Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Labour schorst ex-leider Corbyn na rapport over antisemitisme

  •  
29-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
255 keer bekeken
  •  
corbyngroot
De Britse Labour-partij heeft de voormalige leider Jeremy Corbyn geschorst. Aanleiding is zijn reactie op een donderdag verschenen rapport over antisemitisme binnen de partij.
Volgens het rapport schoot Corbyn als leider tekort bij de aanpak van discriminatie en antisemitisme. Ook zouden medewerkers van Corbyn op ongepaste wijze invloed hebben proberen uit te oefenen naar onderzoeken naar antisemitisme binnen Labour.
Corbyn is het niet eens met de conclusies van het rapport. Volgens de gewezen Labour-leider worden de problemen met antisemitisme “om politieke redenen dramatisch overdreven”.
De nieuwe Labour-leider Keir Starmer vindt die reactie onaanvaardbaar. “Als je – na alle pijn en verdriet en alle bewijzen in dit rapport – nog steeds denkt dat er geen probleem is met antisemitisme binnen Labour, als je denkt dat het allemaal overdreven is, dan ben je onderdeel van het probleem”, verklaarde hij.
De opstellers van het rapport wijzen onder meer op antisemitische uitingen van de voormalige burgemeester van Londen Ken Livingstone, en raadslid Pam Bromley uit Rossendale, Lancashire. Bromley werd een jaar geschorst vanwege antisemitische Facbeook-berichten, Livingstone maakte in 2018 zelf bekend uit de partij te stappen.
De Equality and Human Rights Commission (EHRC), die het onderzoek naar antisemitisme binnen Labour uitvoerde, noemt de uitingen van Livingstone en Bromley ‘het topje van de ijsberg’.
Starmer bood eerder dit jaar, meteen na zijn verkiezing tot nieuwe Labour-leider, zijn excuses aan voor het antisemitisme binnen Labour. Hij noemde het een ‘smet op ons blazoen’. “Ik heb het verdriet gezien dat het teweeg heeft gebracht bij de joodse gemeenschap”, verklaarder hij in een video. “Ik zal dit giftige gedachtegoed met wortel en tak uitroeien.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.