Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Laatste rustplaats voor Soeterbroeks cartoon

  •  
18-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Rustplaatscartoon.jpg
Cartoon kwam de vrijdenkersruimte van de Tweede Kamer niet in, maar hangt nu in Stedelijk Museum in Schiedam
De omstreden cartoon van Adriaan Soeterbroek die door Wilders werd verboden heeft zijn laatste rustplaats gekregen. Hij hangt nu in de vrijdenkersruimte van beeldend kunstenaar Jonas Staal in het Stedelijk Museum in Schiedam. Staal maakt in 2005 een fotocollage die Wilders niet zinde waarop hij werd gearresteerd.
Uitgesproken VARA filmde hoe Staal de cartoon persoonlijk aan de muur hing. Aanvankelijk had Francisco van Jole, eindredacteur van Joop.nl het plan om de cartoon in de Vrijdenkersruimte van de Tweede Kamer te hangen, maar daar kwam hij niet in, ook al zijn de kunstwerken die daar hangen net als de cartoon niet verboden.
De cartoon van Adriaan Soeterbroek hangt nu in het Stedelijk Museum in Schiedam waar zaterdag tijdens de tentoonstelling Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2011 wordt geopend waar onder andere werk van Jonas Staal hangt. De kunstenaar heeft de Vrijdenkersruimte nagemaakt en wil de wijze waarop  kunstwerken worden gebruikt als instrumenten voor het verbeelden van politieke vrijheidsidealen onderzoeken.

Meer over:

kijk nou, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

Michiel Online
Michiel Online18 feb. 2011 - 20:09

1-1

JoopSchouten
JoopSchouten18 feb. 2011 - 20:09

Vrijheid in een eigen ruimte. (...)

Bardamu
Bardamu18 feb. 2011 - 20:09

Toe maar.

Ginerted
Ginerted18 feb. 2011 - 20:09

O, Jonas Staal, net als Wilders beschuldigd maar niet veroordeeld van het oproepen tot geweld of aanzetten tot haat. Jonas Staal die net als Wilders kiest voor een boycot vanwege publicatie van hem onwelgevallige kunstwerken op een tentoonstelling, en ook een eerder toegezegd debat weigert. Chanteert, zoals van Jole het althans noemt: Publicatie van zij eigen werk verbied zolang de gewraakte andere kunst blijft hangen. Reden: Volgens hem wordt het onderwerp "radicaal" op de tentoonstelling misbruikt door mensen die niet zijn perceptie van radicalisme vertegenwoordigen. Dat had van te voren met hem overlegd moeten worden. "Die nieuwe ondertitel Jong en radicaal heeft met visie niets van doen maar alleen nog met een oppervlakkig soort marketing. Al jullie keuzes voldoen aan deze inzet: een handvol bekende namen van kunstenaars die een ‘serieuze lading’ aan het geheel moeten geven zoals Rineke Dijkstra en Aernout Mik, opzichtig beeldmerk, eigen website, educatief programma, een museum met reputatie en het eeuwig terugkerende sleutelwoord ‘jongeren’. Met deze verstikkende en banale marketingopzet ontkrachten jullie precies datgene wat jullie zogenaamd claimen te verdedigen: een herijking van het begrip ‘radicalisme’." "Ik trek hierbij dus elke mogelijke toestemming tot het presenteren van welk werk van mijn hand dan ook in, behalve deze brief, die jullie uit kunnen printen en aan de muur van de voor mijn werk bedoelde ruimte kunnen hangen. Tevens was het de bedoeling dat ik op de opening zou komen spreken, maar dat laat ik liever over aan de ‘maatschappelijk geëngageerde rapper’ Manu van Kersbergen, die de boel in dit geval ‘bij elkaar mag houden’. Eventueel kan mijn brief, bij wijze van vervanging, worden voorgelezen aan het publiek. Het ligt niet in mijn aard mij op deze wijze op het laatste moment terug te trekken: vertrouwen en solidariteit staan voor mij altijd op de eerste plaats tijdens iedere fase van het conceptualisatie- en productieproces van nieuw werk. Maar bij het zien van de uitnodiging en bijbehorend programma werd mij definitief duidelijk dat jullie mij geen keuze laten. Jullie zijn helemaal geen medestanders, maar juist mijn opponenten in het denken over de rol die kunst in maatschappelijke processen in kan nemen. Het ergste soort opponent: diegene die zich jouw woorden toe-eigent met als enige doel ze onschadelijk te maken. Was getekend, Jonas Staal" http://weblogs.nrc.nl/cultuurblog/2011/01/18/jonas-staal-boycot-angry/

