk is niet dom.
Dit geeft wederom de zwakte van ons politiek apparaat aan, alsmede de EU Men 'vergeet' aan te geven waarom men het doet en faalt in de communicatie hevig. Ook is het nodeloos gecompliceerd waardoor men in de toekomst weer alle kanten op kan.
Dat ben ik met u eens, maar de fout ligt dan in deze toch echt vooral bij de tweede kamer en Klijnsma en onze nationale pers, niet bij de EU, want die communiceerde er vrij goed en open over en doorliep een lange en vrij zorgvuldige procedure. Klijnsma timede dit rapport uit te brengen daags na de Brexit, de tweede kamer vond het niet nodig het resultaat te lezen en onze pers verspreidt desinformatie. Waar ligt dan de fout? Toch niet bij de EU?
Maar de centrale vraag blijft bestaan: Waarom zouden de Nederlandse pensioenen, die tot de beste van de wereld behoren, gedeeld moeten worden met de rest van de EU? Immers, waarom iets wat goed is, van ONS is DELEN met de EU en daarmee de huidige richtlijnen VERANDEREN? Als een pensioenfonds in Spanje gaat opereren en er breekt daar een financiële crisis uit die niet te overzien was, wordt de Nederlandse indexering dan ook aangepast? Moeten we DELEN omdat dat lief is? Nivelleren met de ouwe Spanjaard of Griek als daar weer een crisis uitbreekt? Daarnaast is het VETO van de DNB zoals dat nu in de richtlijn staat alleen geldig als er aan 3 voorwaarden is voldaan. Dat is natuurlijk voer voor advocaten die overal een maas weten te vinden (wat ook terecht is). Nee! Opa's, Oma's en 60ers die hun pensioen naderen en van goede gezondheid zijn, dit is niet in uw voordeel.
[Waarom zouden de Nederlandse pensioenen, die tot de beste van de wereld behoren, gedeeld moeten worden met de rest van de EU?] Ja, waarom zou dat moeten volgens jou ? En belangrijker nog, wanneer verwacht je dat dit gaat gebeuren ? Want ik heb nog echt helemaal niemand gehoord die dat van plan is. O, je denkt dat het al gebeurd is ? Tsja, misschien moet je dan het artikel eens lezen waar je op reageert ...
Ten eerste: dat uw pensioenfonds naar het buitenland zou gaan, dat kon altijd al, het is nu alleen maar moeilijker gemaakt. Misschien niet moeilijk genoeg naar uw zin, kan, maar toch: moeilijker. Het is dus een beweging de goede kant op lijkt mij. Ten tweede: het is absoluut niet waar dat we onze pensioenen zouden delen. Er zijn alleen gemeenschappelijke regels voor pensioenfondsen aangenomen, en die dienen met name om buitenlandse pensioenfondsen en pensioenregelingen aan hogere standaarden te laten voldoen. Waarom is dat nuttig voor ons? Er zijn heel veel Nederlanders die over de grens werken, en die willen ook graag een goed pensioen, en die pensioenen kunnen combineren. Verder vind ik het een goede zaak dat het geld voor de oude dag niet in al te smerige industrieën wordt belegd. Het gaat immers om de toekomst ;).
jullie vergeten nog https://paultang.pvda.nl/rode-kaart-voor-pensioenplan-europese-commissie/ oeps
Dat is Paul Tangs reactie op het oude voorstel. Hier is zijn mening over het nieuwe voorstel, en de reactie van GeenStijl daarop. http://politiek.tpo.nl/column/de-pensioenprut-van-geenstijl/ Toch aardig in de lijn met dit artikel lijkt mij.
Een veto regeling? Dat betekent dat het kan maar dat DNB het kan stoppen. Dat is iets anders dan een verdrag waarin dit niet kan.
Klopt, dat was nog verder gegaan. Maar het kon al en is nu moeilijker gemaakt. Toch een beweging in de goede richting lijkt mij.
Eris twee jaar in het openbaar onderhandelt maar toch wist de kamer van niks en was het niet openbaar voor de kamerleden? En daarom is er ook na een avondje praten al beslist? Diat er twee jaar in het openbaar over gehandelt is gewoonweg niet waar. Anders had de EU ook niet na Brexit hoeven te wachten omdit bekend te maken.
E[ris twee jaar in het openbaar onderhandelt maar toch wist de kamer van niks en was het niet openbaar voor de kamerleden?] Nee hoor, het was ook nog eens openbaar voor kamerleden. [En daarom is er ook na een avondje praten al beslist? ] Dat is het helemaal niet.
Het uiteindelijke stuk is pas laat uitgebracht maar wat erin zou staan wist echt iedereen die er ooit mee bezig was geweest. Echt. Het hele proces is uitgebreid becommentarieerd geweest. Niet alleen de Europese raad (die achter gesloten deuren vergaderd) maar ook het Europees Parlement (openbare onderhandelingen) heeft haar goedkeuring aan het stuk mogen lezen. U ziet dat ook de pers heeft meegeluisterd, wanneer u terug zoekt ziet u eerder (terechte) protest tegen eerdere voorstellen, een discussie waar dit voorstel uit is gekomen uiteindelijk. Parlementsleden die eerst fel tegen waren spreken nu van een goed voorstel. Je verwacht toch op zijn minst dat die parlementsleden hun landelijke partijleden hebben bijgepraat.
@Are Roos Volgens de Elsevier wel. Waarom zou de EU dingen moeten bekend maken als ze al bekend zijn? Kortom het was dus niet openbaar voor niemand niet. En dat de kamer hier slechts een avondje op debatteerd heeft is gewoon een feit.
@ Kees Alders Hoe kunnen mensen weten wat er in een rapport staat als dat rapport niet openbaar is? En als mensen het toch al lang weten waarom het rapport niet openbaar maken? En sowieso waarom was het rapport niet openbaar? U begrijpt wel dat ik dit als smerige politieke spelletjes zie van een club met toch al weinig democratie. Ik wordt al helemaal achterdochtig als de Elsevier een interview heeft met een EU-parlementariër en in dat interview lees ik dat de EU expres gewacht heeft met het openbaar maken van deze nieuwe regeling na Brexit. Dan weet je in iedergeval zeker dat er iets niet pluis is.
Luister: uw tweede kamer en regering hebben lopen blunderen, dat schrijf ik zelf ook. Maar wijs daarvan dan de schuldigen aan, en dat is in dit geval niet de EU. Als u werkelijk kwaad wilt zijn, weest u dat dan op de nationale politiek, want die heeft haar werk niet goed gedaan, terwijl de pers ook heeft zitten slapen.
@KeesAlders Dat ben ik ook en ik ben ook kwaad op de EU ongeacht deze regeling. Het is niet alsof dit het enige puntje van de EU is.
Ik vind ook dat er enorm veel mis is met de EU, maar laten we dan ook vooral beginnen met dat scherp te benoemen in plaats van ruis te veroorzaken, want daarmee zitten we onszelf alleen maar in de weg. Deze pensioenrichtlijn is nu juist een van de voorbeelden van waar het overleg nog wel goed werkt en met een resultaat waar je op zijn minst weinig tegenin kan brengen. Laten we het liever over het proces ernaartoe hebben. Waarom hebben de regeringsleiders hierover achter gesloten deuren mogen onderhandelen? Waarom niet alleen via het Europees Parlement, dat in het openbaar onderhandelt?
paar punten staan toch wel vast - de 2e kamer heeft zonder goed te lezen ingestemd, zie tijd tussen krijgen en instemmen - het feit is dat de eu invloed krijgt - het feit is dat onze pensioenen mobiel worden, niets van dit is goed, niets van dit is in het belang van de nederlandse werknemers als dit misgaat, of zelf maar uit de definitieve tekst blijkt dat de nederlandse toezichthouders geen controle meer hebben dan denk ik dat we volgend jaar wilders 1 hebben en binnen 6 maanden een nexit referendum dit is zo fundamenteel, dit is de oudejaars- voorziening van 17miljoen mensen
Het eerste is waar, maar dat is toch echt de schuld van onze nationale regering en tweede kamer, niet van de EU. Het tweede is alleen waar in zoverre dat de EU minimumeisen aan beleggingen stelt. Het derde is niet waar, in zoverre dat de pensioenen al 'mobiel' waren: pensioenfondsen zijn private instellingen die al lang naar het buitenland konden verhuizen. Nu worden daar eisen aan gesteld. Het wordt dus moeilijker gemaakt. Dit is inderdaad fundamenteel, maar laten we ons daarom ook maar goed informeren.
Leesvoer waarom op basis verscheidene gronden de Duitse vereniging van pensioenfondsen aba IORP2 als aangeboden niet acceptabel vond. Er wordt uitgelegd waarom volgens aba deze IORP2 zoals door EIOPA voorgesteld op verschillende punten niet deugt, er in tegendeel tot wat anderen beweren wel degelijk risico's zijn zoals verscheidenen aanvoelen, en er ook anderen zijn die hierop wezen, en omdat er n.a.v. de Duitse bezwaren deze punten niet aangepast werden, er des te meer reden is tot wantrouwen. http://www.ipe.com/countries/germany/germanys-aba-sides-with-european-council-on-iorp-ii-risk-evaluation/10012184.fullarticle
Dank voor de link, die ontbrak nog aan mijn dossier. Het eerste punt lijkt mij een zorg voor de toekomst, en voor Duitsland, met hun andere pensioenstelsel, meer van belang dan voor Nederland, wiens pensioenen al veel dichter bij de beoogde standaard liggen en daar eigenlijk al aan voldoen. Het tweede punt moet men niet verwarren met wat GeenStijl beweert: de Duitsers willen niet dat een centraal orgaan enige zeggenschap krijgt in transfers. Kan je vinden. Wat niet het geval is, is dat door dit verdrag transfers mogelijk worden gemaakt, want dat kan altijd al. Tenminste, in de Nederlandse situatie. Nederlandse pensioenfondsen zijn namelijk private partijen. Dat het in Duitsland anders geregeld is, is oorzaak van de verschillen in beleving.
@Kees Maar kun je ook verklaren waarom EIOPA de weinige aanpassingen niet accepteert zoals voorgesteld door aba, ook geheel of deels indien van toepassing onderschreven of aangevuld door Nederlandse pensioenfondsen en PensionsEurope, zoals over intrekking van artikel 3a of aanpassing die betrokkenheid van EIOPA beperkt tot gevallen van systeemrisico's, verhelderen van nu onduidelijke (op meerder manieren uit te leggen) onderdelen van artikel 29 waardoor deze in de praktijk gebracht kunnen leiden tot een ongewenst verklaarde HBS, het behalve artikel 3a in praktijk niet-adequaat werkend geacht artikel 13, en zo nog een aantal zaken?
