Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Laatste zeven jaar waren zeven warmste jaren ooit

  •  
10-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
-

© Firefighters operate at the site of a wildfire in Navalmoral de la Sierra near Avila, central Spain, on August 16, 2021. A thousand people were evacuated and more than 5,000 hectares burned f

De Top Zeven van warmste jaren ooit gemeten is een overzichtelijk lijstje: dat bestaat namelijk uit de afgelopen zeven jaar. Dat is te lezen in het nieuwste rapport van Copernicus , de dienst voor klimaatverandering verbonden aan de Europese Unie. Uit het rapport blijkt tevens dat het CO2- en methaangehalte in de atmosfeer blijft stijgen, zonder dat er ook maar enige ‘tekenen van verbetering’ zichtbaar zijn. Sterker nog, in de uitstoot van methaan is zelfs een piek te zien. ‘Zorgwekkend’, aldus Copernicus.
Het afgelopen jaar 2021 komt in de ranglijst op een vijfde plek. De afgelopen zeven jaar laten een onheilspellende trend zien. Nooit eerder was het in de moderne geschiedenis zo warm op aarde als in deze periode. Ten opzichte van 2021 waren alleen 2014, 2015 en 2018 iets minder heet.
Dat 2021 geen recordjaar was, betekent niet dat het met het weer wel meeviel. Verschillende plekken op de planeet werden afgelopen jaar geteisterd door extreem noodweer. Van recordtemperatuurhoogtes in de poolcirkel, tot extreme hittegolven rond de Middellandse Zee. Deze zomer steeg op Sicilië het kwik naar 48.8 graden Celsius, de hoogste temperatuur ooit gemeten in Europa. Uitzonderlijk zware regenval zorgde in Duitsland, België en het zuiden van Nederland voor hevige overstromingen.
De warmte van de afgelopen jaren is waarschijnlijk mede debet aan het verhoogde methaangehalte in de lucht. Naast uitstoot door bijvoorbeeld olie- en gaswinning en landbouw, komt er ook methaan vrij als gevolg van de ontdooiing van de permafrost in onder andere het noorden van Rusland. Het gevolg: de methaanuitstoot is de afgelopen twee jaar verdubbeld ten opzichte van de twintig jaar ervoor.
Bron: VRT

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Eid
Eid11 jan. 2022 - 11:06

7 jaar geleden maakte dezelfde mensen zich druk om het feit dat NL zou uitdrogen op korte termijn. Horen we niets meer over... 21 jaar geleden ging NL ten onder aan zure regen, als we niet acuut zouden stoppen met autorijden, vliegen, vlees eten, want binnen een decennium zouden alle bossen dood zijn of gaan...

1 Reactie
watcher3
watcher311 jan. 2022 - 16:38

Je commentaar raakt kant nog wal. Dit gaat niet over wat mensen denken (dezelfde?) dit gaat over het *feit* dat de aarde opwarmt.

pahan
pahan11 jan. 2022 - 6:47

We meten ook nog maar net natuurlijk. Vast geen reden om je druk te maken.

JanB2
JanB211 jan. 2022 - 1:32

Geen nieuws. Dit wisten we al. En er komt nog veel meer.

Kuifje3
Kuifje311 jan. 2022 - 0:56

Kom laten we nog wat bossen kappen voor onze biomassa centrales. Ons land is koploper in de wereld op het gebied van biomassa. Misschien wel de grootste schande van onze tijd en ons land. Tenslotte zijn bomen een belangrijk middel om CO2 om te zetten naar O2. Ook gaan we versneld van het gas af wat in de ons omringende landen wordt gezien als een van de schoonste brandstoffen. Gas wat dan weer voor een deel uit het arme Groningen komt. Goed bezig Nederland… goed bezig.

1 Reactie
spelregeltoerist
spelregeltoerist11 jan. 2022 - 11:43

Volledig mee eens. Maar gelukkig heb ik ook nog goed nieuws. In mijn rurale omgeving kopen de “boertjes” die hier wonen massaal houtkacheltjes om zich warm te stoken omdat het gas zo duur is. En er wordt wel ergens een boom gekapt die in de weg staat of ziek is dus voldoende aanvoer is geen probleem. En Jesse Klaver heeft toch ook een kachel die op houtpellets draait dus klimaattechnisch geheel verantwoord!

watcher3
watcher310 jan. 2022 - 15:44

Ik kan iedereen de film "Don't look up" aanraden.

8 Reacties
KM2
KM210 jan. 2022 - 16:48

Ik vind de junky-taste van appeltaart juist niet lekker, maar kan me voorstellen dat je vanuit jeugdsentiment er goede herinneringen aan over hebt gehouden.

Cave Canem
Cave Canem10 jan. 2022 - 17:46

Heb ik gezien, maar in plaats van een verwijzing naar de klimaatcatastrofe vat ik hem veelleer op als onstuitbare mars naar een allesvernietigend nucleair Armageddon, een veel waarschijnlijker en op veel kortere termijn plaatsvindende ondergang van de mensheid. Al dan niet door een uitgebroken oorlog of gewoon een uit de hand gelopen misverstand met kettingreactie.

