Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Labour-parlementariër noemt Trump fascist, eist afblazen staatsbezoek

  •  
30-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
skinner
Dennis Skinner (1932) is een van de langstzittende leden van het Britse lagerhuis. Tijdens een vergadering van het House of Commons eerder vandaag riep hij de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, in felle bewoordingen op om het voorgenomen staatsbezoek van de Amerikaanse president Trump af te blazen. Daarbij vergeleek hij Trump met fascistische dictators Benito Mussolini en Adolf Hitler, voor wiens bommen hij persoonlijk moest schuilen in de Tweede Wereldoorlog:
Johnson sneerde op zijn beurt terug dat Mussolini Groot-Brittannië nooit gebombardeerd heeft, maar sloeg daarmee lelijk de plank mis:
In Groot-Brittannië bestaat veel weerstand tegen het voorgenomen staatsbezoek van Trump. Op het moment van schrijven tekenden bijna anderhalf miljoen Britten een petitie om Trump te weren. Ook is er kritiek op de (over)welwillende houding van de Britse premier May ten opzichte van de omstreden Amerikaanse president. May gaf vorige week tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten een speech die zeer vleiend was over Trump. Het tweetal werd zelfs hand in hand gefotografeerd.
ANP-49485254
Duizenden mensen gingen vandaag de straat op om tegen het staatsbezoek te protesteren.
This is what it looks like when thousands of people #StandUpToTrump in Westminster, London pic.twitter.com/ZbtZ74ZTIk
— The Guardian (@guardian) January 30, 2017
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (66)

Okke2
Okke21 feb. 2017 - 22:28

Haha jaja de Linkse vaarders in labour, niet vies van een beetje IRA,Sinn fein, Hamas, radical islamistsen, ISIS zelfs en wie er maar met ze mee tegen het 'groot kapitaal' en het 'imperialisme' wil strijden, maakt toch een beetje zulk soort beschuldigingen hypocriet. Want waarom zou je noem eens wat wel met ISIS rond de tafel willen zitten, maar Trump mag het land niet in?

Phil2
Phil21 feb. 2017 - 15:48

Wel, Trump dacht een goeie opening richting de Britten te maken to grab May... by the hand. ;-)

Jo4Hanna
Jo4Hanna31 jan. 2017 - 16:12

Het probleem is Trump's adviseur ( fluisterambtenaar) Steve Bannon - u weet wel, die oud-hoofdredacteur van de rechts-nationalistische website Breitbard en het vriendje van Poetin. Bannon beweerde in 2014 dat hij 'een Leninist' is: 'Lenin wilde de staat vernietigen en dat is ook mijn streven.Ik wil alles in elkaar laten storten en het volledige establishment vernietigen'. Helaas heeft Trump Steve Bannon toegevoegd aan de Nationale Veiligheidsraad die een adviserend orgaan is en oa. het buitenland en veiligheidsbeleid in de VS bepaalt. De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie zitten ook in de Raad. Wilders overigens vind het Trump beleid 'fantastisch' m.n. het uitzetten van onschuldige green-card houders cq gewone verblijfsgerechtigden - wat niets met 'perspectief' te maken hgeeft. Wat betreft het 'handje' van Trump ( onder een aparte post op Joop) is de man zó paranoïde dat hij dientengevolge allerlei syndromen heeft ontwikkeld zoals o.a. 'hellingangst' = angst voor vallen cq onstabiel op de benen staat; May moest hem ondersteunen bij het op e/o aflopen naar het spreekgestoelte en heeft niets van doen met intimiteit o.i.d. = onjuiste beeldvorming die óók niets van doen heeft met 'perspectief'

Sonic2
Sonic231 jan. 2017 - 12:22

Het is net vanuit welk perspectief je er naar kijkt. Ik denk dat Trump en Wilders aanhangers beter moet respecteren en accepteren dat er ook mensen zijn die Trump compleet niet zien zitten. Dat je respect moet gaan opbrengen voor ook hun mening. Dat die mensen niet gek zijn of verraders. Dat die mensen ook van Amerika houden en ook van Nederland. Wat mij betreft mag je PVV of Trump stemmen. Tot een zekere hoogte waardeer ik dat, maar stop met het enorme dedain naar mensen die dat niet doen. Stop met ze neerzetten als verraders. Verdiep je eens in de emoties van mensen die tegen Trump en Wilders zijn. Er is terecht kritiek geweest op de andere kant van de dedain medaille. Er is dedain getoond voor Trump stemmers. Als ik de reacties op Geenstijl en ook hier lees dan werkt dat als een rode lap op mensen die links of democratisch zijn. Als ik moet lezen dat het geweld van links komt, terwijl er groot verschil zit tussen extreemlinks en links dan ga ik daar echt niet opeens PVV of Trump van stemmen. Juist van mensen zoals de Trump aanhang en de PVV aanhang zou je dat verwachten. Juist van die mensen die zich overal het slachtoffer van voelen. Juist van die groep zou je respect voor andersdenkenden verwachten. Ik vind Trump niet een fascist, maar Trump en zijn aanhang moeten maar eens leren incasseren. Dat de boemerang een keer terug komt vind ik niet zo erg.