Misschien kunt u zich daarvoor beter tot de onderhandelaars namens de nationale regeringen en het Europees parlement wenden.
De lobbyclub van pensioenfondsen wil liever dat toezichthouders zo min mogelijk bevoegdheden krijgen om in te grijpen in hun eigen keuken. Die inmenging vinden ze lastig. Dit is het gebruikelijke gepruttel tegen iedere vorm van regulering. Uiteraard zeggen de pensioenlobby clubjes dat niet zo, maar verkopen ze het als dat regulering en toezicht leiden tot beperkingen om te beleggen en te speculeren door pensioenfondsen, het aanhouden van rekenrentes en reserves en dat dit soort maatregelen er bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat er te weinig rendement wordt gehaald en er dus minder pensioen kan worden uitbetaald. Die kritiek kan overigens terecht zijn (overheden slaan geregeld door in hun regel- en toezichtdrift, zeker na een crisis), maar in elk geval gaat het stuk waarnaar u verwijst daarover. Het stuk gaat er niet over dat de EU de Nederlandse pensioenfondsen zou kunnen nationaliseren op ieder gewenst moment zoals door Geenstijl cs wordt gesuggereerd.
60 procent van alle pensioenvermogen in Europa is Nederlands. (Dat wordt nog lachen als de babyboomers in Frankrijk Spanje en Italie allemaal met pensioen zijn, die landen hangen nu al tegen het faillissement aan...) Leg mij eens uit waarom daar een europese regeling voor moest komen ipv dat we het gewoon zelf onder bewind houden...
Het blijft onder Nederlands bewind, alleen stelt de EU nu minimumeisen, waar de Nederlandse pensioenfondsen bijna allemaal al volledig aan voldeden. Het grote voordeel voor Nederland is dat Nederlanders die in andere EU landen werken, en dat zijn er nogal wat, ook daar goede pensioenvoorzieningen krijgen, en dat deze pensioenen beter te combineren zijn. Overigens blijven pensioenfondsen private partijen. De zeggenschap van de overheid daarover, zowel EU als Nederlands, blijft beperkt.
"Kees Alders 5 juli 2016 at 19:41 Dit artikel gaat over de pensioenrichtlijn van de EU. Waar uw vraag over gaat heb ik niet voldoende op gestudeerd om daar een antwoord op te kunnen geven, en het is ook niet het onderwerp. Vandaar dat ik er dus ook niet meer duidelijkheid op kan geven ;)." Het is toch klip en klaar dat de EU richtlijn is bedacht om de pensioenbeheerders te helpen met de kwalijke gevolgen van de kunstmatige lage rekenrente van de ECB. De ECB gaat over de EU financiën dus deze richtlijn komt indirect van de ECB.
Tsja. Waarom is het zo erg, als die richtlijn inderdaad van de ECB afkomstig is ? En wat voor aanwijzingen heb je eigenlijk voor deze complottheorie ?
Ik heb de tekst nog eens gelezen, maar ik ben er eerlijk gezegd niet van overtuigd dat er sprake is van een echt veto voor de toezichthouder van het land waar het pensioenfonds vandaan komt (in geval van Nederland, DNB). En wel om de volgende reden: In art. 13.1c staat: The transfer of all or part of a pension scheme's liabilities, technical provisions, other obligations and rights and corresponding assets, and cash equivalent thereof, between transferring and receiving IORPs shall be subject to prior authorisation by the competent authority of the home Member State of the receiving IORP after obtaining the prior consent of the competent authority of the home Member State of the transferring IORP... Daar staat (vanuit NL geredeneerd) dat er voorafgaande toestemming moet zijn van DNB voordat een pensioenfonds vanuit Nederland naar het buitenland kan. Volgens mij is dat het zogenaamde veto. Maar iets verderop staat in art. 13.5b 5b. The competent authority of the home Member State of the transferring IORP shall only assess that: (b) in case of a partial transfer of the pension scheme, the long term interests of the members and beneficiaries of the remaining part of the scheme are adequately protected; (c) the individual entitlements are not reduced due to the transfer; (d) the assets corresponding to the pension scheme to be transferred are sufficient and appropriate to cover the liabilities, technical provisions and other obligations or rights to be transferred, in accordance with applicable rules in the Member State of the transferring IORP. Dit beperkt de redenen waarop DNB instemming kan weigeren. Als aan deze bovenstaande voorwaarden is voldaan mag DNB zoals ik het lees de toestemming niet weigeren, en als DNB dat toch doet, kan een pensioenfonds dat naar het buitenland wil zijn toevlucht zoeken tot een rechter om te laten bepalen of DNB dat op terechte gronden doet. Op het moment dat een toezichthouder teruggefloten kan worden door een rechter is het geen veto zoals ik het zou definiëren. Een veto is een veto. Nederland kan bepaalde wetgeving in de EU (als met unanimiteit goedgekeurd moet worden) vetoën en er is geen rechter in deze wereld die dat veto kan overrulen. Zo'n veto krijgt DNB volgens mij niet. Neemt niet weg dat ik het slot op de deur van instemming door de deelnemers wel goed vindt, maar een echt veto voor DNB zoals ik dat zou definiëren, ik heb het nog niet gevonden.
Deze nuancering klopt zeker. Het kon steviger. Maar het is toch al meer dan niets, wat we eerst hadden.
Kan iemand mij uitleggen wat de voordelen zijn van Europees toezicht op onze pensioenen? Ik zie namelijk alleen maar risico's. Maar ik laat mij graag overtuigen van het tegendeel.
Ik zou zeggen vraag het Mark Rutte. Ik zie er ook geen voordelen in maar blijkbaar zuet onze premier dat anders.
Zodra pensioenen zich buiten onze landsgrenzen begeven, hebben zij geen toezicht meer. Dan is het wel prettig, als er toch iets van toezicht blijft.
@ Arie Roos Zijn er Nederlandse pensioenfondsen die overwegen zich in het buitenland te vestigen? Ik had liever een verbod gezien op het vertrek van nationale pensioenfondsen. Heb toch meer vertrouwen in DNB. Volgens mij wordt er een Europese oplossing gezocht voor een non-existent probleem.
Er zijn al internationale pensioenfondsen in België gevestigd. Daarbij zijn er erg veel Nederlanders die in andere EU lidstaten hun pensioen opbouwen. Verder vind ik een extra controleorgaan alleen maar prettig eerlijk gezegd. Het gaat tenslotte over een flinke bak geld. De Nederlandse overheid vertrouw ik ook niet zomaar op de blauwe ogen.
Meneer Aalders ik snap niet wat uw belang is bij het verkopen van dit onzin verhaal aan het publiek. De EU staat erom bekend spaargeld gewoonweg te jatten van uw rekening althans, als u het had staan op een bank in Cyprus. Want dit had mensen zoals u wakker moeten schudden. Geld wat dus ergens staat op een bank als spaargeld kan zo worden ingepikt om een bank te redden. Verder mag u even uitleggen, waar mevrouw Kleinsma geen antwoord op wil geven, waarom Duitsland buiten de richtlijn valt. http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/06/we-worden-gepiepeld-duitsland-valt-niet-onder-nieuwe-eu-richtlijn-voor-pensioenen/# Zoals u zelf zegt is het plan al lang bekend dus heeft ze zelf ook hierin gefaald dus. Overigens kan ik moeilijk geloven dat dus alle 2e kamer leden de stukken al maandenlang in huis hebben. Dit is in Brussel bedacht en wat in Brussel broeit, daar krijgen onE kamerleden geen lucht van net als TTIP of wilt u soms beweren straks dat kamerleden hier ook volledig van oordeel hoogte zijn???
[Meneer Aalders ik snap niet wat uw belang is bij het verkopen van dit onzin verhaal aan het publiek.] Ultrafox, wat is jouw belang bij het in stand houden van Rechtse leuges precies ? [De EU staat erom bekend spaargeld gewoonweg te jatten van uw rekening althans, als u het had staan op een bank in Cyprus. ] Dat is een leugen. Dat geld is niet naar de EU gegaan, maar gebruikt om de schulden van failliete banken af te lossen. Maar ik begrijp, dat je liever had gezien dat de belastingbetaler voor die schulden zou zijn opgedraaid ? [Geld wat dus ergens staat op een bank als spaargeld kan zo worden ingepikt om een bank te redden.] Ik zal het je nog sterker vertellen: geld dat ergens op een bank als spaarbeld staat kan zomaar verdwijnen omdat die bank failliet gaat ! Ja, het is even schrikken in de neo-liberale heilstaat, maar banken kunnen wel degelijk failliet gaat. [Verder mag u even uitleggen, waar mevrouw Kleinsma geen antwoord op wil geven, waarom Duitsland buiten de richtlijn valt. ] Misschien moet jij eerst even uitleggen waarom jij notoire desinformatiesites als GeenStijl en de DagelijkseStandaard uberhaupt serieus neemt. Ze hebben een lange geschiedenis van leugens en bedrog. [Dit is in Brussel bedacht en wat in Brussel broeit, daar krijgen onE kamerleden geen lucht van net als TTIP ...] Zucht. Tuurlijk, joh.
Mijn belang is dat ik de waarheid wil weten en door niemand voorgelogen wens te worden: niet door politici, maar ook niet door GeenStijl. Ik wil een open en transparante politieke discussie over Europa, en om die goed te voeren moeten we wel de waarheid kennen en erkennen. Anders kunnen we nooit iets verbeteren. Ik heb geen belang bij politici en journalisten die omwille van hun eigen ego en beurs dit land een trauma aanpraten, om het vervolgens een paniekreactie in te sturen, waarna ze hun biezen pakken en het land in chaos achterlaten. Waar u het over heeft, is aan limieten gebonden zoals u weet. Bij faillissement van een bank verliest u inderdaad uw geld, maar de overheid garandeert tot een zeker bedrag juist wel dat u daar geld uit terugkrijgt. Niet dat u daar blij mee moet zijn als u veel meer geld gespaard had natuurlijk. Maar iets is beter dan niets. Duitsland heeft twee bezwaren tegen de pensioenen die met name te maken hebben met hoe pensioenen in Duitsland geregeld zijn. In tegenstelling tot bij onze pensioenfondsen was een transfer naar het buitenland van Duitse pensioenfondsen niet mogelijk, dus vandaar dat het bevreemdend werkt daar als er in een document toch over gesproken wordt. Bovendien vrezen de Duitsers dat dit akkoord een opmaat is naar een gemeenschappelijk rekenmodel, waar hun pensioenfondsen een stuk minder goed aan voldoen dan die van ons.