Wout Berlinck
Wout Berlinck18 feb. 2011 - 20:09

"Freiheit, die er meint" http://jetzt.sueddeutsche.de/texte/anzeigen/519844 .. Und die Karikatur, bleibt sie im Netz? 'Wir sagen niemals nie', antwortet der Chefredakteur. Als Meinungsseite sollte man stets im Stande sein, seine Haltung zu überdenken. 'Aber im Momentmachen wir erstmal gar nichts.' .. Kom op Van Jole, standvastig is anders.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa18 feb. 2011 - 20:09

Mooi.

Bouwman2
Bouwman218 feb. 2011 - 20:09

He is nog een hele toer om In de vrijdenkerszaal bij de VVD te geraken. Dat is symbolisch, want het vrijdenkersgehalte bij de vrijheidspartijen is extreem laag. Wat wil je ook als je een kamerlid hebt dat in haar vrije tijd kerkers ontwerpt. Een afdeling voor lieden met dwangneurose zou beter op zijn plaats zijn.

objectivist
objectivist18 feb. 2011 - 20:09

Toe maar Schiedam. Soeterbroek breekt door!

Gelijkhebber
Gelijkhebber18 feb. 2011 - 20:09

Wat een overdreven aandacht voor een slecht getekende catoon die bovendien beledigend is voor de slachtoffers van het nazi-regime. De tekening heeft betekenis gekregen door de reactie van Wilders. Meer niet. Vervolgens loopt Van Jole Wilders nog eens volop te bevestigen. Triest. Wilders krijgt veel aandacht van de Joop, waar door de Joop weer aandacht krijgt van Wilders. Elektrotechnisch gezien wisselen Joop en Wilders blindvermogen met elkaar uit.

[verwijderd]
[verwijderd]18 feb. 2011 - 20:09

De waarde van die cartoon is dat Wilders er aardig door gepikeerd was. Voor de rest is het een smakeloze grap en erg slecht getekend. Soetebeek koos voor de makkelijkste weg, het verwijzen naar WOII. Het ontbreekt de prent aan scherpte, gevatheid en humor. Het ontbreekt mijnheer aan talent. Door velen gewild, aan weinigen gegeven.

1 Reactie
DikkieDik3
DikkieDik318 feb. 2011 - 20:09

Helemaal mee eens. Ik ben trouwens ook benieuwd of de cartoons over Mohammed door de Deens cartoonist, die veel meer los maakten dan dit knip- en plak werk van Soeterbroek, ook een dergelijke plaats hebben verworven in dit museum.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman18 feb. 2011 - 20:09

Geweldig ;-) Ik herinnerde me de Vrijdenkersruimte (en Rutte gedroeg zich geheel volgens verwachting: bij de oprichting zou het om *alle* kunst gaan die met censuur te maken had gehad, maar nu was deze cartoon opeens te onsmakelijk). Maar ik wist niet dat er een kopie van die Vrijdenkersruimte was, in het Stedelijk museum in Schiedam. Je staat in het Stedelijk Museum van Schiedam, Adriaan, gefeliciteerd ;-)

3 Reacties
Scepticus2
Scepticus218 feb. 2011 - 20:09

geweldig?? We hebben het hier over een vergelijking met de moord op 6 miljoen joden... Als u de foto's bekijkt dan begrijp ik niet waarom dit geweldig is en een felicitatie waard is...

