Labour-leider Jeremy Corbyn hoorde dinsdag een motie van wantrouwen tegen hem uitgesproken worden. Bij de uiteindelijk stemming leek hij het onderspit te moeten delven. 172 parlementariërs stemden vóór de motie, slechts veertig stemden tegen. Corbyn wordt vooral verweten niet voldoende te hebben gedaan om een Brexit te voorkomen. Desondanks weigert de Labour-leider op te stappen. Bovendien zijn het nu moeilijke tijden voor Groot-Brittannië. Het is dus geen tijd voor grote veranderingen, aldus Corbyn. 81 procent van de Labour-parlementariërs stemde voor vertrek van Corbyn.
Corbyn:
"In de nasleep van het referendum van vorige week, staat ons land voor grote uitdagingen. De risico’s voor de economie en onze levensstandaard, groeiend. Het land is verdeeld.
De overheid is een rommel. Ministers hebbend duidelijk gemaakt dat ze geen exitplan hebben, maar zijn vastbesloten om werkende mensen te laten betalen voor een nieuwe ronde bezuinigingen en belastingverhogingen.
Labour heeft de verantwoordelijkheid om leiding te geven waar de overheid dat niet wil. We moeten de mensen bij elkaar brengen, de regering ter verantwoording roepen, ons verzetten tegen bezuinigingen en een weg naar een exit uiteenzetten die onze banen en inkomens zal beschermen."
De overheid is een rommel. Ministers hebbend duidelijk gemaakt dat ze geen exitplan hebben, maar zijn vastbesloten om werkende mensen te laten betalen voor een nieuwe ronde bezuinigingen en belastingverhogingen.
Labour heeft de verantwoordelijkheid om leiding te geven waar de overheid dat niet wil. We moeten de mensen bij elkaar brengen, de regering ter verantwoording roepen, ons verzetten tegen bezuinigingen en een weg naar een exit uiteenzetten die onze banen en inkomens zal beschermen.
Diverse prominenten zijn het gesprek al aangegaan met Corbyn en zullen dat in de loop van de dag ook doen om hem te overtuigen op te stappen. Ook is er een website opgezet waarop Labour-leden kunnen aangeven dat ze vinden dat het tijd is voor Corbyn om opzij te stappen, om de partij te redden.
De Britse linkse politicus werd vorig jaar nog gekozen als nieuwe leider. In de eerste stemronde haalde hij al eens zestig procent van de stemmen, bijna drie keer zoveel als de nummer twee en genoeg om gekroond te worden tot nieuwe leider. Hij volgde Ed Miliband op, die een vernederende nederlaag onderging bij de verkiezingen in mei. Corbyn wordt ook wel een ‘megamarxist’ genoemd. Een aantal Labour-parlementariërs en aanhangers de Blair-stroming ‘New Labour’ vreesde zijn aanstelling, omdat ze bang waren dat de partij met Corbyn aan het roer een ruk naar links zou maken.