Kun je eens uitleggen wat Brussel met het pensioenvermogen van Nederlanders te maken heeft ? Is het je niet bekend dat Klijnsma met Klaas Knot het doet voorkomen alsof Nederlandse pensioenfondsen problemen hebben, en op grond daarvan dat pensioenstelsel wil afbreken, voor iets wat Egopensioen heet ? Is niet het voorwendsel voor dat Egopensioen dat dat zo leuk is voor wie in diverse EU landen werkt, mar dat de realiteit is dat commerciële bedrijven daar flink aan gaan verdienen, het Zwitserleven gevoel, wat Jort Kelder uitlegde als 'opgelicht zijn' ?
[Kun je eens uitleggen wat Brussel met het pensioenvermogen van Nederlanders te maken heeft ? ] Dat is toch niet zo moelijk ? Nederland kan alleen toezicht houden op pensioenfondsen die zich in Nederland bevinden. Zodra deze pensioenfondsen verhuizen hebben wij geen toezicht meer. [Is het je niet bekend dat Klijnsma met Klaas Knot het doet voorkomen alsof Nederlandse pensioenfondsen problemen hebben, en op grond daarvan dat pensioenstelsel wil afbreken, voor iets wat Egopensioen heet ?] Nee. Heb je daar ook iets van aanwijzingen voor ? [Is niet het voorwendsel voor dat Egopensioen dat dat zo leuk is voor wie in diverse EU landen werkt, mar dat de realiteit is dat commerciële bedrijven daar flink aan gaan verdienen, het Zwitserleven gevoel, wat Jort Kelder uitlegde als ‘opgelicht zijn’ ?] Waar heb je het in vredesnaam over ?
Brussel stelt hier alleen minimumeisen en randvoorwaarden voor transfers. Dat zijn dingen die voor ons minder verandering eisen (dwz geen) dan aan buitenlandse pensioenvoorzieningen. Het is in het voordeel van Nederlanders die in het buitenland werken (en dat zijn er nogal wat) dat zij ook daar een pensioen opbouwen dat een stukje dichter bij de hoge Nederlandse standaard komt.
Waarom doen ze dit? Dat is mijn vraag, want als wij zo,n beetje het beste pensioenregeling van de wereld hebben, waarom zouden we de onbetrouwbare/ondemocratische EU er bij halen? We kunnen dat prima zelf! Onze regering verkoopt ons belang, zo zie ik dat! Maar goed, Mark Rutte is weer verzekerd van een mooi baantje daar in Brussel, zo zal het wel zitten.
Volgens mij heb ik het antwoord gevonden: http://fd.nl/ondernemen/1150028/pensioenen-verhuizen-naar-belgie Het is dus al mogelijk dat pensioenfondsen verhuizen naar het buitenland. Deze nieuwe Europese richtlijn maakt dit dus niet voor het eerst mogelijk, het kan al. De richtlijn stelt er beperkingen voor vast, regels waaraan voldaan moet worden voordat het kan.
Nee, dit is zijn lobbygeld om een mooi baantje te krijgen. Dankzij het lobbygeld van Ruud Lubbers zijn we nu verreweg de grootste Nettobetaler aan de EU. Hij werd geen EU voorzitter. Wim Kok schafte een heleboel belastingvoordelen voor Nederlandse bedrijven af. Hij werd ook geen voorzitter Balkenende gaf de KLM aan Air France maar werd afgetroefd door Herman van Rompuy die bijna gratis en voor niets de Fortis Bank aan Frankrijk weggaf en zo voorzitter van de EU werd. En Mark Rutte wordt het ook niet. Frankrijk, Spanje, Italie en een beetje Belgie gaan nu lekker van ons Pensioengeld genieten, Wedden?
Ratio geeft een deel van het antwoord. Het andere deel is dat pensioenfondsen in het buitenland een stuk slechter zijn dan die van ons, en slecht aansluiten. Door deze regels wordt het makkelijker voor Nederlanders die in het buitenland werken om een goed pensioen op te bouwen, en dit te combineren. Verder stelt de EU regels aan beleggingen zodat die wat groener, socialer en stabieler worden. Daar voldeden de Nederlandse pensioenfondsen ook al ruimschoots aan maar wederom voor het buitenland is het niet slecht dat eens vast te leggen. Ik maak mij namelijk niet veel illusies over de ethische standaard van Roemeense beleggingsmaatschappijen...
Nederlandse pensioenfondsen beleggen in de wapenhandel etc.. Dus hoe u er bij komt dat onze Nederlandse pensioenfondsen daaraan al voldoen vind ik onbegrijpelijk. We gaan toch niet iets vertellen omdat dat even beter uitkomt?
Nee, maar ik vrees alleen dat ook de EU richtlijn mij daarvoor simpelweg niet streng genoeg is.
De overheid (periode Lubbers) heeft al eens eerder begrotingen gedekt met medeweten van de vakbonden. Resultaat: groot gat in de financiering van door burgers gespaarde toekomstige uitkeringen. Dat geld is nooit terug gekomen. Daar wringt of gloort het. In de moderne samenleving is het meeste geld giraal en gebaseerd op een zekere mate van vertrouwen / dekkingsgraad dat de middelen tijdig beschikbaar komen. Deze 1.400 miljard zijn een van de laatste, potten in hardere valuta want echt gespaard geld. Daar is in deze tijd van bankencrisis zeer groot behoefte aan. Daarom is het voor de EU in samenwerking met mega investeerders interessant er greep op te krijgen. Italië dient tenslotte binnenkort gered te worden en in het kielzog nog ander staten / banken die de financiering niet op orde hebben. Dat kan alleen als het losgeweekt wordt uit NL. Duitsland, ook niet vies van een gunstig verdienmodel, heeft de potten er zo goed als geheel buiten gehouden. Doen wij het veel beter, of zij? Zelfs al zou NL er schatrijk van worden, waarom die geheimzinnigheid? En waar blijven de vakbonden? Zij presenteren zich al meest overbodige relikwie uit de jaren waarin vrijheid van meningsuiting, feminisme en vrouwenrechten en enig vertrouwen in de overheid nog opgang deden. Tijd voor iedereen om het lidmaatschap van vakbonden te heroverwegen tenzij de straten binnenkort vol staan met democratische vormen van protest.
Laat u uw hoofd toch niet op hol brengen. Pensioenfondsen worden niet beheerd door de overheid, ook na deze richtlijn niet. De nieuwe regels maken het alleen maar moeilijker voor pensioenfondsen rare dingen te doen. Natuurlijk moeten we er waakzaam op zijn dat er politici een greep uit willen doen door middel van wetgeving, maar dat is nu niet het geval.
Ze worden dan niet beheerd door de overheid, maar het is wel de overheid die de dekkingsgraad-berekening oplegt. En het is Klijnsma, dus het kabinet, te verwijten dat ze daarmee de indexering in de weg staat en medeverantwoordelijk is voor mogelijke kortingen. Zij besloot om niet meer de historische c.q. werkelijke rendementen, maar de (huidige) CPB rente als factor in de berekening mee te laten nemen. De sociale partners en fondsen vinden dat hun deelnemers onterecht de rekening betalen van het agressieve rentebeleid beleid van de Europese Centrale Bank. Zij willen dat de deelnemers op één of andere manier gecompenseerd worden. De Pensioenfederatie heeft bijvoorbeeld geopperd dat het kabinet de AOW kan verhogen of de belasting kan verlagen. http://tinyurl.com/j7nbot2
[En het is Klijnsma, dus het kabinet, te verwijten dat ze daarmee de indexering in de weg staat en medeverantwoordelijk is voor mogelijke kortingen. ] Vast wel, maar daar hebben we het hier niet over. We hebben het hier over GeenStijl, die leugens over pensioenen verpreid.
--- Dit bericht is verwijderd —
Nee, die rode kaart betrof het oude voorstel. Dit schrijft hij over het nieuwe: http://politiek.tpo.nl/column/de-pensioenprut-van-geenstijl/
Over dat Vetorecht: die vraag is nu al een paar keer in de comments gesteld en beantwoord. Zie onder ;).
Pensioenen kunnen helemaal niet zomaar naar het buitenland op het moment, dat is onzin. En hoewel het waar is dat in de gewijzigde pensioenregels de DNB een veto over een verhuizing heeft (de inspraak van deelnemers is een wassen neus), en buitenlandse pensioenfondsen die hier pensioenen aanbieden gewoon aan de Nederlandse regels moeten voldoen, blijft het een feit dat als de verhuizing eenmaal rond is we de controle kwijt zijn. Ga dan maar eens met je Nederlandse regeltjes een behoorlijk bestuur en solide beheer afdwingen. Wat doen we na de verhuizing in de volgende gevallen: 1) Europa besluit dat er een stabiliteitsmaatregel komt voor fondsen onder Europese regels. Oftewel: als de Spaanse fondsen niet meer dekkend zijn, dan mogen wij bijspringen. Ondenkbaar? Die plannen liggen vast al ergens in een la. 2) Europa besluit dat pensioenpotten aangewend kunnen worden in tijden van monetaire instabiliteit. Bijvoorbeeld door die fondsen te verplichten obligaties te kopen. Is allemaal het erg, want dat geld kont terug mét rente. Net als de Griekse leningen. 3) Nexit, en wat dan?
1, 2 en 3: waakzaamheid is goed, paranoia onzinnig. Er zijn genoeg echte bedreigingen om ons druk om te maken en van wat u noemt is geen sprake. Waarom willen mensen toch zo graag paniek zaaien? Pensioenfondsen zijn private instellingen en die kunnen zich zonder regels vestigen waar ze willen en beleggen op de manier hoe zij believen. Maar beter om daar wat regels aan te hangen.