3 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 jan. 2017 - 16:03

[Ik denk dat Trump en Wilders aanhangers beter moet respecteren en accepteren dat er ook mensen zijn die Trump compleet niet zien zitten. ] Hoezo? Die stelling toont alleen maar aan dat je onvoldoende naar wilders luistert. Hij is volstrekt helder, al jarenlang, vijrheid (van meningsuiting) is voor PVV-ers, niet voor anderen.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus1 feb. 2017 - 6:53

> "Verdiep je eens in de emoties van mensen die tegen Trump en Wilders zijn." @ Sonic - zeer onverstandig. Het is juist de "ziekte van deze tijd" dat meningen, standpunten en beleid op emotie / empathie gebasseerd zouden moeten zijn. Dat is een links dingetje. Uw emoties interesseren mij niet, en ik zit er niet op te wachten dat u zich voor mijn emoties gaat interesseren. Probleem met die te belangrijke plaats voor emoties is dat wetgeving en rechtspraak misbruikt gaat worden om kwetsen te voorkomen. Probleem is ook dat onderwerpen niet meer besproken kunnen worden. Staat geloof ik vandaag in het nieuws - op scholen zijn taboes terug. Onderwerpen die domweg vermeden dienen te worden. Zo voeden wij onze kinderen op, omdat je niet mag kwetsen en rekening dient te houden met "gevoelens" van anderen. Probleem is dat je je verantwoordelijk gaat voelen voor alle zieligheid in de wereld en een veerdienst optuigt op de middellandse zee... Voor uw argumenten, feiten of cijfers mag u me bij wijze van spreken 's nachts wakker maken. Daar kan je over praten. Dan kan je tot debat komen. Ga je het over feiten hebben bij de maatregel van Trump dan kom je er gewoon bij uit dat je niet alles weet. Je weet niet de veiligheidsinformatie die hij heeft over de 7 getroffen landen. Je weet niet de afweging die hij gemaakt heeft. Dus het is daarmee onmogelijk voor buitenstaanders om die beslissing te wegen. > "ook mensen zijn die Trump compleet niet zien zitten. Dat je respect moet gaan opbrengen voor ook hun mening. Dat die mensen niet gek zijn of verraders. Dat die mensen ook van Amerika houden en ook van Nederland." Dit vind ik een zeer terecht opmerking. Sally Yates had geen verrader genoemd mogen worden. Ik ben ervan overtuigd dat die mevrouw het beste met Amerika voorheeft, alleen ben ik het niet met haar eens. Zo ben ik er ook van overtuigd dat u democraat bent en nooit geweld zal gebruiken. Zo zal ik dat ook niet doen. Moet wel gezegd dat als we alle media-uitingen zouden gaan turven waarin men Wilders (neehee, ik stem niet op de PVV...) als de anti-christ wegzetten, of waarin Trump als een fascist wordt betiteld, of deelnemers aan het Balie debat voor nazi's worden uitgemaakt, kom je tot een aardige score. Dus ik hoop dat u dat net zo zeer betreurt.

Sonic2
Sonic22 feb. 2017 - 1:45

@ Gluteus Het is geen links dingetje. Eerder een rechts dingetje. Misschien zijn er al geradicaliseerde moslims al in de US. Die kunnen dan een aanslag plegen. Misschien kan IS een drone sturen. Het is complete schijnveiligheid wat Trump dus biedt. Net als wat Wilders loopt te liegen. Als IS wil kan ze een grenspost op blazen. Stuur je gewoon een IS'er met bomgordel naar de grens. Als we toch met feiten aan komen. De kans is groter dat je een verkeersongeluk krijgt als dat je door IS wordt opgeblazen. Juist rechts misbruikt aanslagen om emoties op te roepen. Ik denk dat Trump beter auto's en wapens kan verbieden. Dan maakt hij Amerika veiliger. Maar daar komt Trump niet aan. Hij pakt wel de arme islamitische landen aan. Uiteraard niet Saudi Arabie. - Ik heb me verdiept in de 1e en 2e wereldoorlog. Ik zal Trump en Wilders geen fascist noemen. Ik lig ook niet te huilen als andere dat wel doen. Trump en Wilders zijn niet zielig en ze weten behoorlijk goed uit te delen. Hun achterban ook. Ik ben benieuwd naar een aantal concrete voorbeelden dat Trump en Wilders met Hitler worden vergeleken. Een keer niet door Kees Bakker op de hoek, maar door echt prominente mensen. Als Trump overigens al eens met Hitler wordt vergeleken, wordt altijd de jaren dertig er bij gepakt. De PVV en Trump aanhang hier benoemt die nuance niet en doet net alsof het over de jaren 40-45 gaat.

