Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lady Gaga maakt politiek statement tijdens Superbowl

  •  
06-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
USA AMERICAN FOOTBALL SUPER BOWL LI

© 2017-02-05 19:16:19 epa05774035 US singer Lady Gaga performs during the Halftime Show of Super Bowl LI at NRG Stadium in Houston, Texas, USA, 05 February 2017. The AFC Champion Patriots play

Wekenlang werd er in de Amerikaanse media gespeculeerd over de performance van Lady Gaga tijdens de Superbowl. Zou de zangeres, die zich meerdere malen hard heeft uitgesproken tegen president Trump , gebruik maken van de gigantische kijkcijfers om een groot politiek protest te maken? In eerste instantie leek de zangeres tijdens haar optreden alleen een medley van haar bekendste nummers te zingen en daarmee netjes binnen de lijntjes van de NFL te kleuren. Maar de oplettende kijker kon wel degelijk een politieke boodschap terugvinden in haar performance. Zowel republikeinse oud-presidentskandidaat Marco Rubio als Ivanka Trump viel dit echter niet op, zij spraken zich positief uit over de performance:
Subtiel statement Na haar optreden ontstond er discussie. Volgens velen zou het namelijk helemaal niet zo apolitiek zijn als het in eerste instantie leek. Gaga begon haar show met het nummer ‘This Land Is Your Land’, wat opgevat zou kunnen worden als een uiting van patriotisme zoals gebruikelijk bij aanvang van Amerikaanse Football wedstrijden. Maar het nummer, geschreven door de linkse folkheld Woodie Guthrie, bevat in de originele versie de volgende lyrics;
As I went walking I saw a sign there And on the sign it said “No Trespassing.” But on the other side it didn’t say nothing, That side was made for you and me.
Het nummer wordt dan ook vaak gezongen tijdens protesten tegen het immigratiebeleid van Trump. De volledige tekst van het nummer is hier te lezen. 
Pro-Gay Ook zong Gaga haar hit “Born This Way”, een mainstream popnummer waarin ze haar steun uitspreekt aan de LGBTQ-gemeenschap. Het bevat de volgende tekst;
No matter gay, straight, or bi Lesbian, transgendered life I’m on the right track baby I was born to survive
Het opvoeren van dit nummer voor een publiek met daarin o.a. Mike Pence, de Amerikaanse vicepresident die zich regelmatig   tegen homorechten  uitspreekt, zou dan ook zeker opgevat kunnen worden als een politiek statement.
Wat Lady Gaga er zelf over te zeggen had?
‘…the only statements that I’ll be making during the halftime show are the ones that I’ve been consistently making throughout my career. … I believe in a passion for inclusion. I believe in the spirit of equality, and the spirit of this country as one of love and compassion and kindness. So my performance will have both those philosophies.’
Met het opvoeren van deze nummers, wijkt de zangeres inderdaad niet af van de koers die ze haar gehele carrière al vaart. Halverwege het optreden sprak ze het publiek toe; ‘How are you doing America? We’re here to make you feel good. You wanna feel good with us?’ Dat is haar in ieder geval zeker gelukt. Bekijk hier het volledige optreden terug:
Minder Subtiel Ook Budweiser maakte gebruik van de Superbowl om een politiek gekleurde boodschap de wereld in te gooien. In een reclame benadrukten ze het immigratieverleden van de brouwers van het Amerikaanse bier. Het merk kon rekenen op een fikse reactie; onder de hashtag #boycottbudweiser roepen boze Trumpsupporters op om het bier in de toekomst nooit meer te drinken. Ook Airbnb, Audi en Coca-Cola zonden advertenties met boodschappen over gelijkwaardigheid, diversiteit en tolerantie. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

msj_meijerink
msj_meijerink6 feb. 2017 - 20:01

Haha, het politieke statement was zo subtiel dat mijn (weliswaar wat lompige) ultra-GOB (aangetrouwde) nicht in de USofA het niet eens doorhad. Die Dumbo was epische lyrisch over het vertoonde kunstje. Ze heeft vast nog nooit van Woody en Arlo Guthrie en Pete Seeger gehoord, ook al is ze zo Amerikaans als de dollar!

Piet de Geus
Piet de Geus6 feb. 2017 - 18:21

"Gaga begon haar show met het nummer ‘This Land Is Your Land’, wat opgevat zou kunnen worden als een uiting van patriotisme zoals gebruikelijk bij aanvang van Amerikaanse Football wedstrijden." Nog beter: ze liet het afschuwelijke 'God bless America' overlopen is het alternatieve volkslied 'This land is your land'. Dus precies zoals dat lied historisch is ontstaan: als antwoord op de waanzin van de christengekkies.