@Kees: Waakzaamheid is goed, controle is beter. Misschien dat de rest van Europa nooit met z'n tengels aan onze pensioenpotten zal zitten, maar ik zie liever regels die dat expliciet verbieden, en een nucleaire optie (terughalen van de fondsen) op het moment dat de regels veranderen. Dat is nog steeds geen garantie van 100%, maar het maakt ieders intenties helder op het moment dat er aan de regels gefrunnikt gaat worden, en geeft je nog een kans er iets aan te doen. Zo ondenkbaar is het allemaal niet... hier ten lande is men ook al eens aan die verleiding ten prooi gevallen. Als een politicus zegt: "daar hoef je niet bang voor te zijn", dan zeg ik: "mooi, zet dat dan maar in regels om".
Muxje, Het is niet gezond om je leven door irreele angsten te laten leiden.
Van terughalen van de fondsen hoeft geen sprake te zijn, want ze gaan ook niet heen. De Nlse overheid heeft door deze richtlijn niet minder, maar eerder meer te zeggen over de pensioenfondsen. Vraag is of dat sowieso prettig is als dat gebeurt. Ook een nationale overheid kan rare dingen doen met collectieve voorzieningen. Dat is in Nederland maar al te vaak gebleken. En daar was Brussel meestal echt niet voor nodig. Ik vind het dus prima dat er meerdere organen zijn die minimumeisen stellen.
[veto] Een soort veto is leuk, maar als een pensioenfonds eenmaal vertrokken is (zeg naar Duitsland of Luxemburg) dan kan daarna niets meer gezegd worden; dat 'veto' is een mooie papieren EU tijger. Overigens is het geen veto maar een soort (eenmalige) rem indien een fonds niet aan bepaalde voorwaarden zou voldoen. Dit is echt geen overwinning om van de rode kaart van Paul Tang/PvdA (vorig jaar) naar groen licht (nu) te gaan. Het is een pyrrusoverwinning. [eigenbelang van PvdA/kabinet] De timing van het doorvoeren van de richtlijn afdoen als 'ongelooflijk onhandig' is natuurlijk een eufemisme, om niet te zeggen: onwaarheid. De timing is heel bewust gekozen. Er is heel bewust besloten om de inhoud van het akkoord van 15 juni (!) stil te houden tot na het VK referendum. En daarna heeft mw Klijnsma heel bewust gekozen om de beantwoordingstermijn van de kamer te schofferen. En daarna is ook bewust gekozen om 100 pagina's wettekst (in het engels) aan de kamer te sturen met de mededeling dat onmiddellijk (binnen een halve werkdag) goedkeuring nodig is. En zo geschiedde. En is zonder debat een regeling wat een looptijdheeft van decennia en wat eerder een 'gele' en 'rode' kaart kreeg van ons parlement binnen een handvol uren zonder inhoudelijke discussie doorgedrukt. Beste Kees, wilt u kritiek hierop zonder met uw ogen te knipperen als 'gejank' afdoen - bij een onderwerp wat de langste doorlooptijd heeft die we kennen (nl meer dan 30 jaar)? Verontrustend voor mij is dat hier niet eens over gedebatteerd mag worden in ons parlement. En van enig democratisch proces is in ieder geval geen sprake. Zorgelijk is ook dat de Duitsers op dit punt wel een opt-out hebben genomen en dus niet meedoen. En ook Polen heeft gisteren ( 4 juli) besloten om de 2e pijler (zeg maar: de pensioenfondsen voor alle cao's) op te heffen om dit onder pijler 1 en 3 onder te brengen (en doet dus ook verder ook niet mee met de bewuste iorp-2 richtlijn ). Van de 400 miljoen inwoners haakt hoe dan ook ongeveer 1/3 af. En zorgelijk is ook dat er nu een EU regeling komt voor iets dat vooral betrekking heeft op Nederlands uitgesteld loon en waar het toezicht (en verandering hierop) prima binnen de eigen grenzen geregeld had kunnen worden. De vraag rijst wat het voordeel zou zijn aan een verder inhoudelijk onbesproken EU richtlijn dan aan een publieke nationale discussie. De deur staat nu inderdaad op een kier voor waar iedereen al enkele jaren beducht voor is. En de geheimzinnigheid waarmee dit kabinet samen met de EU dit doorgedrukt heeft schept terecht wantrouwen. Beste Kees Alders, mijn visie valt ongetwijfeld in uw 'populisme en extreem rechts' categorie, zoals u al bij voorbaat in uw opiniestuk aangeeft. Glimlachend neem ik deze geuzennaam op mij, samen met de andere termen die tegenwoordig flink aan inflatie onderhevig zijn. De enige inflatie die wel binnen de EU gerealiseerd is, is terminologie zoals o.a. u die bezigt. Feit blijft dat de pensioengelden inderdaad geld is in de portemonnee van de pensioengerechtigde, hoewel u (volledig onterecht) anders oppert met uw 'eisen'. En 'ze' (wie; populisten, andersdenkenden, democraten?) krijsen niet, ze uiten hun bezorgdheid over het gebrek aan transparantie en aan inspraak bij een kabinet wat iets in het geheim doordrukt in samenspraak met de EU terwijl het kabinet nauwelijks nog een mandaat heeft, zeker gezien de peilingen. Uw 'eisen' zijn prima democratisch in te brengen, laat dit onderwerp zijn van een debat i.p.v. doordrukken zonder overleg of steun. Uw laatste alinea is ronduit zorgelijk. Ik neem aan dat u van linkse huize bent. Juist pensienpremiebetalers in pijler 2 (zijnde midden tot links kiesgerechtigden indien u in stempassen denkt) zullen later merken wat de gevolgen zijn. En dat er iets te merken valt is in ieder geval de bedoeling (immers: anders was er geen reden om de richtlijn te verplaatsen van nationaal naar EU niveau). Het is uw goed recht om een pensioendiscussie in een simpel links/rechts kamp te trekken. En met uw stellingname hierboven vervreemdt u dan zowel rechts als links. Het wij/zij denken polariseert u hiermee op geheel onterechte gronden aangezien het om het uitgestelde loon gaat van alle politieke gezindten. Het is aan u noch aan GL om anti-democratisch te besluiten wat met de investering van (uitgesteld) loon van anderen moet gebeuren.
Hier is wat Paul Tang er zelf over schrijft: http://politiek.tpo.nl/column/de-pensioenprut-van-geenstijl/ Hij vindt het zelf kortom nu wel een goed voorstel. Verder is er een verschil tussen de procedure die de Nlse regering en de 2e kamer volgen, de procedure die de EU volgt, en de inhoud van het voorstel. De kritiek van GeenStijl betreft vooral de laatste twee, terwijl het met name toch de eerste die terechte kritiek kan krijgen, ook van mij. Vandaar dat ik het gestook van GS afdoe als populistisch gejank. Jammer, ik kan er niet meer van maken. Typisch dat u in uw eigen reactie zoveel moeite doet mij in de 'linkse' hoek te drukken.
Er ligt ergens 1200 miljard. De EU heeft t nodig. Er wordt onderhandeld. Weg geld. Zo simpel.
Maar zo simpel is het niet, zo blijkt. Dat het geld weg gaat met deze richtlijn blijkt een grote onzinclaim.
Nee Kees. U hoopt dat het een onzin claim is. Ik ook. Maar ik vrees het ergste. Wat in ieder geval wel klopt is dat er in Nederland een enorme berg geld ligt die ze in de EU heel goed kunnen gebruiken. En de EU, zo weten we inmiddels allemaal, is alles behalve perfect. Bij de eerst volgende crisis gaat de EU er alles aan doen om dat geld te krijgen. Tot aan het Europees hof aan toe. En in de IORP2 staat dat het europees hof het laatste woord heeft. Daar hebben ze ook ongezien voor gestemd ( en de volgende dag zich afgevraagd wat er precies in stond). Nog naast wie er staat te liegen, lijkt het me volkomen overbodig dat er een IORP2 komt waar het in het IORP1 voor Nederland schijnbaar gewoon goed geregeld was. Daarnaast doet Duitsland niet mee met dit verdrag. Dus was er voir Nederland ook geen noodzaak. Het kan geen kwaad dat er kritische vragen worden gesteld. Maar door de eerste de beste populistisch blogje direct voor leugenaars uit te maken, maak je het debat al dood voordat het op gang komt. Zwengel het debat aan op het onderwerp. Niet op de boodschapper aub. Overigens vind ik het wel erg cool dat je de moeite neemt om op reakties te reageren. Respect!
[Nee Kees. U hoopt dat het een onzin claim is. Ik ook.[ Nee Harba. Kees heeft geen enkele aanwijzing hoe dan ook dat het een onzin claim. Jij mag je beperken tot hoop, Kees gebruikt analyses en rationaliteit. [Bij de eerst volgende crisis gaat de EU er alles aan doen om dat geld te krijgen.] Aha. En waarop baseer je deze bewering precies ?
Dank, ik vind de discussie net zo belangrijk als het schrijven van een artikel. Dit soort artikelen komen ook uit discussies voort. Daarmee wil ik wel claimen dat de discussie onder dit blog al heel veel nuttige informatie bevat. Over dat doodslaan, dat weet ik nog zo net niet dus. Ik vind de discussie hier al veel waardevoller dan die op GeenStijl eerlijk gezegd. Over de nut en noodzaak van IORP wordt hier al genoeg gezegd. In het kort: Europa stelt minimumeisen en dat is vooral goed voor buitenlandse fondsen. Het verschil tussen Duitsland en Nederland zit hem er met name in dat in Duitsland pensioenen anders geregeld zijn. Verder lijkt het mij prima als niet één, maar meerdere overheden eisen aan pensioenfondsen stellen. Dan wordt het moeilijker voor één laag een greep te doen hierin. Bedenk namelijk wel dat net zoals de EU naar geld kan lonken, de Nederlandse overheid dit ook kan doen. Die laatste heeft een nog veel grotere trackrecord in het ombrengen van collectieve voorzieningen dan de EU. Ik weet niet wie ik het best moet vertrouwen. Ik vind het prima dat ze elkaar controleren, eerlijk gezegd.
Dat gelieg over de pensioenen dient er alleen maar voor om Nederland rijp te maken voor een nexit. Hufters aan de macht. Baudetjes Wildertjes en de Vliegertjes die hier een corrupte roofstaat willen stichten.
Vandaar ook dat de Duitsers niet meedoen aan dedeze richtlijnen. Ik begin almeer het gevoel te krijgen dat mijn kinderen de Britten ooit zullen benijden.
Het gelieg over pensioenen betreft dus het gelieg van GeenStijl in deze. En die Britten zijn precies degenen die in dit soort leugens zijn getrapt. Ze betalen nu al de prijs. Niets om jaloers op de zijn wat mij betreft.