Richard555
Richard55531 jan. 2017 - 9:56

Trump ontwikkelt zich wel de verkeerde kant uit. Maar wanneer ik naar de PVV kijk dan zijn die echt in hun voornemens nog wel een stukje verder heen. Dat is voor mij gewoon een neo-fascistische beweging. Trump is een zakenman die nooit op die stoel had mogen komen omdat hij als een autocraat regeert zoals hij dat ook in zijn bedrijven doet. Verantwoordelijkheden en beslissingsbevoegdheden delegeren vertrouwen op je medewerkers, nooit van gehoord. Dat is het grote probleem een man die zich overal mee gaat bemoeien en dus mensen die hem zouden kunnen afremmen, corrigeren die kans gewoon niet geven. Dan kun je je ook ontwikkelen tot iemand met fascistoïde neigingen. Maar de VS is groter dan Trump dus ergens gaat de wal het schip keren binnen nu en vier jaar. Een herverkiezing zit er nu al niet meer in. Want de armen, vooral niet stemmers die nu wel zijn gegaan, gaan niets merken van welvaartsverbetering en dus weer afhaken. Zoals ook de PVV na de verkiezingen een flink deel zal kwijtraken omdat ze toch niet mee mogen regeren. Dat is dan het voordeel van Nederland, de winner takes niks all. Mooi toch!

3 Reacties
Sonic2
Sonic231 jan. 2017 - 12:28

Wilders is vele malen extremer als Trump. Trump wil geen Koranverbied. Hij wil niet een religie van een miljard mensen verbieden. Ik heb hem geen kopvoddentaks zien voorstellen. Wilders is de meest extreme en radicale politicus in zijn categorie. Zeker als je de rechtse internationale bekijkt. Nederlanders hebben een compleet verkeerd zelfbeeld.

Josef K
Josef K1 feb. 2017 - 12:41

'Wilders is vele malen extremer als Trump'. Phiew, en Trump is al zo een enorme fascist! Wat is Wilders dan wel niet, een uiterst-extreem-ultra-fascist??

Sonic2
Sonic22 feb. 2017 - 1:47

@ Josef K Ik noem Trump en Wilders geen fascist. Dat is een opmerkelijke trend. De PVV/ Trump aanhang( wat doet die in godsnaam op een VARA site, maar dat terzijde) beeld zich in dat iedereen Wilders en Trump voor een fascist uitmaakt. Dat gebeurt hier echter zelden en op basis van hun eigen verzonnen argument gaan ze het slachtoffer uithangen. Ik noem Trump en Wilders geen fascist. Als u dat kan terug vinden, mag u me daar op wijzen. Dat kunt u echter niet.

Molly Veenstra
Molly Veenstra31 jan. 2017 - 9:54

Trump heeft geen raar snorretje of een kala kop en zo zijn er nog wel meer verschillen op te noemen tussen de fascistische leiders uit de dertiger en veertiger jaren en de huidige president van Amerika. De verschillen doen er echter niet zo veel toe. De overeenkomsten in regeerstijl en beleid zijn veel belangrijker en dat zijn er een hoop. Een verschil dat er wel toe doet, is dat Trump over aanzienlijk meer vernietigingskracht beschikt dat Hitler of Mussolini. Een ander belangrijk verschil is dat Trump nu nog is gebonden is aan democratische instituties en de vraag is of het hem zal gaan lukken die buiten spel te zetten, zoals Hitler heeft gedaan na de brand in de Rijksdag. Als Trump het net als Hitler voor elkaar krijgt bij decreet te regeren, bijvoorbeeld na een grote aanslag, vrees ik dat de overeenkomst al snel onmogelijk valt te ontkennen. Of het verstandig en zinvol is dit bewustzijn in te zetten in de politieke strijd weet ik niet. Maar Dennis Skinner heeft het wel bij het rechte eind.

4 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra31 jan. 2017 - 10:11

kala = kale. Excuus.

Sonic2
Sonic231 jan. 2017 - 12:38

Als Trump al een soort Hitler wil zijn dan zou hij nooit letterlijk 1 op 1 het beleid overnemen. Na de 2e wereldoorlog is genocide, concentratiekampen, racisme een beetje "uit". Om het met een understatement te zeggen. Er is een enorm taboe op, maar hoe had Trump in 1937 gehandeld? Of hoe had Wilders in 1937 het moslim probleem opgelost? Ons denken en perspectief is na de 2e wereldoorlog radicaal veranderd. Wilders en Trump zijn populisten. Wilders heeft snel genoeg door dat als hij zou voorstellen dat moslims naar concentratiekampen gaan dat hij daar 0 zetels mee zou winnen. Je ziet Wilders elke keer de grens opzoeken van wat nu weer toelaatbaar is. Ik denk dat we Hitler( hoe maf dat ook mag klinken) na zijn honderden wandaden voor 1 ding dankbaar mogen zijn. Hij zet (voorlopig) nog een rem op het nationalisme. We zijn nog niet richting concentratiekampen gegaan. Het blijft allemaal nog net binnen de grenzen van de democratische instituties. Met de nadruk op nog maar NET. Ik ben ervan overtuigd dat Wilders en Trump het buitenlanders probleem voor de 2e wereldoorlog heel wat primitiever hadden opgelost als dat ze het nu zouden doen. Mag je wel niet benoemen van die politiek correcte kliek, maar ik doe het lekker wel.