DikkieDik3
DikkieDik318 feb. 2011 - 20:09

-----[Ik herinnerde me de Vrijdenkersruimte (en Rutte gedroeg zich geheel volgens verwachting: bij de oprichting zou het om *alle* kunst gaan die met censuur te maken had gehad, maar nu was deze cartoon opeens te onsmakelijk).]---- Is deze cartoon verboden? Wat heeft Rutte hierover gezegd?

Middenmoot
Middenmoot18 feb. 2011 - 20:09

Ja,ja, de stemming stijgt en het niveau daalt. Ongelooflijk hersenloos om een cartoon die smakeloos tot en met is te bejubelen. Laat staan om hem tentoon te stellen.

hlok1
hlok118 feb. 2011 - 20:09

Ja, ja, tegenwoordig kan alles: zelfs voorbeelden van ultieme wansmaak komen al in het museum. die subsidie komt volgens mij ook in aanmerking voor heroverweging

4 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil18 feb. 2011 - 20:09

voorbeelden van ultieme wansmaak ============= Of iets getuigt van wansmaak hangt toch helemaal af van de eigen perceptie Ik vond de cartoon namelijk nogal briljant en gezien de aandacht die de cartoon heeft gekregen heb ik dus gelijk.

Joeri2
Joeri218 feb. 2011 - 20:09

Dat zeiden ze ook van da vinci-s werk. Dat soort uitspraken zeggen meer iets over het dino gehalte van de spreker dan over het werk.

MacRebennack
MacRebennack18 feb. 2011 - 20:09

"die subsidie komt volgens mij ook in aanmerking voor heroverweging" zo kennen we de ware PVV forist weer, ik vind het niet leuk dus niemand mag het leuk/intressant vinden.. Zure zeikerds..

arieroos
arieroos18 feb. 2011 - 20:09

[die subsidie komt volgens mij ook in aanmerking voor heroverweging ] Ja, zo kennen we de PVV-er weer. Alleen vrijheid van meningsuiting als je het volkomen met Wilders eens bent. Zodra je kritiek uit, wordt je subsidie gekort.

Wout Berlinck
Wout Berlinck18 feb. 2011 - 20:09

Ik verwacht dan ook niks anders dan een onvergetelijk middagje Stedelijk Museum Schiedam, de Staat betaalt tenslotte 70 EUR per bezoeker mee. http://www.schiedam.nl/shared/files/nota/organisatie/2010/Brief%20Stedelijk%20Museum%20Schiedam%20d.d.%2012%20mei%202010%20beleidsplan%202010-2013.pdf Blz. 9 - 40.000 bezoekers/jaar over periode 2010 tot 2013 Blz. 23 - 2.762.762,00 EUR subsidie/jaar over periode 2010 tot 2013

1 Reactie
arieroos
arieroos18 feb. 2011 - 20:09

[Ik verwacht dan ook niks anders dan een onvergetelijk middagje Stedelijk Museum Schiedam, de Staat betaalt tenslotte 70 EUR per bezoeker mee. ] Het is een misvatting, dat de gelden die gebruikt worden voor het opslaan en conserveren van een museumcollectie worden gebruikt voor de bezoekers van dat museum.

JorisJochemsen
JorisJochemsen18 feb. 2011 - 20:09

Ik snap er niks van: In het filmpje zie ik Rutte zeggen: "ik hoef hem niet op te hangen omdat hij niet verboden is." Maar de beheerder van de copie van de vrijdenkersruimte in Schiedam zegt: "alle kunst [...] zijn hier welkom, zolang ze *niet* door de rechter verboden zijn." Precies het tegenovergestelde dus! Ik denk dat de beheerder gelijk heeft, want als een cartoon verboden is, mag je hem ook niet tentoonstellen. Waar hééft Rutte het dus over? Kan iemand dat uitleggen?