Hoe is er Duitsland gereageerd op IORP-2??? O wacht. Die doen niet mee...
Ik ben 25 jaar. Ik denk dat mijn pensioen niet veilig is bij de overheid. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik geen pensioen opbouw?
Zelfstandig worden. Dan betaalt u wel meer voor uw pensioen, helaas. Overigens spaart u bij een pensioenfonds, en dat zijn private partijen. Natuurlijk vallen pensioenfondsen zoals alle instellingen onder de Nederlandse en Europese wetten.
Er zijn vele verhalen over ons pensioen in omloop. Daar komt uw verhaal dus bij maar het wordt er niet duidelijker op. Die onduidelijkheid wordt bewust gecreëerd want er is iets ernstig mis met onze pensioenen. De lage rekenrente veroorzaakt een enorm virtueel tekort. bij een rekenrente van 4% per jaar naar 1% per jaar neemt de pensioen verplichting met ruim 50% toe. Als dat in een relatief kort tijdsbestek gebeurd dan valt er niet tegenop te beleggen, tenzij het pensioenfonds zich indekt tegen rentedaling. Dan lees ik dat de meeste pensioenfondsen dat niet hebben gedaan. Maar ik lees ook dat de pensioenfondsen vanaf 2008 tot 2015 150 miljard winst hebben gemaakt met pensioen derivaten. Ook lees ik op Joop een artikel aan de hand van Ad Broere genaamd "De virtuele werkelijkheid van pensioenfondsen van 31 januari 2016" dat de huidige pensioengenieters hun persoonlijk belegd vermogen maar voor 50% kunnen genieten. en dat daarna de andere 50% vrijvalt voor nieuwe uitkeringen. Daarom is het verdacht dat de pensioenfondsen niet aan hun verplichtingen zouden kunnen voldoen. Dit onder leiding van de ECB die de rekenrente kunstmatig laag houdt. Het doet minstens de gedachte postvatten dat er iets zeer ernstig mis is met de belegde pensioen vermogens.
Dit artikel gaat over de pensioenrichtlijn van de EU. Waar uw vraag over gaat heb ik niet voldoende op gestudeerd om daar een antwoord op te kunnen geven, en het is ook niet het onderwerp. Vandaar dat ik er dus ook niet meer duidelijkheid op kan geven ;).
Als politici niet transparant werken is er alle reden tot zorg. Met name als het om ons spaargeld gaat.
Draai de vraag eens om; Waarom zouden we dit wél willen? Wie wordt er beter van om onze pensioentegoeden straks te laten beheren door een Italiaanse gefaalde bankier die al bewezen heeft niet verantwoord met geld om te kunnen gaan? Wie kan de Nederlandse pensioengerechtigde straks aanspreken op het verdampen van de tegoeden door 'onvoorziene omstandigheden' in Polen, Bulgarije of Frankrijk? Onze politici zullen zich verschuilen achter het 'voortschrijdend inzicht'. De huidige machthebbers weten dondersgoed dat de Nederlandse pensioenen hiermee in het geding zijn. We worden warm gemasseerd met het verhaal dat we maar niet te veel op ons pensioen moeten hopen, en dat we vooral heel veel bij moeten sparen. Hoezo? De nieuwe EU regels gingen toch voor extra dekking, groei en welvaart zorgen?
Heb je het artikel niet goed gelezen? Door deze richtlijn wordt het juist moeilijker om de pensioenen te verhuizen dan het was.
Precies wat Paul Tang vorig jaar stelde! Welk voordeel biedt deze regelgeving,
Wat er ook in de tekst staat en wat het plan ook is, het is gewoon belachelijk dat onze regering instemt met een nieuw verdrag zonder het te hebben gelezen en dan ook nog achteraf het lef hebben om vragen te hebben over hetgeen waar ze net voor gestemd hebben. Zelfde als Pechtold met dat Oekraïne referendum. Wel heel erg pro zijn maar dan ook nog eens zonder schaamte toegeven dat hij het niet heeft gelezen. Als ik op deze manier zaken zou doen, ben ik binnen de kortste keren failliet. Waar komt die behoefte toch vandaag van onze tweede kamer om zulke belangrijke beslissingen ad hoc en ongeïnformeerd te nemen?
Ze zijn gebrieft door hun Europarlementariërs die over dit resultaat twee jaar onderhandeld hebben, zou dat kunnen? Ik ben het ermee eens dat de kamer heeft zitten klungelen. Maar dat ligt in de sfeer van de procedure en de communicatie, niet in de inhoud van het resultaat. Daar moeten we verschil in maken.
Ze moeten de stukken lezen en daarna pas een beslissing maken. Zou jij een andere politicus (europarlementarier) op zijn blauwe ogen geloven dat alles koek en ei is? Iemand die jou stukken geeft waarmee jij een belangrijke beslissing moet nemen en ook nog eens de verantwoordelijkheid over hebt accepteer je automatisch als correct? Zo werkt de wereld niet.
Iemand die volgens eigen zeggen extreem EU-kritisch is, maar dit plan wél volledig vertrouwt. Maar dan komt aan het eind de aap uit de mouw: het gaat helemaal niet om de kritiek die op de nieuwe richtlijnen wordt geleverd, maar om het feit dat klassiek-links de regie met betrekking tot opkomen voor de arbeidersklasse volledig kwijt is. Waarbij in de laatste zin een flinke toef platte demagogie bovenop de retoriekvla wordt gespoten. Bovendien: als Keessie de nieuwe richtlijnen had gelezen had hij geweten dat hij zichzelf met z'n onzinopmerking over het vetorecht van DNB al volledig buitenspel heeft gezet. DNB krijgt dezelfde rol als het europarlement Kees. Nieuwe regelingen ter kennisgeving aannemen en ze goedkeuren. Afkeuren is geen optie en een veto al helemaal niet. Lees het anders even. En schrijf dan met een rooie kop een rectificatie. Maar dat zal je wel niet doen, want vanuit je onderbuik schuimbekken over GeenStijl is nu eenmaal wat beter bij je wereldbeeld past.
Volgens mij kunt u (ik houd van een beetje beleefdheid, zeker als mensen schrijven die het onderling oneens zijn houdt dat de zaken rustig) beter zelf dat verdrag nog eens lezen, en u dan ook eens door een jurist laten voorlichten over wat er eigenlijk staat. Ik zeg niet dat ik dit plan volledig vertrouw, ik zeg dat de claims van GeenStijl niet kloppen. Het wordt eerder moeilijker dan makkelijker om de pensioenen naar buiten te verhuizen. Voor de rest al die loze boosts over demagogie: uw eigen tekst wel eens teruggelezen? Dat is pas echt een goed schoolvoorbeeld. Nul onderbouwing, gecompenseerd door een grote mond.
Richtlijn of niet ik zie het somber in voor de pensioenen over 20 jaar. Het is een hele grote prooi en de gieren liggen op de loer.
De belangrijkste vraag is vooral: waarom? Welk probleem wordt hiermee opgelost, wat kunnen wij nationaal nu niet wat internationaal wel kan?
Het is met name om kleinere pensioenfondsen hier en pensioenfondsen in andere landen verantwoorder te laten beleggen. Dat kunnen wij voor ons land wel regelen maar niet voor bijvoorbeeld Italië. En dat terwijl er wel burgers van ons werken en pensioen opbouwen in Italië. Het combineren van pensioenen wordt daarbij makkelijker. Dat is het nut ervan.
Onze goed gevulde pensioenpotten mogen dus de rest van Europa gaan helpen... Nee dank u...
Misschien is het tijd om zelf eens even te gaan lezen, dan was U tot een andere conclusie gekomen. Er is geen daadwerkelijk veto en de juridische mogelijkheden van de belanghebbende wordt verzwakt bij misstanden of mismanagement. Er zitten zeker ook positieve punten in, maar de realiteit is waarschijnlijk dat de Kamerleden korte samenvattingen hebben gekregen van de 2 jaar overleg die niet volledig strookten met wat in het uiteindelijke document staat en vanuit die positie hebben gestemd. Het akkoord wordt geplaagd door een gebrek aan details en uitzonderingsmogelijkheden die tot slepende rechtszaken gaan leiden.
Lees eens art 13.1b. 1b. The transfer shall be subject to prior approval by: (a) a majority of members and a majority of the beneficiaries concerned or, where applicable, by a majority of their representatives. The majority shall be defined in accordance with national law. The information on the conditions of the transfer shall be made available to the members and beneficiaries concerned and, where applicable, to their representatives, in a timely manner by the transferring IORP before the application referred to in paragraph 2 is submitted; Daar staat volgens mij vrij duidelijk dat de deelnemers of vertegenwoordigers van de deelnemers moeten instemmen, met een meerderheid defined in accordance with national law. Daarmee geeft de richtlijn een handvat voor nationale wetgeving (een richtlijn moet worden omgezet in de Nederlandse wet), om een sterk slot op de deur te zetten. Maak een verkiezing onder alle deelnemers verplicht (dus geen handjeklap met vakbonden), en zet er een zware meerderheidseis (2/3e meerderheid, of misschien zelfs 75% of 80%) op voordat een pensioenfonds naar het buitenland kan. Wat wil je nog meer?
U geeft zelf al letterlijk aan waar het schort, de definitie van de belanghebbende en de vervolgstappen die genomen moeten worden om tot een adequate regelgeving te komen. Het is een kapstok regelgeving zonder dat er enige communicatie / duidelijkheid is wat de Nederlandse invulling voor de nationale regelgeving wordt. Uw wensen voor deze invulling kan je dus op dit moment niet meenemen in je oordeel. Aangezien ze niet meer dan dat zijn, Uw suggesties. Ergo het gebrek aan details waar ik het over had. Details die je na jaren overleg direct vertaald in wetsvoorstellen had mogen verwachten. Het gebrek van deze invulling is bijzonder kwalijk en moet de regering dan ook zeker aangerekend worden.
Ik zeg nergens dat het resultaat perfect is - is het ook niet. Maar die verslechtering die GeenStijl claimt, daar klopt niets van.
@ ratio. Formeel heeft Brussel niets met nationale pensioenen te maken. Moeten we nu blij zijn dat de Brusselse inmenging aangevochten kan worden ? Waarom blijven ze er niet met hun tengels vanaf ?
