Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Labour-leider Corbyn start onderzoek naar antisemitisme in eigen partij

  •  
30-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Jeremy_Corbyn_Bahrain_2
De Britse Labour-leider Jeremy Corbyn start een onderzoek naar mogelijk antisemitisme binnen zijn eigen partij. Dat schrijft de BBC zaterdag.
Daarbij gaat Corbyn ook een nieuwe gedragscode invoeren om racisme binnen zijn partij aan te pakken. In een verklaring van de partij staat dat labour schriftelijk gaat vastleggen dat de partij geen enkele vorm van racisme of antisemitisme meer zal tolereren.
Een van de aanleidingen voor het onderzoek was een uitspraak van de oud-burgemeester van Londen, Ken Livingstone, over Hitler. Livingstone werd geschorst nadat hij had gezegd dat kritiek op Israël niet verward moet worden met antisemitisme. Critici verweten hem daarop antisemitisch te zijn. Tegen de BBC zei Livingstone:
"Laten we niet vergeten dat toen Hitler in 1932 de verkiezingen won zijn beleid was dat Joden naar Israël verplaatst moesten worden. Hij steunde zionisme voor hij gek werd en zes miljoen Joden vermoordde."
Kort daarna voegde de oud-burgemeester daar nog aan toe dat Hitler ‘een monster van A tot Z’ was, maar toen was de bom al gebarsten. Labour-parlementariër John Mann beschuldigde Livingstone vervolgens van het goedpraten van de nazi’s en ook andere politici mengden zich in de discussie. Premier Cameron zei:
"Het is duidelijk dat Labour een probleem heeft met antisemitisme."
Aanleiding voor de uitspraken van Livingstone was een schorsing eerder deze week van labour-afgevaardigde Naz Shah. Dit Lagerhuislid pleitte twee jaar geleden op Facebook voor verplaatsing van Israël naar de Verenigde Staten, een bericht dat onlangs weer opdook. Shah had op Facebook geschreven:
"Oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict: verhuis Israël naar de Verenigde Staten (en) probleem opgelost”. Ook schreef ze met de hashtag #IsraelApartheid: “Vergeet nooit dat wat Hitler in Duitsland deed, legaal was."
De oud-burgemeester verdedigde haar en dat kwam hem op een schorsing te staan. Daags na zijn uitspraken liet hij weten dat hij het betreurde als hij mensen had gekwetst, maar dat hij zijn uitspraak niet terug wilde nemen omdat hij die historisch juist vond:
"Hoe kan ik de Joodse gemeenschap gekwetst hebben als de premier van Israël hetzelfde heeft gezegd?"
De ontstane commotie is problematisch voor Labour-leider Corbyn, die pro Palestina is. Zodra de kritiek op de politiek van Israël overgaat in antisemitisme, stelt hij zich niet daadkrachtig genoeg op, is de kritiek. De 70-jarige Livingstone behoort net als Corbyn tot de linkervleugel van Labour waar veel aanhangers zitten van het Palestijnse streven naar een eigen staat.
De commotie komt ook op een onhandig moment omdat er volgende week lokale verkiezingen in Engeland worden gehouden en burgemeestersverkiezingen in Londen.
Corbyn twitterde zaterdag nog dat er op geen enkele manier plek is voor antisemitisme binnen zijn partij.
Beeld: Wikimedia

Meer over:

politiek, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.