Joop

Laatste mannelijke witte neushoorn overleden

  •    •  
20-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
34693563950_433bb417db_o

© CC-foto: Jessica Leas

De laatste mannelijke witte neushoorn Sudan, woonachtig in Kenia, is na 45 jaar ingeslapen. Sudan was de afgelopen dagen ernstig verzwakt en kon niet meer op zijn poten staan. Door grootschalige stroperij, de hoorn is meer waard dan goud, zijn er nu nog maar twee witte neushoorns in leven.
Sudan was een erg populaire neushoorn. Hij werd als kalf gevangen in Zuid-Sudan en bracht het grootste deel van zijn leven door in een dierentuin in voormalig Tsjechoslowakije. In 2010 werd hij los gelaten in een privé natuurreservaat in Kenia, in de hoop dat hij zich zou gaan voortplanten. Die drang was echter, waarschijnlijk door zijn jarenlange gevangenschap, verdwenen. Sudan werd door zijn eigenaren neergezet als een symbool voor het uitsterven van zijn soort en werd een populaire toeristische attractie.
Sudans sperma is opgeslagen en ingevroren. De laatste twee nog levende witte neushoorn vrouwtjes zijn echter wegens zwakke gezondheid ongeschikt als draagmoeder bevonden. Wetenschappers hopen door middel van IVF alsnog een eitje te bevruchten en de zwangerschap te laten uitdragen door een grijze neushoorn draagmoeder.
 
CC-foto:  Jessica Leas
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams20 mrt. 2018 - 14:11

Treurig, niet dat een dier uitsterft, dat komt vaker voor in de natuur. Maar omdat het onze schuld is. Gelukkig is de zuidelijke witte er nog.

EchtWaar?
EchtWaar?20 mrt. 2018 - 13:55

Ach, positief blijven. Het is natuurlijk ook een collectant minder aan de deur.

punt2
punt220 mrt. 2018 - 12:34

Northern square-lipped rhinoceros (Ceratotherium simum cottoni) als zijnde de echte naam, square lipped werd "wide" hetgeen de Nederlanders verstonden als white en dat vertaalden naar wit. Waarna Engels sprekenden wit vertaalden naar het Engels en we opgescheept zaten met een Witte Neushoorn die in het echt zeer grijs is.... tenzij het een albino zou zijn. Google op afbeeldingen van deze specifieke neushoorn en je zal foto's vinden met een veel donkerder uiterlijk dan bovenstaande foto waar het dier is "vervuild"met zeer veel stof ... wat je hebt aan deze informatie? waarschijnlijk niets, maar ik zat in mijn pauze en dacht: een beetje achtergrond info .....

Draconisch
Draconisch20 mrt. 2018 - 10:31

Correcter: de laatste mannelijke NOORDELIJKE witte neushoorn. Met de zuidelijke gaat het aanmerkelijk beter. De witte neushoorn is dus niet uitgestorven. Verder is het verdwijnen van de Noordelijke witte neushoorn niet minder triest.

1 Reactie
OlavM
OlavM20 mrt. 2018 - 12:34

@ Draconisch: Precies! Dat is mijn eerste reactie ook. Ik ben zelf in het Hluhluwe-Imfolozipark in Zuid-Afrika (het oudste wildpark daar) geweest en heb witte neushoorns gezien.

Daniel Dennett
Daniel Dennett20 mrt. 2018 - 9:42

Ik heb het geluk en voorrecht gehad om deze dieren in het wild te mogen zien. Triest nieuws dit.