"Het is een kapstok regelgeving zonder dat er enige communicatie / duidelijkheid is wat de Nederlandse invulling voor de nationale regelgeving wordt." Wat is je probleem precies? Als de EU dat invult zitten ze met hun tengels in onze pensioenpotten en als ze het aan ons parlement overlaten is het ook weer niet goed.
@Brekhof Heb je mijn eerste reactie (wat verder naar onderen) gelezen op dit artikel? Ik noem de procedure die Nederland volgt een stommiteit van de hoogste orde. Volgens mij heb ik daarmee wel duidelijk gemaakt wat ik vind van het presenteren van een richtlijn op dinsdag, er op woensdag mee instemmen, en dan als klap op de vuurpijl op donderdag om meer informatie vragen. Dat is echter een andere kwestie dan de inhoud van het voorstel. @Boerjan35 Behalve dan dat het nu al mogelijk is dat pensioenfondsen naar het buitenland vertrekken. Ik heb net even gezocht en een artikel in het FD gevonden over de verplaatsing van het pensioenfonds van oliemaatschappij BP naar België. Het kon dus al, en Nederland kon het waarschijnlijk niet tegenhouden omdat het onder het vrij verkeer van kapitaal valt (dat laatste is een aanname van mij, maar niet helemaal ongefundeerd). Dus dan zit je in een situatie waarbij pensioenfondsen een recht hebben om naar het buitenland te gaan, en we kunnen dat waarschijnlijk als Nederland niet unilateraal tegenhouden, omdat we in de EU hebben afgesproken dat er vrij verkeer van kapitaal is. Dus wat doe je dan? Dan maak je Europese afspraken, want dat is de enige manier om in de EU het vrije verkeer van kapitaal in te perken, als je het er allemaal mee eens bent. Dat lijkt mij de meest voor de hand liggende verklaring voor wat we nu zien gebeuren.
Steeds duidelijker wordt dat het grondrecht op GOEDE informatie zwaat geschonden wordt. Dit grondrecht is het spiegelbeeld van de bekendere vrijheid van meningsuiting. Beide zijn onontbeerlijk voor een goede werking van de democratie. Marktwerking doet ons de das om. De vrijheid van meningsuiting wordt gekaapt door louche cartoonisten die met elkaar wedijveren in grofheid, en de media weten dat leugens beter verkopen dan eerlijkheid.
Eens. En parlementariërs en de pers nemen deze taak duidelijk niet serieus.
Gelukkig heb ik alles zelf in de hand als zelfstandige. Na het lezen van dit artikel weet ik dat de wetgeving gortdroog is , dus niets voor mij, en dat alle reacties tegenstrijdig zijn. Ik begrijp er eerlijk gezegd weinig van, en het wordt er zeker niet duidelijker op in u artikel. Goed dat u onderwerpen als dit aankaart, helaas is mijn intelligentie blijkbaar niet toereikend genoeg om exact alles te begrijpen.
Dat zal ook zeer moeilijk zijn. Wel weet ik dat ik, als zelfstandige, veel meer voor mijn pensioen betaal dan iemand met een vast contract. Dat steekt ook.
--- Dit bericht is verwijderd —
Helemaal mee eens. Wat ook zo is, is dat omdat het beleid volledig economisch gericht is, en het wel ingrijpt op wetgeving aangaande sociaal beleid, het met name asociaal beleid is. Landen worden gedwongen te bezuinigen en te privatiseren. Dat pakt sociaal niet goed uit. Economisch trouwens ook niet.
--- Dit bericht is verwijderd —
"Het geld dat in de pensioenpotten zit is uitgesteld loon en is niet van de overheid, het is niet van de EU, het is van degenen die het er in stopten." Vertel dat nog eens, met terugwerkende kracht, tegen het CDA waar Lubbers zijn karwei wilde afmaken met zijn graai in de honingpot van het ABP. Daardoor mag ik straks tot mijn 75ste doorwerken. (Ach, die 70% eindloon kan ik ook al op mijn buik schrijven, die mij beloofd is toen ik begon met sparen bij het ABP)
"Het geld dat in de pensioenpotten zit is uitgesteld loon en is niet van de overheid" Op de uitgestelde belastingen en premies na dan.
"Die uitgestelde premies en belastingen zijn geen overheidsgeld maar gemeenschapsgeld" Leuk woordspelletje maar dat neemt niet weg dat je opgebouwde pensioen voor een deel uit uitgestelde belastingbetalingen bestaat. "Voor iedere cent afgedragen belasting en premie is eerst gewerkt." Kletskoek. Over uitkeringen worden eveneens belasting en premies ingehouden. Ook over uitkeringen die niet gebaseerd zijn op werk dat je voorheen hebt verricht, zoals bijstand en AOW. "De greep in de kassa van Lubbers ben ik bepaald niet vergeten" Heb je net zo goed onthouden dat je in die jaren zelf van een premievakantie hebt genoten?
Ik vertrouw GeenStijl alleen voor geen meter, omdat ze vragen stellen waarvan ze zelf hadden kunnen nagaan dan het onzin is. En over die uitstaande mails die maar niet beantwoord zouden worden: ik stelde diezelfde vragen na dat GS artikel aan verschillende parlementariërs, en kreeg per omgaande keurig antwoord. Ligt het dan aan wie het vraagt, aan hoe het gevraagd wordt, of wordt hier gewoon gelogen om een sensatieartikel te kunnen schrijven. Ik weet het niet, maar zorgvuldige journalistiek is het niet als een onbetaalde blogger als ik zonder al teveel moeite met betere resultaten kan komen. Er zijn daarbij heel goede redenen voor Nederland om centrale afspraken over pensioenen te wensen in de EU. Die redenen staan elders in deze discussie meermalen aangegeven.
Pensioenrichtlijn gaat niet alleen om het verruimen van de vestigingsmogelijkheden van pensioenfondsen maar ook om het overdragen van de controle van onze pensioenpot van 1400 miljard aan een Europese instituut de EIOPA. De EU kan zelfstandig regels opstellen zonder dat goedkeuring van nationale parlementen is verreist. Er wordt binnen de EU al gesproken over harmonisatie van pensioenen en men kijkt al begerig naar onze pensioenpot die 60% van de totale gespaarde Europese pensioenen bedraagt. Er is een risico dat de pensioenrichtlijn ruimte biedt voor toekomstige Europese nivellering van pensioenen. De Nederlandse regering heeft niet voor niets twee jaar geleden een "gele kaart" getrokken tegen de eerste versie van deze pensioenrichtlijn.
Daarom is de huidige richtlijn ook veel beter. Ook het EP heeft een belangrijke rol gespeeld in die verbetering.
Dat Brussel de Nederlandse pensioenen veel te riant vindt is glashelder.
Kees Alders Als je een slechte regeling verbetert is de regeling op zich nog niet goed!
--- Dit bericht is verwijderd —
Eens met de eisen maar dat moeten we niet nationaal aan willen pakken. Zie je Rutte dit al geloofwaardig eisen? Nee, onze bondgenoten zitten op links in de andere lidstaten. Hopen dat ze een kabinet inkomen. En anders via het EP bondgenootschappen zoeken.
Dit gaat over pensioenen, en pensioenen gaat over lange termijn vertrouwen. Dan is het niet raar dat men hier giga veel buikpijn van krijgt. Want de EU is nu eenmaal niet te vertrouwen. Afspraken maken over NL burger geld met ondemocratisch gekozen bewindvoerders, die hebben laten blijken dat de EU ten alle tijden voor mensen gaat, is nu niet bepaald een organisatie waar ik mijn geld aan toevertrouw. Als het uitkomt dan hoor je overal vertrouwen. Het VK moet bij de EU blijven , want vertrouwen. Het VK moet zo snel mogelijk de brexit aanvragen, want vertrouwen. Griekenland moet ondersteund worden ivm de euro, want vertrouwen. Overal moet er rekening worden gehouden met vertrouwen. Had dat nu ook even gedaan, want om deze spaarpot met miljarden euro spaargeld onder invloed te brengen van een organisatie die in eerste instantie aan zich zelf denkt, daar heb ik geen vertrouwen in.
Ik heb anders gelezen dat er over dat veto-recht dat de Nederlandse bank zou hebben helemaal niks terug te vinden is in het verdrag. Oftewel de Nederlandse bank heeft helemaal geen veto-recht. Misschien kan Kees Alders mij even een letterlijk citaat uit het verdrag laten zien waaruit blijkt dat de Nederlandse bank een veto-recht heeft? Dat is precies het probleem met dit plan. Het is zo schimmig dat je helemaal niet kunt inschatten wat ze nu allemaal van plan zijn met ons pensioengeld. Zelfs onze politici weten het niet. Miljarden pensioengeld inzetten bij zo'n schimmige deal lijkt me dan ook bij voorbaat geen goed plan...
Ik kopieer even de actie van Ratio hierboven, die legt het prima uit. "Lees eens art 13.1b. 1b. The transfer shall be subject to prior approval by: (a) a majority of members and a majority of the beneficiaries concerned or, where applicable, by a majority of their representatives. The majority shall be defined in accordance with national law. The information on the conditions of the transfer shall be made available to the members and beneficiaries concerned and, where applicable, to their representatives, in a timely manner by the transferring IORP before the application referred to in paragraph 2 is submitted; Daar staat volgens mij vrij duidelijk dat de deelnemers of vertegenwoordigers van de deelnemers moeten instemmen, met een meerderheid defined in accordance with national law. Daarmee geeft de richtlijn een handvat voor nationale wetgeving (een richtlijn moet worden omgezet in de Nederlandse wet), om een sterk slot op de deur te zetten. Maak een verkiezing onder alle deelnemers verplicht (dus geen handjeklap met vakbonden), en zet er een zware meerderheidseis (2/3e meerderheid, of misschien zelfs 75% of 80%) op voordat een pensioenfonds naar het buitenland kan. Wat wil je nog meer?"
Waarom heeft Duitsland dan een uitzondering op de richtlijnen bedongen, als het zulke goede richtlijnen zijn en we ons geen zorgen hoeven te maken?
Beste Kees, lees eerst anders de richtlijnen zelf. In tegenstelling tot u, heeft geenstijl het wel gelezen.
Dat Kees ze niet gelezen heeft is alles behalve een loze claim. Dat geeft ie zelf toe door te claimen dat hij zich heeft laten informeren door parlementariers (persoonlijk denk ik dat hij even op tpo heeft gekeken).