2 Reacties
harryo2
harryo218 feb. 2011 - 20:09

Rutte kletste weer eens uit zijn nek. Niet één van al de plaatjes die daar in die zogenaamde vrijdenkersruimte de wanden sieren is door de rechter verboden. Het was gewoon een gelegenheidsargument van iemand die even voor lopende camera met mond vol tanden stond.

JustMatthias
JustMatthias18 feb. 2011 - 20:09

Rutte zegt zelden iets zinnigs.

cmore
cmore18 feb. 2011 - 20:09

Staat het glas wijn, wat door P&W van tafel werd gehaald na intimidatie door advocaat Mohammed Enait, ook in deze ruimte ?

2 Reacties
arieroos
arieroos18 feb. 2011 - 20:09

[Staat het glas wijn, wat door P&W van tafel werd gehaald na intimidatie door advocaat Mohammed Enait, ook in deze ruimte ? ] Ehm ... zou je me kunnen uitleggen wat het drinken van wijn met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft ?

peterverkenst
peterverkenst18 feb. 2011 - 20:09

Staat naast het lege glas van Joran. Denk je dat die balk uit je eigen oog er ook mag hangen?

Florian2
Florian218 feb. 2011 - 20:09

Het museum in Schiedam boft maar: - ze krijgen zomaar een domme ongegronde abjecte vergelijking tussen een van de grootste moordenaars aller tijden en een Nederlandse politicus die tot nu toe alleen een vlieg heeft doodgeslagen: Bravo!!!

3 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil18 feb. 2011 - 20:09

een Nederlandse politicus die tot nu toe alleen een vlieg heeft doodgeslagen: ================== Wilders slaat geen vliegen dood, daar heeft hij zijn beveiligers voor want die hebben sowieso toch al niets te doen. Dus is iedere dood te slagen vlieg een meer dan welkome afwisseling.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra18 feb. 2011 - 20:09

== - ze krijgen zomaar een domme ongegronde abjecte vergelijking tussen een van de grootste moordenaars aller tijden en een Nederlandse politicus die tot nu toe alleen een vlieg heeft doodgeslagen: == Correctie: Hitler heeft zelf nooit iemand vermoord. Hij was dus een Duitse politicus die alleen een vlieg - en uiteindelijk zichzelf - heeft vermoord. De vergelijking klopt in zoverre niet, dat Hitler niet laf was en Wilders wel.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra18 feb. 2011 - 20:09

== - ze krijgen zomaar een domme ongegronde abjecte vergelijking tussen een van de grootste moordenaars aller tijden en een Nederlandse politicus die tot nu toe alleen een vlieg heeft doodgeslagen: == Correctie: Hitler heeft zelf nooit iemand vermoord. Hij was dus een Duitse politicus die alleen een vlieg - en uiteindelijk zichzelf - heeft vermoord. De vergelijking klopt in zoverre niet, dat Hitler niet laf was en Wilders wel.

Ruud12
Ruud1218 feb. 2011 - 20:09

Wat een onzin verhaal. Niemand heeft genoemde cartoon willen verbieden, ook Wilders niet. Alleen, als hij op een VARA-site voor Nazi-kampbeul wordt uitgemaakt, heeft hij geen zin om een Vara-uitzending met Pauw en Witteman te verschijnen. En terecht, wie kan hem daarin ongelijk geven, ook al noemt Jole hem een chanteur. Trouwens, in het verleden heeft een imam een keer geweigerd om bij Pauw en Witteman in het programma te komen, tenzij de wijn van tafel zou gaan. Dat noem ik pas intolerantie en chantage. Toendertijd heb ik deze woorden niet gehoord bij de Vara. Toen heeft de Vara toegegeven aan de grillen van deze moslim-fundi.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil18 feb. 2011 - 20:09

Een herhaling van door anderen reeds gedane zetten.