Molly Veenstra
Molly Veenstra31 jan. 2017 - 20:50

'Ik ben ervan overtuigd dat Wilders en Trump het buitenlanders probleem voor de 2e wereldoorlog heel wat primitiever hadden opgelost als dat ze het nu zouden doen' Je bedoelt, zoals Hitler dat destijds deed. Duidelijk. Met dat verschil dat de middelen waarover men tegenwoordig beschikt om een massaslachting uit te voeren vele malen geavanceerder zijn.

Sonic2
Sonic22 feb. 2017 - 1:52

@ Molly Veenstra Ik vind dat ik hier wel op mag reageren. Ik wil vooral duidelijk maken dat de 2e wereldoorlog nog steeds erg de denkwijze van de huidige politiek beïnvloed. Politici willen niet met Hitler worden vergeleken, dus ze zullen hun standpunten matigen. Mijn stelling is niet relevant. Wilders en Trump zijn na de oorlog geboren en dus zal ik ze niet met Hitler vergelijken. Ik vind wel dat je zonder taboe moet kunnen praten over hoe Wilders en Trump de immigratie problemen hadden opgelost als Hitler niet zo zwarte sluier had gelegd.

Hertog Jan2
Hertog Jan231 jan. 2017 - 9:48

Dat worden nog hele gevechten in het Britse Lagerhuis, bezoek weigeren van Donald, Brexit, import-export van wat wel of niet naar de USA ? Hoe reageert ‘The City of London”?

Bernie2
Bernie231 jan. 2017 - 9:37

Skinner heeft gelijk, slaat gekopte spijkers en het zou van grote klasse getuigen als zijn- en andere wereldleiders president Bannon en spreekpaal Trump voortaan met soortgelijke bewoordingen duiden, tot de afzetting een feit is. En dan queen Lizzy. Als je als koningin in staat bent schoondochter Diana kort na diens dood en haar familie diep te schofferen en te vernederen, zal het de ijskoude dame erg weinig moeite kosten het complete Britse volk te schofferen door een fascist als staatsbezoeker te ontvangen. God shave the Queen.

[verwijderd]
[verwijderd]31 jan. 2017 - 8:33

--- Dit bericht is verwijderd —

8 Reacties
Shalin Paradizo
Shalin Paradizo31 jan. 2017 - 9:57

(Hadden ze dat bij de vorige presidenten maar gedaan. Dat had de wereldgemeenschap wellicht talloze onnodige oorlogen en een enorme vluchtelingen stroom bespaard.) Precies, om onduidelijke redenen kon Obama kritiekloos zijn gang gaan.

Molly Veenstra
Molly Veenstra31 jan. 2017 - 10:00

'Trump is niet verantwoordelijk voor de holocaust' Trump regeert pas een dikke week. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar wel naar de geschiedenis en daar uit proberen iets te leren om dezelfde fouten te voorkomen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin31 jan. 2017 - 11:07

@ Pieter Bell (09:33u) - (1) niemand heeft gesteld dat Trump verantwoordelijk is voor de Holocaust; (2) Trumps modus operandi lijkt op die van Mussolini en Hitler, daar is niets op af te dingen; (3) daarmee kunnen we ook meteen een definitief einde maken aan het misbruik van wat Mike Godwin bedoelde als een aansporing tot zelfonderzoek, en niet als een 'showstopper' in een discussie; (4) de pers in de USA is onafhankelijk - men heeft zich niet 'voor het karretje laten spannen van de elite'; hoe kom je bij deze ideeën? (5) Amerikaanse journalisten en commentatoren hebben alle serieuze beslissingen van de opeenvolgende presidenten diepgaand bestudeerd, en heel vaak gekritiseerd. Ik weet niet wat je tot je opmerkingen bracht. Wie The New Yorker, de New York Times, de Washington Post, www.theintercept.com (nog vrij recent), en andere kranten en tijdschriften bekijkt, die weet wat ik met mijn punt (5) bedoel. Het vreemdst aan je bericht is dat je dit feit over het hoofd ziet: Trump haat de onafhankelijke pers; hij is in oorlog met haar, beschouwt haar als 'the opposition'. Hij weigert serieuze journalisten op briefings, en geeft hen geen uitleg of interviews. Stephen Bannon, in menig opzicht de echte president van de Staten, die heeft zelf op Breitbart ontelbaar vele leugens de wereld in gebracht, als 'journalist'. Trump en zijn kompanen zijn de meest persvijandige en leugenachtige regering die de VS ooit gekend hebben. (Waarom vinden zoveel Europeanen Trump een held, die volgens hen in het bezit is van de 'ware waarheid'? Dat is niet zomaar een mening van die Europeanen. Ik denk aan een collective zinsbegoocheling, een massapsychose. Mensen steken elkaar aan, en worden samen getikt.)