Oh ja, zeg maar in mijn gezicht dat ik u voorlieg. Ik heb het voorstel inderdaad niet zelf gelezen, want ik ben geen jurist. Ik heb mij door professionals van verschillende partijen laten voorlichten. Daarmee kom ik tot een beter oordeel dan dat ik zelf ga zitten lezen. Ik betwijfel echter of GS ze heeft gelezen voordat ze hun eerste artikel schreven. Zo ja, dan hadden ze er in ieder geval niets van begrepen. En dat is waar het om draait, lijkt mij.
Gek genoeg geloof ik het wel. Er wordt rook gezien dus denk ik maar dat er fuur is. Van onze regering verwacht ik niets en de kamerleden knikken ja als de regisseur z'n teken geeft. Uw kritiek op de EU ken ik niet uit andere geschriften maar mij lijkt het wel zo veilig om de stop eruit te trekken en de eigen weg te gaan. Juncker cs bye, bye!
Bedenk wel dat degenen die rook zien, de mensen zijn die ALTIJD rook zien. Een kritische eigen blik kan nooit kwaad. Als ik u was zou ik geen van beide kanten zondermeer geloven. Lees de richtlijn, bedenk wat dat betekent, vraag je af wat voor situatie je hebt (welke regels gelden er) als je de richtlijn niet aanneemt, en beslis dan of je het al dan niet een goed idee vindt.
"Gek genoeg geloof ik het wel." Dat is niet gek maar tekenend voor hoe ver het is gekomen met fact free politics. Doorgaans begint het met een gekkie die een krantenkop leest (het artikel eronder even meenemen is teveel gevraagd), hem maar half begrijpt maar anderzijds aan een half woord ook wel genoeg heeft om er een draai aan te geven die uitkomt bij de geruststellende conclusie: we worden genaaid. Missie geslaagd: de dagelijks benodigde portie ongenoegen is weer afgewenteld op de grote boze buitenwereld. Nu nog even via blogs, twitter en facebook wat vriendjes vragen om het 'inzicht' te delen en zij hebben hun portie ressentiment ook weer binnen. Tegen de tijd dat ze onverhoopt toch met de feiten worden geconfronteerd zijn ze daar volkomen immuun voor geworden: ik heb toch echt iets heel anders gehoord en waar rook is moet vuur zijn. Of, beter nog: fuur.
@deGeus - Ik zie geen enkele reden waarom Nederlandse pensioengelden onder beheer van een andere instelling dan de Nedrlandse pensioenfondsen gebracht moeten worden. Vind je het vreemd dat ik in de gevaren geloof? Ik heb geen informatie ontvangen waarom mijn geld door een ander beheerd moet worden, ben tevreden met de huidige situatie. Waar ik totaal ontevreden over ben is de huidige 0rente op spaargeld. Goh hoe komt dat? Nou er is een instelling van de EU, die heet ECB en die strooit geld uit over de markten, geld dat hij zelf creeert. Natuurlijk zou ik de mooie praatjes moeten geloven, ware het niet dat mijn spaargeld niets meer oplevert (en dat van talloze anderen). Geloov mij, fan jou neem ik niets aan. Mijn veiten zijn de jouwe niet.
"Natuurlijk zou ik de mooie praatjes moeten geloven, ware het niet dat mijn spaargeld niets meer oplevert" Dan moet je het ook niet in een oude sok stoppen. "Mijn veiten zijn de jouwe niet." Klopt, want die van jou zijn louter gebaseerd op naar jezelf toe rekenen. Je wilt dat je spaarcentjes gegarandeerd zijn en tegelijkertijd wil je er rendement op. Als een ander het risico moet nemen dan sta je wat rendement betreft toch echt achteraan in de rij.
Ik ben er toch niet helemaal gerust op. Mijn gedachten gaat uit naar de gedenkwaardige uitspraak van Jan-Kees de Jager: "We krijgen al ons geld terug, met rente!" Ook is nergens in het verdrag te lezen dat de DNB een vetorecht krijgt. We kunnen niet voorzichtig genoeg om gaan met zo'n pot geld met landen op de loer als Italië, Frankrijk, Spanje en Griekenland.
Misschien is het dan handig om ook eens verder te lezen en u zult zien dat het er gewoon in staat. Zo zegt ook de fnv https://www.fnv.nl/over-fnv/nieuws/nieuwsarchief/2016/juli/europese-pensioenrichtlijn-maakt-vertrek-pensioenfondsen-naar-buitenland-moeilijker/ En uiteraard de overheid zelf: http://www.hr-overheid.nl/rijksoverheid/nieuws/2016/week-26/eu-nadert-akkoord-over-pensioenrichtlijn.html
In deze vetrouw ik op Omzigt. Volgens mij het enige kamerlid dat serious werk maakt van zijn controlerende taak. Hij is tegen dit akkoord. Kees ken jij zijn argumenten en wat is jou mening daarover?
[In deze vetrouw ik op Omzigt.] Waarom, eigenlijk ? In dit artikel kun je lezen dat hij de boel juist belazerd.
Leg me dan eens uit waarom de partijen die hebben ingestemd een dag later om meer informatie vragen over het besluit dat ze die dag ervoor genomen hebben.. Iets stinkt hier heel erg en de timing van Brussel is weer uitstekend! In het hele verdrag wordt trouwens met geen woord gerept over een Veto van DNB. http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-15901-2014-REV-2/en/pdf Trap er niet in mensen!
Het zijn gewoon domme klungels in de communicatie die hun werk niet goed doen. Klijnsma levert ook broddelwerk af. Maar... dat is de schuld van het Nlse parlement, niet van de EU.
Wat heeft links opeens met de tot voor kort in hun ogen "neoliberale" EU? Ziet links daar haar mogelijkheid om op ondemocratisch wijze toch haar ideologie door te drukken? Moet er nog heel veel gebeuren! De pensioenplannen van de Europese Commissie zijn zo inhoudsloos, dat ze beter in de prullenbak verdwijnen. Nederland heeft, als het om pensioenen gaat, zijn zaken goed op orde en is deze Europese bemoeienis overbodig. “Het is een papieren tijger. De Tweede Kamer heeft de plannen al een gele kaart gegeven. Wat mij betreft wordt dat een rode kaart. Nu de EU probeert te snoeien in overbodige regels is het allesbehalve zinvol er nieuwe bij te maken”, aldus Paul Tang in 2015
[Wat heeft links ...] [Ziet links ...] Truus, dit artikel gaat over een rechts blog, dat flagrante leugens verspreid, die vervolgens door een rechts politicus worden opgepikt en verder verspreid. Kan jij daar echt op geen enkele andere manier op reageren dan met inhoudsloze sneren naar links ?
Het betreft dan ook met name kleine pensioenfondsen hier en pensioenfondsen in het buitenland die zich zullen moeten aanpassen. En daar is niets mis mee. Zeker niet gezien veel Nederlandse burgers in andere lidstaten hun pensioen opbouwen... Uw complottheorie is verder schattig, maar ook wel beledigend. Ik uit nota bene in dit stuk weer uitgebreid kritiek op het neoliberale karakter van de EU.
Links had tot voor kort de mond vol over de neoliberale kliek in Brussel en zie sinds Brexit zijn ze totaal om. Ruiken ze, links, hun kansen?
[Links ...] Truusje toch, doe je het alweer ! Vind je het zo vervelend om iets te zeggen over een rechts blog en een rechte politicus die leugens verspreiden ?
Maar als onze pensioenen naar de EU gaan, dan beginnen wij een NEXIT. Rollators en scootmobielen gaan dan de gebouwen van de overheid blokkeren. Senioren met een auto, fietsenrekje c.q. aanhanger of sleurhut blokkeren de rotondes en de op- en afritten naar de autowegen en autobanen. En natuurlijk de poorten bij Shell en Kompanen.
[Maar als onze pensioenen naar de EU gaan, dan beginnen wij een NEXIT.] Onze pensioenen gaan helemaal nergens heen. Dit is niets meer dan een grote opgeklopte stunt van GeenStijl.
Gelukkig gaan onze pensioenen dan ook niet naar europa maar mogen pensieonfondsen grensoverschreidend werken na goedkeuring van DNB.
Ik ben met je eens dat er inhoudelijk weinig aan te merken lijkt op de richtlijn. Er zijn zo te zien vrij veel safeguards ingebouwd, en volgens mij kan Nederland bij het omzetten naar nationale wetgeving nog meer safeguards inbouwen. Zo zou bijv. in de wet kunnen worden vastgelegd dat een pensioenfonds alleen van land mag veranderen als de deelnemers zelf worden geraadpleegd, en dat er dan bijv. een tweederde meerderheid nodig is om verplaatsing toe te staan. Overigens heb ik niet ergens gezien dat DNB zonder meer een veto zou hebben. Ze kunnen afwijzen, maar dan kan volgens mij een rechter alsnog bepalen dat DNB op onterechte gronden afwijst, en DNB overrulen. (al hou ik hier nog even een slag om de arm, ik heb het stuk niet minutieus gelezen, dus het kan zijn dat ik iets verkeerd begrijp of over het hoofd heb gezien). De bepaling dat deelnemers moeten instemmen lijkt me dan potentieel een zwaarder slot op de deur. Wat volgens mij wel een stommiteit van de hoogste orde was, is het direct instemmen met het akkoord. Daarmee maak je het je tegenstanders ontzettend gemakkelijk om je alsnog neer te sabelen dat je niet eens de tijd hebt genomen om het definitieve akkoord goed te bestuderen. Ik zie ook geen enkele inhoudelijke reden waarom dit akkoord stante pede binnen een paar dagen goedgekeurd had moeten worden. De enige reden die ik kan verzinnen is dat Nederland dit nog even snel op haar conto wilde schrijven als succesje van het Nederlands voorzitterschap, maar dat is de slechtst denkbare reden om zoiets te doen. Als het zo'n goed akkoord is (en volgens mij is het ook een prima akkoord), dan moet je ook gewoon bereid zijn om dat met verve te verdedigen, en daar de tijd voor te nemen en moeite in te steken. Nu gaat die discussie nooit meer op gang komen omdat ze irrelevant is geworden. Nederland heeft immers ingestemd. En zo breng je de volgende dolkstootlegende in omloop, waar dat niet alleen volstrekt onterecht, maar ook volstrekt onnodig was geweest.
Over welke analyse heeft u het? Ik ben hem in het stuk van Ratio niet tegengekomen. Wel aannames. Volgens Ratio kan (naar zijn mening) een rechter het DNB overrulen. Daar zal hij mogelijk gelijk in hebben. Maar bij doorprocederen ligt het uiteindelijke eindoordeel bij het Europese Hof van Justitie.