FrankVerdellen
FrankVerdellen6 feb. 2017 - 17:38

ik word een beetje onnozel van sterretjes uit hollywood die mij een politieke mening willen opleggen. deze weet ik echt zelfstandig wel te vormen.

1 Reactie
johannn2
johannn27 feb. 2017 - 13:55

dok, word ? .

Neurotherapie
Neurotherapie6 feb. 2017 - 17:12

Wil een deel van de Trump aanhangers de vrijheid van meningsuiting van artiesten beperken met wat zij politiek correct vinden?

1 Reactie
johannn2
johannn27 feb. 2017 - 13:58

Neuro, Dat is het nieuwe politiek correct, ja. Daar, maar ook hier. .

Herr Vorragend
Herr Vorragend6 feb. 2017 - 17:02

Budweiser is een zeer matig bier en het moederbedrijf ABInbev is een foute multinational. Als steun voor de geweldige reclame ga ik toch een keer een sixpackje kopen. Wacht wel een keer tot het boven de 30 graden is want dan smaakt zelfs een koude Budweiser. Let op: Niet verwisselen met het Tsjechische Budweiser. Is wel een heerlijk bier maar heeft niets met het Amerikaanse Bud te maken.

2 Reacties
Django3
Django36 feb. 2017 - 18:21

Herr "..en het moederbedrijf ABInbev is een foute multinational. " Ehh, waarom ook alweer?

Django3
Django36 feb. 2017 - 18:25

"Let op: Niet verwisselen met het Tsjechische Budweiser. Is wel een heerlijk bier maar heeft niets met het Amerikaanse Bud te maken. " Ik meen dat het dezelfde familie betrof waarvan de ene tak gevlucht was naar Amerika en de andere tak in Tsjecho-Slowakije was achtergebleven. Volgens mij zijn er ook nog rechtszaken geweest over de naam. Ik weet het niet zeker en had dit kunnen googelen, maar te lui en geen zin. In ieder geval is de VS bus niet te pruimen inderdaad en is het Tjechische een redelijk pilsje, maar niet super bijzonder ofzo

 Peer
Peer6 feb. 2017 - 16:31

In mijn tuin staan straks fraaie tulpen; nu val ik door de mand dat zoiets een chauvinistische stellingname van eigen-land export ideologische eco artikelen is om mij af te zetten tegen de buren die alleen exotische dennebomen hebben ?

korheiden2
korheiden26 feb. 2017 - 16:10

Ik heb het ook gezien. Dat politieke statement wordt er met de haren bijgesleept, ze zong gewoon vijf van haar grootste hits. Al sprak USA today wel over 'hidden messages'. Dus misschien heb ik niet goed opgelet. This land is your land kan ook gewoon als een patriottisch lied worden gezien. De kritieken in de Amerikaanse pers waren trouwens niet onverdeeld enthousiast, al waren collega-musici wel lovend.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus6 feb. 2017 - 18:24

'This land is your land kan ook gewoon als een patriottisch lied worden gezien.' Alleen als je werkelijk geen enkel benul hebt van de betekenis van dat lied. Maar als je zo dom bent dan kun je in 'Born in the USA' (nota bene kritiek op de Vietnamoorlog) nog als patriottisch zien. Dan zit je echt op het niveautje Reagan.

Django3
Django36 feb. 2017 - 15:54

Potverdrie, die politieke statements van Gaga, het lijken wel de kleren van de keizer. Je gaat ze pas zien als je ze wil zien.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus6 feb. 2017 - 18:27

"Je gaat ze pas zien als je ze wil zien." 'Je gaat het pas zien als je het doorhebt' is de uitspraak van Cruyff en die is hier meer dan van toepassing: wie het niet doorheeft zal het niet snappen.

KeesV3
KeesV36 feb. 2017 - 18:53

Maar ook al zou het een echt politiek statement zijn? Hoe boeiend is de mening van Jan Smit of Nick en Simon. Of staat Lady Gaga itt Jan Smit bekend om haar politiek-filosofische beschouwingen? En dat alles tijdens het grootste kapitalistische feestje op aarde. Het is pulp in het kwadraat. Gesponsord door Budweiser en Pepsi... Waar is de tijd dat Amerika nog werd verguisd?