Nick the Stripper
Nick the Stripper31 jan. 2017 - 11:24

[Pieter Bell 31 januari 2017 at 09:33 Trump is niet verantwoordelijk voor de holocaust, een vergelijking met Hitler dus is laag bij de grond.] Ach, toen hij een week aan de macht was was Hitler ook nog niet verantwoordelijk voor de holocaust. De uiterst laagbijdegrondse Trump heeft in zijn rampzalige eerste week als president meer overhoop gehaald dan Hitler in zijn eerste maand als Reichskanzler. De Führer ging pas echt los na de brand in de Rijksdag, vier weken na zijn aantreden. Het zou mij echt niet verbazen als nazi-adept Bannon een soortgelijk opzetje in petto heeft.

Zandb
Zandb31 jan. 2017 - 11:28

De pers laten zich.... ? En de media gaat.....? Nniemand beweert dat Trump verantwoordelijk is voor de holocaust. Als er al ooit een waarheid is, dan lijkt mij die niet te zijn, dat "de pers" zich voor het karretje van "de elite" laat spannen. "De pers" bestaat net zo min als "de elite".

Draconisch
Draconisch31 jan. 2017 - 11:32

Oh jee, don't mention the war! Je zou eens op overeenkomsten tussen opvattingen kunnen stuiten die slecht vallen bij mensen die zulks liever onder het tapijt schuiven. If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 jan. 2017 - 11:43

[Trump is niet verantwoordelijk voor de holocaust, een vergelijking met Hitler dus is laag bij de grond.] Wat een onzin. Er is niemand die beweert dat Trump Hitler is, en daarmee verantwoordelijk voor de holocaust. Wat beweert wordt is dat wat we nu van Trump zien in zeer veel facetten puur fascistisch is, en daardoor overeenkomsten vertoont met Hitler en Mussolini en dat is onmiskenbaar waar. Overeenkomsten vertonen is iets anders dan gelijk zijn aan.

Zandb
Zandb1 feb. 2017 - 8:26

Wat een onzin: "Trump wordt vergeleken met Hitler en Hitler was de verantwoordelijke voor de Holocaust. Daarom moet je zo,n vergelijking niet maken vind ik." 1. Trump wordt, als fascist, OOK vergeleken met Mussolini. 2. Ik vergelijk Jan Smit, als zanger, met Heino. Heino was verantwoordelijk voor het op de plaat zetten van Nazivriendelijke volksliedjes. Daarom moet je zo'n vergelijking niet maken. Kortom: Een zwak verweer.

artikel
artikel31 jan. 2017 - 8:28

Een flink groot etiket plakken en we zijn klaar. Wen maar aan de veranderende samenleving. Ik denk dat grote woorden en brallen niet veel zal helpen. Iemand corrigeren met een grote vloek omdat hij vloekt is merkwaardig.

Piet de Geus
Piet de Geus31 jan. 2017 - 7:39

Waarom meent iemand waarvan je aan mag nemen dat hij nog steeds bij zijn volle verstand is dat het een goed idee is om er een Godwin in te gooien? Het enige resultaat daarvan kan zijn dan je moet concluderen dat die Trump eigenlijk wel meevalt als je zulk vergelijkingsmateriaal in de strijd gooit.

13 Reacties
Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach31 jan. 2017 - 8:20

Ben eigenlijk wel benieuwd of je zo'n mening pak em beet over een jaartje ook nog zal (of überhaupt kan) hebben. Afwachten maar wat de oranje fascist voor ons in petto heeft, misschien wel een fijne nucleaire oorlog of zo.

Draconisch
Draconisch31 jan. 2017 - 8:21

Als het over fascisten gaat, gaat het over fascisten. Zo eenvoudig is het. Ik zou niet weten waarom Trump in dat opzicht zou meevallen.

Shalin Paradizo
Shalin Paradizo31 jan. 2017 - 9:30

(Het enige resultaat daarvan kan zijn dan je moet concluderen dat die Trump eigenlijk wel meevalt als je zulk vergelijkingsmateriaal in de strijd gooit. ) Dat vind ik erg optimistisch; de hele wereld lijkt mee te gaan in de moslimban frame; zelfs de VN. Je verwacht toch niet serieus dat in dit huidige gepolariseerde klimaat de tegenstanders van Trump hun aantijgingen gaan toetsen aan de werkelijkheid; men is niet meer geinteresseert in de werkelijkheid. Laten we hopen dat er snel een impeachment procedure wordt opgestart; Trump is gevaarlijk en de reacties van de tegenstanders ook; die doen het vertrouwen in instituten als de VN geen goed.