[ Het enige is dat daar nu strengere regels aan gehangen worden, waarbij DNB nota bene een vetorecht krijgt. ] Niet waar. Dat komt in de hele tekst niet voor.
Daar heeft u een jurist voor nodig om te begrijpen waar dat staat. Maar er staat wel degelijk dat DNB kan blokkeren, net als de deelnemers.
Kees. Als het europees hof anders beslist, na beroep (en gaat er altijd komen, het gaat immers om 1200 miljard) is dat de enige die telt. 1 keer raden hoe die beslissing gaat vallen.
Ik lees hierboven alleen maar beschuldigen die ook niet waar gemaakt kunnen worden! Wat maakt U nu beter als Geenstijl?
Lees de tekst van de richtlijn. Vooral art. 13 is hier relevant. Daar kun je lezen wat de nieuwe regels worden en of dhr. Alders al dan niet gelijk heeft. Waar je misschien nog discussie over kunt hebben is de situatie als je deze richtlijn niet aanneemt. Deze richtlijn stelt regels voor over de internationale overdracht van pensioenen. Betekent het niet vaststellen van deze richtlijn dat er geen regels zijn, en dat het dus: A. helemaal nooit kan? B. volledig in handen is van de toezichthouder(s) in de betreffende landen? , of misschien wel C. dat de algemene regels over vrij verkeer van kapitaal van kracht zijn, waardoor pensioenfondsen die willen vertrekken met een beroep op die algemene regels een vertrek kunnen afdwingen? Ik zou het niet met zekerheid durven te zeggen (ik heb wel iets van juridische kennis, maar ik ben geen jurist en al helemaal niet op het gebied van internationaal/EU-recht), maar het zou volgens mij zomaar kunnen dat we zonder deze IORP richtlijn in situatie C zitten. En dan zijn deze regels misschien toch wel prettig.
Informatie. Ik heb mij laten informeren door een aantal parlementariërs (waarvan ik wel gewoon antwoord kreeg, in tegenstelling tot GeenStijl, tenminste, dat is wat ze zelf beweren, maar daar heb ik nu ik zelf wel snel antwoord kreeg niet zoveel fiducie in) en door het FNV. Veel tegenstanders van het goedkeuren van het verdrag doen dat vooral om procedurele redenen (te snel). Ze erkennen het veto en de brede strekking van de inhoud wel, en kennen daarin een ander verhaal dan GeenStijl.
Kees heeft zich laten informeren door parlementariers. Die staan er om bekent dat ze nooit liegen.
Nee, maar parlementariërs van verschillende partijen staan er niet om bekend dat ze elkaar normaal toejuichen. Verder heeft ook de FNV uitleg gegeven en zich voor het akkoord uitgesproken. Maar u kunt er natuurlijk altijd voor kiezen liever te vertrouwen op GeenStijl en de Dagelijkse Standaard.
Kees. U heeft op TPO een stukje van Tang gelezen en als waarheid genomen omdat het de verfoeide GS becritiseerd (mogelijk terecht). Dat mag. Maar ook dat stukje is door de verfoeide GS weer debunkt. Wat mij betreft geldt voor beide boodschappers dat het om een heel kinderachtig welles nietes spelletje gaat waarbij het niet meer om de inhoud gaat. Echter vind ik dat er een luchtje zit aan het IORP2. Ik heb getracht het te lezen, maar ik snap simpelweg delen van de tekst niet. Niet mijn vakgebied. Maar als Duitsland een uitzonderingspositie heeft, als er binnen 1 dag na indienen over besloten moet worden, als na besluit mensen in de kamer roepen 'waar hebben we eigenlijk voor gestemd', dan gaan bij mij de nekharen overeind als ik weet dat het over 60% van al het EU pensioenkapitaal gaat. Een kritische blik is dan wat mij betreft geoorloofd en het afzeiken van de boodschappers een zeer trieste ontwikkeling.
Kees, Van de website van het FNV in een van de reakties: *** 17 hrs · per email verstuurd op 3 juli 23:30 naar Pieter Omzigt (CDA) Geachte heer Omzigt, Aanvullende pensioenen zijn een zaak van werkgevers en werknemers. De afspraken die zij maken worden uitgevoerd door de pensioenfondsen. De Nederlandse Bank en het AFM hebben een toezichthoudende rol. De overheid is voor wat betreft de aanvullende pensioenen niet meer dan een van de werkgevers. De reserves in de fondsen komen toe aan de pensioengerechtigden. De Nederlandse overheid is er niet toe gerechtigd om eraan mee te werken dat de reserves buiten het bereik en de controle van de pensioengerechtigden worden gebracht. Door de pensioenfondsen vrije vestiging binnen de EU toe te staan is dit wel het geval. Het is ontoelaatbaar dat de overheid de positie van de pensioengerechtigden op het spel zet en het is eveneens ontoelaatbaar dat de overheid zich bemoeit met zaken waarover zij geen zeggenschap heeft. Met vriendelijke groet, ***, econoom. Ik heb de naam maar even verandert in *** omdat de person in kwestie mogelijk helemaal niet wil dat er wordt geciteerd. Maar wat zijn jouw gedachtes hierbij. Blijkbaar gaat de overhead haar boekje te buiten. Maar mogelijk zijn dat ook leugens.
Het verhuizen van pensioenen is echter alleen maar lastiger gemaakt met deze richtlijn dan het was...
"nu wordt het tijd om te eisen." ik heb het idee dat de schrijver van dit stukje erg graag die € 1200 mld aan Nederlands pensioengeld wil gebruiken voor andere doeleinden. Het is hem waarschijnlijk een doorn in het oog dat dit privé geld is van mensen die er hard voor hebben gewerkt. En dus gaat hij nu eisen dat dat privé geld ook wel voor groenere doeleinden gebruikt kan worden. Dat is toch immers goed voor ons allemaal?
[ik heb het idee dat de schrijver van dit stukje erg graag die € 1200 mld aan Nederlands pensioengeld wil gebruiken voor andere doeleinden.] Goh, dat idee heb ik nu totaal niet. Hoe kom je op dat idee, eigenlijk ? En los van dat dat idee, want vind je ervan de GeenStijl dit soort leugens verpreidt ?
Nee, het wordt alleen geinvesteerd in bepaalde zaken en niet in andere om de lange termijn zeker te stellen. Waaruit concludeer je je verdachtmakingen precies?
Pensioenen zijn geen prive geld, dat is misverstand nummer 1 als het om pensioenen gaat. Het is geen spaarpot, maar geld dat nu wordt ingelegd voor de gepensioneerden van nu met een zekere buffer die wordt opgtebouwd. Die buffer zomaar niks laten doen is gee optie, dan wordt hij snel minder waard dus die wordt (zo zeker mogelijk) belegd. Om meer renedement te halen wordt nu dus ook toegestaan dat die beleggingen op EU schaal worden geinvesteerd. . Wat is daar zo verschrikkelijk aan? Oh ik snap het al, men is bang dat dit geld naar Griekenland gaat en zo. Zonder kans op terugkeer. Nu ja, dat is een gevaar, maar de keerzijde is dat je een hoop rendement mist dat anders dus zou leiden naar een hogere pensioenbuffer. . Maar enfin, populistisch scoren is hier inderdaad wel heel gemakkelijk gemaakt door de manier van handelen.
"ik heb het idee dat de schrijver van dit stukje erg graag die € 1200 mld aan Nederlands pensioengeld wil gebruiken voor andere doeleinden." Wat een kwaadaardige beschuldiging. Dat wil ik helemaal niet. Wel vind ik het tijd om aan investeerders in het algemeen eisen te stellen. Dus geen geld dat ingezet wordt om onze omgeving aan gort te helpen aan vervuiling, wapens, kinderarbeid etc. Dat geld is namelijk van de investeerders, maar onze omgeving is van ons allemaal. Uiteindelijk is het in ieders belang dat niet alleen geld rendeert, wat het gewoon blijft doen, maar dat het ook geen schade doet.
Geachte lezer, Volgens mij investerenen beleggen pensioenfondsen al europees en zelfs daar buiten.Volgens mij heeft ABP al jaren beleggingen en investeringen in vastgoed in VS. Nederlandse richtlijnen stellen over de verdeling restricties inhoeverre daar met de Europese richtlijnen daar van kan worden afgeweken is mij niet bekend.Als ik hier lees dat Duitsland een uitzonderingsregel heeft bedongen doet mij toch het ergste vrezen.
@Truus, waarom dan? Omdat de Duitsers iets weten wat wij niet weten? Dat hun pensioengeld dan weg is of zoets? Ik geloof niks van al die paniek. We geven immers helemaal geen pensioengeld weg, het wordt alleen onder EU richtlijnen gebracht wat er wel en niet mag en inderdaad Truus, er wordt al jaren buitenlands belegd dus wat is het probleem? Ik zie vooral een buitenkansje voor de populistische partijen om weer eens goed stennis te maken.
Duitsland heeft een heel ander stelsel. Het overgrote deel van de pensioenen gaat daar via een omslagstelsel, zoals bij ons de AOW. Deelname aan een echt pensioenfonds is facultatief; de fondsen zijn daar dan ook veel kleiner en veel minder belangrijk dan in Nederland. Maar ja. Feiten. Ik geloof niet, dat Rechtse mensen daar zo dol op zijn.
Geachte lezer Van waar dan deze opmerking. "Om meer rendement te halen wordt nu dus ook toegestaan dat die beleggingen op EU schaal worden geinvesteerd." Mijn grootste angst is dat EU zich gaat bemoeien over waar de gelden in geinvesteerd gaan worden (en dat los van terechte richtlijnen inzake milieueisen en defensie) niet rendement voorop staat maar ondersteuning van EU initiatieven ofte wel de fondsen gewongen worden te investeren in waardeloos papier. De eerste stappen in die zin zijn gezet en de Duitsers waren wijzer! Hoe je het wenst of keert het verdwijnt voor een deel onder invloedsfeer van Nederland.
"Hoe je het wenst of keert het verdwijnt voor een deel onder invloedsfeer van Nederland." Dat is dus niet het geval. De Nederlandse regelgeving blijft van kracht en Nederland (de staat zowel als de rechter zowel als de deelnemers) krijgt er krachtens deze regeling alleen maar instrumenten om in te grijpen bij.