Thuiszitter
Thuiszitter10 jan. 2022 - 18:21

Ja vond je die zo goed ? Hele goede acteurs , matige satire en sciencefiction moet je van houden. Om te beseffen dat we de aarde vernietigen heb ik die film niet voor nodig dat werd mij in de 70 jaren al verteld met maatschappijleer.

Eid
Eid10 jan. 2022 - 18:53

Eens, geeft een goed beeld van 'wegkijken', maar constant met onrealistische ideeen komen ala stoppen met ongeveer alles en terug naar nivo jaren 20 helpt ook niet. Tot nu toe heeft innoverende techniek ons ( uiteindelijk) altijd geholpen. Blijven nadenken dus.

gimli55
gimli5510 jan. 2022 - 21:35

@Eid Onze innovatie heeft nog helemaal niets betekent en niets opgelost richting ons stikstof en CO2 probleem, er wordt constant naar gewezen terwijl daar helemaal geen reden voor is. Het is het zelfde argument als efficiëntie, dat zou net als de marktwerking onze problemen oplossen. Het zijn toverwoorden en toveren bestaat niet, er bestaan geen tovenaars met een wonderstokje genaamd innovatie of efficiëntie. Ik heb al een paar reacties eerder de film "Don't look up" aangeraden. Toen werd ik voorspelbaar neergesabeld door dezelfde mensen die het nu een goede film vinden. Er zijn al ruim 50 jaar rapporten te vinden over wat er nu gebeurt, zelfs met uitwerkingen en modellen. Het is ruim 50 jaar vermeden en er is door de politiek ruim 50 jaar niets mee gedaan. Wel veel gepraat en geleuterd, maar weinig echt gedaan. Verleden week was het 18 gr Celsius in Alaska, dat was de eerste keer in hun historie. Maar ja, dat zal vast wel een incident zijn. Zet alle incidenten op en rij en je hebt een verloop van waar het naartoe gaat.

Rechtvznraap
Rechtvznraap11 jan. 2022 - 8:56

Nou Gimli: niets gedaan ? Niet genoeg klopt maar niets is stemmingmakerij. Sinds 1990 hebben we een flinke reductie doorgevoerd mbt CO2 in het achterhoofd houdende dat de industrie, bevolking in de tussentijd ook zeer sterk is gegroeid. Gelukkig gaan we over op kernenergie om de energielevering in stand te houden.

Eid
Eid11 jan. 2022 - 11:10

@gimli55 Ik ben optimistischer dan u. Er is nou eenmaal altijd een groep die alleen maar kan denken in het onvermijdelijke en vervolgs stopt met alles te doen wat ze deden en ach en wee te roepen.. en soms met een verborgen agenda omdat ze bv tegens vlees eten zijn, maar daarvoor klimaat als argument gebruiken.

gimli55
gimli5511 jan. 2022 - 15:58

@Eid Het heeft niets met optimisme of pessimisme te maken, maar met wetenschappelijk onderzoek en jij wijst naar een psychologische mening. Ons huidig systeem wijst constant naar de betaalbaarheid en feiten maar dat geldt niet voor hun eigen standpunten, dat mag optimisme zijn. De temperatuur in Alaska van afgelopen week was geen optimisme of pessimisme, het was een gemeten temperatuur, die zeer sterk afweek van de normale temperatuur van -35 gr. Celsius in begin januari. Daar zat 53 gr Celsius verschil tussen, en zelfs als incident is dat alarmerend hoog. Het heeft ook niets te maken met vlees eten of wat voor ander ontwijkende mening. Sec gezien zijn alle incidenten een verschuivend evenwicht richting opwarming van de aarde. En ook al is de mens niet de veroorzaker dan gaat de schade gewoon door en zul je als mensheid iets moeten regelen om je aan te passen aan een nieuwe werkelijkheid. Dan is het hoofd in het zand steken, want wij zijn onschuldig, niet erg oplossingsgericht. Na de storm in '53 zijn ook de Delta werken gebouwd, dat hadden ze ook achterwege kunnen laten, gezien je standpunt over de opwarming. Wij als mensheid hebben ook geen invloed op de stormen, maar wel op de gevolgen en daar moet het over gaan en niet het bagatelliseren en wegduiken.

Wieowie
Wieowie10 jan. 2022 - 15:39

Ik ben gek op warme zomers. Ik kan niet wachten totdat het maart is. 10 jaar geleden moest ik nog naar Spanje vliegen voor behoorlijke temperaturen.

9 Reacties
watcher3
watcher310 jan. 2022 - 16:48

Waarom wil je dat iedereen weet dat je een trol bent?

FYM
FYM10 jan. 2022 - 16:55

Of uw (klein)kinderen dat ook zullen zijn betwijfel ik zeer.