TanjaC2
TanjaC218 feb. 2011 - 20:09

Youp van 't Hek: "Ik lees en schrijf, terwijl mijn zoon en zijn vrienden skiën. Ga door een paar mooie boeken en lach hartelijk om de Nederlandse kranten. Niet om de muffe, slechte en vooral oubollige cartoon over Geert Wilders op Joop.nl. Die site, ooit door de VARA opgezet als een linkse tegenhanger van geenstijl.nl, was ik eerlijk gezegd totaal vergeten. Er nu toch maar weer even heen gesurft. Begrijp dat de hoofdredacteur de smakeloze cartoon niet van de site gaat halen. Principezaak! Snap ik. Laat zich niet chanteren. Snap ik ook. Maar hij had hem er nooit op moeten zetten. Hij bezorgt Geert met dit humorloze misbaksel een zeteltje of zes. Dat Geert door zo te reageren in zijn eigen val trapt hebben zijn kiezers niet door. Gratis tip van mij aan mijn vrienden van de VARA: nokken met dat Joop.nl. Met spoed zelfs. Aan dit soort opgelegde, humorloze linksigheid gaat de PvdA definitief ten onder." En dan het vernietigende oordeel over de anti-Wilders documentaire 'Europe's Most Dangerous Man' http://www.spectator.co.uk/melaniephillips/6709665/the-worlds-most-dangerous-broadcaster.thtml Wie zei ook alweer dat de negatieve verhalen over Wilders alleen maar zetelwinst op zouden leveren? Vooralsnog staat de PVV in het hele land, in alle provincies, op grote zetelwinst!! Dus.....Keep up the good work!

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst18 feb. 2011 - 20:09

Het is met permissie geen wonder dat Melanie Phillips het voor Geert Wilders opneemt als je ziet waar ze allemaal nog meer over schrijft en in welke geest: http://www.spectator.co.uk/melaniephillips/ The Spectator is een erg rechts opinieblad uit Engeland, dat al veel langer dan een eeuw bestaat en wordt geredigeerd door heren van stand en grote stijl. Schelden op niveau is een van de sterke punten van het blad en de vaderlandse reactionaire publicisten kunnen op het gebied van humor, elegante redeneringen en beschaafde gemeenheid veel, heel veel van de Spectator leren. www.spectator.co.uk

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman18 feb. 2011 - 20:09

[Wie zei ook alweer dat de negatieve verhalen over Wilders alleen maar zetelwinst op zouden leveren?] De PVV-aanhang op deze site, bijvoorbeeld. Zo vaak dat het een bezwering lijkt: "als we het maar steeds zeggen, vooral als er iets gebeurt dat schadelijk voor het imago van Wilders is, dan wordt het vanzelf wel waar toch?" Ik zou het nog maar heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel vaak zeggen dan ;-)

Hanvander Horst
Hanvander Horst18 feb. 2011 - 20:09

Kijk, nu kom ik met dezelfde tip als Ginger Ted. Wambrechies is een voorstad van Lille (Rijssel) en dat maakt deel uit van Frans Vlaanderen. Het hoofdstation van Lille heet ook Lille Flandre. Pas in de zeventiende eeuw is dit gedeelte door koning Lodewijk XIV van Vlaanderen afgescheurd in de zogenaamde Devolutie-Oorlog. Het is dus geen wonder dat ze daar net als in de rest van Vlaanderen ook een traditie hebben van jenever stoken. Lille is trouwens een bezoek waard. Leuke stad en heel dicht bij. Ik ken mensen die hun boodschappen voor de kerstdagen bij de hypermarché en de speciaalzaken in Lille doen. Die rijden dan gemakkelijk vanuit de Rijnmond in een dag heen en weer.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil18 feb. 2011 - 20:09

Ik lees het al U is een liefhebber.