Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Labour-rebellen willen verhinderen dat Corbyn herkiesbaar is

  •  
10-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Opstandige Labour-parlementariërs die ontevreden zijn over het leiderschap en de linkse koers die Jeremy Corbyn vaart, komen met een bizarre strategie om de onder partijleden zeer populaire leider af te zetten. Na het afdwingen van een nieuwe leiderschapsverkiezing onder alle Labour-leden, willen ze een regel toepassen die vereist dat een kandidaat de steun nodig heeft van 51 Labour-parlementsleden om deel te kunnen nemen aan de verkiezing. De kans is reëel dat Corbyn er niet in slaagt zoveel steun in zijn fractie te verkrijgen. Dat zou betekenen dat hij geen kandidaat kan zijn.
In een interview met Andrew Marr zegt Corbyn dat hij zich bewust is van de pogingen hem buiten de race te plaatsen en dat hij zich verzekerd heeft van juridische steun. In het programma weerspreekt hij ook de aantijging van de Labour-rebellen dat hij stiekem voor Brexit gestemd zou hebben.
De truc laat zien hoe fel het verzet is onder oudgedienden, waaronder vele zogeheten Blairites oftewel aanhangers van de Derde Weg die Tony Blair introduceerde, tegen de nieuwe linksere koers die de partij onder Corbyn is ingeslagen. Die weerstand is er vooral onder gevestigde partijkaders en parlementariërs en de campagne wordt vooral via de media gevoerd waarbij geen middel en aanleiding geschuwd wordt. Voor een commentator was het reden om te constateren dat als Corbyn kinderen uit een brandende kleuterschool zou redden zijn critici zouden roepen ‘zie je wel, Corbyn is tegen vuur, tegen het begin van de menselijke vooruitgang!’
De leden zijn evenwel zeer enthousiast over Corbyn. Onder zijn leiderschap bereikt de aanwas van nieuwe leden een record en een leiderschapsverkiezing zal hij naar verwachting glansrijk winnen. Dat wil zeggen: als hij mee mag doen.
Ondertussen wordt er donderdag een motie ingediend waarin wordt gesteld dat voormalig Labour-leider Tony Blair zich schuldig heeft gemaakt aan ‘minachting van het parlement’, een kwalificatie die vergelijkbaar is met het strafbare ‘minachting van de rechtbank’. Aanleiding voor de motie is het deze week verschenen Chilcot-rapport waarin duidelijk wordt gemaakt dat Blair het parlement heeft misleid om de oorlog tegen Irak te kunnen beginnen. Jeremy Corbyn zegt de motie waarschijnlijk te zullen steunen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.