Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Labbekakkerig Nederland bevriest nauwelijks Russische tegoeden

  •  
16-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1956 keer bekeken
  •  
zuidas

© cc-foto: Milliped

Nederland heeft tot nu toe slechts voor 6 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren. België liet al beslag leggen op een ruim 1.600 keer zo hoog bedrag: 10 miljard euro. SP-Kamerlid Jasper van Dijk begrijpt er niets van. “Dit is een fooi, we hebben het hier over multimiljardairs”, tekent Het Financieele Dagblad uit zijn mond op.

Follow The Money, dat de afgelopen weken de Russische vermogens in Nederland in kaart heeft gebracht, vindt het bedrag ook opmerkelijk laag. Veel Russische bedrijven en oligarchen hebben holdings in Nederland vanwege het aantrekkelijke belastingklimaat.

Uit de inventarisatie van Follow The Money blijkt dat bij brievenbusfirma’s van Russen zo’n 38 miljard euro staat gestald. Het Financieele Dagblad stelt dat Russische bedrijven eind 2020 voor zo’n 90 miljard euro aan bezittingen hadden in Nederland. Daarvan zou 35 miljard van Russen op de sanctielijst zijn.

cc-foto: Milliped

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.