Adrian2
Adrian231 jan. 2017 - 9:38

Uhh... ik vermoed maar zo dat Trump in zijn eerste dagen meer heeft laten zien en gedaan die bevestigen wat deze man zegt, dan Hitler en Mussolini bij elkaar in hun eerste dagen... Een Godwin is niet altijd onlogisch.

Razzy
Razzy31 jan. 2017 - 9:48

"Het enige resultaat daarvan kan zijn dan je moet concluderen dat die Trump eigenlijk wel meevalt als je zulk vergelijkingsmateriaal in de strijd gooit." Dat is dan jouw conclusie. Die van Godwin zelf is wat anders: https://www.washingtonpost.com/posteverything/wp/2015/12/14/sure-call-trump-a-nazi-just-make-sure-you-know-what-youre-talking-about/?utm_term=.6abf2ef8ee1f Altijd leuk dat iedereen Godwin gilt als zulke opmerkingen worden gemaakt terwijl de man zelf er geen probleem mee heeft als de beschuldiging maar substantieel is.

Piet de Geus
Piet de Geus31 jan. 2017 - 9:53

"Als het over fascisten gaat, gaat het over fascisten." Waarbij het wel handig is als je op school op zijn minst de betekenis van het woord hebt geleerd, want als je niet verder komt dan het machteloos als scheldwoord te gebruiken sta je toch een beetje voor aap.

Piet de Geus
Piet de Geus31 jan. 2017 - 10:47

"terwijl de man zelf er geen probleem mee heeft als de beschuldiging maar substantieel is" Wat is er substantieel en onderbouwd aan de kreten die Dennis Skinner in het Lagerhuis slaakte? En, nogmaals, wat valt er te winnen door Trump met Hitler te vergelijken? Is het werkelijk zinvol om te discussiëren over de vraag of Trump plannen heeft voor massavernietigingskampen en volkerenmoord? Of is wat Trump laat zien op zich al erg genoeg en is iedereen die een beetje volwassen is prima in staat om dat te verwoorden?

Razzy
Razzy31 jan. 2017 - 16:26

"Wat is er substantieel en onderbouwd aan de kreten die Dennis Skinner in het Lagerhuis slaakte?" http://imgur.com/a/idp05 Zie hier een opsomming van 14 kenmerken van het facisme. Deze opsomming hang trouwens in het holocaustmuseum. Zoals je ziet kunnen beiden Hitler en Trump veel van deze punten afvinken. Er is dus veel overeenkomst tussen de standpunten van beide heren. "En, nogmaals, wat valt er te winnen door Trump met Hitler te vergelijken? Is het werkelijk zinvol om te discussiëren over de vraag of Trump plannen heeft voor massavernietigingskampen en volkerenmoord? " Jazeker. Trump vertoond veel kenmerken van het fascisme. Hitler was een fascist. De massavernietigingskampen en volkerenmoord kwamen voort uit ideologie. Fascistische ideologie om precies te zijn. Als Trump een fascist is, wat hij volgens mij en het holocaustmuseum is, dan kan volkerenmoord de mogelijk uitkomst zijn van het geheel implementeren van zijn ideologie. Denken dat dit niet kan is mijns inzien heel naïef. En het vergelijk is er dus daar ter waarschuwing. Ter waarschuwing waar dit soort ideologie tot toe kan leiden. "Of is wat Trump laat zien op zich al erg genoeg en is iedereen die een beetje volwassen is prima in staat om dat te verwoorden?" Tuurlijk. Ik wou alleen dat de mensen die achter deze man staan dat ook snapten. Ze vinden al zijn maatregelen tot nu toe helemaal oké. Als je dan niet meer kan wijzen wat er aan de horizon zichtbaar is, wat de eindconclusie is van zulke ideologie dan wordt het moeilijk.

Mark Huysman
Mark Huysman31 jan. 2017 - 16:28

[Is het werkelijk zinvol om te discussiëren over de vraag of Trump plannen heeft voor massavernietigingskampen en volkerenmoord?] Wie wil daar over discussiëren dan?

Draconisch
Draconisch31 jan. 2017 - 16:45

@Piet de Geus Hoe komt u erbij dat het iets met schelden te maken heeft? Halsstarrig blijven volhouden dat een fascist geen fascist is geeft te denken. Ik neem aan dat u en ik op school een vergelijkbare betekenis geleerd hebben. Daarnaast spreken de feiten voor zich. Het is opmerkelijk dat u kennelijk van mening bent dat iemand op basis van objectieve criteria kenmerken als fascist gelijk staat aan een vergelijking met Hitler. De enige vergelijking die opgaat is de volgende: Hitler was een fascist, Trump is het ook. Dat maakt Trump geen Hitler. Werk aan uw logica.

Molly Veenstra
Molly Veenstra31 jan. 2017 - 20:55

Wat Adolf Hitler anders gedaan dan Donald Trump nu doet, was Hitler vandaag president geweest van de VS?