Uw Psychiator
Uw Psychiator10 jan. 2022 - 17:20

@ Wieowie (16:39u) - fijn dat je ons deelgenoot maakt van jouw kijk op de zaak, je liefde voor tropische hete zomers, en je ongeduld als het gaat om het intreden van de échte warmte. Het getuigt van je betrokkenheid, je preferentie van heuse duurzaamheid, en je neiging naar inclusiviteit en verbinding, dat je tegenwoordige minder vliegbewegingen maakt (wat voor de gezondheid van ons allemaal zo bevorderlijk is). Kortom, Wieowie, je bent waarlijk een sieraad voor de mensheid, en een lichtend voorbeeld voor gewone stervelingen. Een baken in een tijd van chaos, ziekte, en vervuiling. Er zou een speciale Nobelprijs voor jou ingesteld moeten worden, met jouw naam gegraveerd in de trofee.

LaBou
LaBou 10 jan. 2022 - 17:22

Wat zoek je dan in oostenrijk in de winter?

Backtobasics
Backtobasics10 jan. 2022 - 19:19

Vooral niet te veel nadenken over de lange termijn gevolgen door opwarming voor hele bevolkingsgroepen, ......... want dat is maar lastig te begrijpen en best eng voor de burgerman,................ maar je vooral druk maken over je vakantie. Ziehier het produkt van de doorgeslagen individualisering.

Wieowie
Wieowie10 jan. 2022 - 19:36

Watcher: wat een onzin. Vraag eens rond en veel mensen kijken uit naar 18 graden en volle zon. Ook eind februari al. Er zal dan niemand chagrijnig buiten lopen. Maar dat mag je natuurlijk niet zeggen.

Wieowie
Wieowie10 jan. 2022 - 20:29

Labou: ik schrijf “in de zomer”. Persoonlijk ben ik niet van dat middelmatige gedoe, zoals zachte winters of slappe zomers. Daarom ga ik in de winter graag naar de sneeuw en kou. Anders vooral thuisblijven.

LaBou
LaBou 11 jan. 2022 - 11:20

DIe kinderen van je moeten de extra vakantie inhaln. Dat vond je ook heel belangrijk. Je moet wel weten wat je wilt. Dat is blijkbaar erg moeilijk voor je.

Wieowie
Wieowie11 jan. 2022 - 11:50

Hoi Labou: mijn kinderen kunnen op 1 dag twee dingen. In de ochtend lekker skiën en na de lunch huiswerk. Daar had jij blijkbaar niet aan gedacht. Heel goed hoor. Want sommige is het beter om gewoon 1 ding per dag te doen. Laat het gerust weten als je nog meer tips wil.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen10 jan. 2022 - 15:25

Het is alsof je in een auto zonder remmen de berg afraast. Het enige dat je kunt doen is geen gas geven. Maar te pletter rijden zal je.

watcher3
watcher310 jan. 2022 - 15:20

helemaal niet waar, allemaal millieugekkies /s

2 Reacties
spelregeltoerist
spelregeltoerist10 jan. 2022 - 15:41

Nee, iemand die beweert dat de bijstook van biomassa verkregen uit de kap van onrendabele bossen uit de VS en de Baltische Staten noodzakelijk is omdat er volgens hem geen alternatieven zijn, dat is pas een wappie…

watcher3
watcher310 jan. 2022 - 16:49

Waar staat dat in het artikel?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 jan. 2022 - 15:20

Ja maar de ellende is dat de grote bedrijven geen mensen zijn maar bedrijven en dus geen bast geven om de toekomst van de mensheid .

3 Reacties
Fabius
Fabius10 jan. 2022 - 16:59

Blijft de vraag natuurlijk hoe het komt dat bedrijven grote bedrijven geworden zijn. Zou dat misschien iets met ons te maken kunnen hebben?

JoostdeV
JoostdeV10 jan. 2022 - 17:43

Er zijn nog veel meer door de mens in stand gehouden structuren waarvan de mensheid de illusie heeft dat het deze onder controle heeft. Ik vermoed dat veel samenzweringstheorieën voorkomen uit de ontkenning van het feit dat mensen in grote mate deel uitmaken van systemen die de mens helemaal niet onder controle heeft. Er zijn mensen bang voor de macht die AI over de mens zal krijgen maar als je het wil zien is de mens allang slaaf geworden van heel veel maatschappelijke structuren.

EchtWaar?
EchtWaar?10 jan. 2022 - 18:09

@Griezel, U slaat de spijker op zijn kop. Bedrijven zijn er niet om de wereld beter te maken, ze zijn er puur om winst te maken. Hoe dan ook. Tegenwoordig buitelen de bedrijven over elkaar heen door te beweren dat zij bijvoorbeeld CO2 neutraal werken, of produceren In de praktijk betekent dit dat 5 procent van hun wagenpark electrisch is. En de kosten die zij eventueel maken om zogenaamd "CO2 neutraal" te zijn, verrekenen ze gewoon door aan de klanten. U en ik dus. Het is gewoon een verdienmodel.