de Haas
de Haas6 feb. 2017 - 15:34

"Hidden" "subtiel" "verborgen" ... Beetje zoals sommige andere groepen ook allerlei verborgen berichten in popmuziek horen. Ik heb meerdere zaken tegen op Trump, zie hem als zeer waarschijnlijk incapabel, en moedig daarom goede kritiek aan. Daarbij is onzinnige kritiek niet nodig en zelfs negatief m.b.t. de zaken waar wel kritiek op zijn plaats is. Trump is in geen enkele mate tegen immigratie. Dat heeft hij meerdere malen ook duidelijk verklaard. Zijn eigen vrouw is immigrante. De VS is immigrantenland bij uitstek, is opgebouwd door immigranten, en zal dat onder Trump ook blijven. Waar Trump wel een probleem ziet zijn de 11 tot 12 miljoen illegale immigranten waarvan 52% Mexicanen, wat alleen al in de landbouw in de gehele VS zorgt dat 42% van de werknemers uit illegalen bestaat en van de bouw 16%. Dat heeft gemaakt dat de daarmee veel duurdere legale Amerikaanse arbeidersklasse verdringing ondervindt aan de onderkant van de arbeidsmarkt en verklaart voor een groot deel de enorme woede onder hen die maakte dat zij voor Trump kozen die beloofde wat aan die illegale immigranten te doen en daar bovenop ook tegen de onmogelijke concurrentie van producten uit landen waar de arbeiders tot op de rand van het bestaan uitgebuit worden. Dat de al aanwezige illegale migranten onmogelijk teruggestuurd kunnen worden omdat dat alleen al een vernietigend effect zou hebben op de bestaande Amerikaanse samenleving die inmiddels afhankelijk is van de zo goedkope illegale immigranten is weer iets wat je dan niet aan een "oplossingen" hebbende populist als Trump moet overlaten. Maar tegen immigratie, zoals hier gesuggereerd, is hij dus geenszins.

BakkerGerard
BakkerGerard6 feb. 2017 - 15:14

Heb het gezien (13 minuten). Klasseshow van Lady GaGa. Overigens zonder politiek statement, dat is er nogal met de haren bijgesleept.

1 Reactie
Erik20
Erik206 feb. 2017 - 15:56

Inderdaad, er zat niet echt een statement in. "Born this way" is gewoon één van haar hits, niet zo bijzonder dat dat nummer er ook tussen zat.

Anoniempje4
Anoniempje46 feb. 2017 - 14:59

Alsof Trump een subtiele hint op zou vangen. Je kan veel over Trump zeggen maar volgens mij niet dat hij iets tegen de LGBTQ gemeenschap zou hebben. Hij heeft alleen iets tegen vrouwen en dat kan je zien doordat hij zeer tegen abortus is en de decreten die hij tegen vrouwen heeft getekend. Alternatief feit is natuurlijk dat Melania een afleiding is van de homoseksualiteit van Trump. Dit verklaart bovenstaande, voor LGBTQ en tegen vrouwen perfect.

Wesseling2
Wesseling26 feb. 2017 - 14:40

Massa immigratie (zoals nu plaatsvindt in Europa) heeft altijd geleidt to problemen. Wellicht moeten we het de Noord-Amerikaanse indianen eens vragen of immigratie bevalt. Of anders de Aboriginals, of de Maori's, of de oorspronkelijke bevolking van Zuid-Afrika. En anders desnoods de palestijenen

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens6 feb. 2017 - 15:11

@ Wesseling Jij schrijft: Massa immigratie (zoals nu plaatsvindt in Europa) Dus je eerste woorden zijn al flauwekul. 16.000 vluchtelingen per jaar op meer van 16.000.000. Volstrekte flauwekul dus. Zeg gewoon dat je er last van hebt als mensen een andere huidskleur hebben, of een ander geloof. Maar niet dit soort doorzichtige onzin.

JohnVKR
JohnVKR6 feb. 2017 - 15:29

@Wesseling. Ik begrijp dat u de mens wilt veranderen. Maar daar zal uiteraard niemand in slagen, ook Wilders niet. Zolang er mensen zijn, zal er migratie zijn.

Paddy3
Paddy36 feb. 2017 - 19:11

Of Amsterdam dat in vluchtelingen opnam uit Lissabon (1580) en Antwerpen (1585) toen die steden door Spanje werden veroverd. In 1600 is een op de drie Amsterdammers immigrant. De massa immigratie was "natuurlijk rampzalig". Of nee, eigenlijk niet. Want Amsterdam werd daardoor belangrijkste haven van de wereld.

watsgebeurt
watsgebeurt6 feb. 2017 - 19:20

@DaanOuwens --> https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/05/migratie-zorgt-voor-relatief-hoge-bevolkingsgroei