Piet de Geus
Piet de Geus1 feb. 2017 - 3:04

"Wie wil daar over discussiëren dan?" Al die lieden die niet in staat zijn om hun bezwaren tegen Trump onder woorden te brengen en dus uit arren moede maar kiezen voor het brede gebaar, in de hoop dat ze dan wel goed zitten. Zeg maar: de aanhangers van het populisme die met hun ketelmuziek al jaren ieder fatsoenlijk debat onmogelijk maken, omdat ze ook wel weten dat daarin voor hen geen plaats is.

Mark Huysman
Mark Huysman1 feb. 2017 - 10:23

@Piet de Geus [Al die lieden die niet in staat zijn om hun bezwaren tegen Trump onder woorden te brengen en dus uit arren moede maar kiezen voor het brede gebaar, in de hoop dat ze dan wel goed zitten.] Dat grote gebaar is volgens jou “plannen voor massavernietigingskampen en volkerenmoord”. Maar daar gaat het hier helemaal niet om. Het gaat er om of je de machtsovername van de Trumpkliek als een fascistische machtsovername kunt kenschetsen. Dat is een reële vraag. Als jij wilt blijven hangen in het ‘onder woorden brengen’ van bezwaren tegen Trump dan moet je dat vooral doen. Voor een strategie tegen Trump is iets meer nodig.

PaPinkelman2
PaPinkelman231 jan. 2017 - 5:28

GB zit in een enorme spagaat. Als zij een succesvolle Brexit wil, dan moet zij wel tegen de USA aan gaan schurken, want zonder de USA is de onderhandelingspositie van GB tegenover de EU natuurlijk veel te mager. Al zou de Brexit momenteel niet meer zijn dan een spel om een verandering of een positie binnen de EU te forceren, dan is het nog steeds belangrijk om een goede band te houden met de USA, mevrouw May kan het zich niet veroorloven het landsbelang op het spel te zetten.

Nick the Stripper
Nick the Stripper30 jan. 2017 - 23:31

Wier bommen, niet wiens.

5 Reacties
Zandb
Zandb31 jan. 2017 - 7:58

Nee wiens, want die bommen waren alleen van "Adolf".

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach31 jan. 2017 - 8:22

Als ze eenmaal op je hoofd vallen, maakt je dat weinig meer uit.

Nick the Stripper
Nick the Stripper31 jan. 2017 - 10:38

Zandb 31 januari 2017 at 08:58 Misschien het stuk hierboven even lezen? Als het wiens was dan had Boris Johnson gelijk. Die brulaap is in de hierboven geplaatste tweets terecht gewezen. Die bommen kwamen van Adolf én van Benito. Wier dus. En ja, Feuerbach, dat maakt wel uit. Woorden doen er toe. Ik denk dat uw naamgenoot dat zou onderschrijven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2017 - 15:37

U hebt gelijk heer Stripper. Woorden doen er toe. Nu is wier lelijk aan het slijten oa. omdat ook steeds minder mensen masculien en feminien uit elkaar kunnen houden bij de zelfstandige naamwoorden. De deskundigen stellen voor om wiens en wier te vervangen door " van wie" dan zit je altijd goed.

Zandb
Zandb31 jan. 2017 - 16:09

Nick: Ik had inderdaad die reacties (o.m. van Boris) niet gelezen. En ik wist niet van die beperkte deelname van de Italiaanse luchtmacht. Dan is inderdaad "wier" juist.

Jensbos
Jensbos30 jan. 2017 - 21:12

Tsja droevig en wij mogen als Hollanders naarwat extra land gaan uitkijken, een olossing voor de klimaatopwarming lijkt verder weg dan ooit, dom, kortzichtig "beleid" er is heel veel aan groen te verdiene, maar dan anders dan in de kolen en olie...

Tom Meijer
Tom Meijer30 jan. 2017 - 21:08

Skinner heeft gewoon gelijk. Ik ben toch wel benieuwd waar dit op uitdraait. Zou wel eens een vreemde kant op kunnen gaan.

msj_meijerink
msj_meijerink30 jan. 2017 - 20:30

"Let me take you by the hand and lead you through ...... "

Ahmedje
Ahmedje30 jan. 2017 - 20:00

Wat een onzinnig taalgebruik. Niemand die precies weet wat een fascist is, maar het is zo'n lekker beladen term. Zwakjes om daar op te leunen. Populistisch zou ik bijna zeggen, maar dat is net zo'n zelfde woord.

13 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper30 jan. 2017 - 23:29

Niemand die precies weet wat een fascist is? Laten we de vakjes even aankruisen voor Il Trumpe. Autoritair - check Nationalistisch - hell yeah Antidemocratisch - zonder meer Anticommunistisch - de jury overlegt nog (en vraagt het voor de zekerheid even aan Poetin) Antiliberaal - check Antiparlementair - dat komt nog - enkele maandjes wachten Anti-intellectueel - Als dat in 140 tekens kon zou Trump het textbook over dit onderwerp geschreven hebben. Dus ja: net als Erdogan en Poetin is Trump een fascist volgens het boekje.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin31 jan. 2017 - 4:19

Er zijn wel definities hoor, zou je zo kunnen opzoeken, de context van America first doet me een beetje denken aan Deutscland über alles maar dan in de nazi tijd, en inderdaad populisme zit er niet ver vandaan.

DaanOuwens
DaanOuwens31 jan. 2017 - 5:29

Het valt best mee met dat taalgebruik. Volg even deze Wiki link https://nl.wikipedia.org/wiki/Fascisme Als definitie gebruikt wiki: Het fascisme (Italiaans: fascismo) is een extreme vorm van autoritair nationalisme en is antidemocratisch, anticommunistisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel Die definitie is toch geheel van toepassing op Trump. Dus deze Skinner gebruikt exact het juiste woord.

Tom Meijer
Tom Meijer31 jan. 2017 - 7:54

Huh? Dat U zelf geen flauwe notie heeft wil niet zeggen dat anderen dat ook niet hebben.

Mark Huysman
Mark Huysman31 jan. 2017 - 8:31

Nick, de jury hoeft niet te overleggen want Trump is zeer anti-communistisch (net als Poetin trouwens). Hij heeft net een extreem deregulerings decreet ondertekent.

Nick the Stripper
Nick the Stripper31 jan. 2017 - 10:29

Mark Huysman 31 januari 2017 at 09:31 Als het op enig moment in Poetins straatje past om het sovjet-verleden (weer) te omarmen, dan zal die rasopportunist daar geen moment over aarzelen. Maar vooralsnog heeft u vast gelijk.

Harba Lorifa
Harba Lorifa31 jan. 2017 - 17:23

Het is pas fascisme als met geweld de zin wordt doorgedrukt. Erdogan doet dat. Trump (nog) niet. Het gebruik van geweld is onlosmakelijk met fascisme verbonden. Het is de bijl in de takkenbos.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194731 jan. 2017 - 19:23

@nick de stripper Als je gaat vergelijken moet je overeenkomsten maar ook verschillen vaststellen. Ik heb van Trump noch Wilders gemerkt dat ze van plan zijn de parlementaire democratie uit te schakelen. Ook het met geweld uitschakelen van de politieke tegenstanders is nog al een wezenlijk kenmerk van het fascisme. Die Skinner kan dan wel een oude rot in het vak zijn en lekker kunnen schelden maar dat is niet genoeg om gelijk te krijgen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper31 jan. 2017 - 20:36

[FransAkkermans1947 31 januari 2017 at 20:23 Ik heb van Trump noch Wilders gemerkt dat ze van plan zijn de parlementaire democratie uit te schakelen.] Trump zit ook nog maar in zijn eerste week, he? Het zal alleen maar erger worden. Nu al minachten Trump, Bannon en de rest van die kliek openlijk de uitspraken van Federale rechters.In feite is Trump nu al bij decreet aan het regeren, waarbij hij niet alleen het Congres passeert, maar waarbij hij ook alle gebruikelijke stakeholders op de departementen opzettelijk buitenspel zet. Dat er van die executive orders waarschijnlijk niks concreets overblijft is een andere kwestie. Hoe dan ook: het is een kwestie van tijd voordat Senatoren en Afgevaardigden zich er mee willen bemoeien. Iets zegt me dat Bannon al een plan klaar heeft om de macht van het Congres in te perken. Waarom u over Wilders begint is mij een raadsel. Over hem heb ik niks gezegd.

Nick the Stripper
Nick the Stripper31 jan. 2017 - 20:41

[Harba Lorifa 31 januari 2017 at 18:23 Het is pas fascisme als met geweld de zin wordt doorgedrukt.] Het detineren van reizigers en het urenlang onder dwang scheiden van een moeder en een klein kind is geweld. De splijtende tweets en de aanhoudende leugens van Trumps boevenbende stomen zijn volgers klaar voor het toepassen van geweld. Zoals ik al zei: een fascist volgens het boekje. En hij is pas in zijn tweede week.

Harba Lorifa
Harba Lorifa1 feb. 2017 - 5:12

Nick, tweets betekenen pas iets als ze gelezen worden. Dat is je eigen keuze. Verder wordt in ons land ook wel eens kinderen urenlang van de ouders gescheiden. Geweld is echt iets anders.

Nick the Stripper
Nick the Stripper1 feb. 2017 - 10:06

Harba Lorifa 1 februari 2017 at 06:12 Nee, tweets hebben betekenis op het moment dat ze verzonden worden. Bij Trump is de intentie altijd kwaadaardig. Aan tweet-lezers heeft Trump trouwens ook geen gebrek, helaas.

Harba Lorifa
Harba Lorifa1 feb. 2017 - 16:37

Nick, ik ben t niet met je eens. Indien niemand de boodschap leest/hoort is trump een roepende in de woestijn. De aandacht geeft hem macht en bereikt hij massas. Zodra je simpelweg zijn simpele tweets negeert ontneem je hem zijn macht.