Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Laatste kinderpardon: 569 asielkinderen mogen blijven

  •  
12-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nemr
Meer dan de helft van de asielkinderen die een beroep hebben gedaan op het kinderpardon, mag in Nederland blijven, meldt NOS. Staatssecretaris Broekers-Knol meldt aan de Tweede Kamer dat van de 1100 kinderen, 569 kinderen een verblijfsvergunning hebben gekregen. Ook 502 volwassen familieleden van deze kinderen hoeven niet naar eigen land terug te keren.
Het betreft aanvragen van asiel die opnieuw zijn beoordeeld, na de verruiming van het kinderpardon. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie maakten de afspraak met de regeling te stoppen, op voorwaarde dat de zaken van kinderen die op dat moment langer dan vijf jaar in Nederland waren, nog één keer een beoordeling kregen.
Van de 263 kinderen die automatisch voor een herbeoordeling in aanmerking kwamen, mogen er 235 in Nederland blijven. Daarnaast hebben nog 837 kinderen zich gemeld in de hoop te mogen blijven. Van deze groep hebben 334 kinderen een verblijfsvergunning gekregen.
De kinderen die zijn afgewezen, voldeden niet aan de criteria van het verruimde kinderpardon. Zij hadden bijvoorbeeld nog geen asielaanvraag lopen, verbleven korter dan vijf jaar in Nederland, of hun aanvraag was niet ingediend voor hun achttiende.
De verwachting van voormalig staatssecretaris Harbers vorig jaar was dat zo’n 90 procent van de groep mocht blijven. Het verwachtte totaal kwam toen uit op zo’n 1300 kinderen en volwassenen. Dat aantal is onder de nieuwe staatssecretaris aanzienlijk geslonken.
De herbeoordeling werd afgedwongen door actievoering van Tim Hofman en Nemr. De Iraakse jongen kreeg landelijke bekendheid door zijn optreden in de documentaire ‘Terug Naar Je Eige Land’. Samen met Nemr overhandigde Hofman een bolderkar vol met petities voor een ruimer kinderpardon aan Kamerleden. Nemr mocht uiteindelijk in Nederland blijven.
cc-foto: Flickr /

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

johannn2
johannn214 feb. 2020 - 14:06

Het verbaast mij niets, dat een regering die een ontmenselijkende desintegratie van de samenleving bevordert, ook vluchtelingenkinderen in het vervolg niet-menselijk gaat behandelen. .

Purper Floyd
Purper Floyd13 feb. 2020 - 8:03

De term ‘laatste’ is in de politiek maximaal houdbaar tot aan de volgende parlementsverkiezingen.

Pensionada2
Pensionada212 feb. 2020 - 21:50

Hopelijk nu einde aan discussie maar te lezen aan sommige reacties hier denk ik dat dit ijdele hoop is. Asielaanvraagprocedures moeten veel sneller doorlopen worden en de mogelijkheden om elke keer in beroep te gaan moet men stoppen.

4 Reacties
Pensionada2
Pensionada213 feb. 2020 - 16:03

Ik zeg niet dat men niet in beroep mag gaan maar wanneer je jaren achter elkaar in beroep blijf gaan dan is dit zeker niet in het belang van de kinderen. Geld trouwens ook voor de overheid die ook teveel in beroep gaat.

Gandalf2
Gandalf213 feb. 2020 - 20:25

Beroep mag van mij best, maar wel vanuit het land waar je vandaan kwam.

johannn2
johannn214 feb. 2020 - 14:10

Ikzelf 13 februari 2020 at 11:56 Volkomen correct. Pensionada 13 februari 2020 at 17:03 Misschien moet de regering dan eens het goede voorbeeld gaan geven. .

Krek
Krek15 feb. 2020 - 7:09

In beroep gaan moet van beide kanten mogelijk blijven. Als de zorgvuldigheid eist dat die uitspraak dan jaren duurt, dan is dat maar zo. Echter, het moet niet zo zijn dat na de einduitspraak slechts van één zijde wordt verwacht dat aan de uitspraak gevolg wordt gegeven.

Freek3
Freek312 feb. 2020 - 21:39

Bij "Laatste hit" hoop je soms dat het inderdaad de laatste hit is, meestal komt die hoop bedrogen uit, en blijkt dat het toch iedere keer weer "meest recente hit" was. Nu hoop ik dat het niet het laatste pardon is, maar de meest recente. Zal de hoop weer bedrogen uitkomen?

JanKlaasen
JanKlaasen12 feb. 2020 - 20:28

Natuurlijk, weer zo'n 'laatste' kinderpardon.

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub12 feb. 2020 - 19:20

569 kinderen + 502 familieleden. Het zoveelste 'laatste' pardon. Het oprekken van de kansloze asielprocedures, telkens maar weer in beroep gaan en dat alles op kosten van de belastingbetaler om dan vervolgens alsnog een verblijfsvergunning krijgen. Als je een kind hebt, of krijgt tijdens de procedures, dan ben je binnen voor de rest van je leven.

1 Reactie
GHS
GHS13 feb. 2020 - 13:16

Vooral als je kans ziet om "in de openbaarheid" te komen. Want dan komen er mensen in actie.

Satya
Satya12 feb. 2020 - 19:05

Onmenselijk bestuur in dit land. Kinderen zo slecht behandelen. Extreem rechts heeft al veel te veel macht in dit land.

12 Reacties
Jozias2
Jozias212 feb. 2020 - 19:34

u bent tegen het kinderpardon?

Satya
Satya12 feb. 2020 - 20:17

Ik vind het niet ruim genoeg.

Jozias2
Jozias212 feb. 2020 - 21:42

Nu is het huidige 'restrictieve' vreemdelingenbeleid gekomen onder Job Cohen als staatssecretaris van Justitie maar dat terzijde. In zijn algemeenheid zal, zeker als het om een kind gaat, iedereen daar positief tegenover staan maar het gaat natuurlijk om meer dan dat. Enerzijds kan je een kind de keuzes van zijn ouders niet aanrekenen en anderzijds wil je voorkomen dat kinderen worden ingezet als middel om het uiteindelijke doel te bereiken. Uiteraard moet iedereen die in het land van herkomst moet vrezen voor zijn leven of vervolging etc een veilige plek krijgen. Het liefst in Europees verband. Daar is het asielsysteem voor bedoeld. Tegelijkertijd komen er ook veel mensen uit 'veilige landen'. En als ik zou leven in armoede en mijn vrouw en kinderen niet kon voeden dan zou ik precies hetzelfde doen en op zoek gaan naar een plek waar ik het beter zou hebben. Tegelijkertijd kun je natuurlijk moeilijk iedereen toelaten die het armer heeft dan wij en welke criteria ga je dan gebruiken? De echte oplossing is het werken aan de oorzaken die leiden tot de armoede en conflicten in de bronlanden. Ook zijn het vaak niet de echt arme drommels die de hele wereld over vliegen om vervolgens asiel te vragen in een AZC in de Nederlandse polder. Vaak worden daarbij enorme bedragen (tienduizenden euro's) betaald aan mensensmokkelaars. En in sommige gevallen nemen ze hun kinderen mee. Hoe lang moet zo'n kind dan in Nederland zijn voordat je om die reden (nog los van een goedgekeurde asielaanvraag) een gezin in Nederland laat blijven? Dat moet je ergens vastleggen in beleid icm de bevoegdheid om daar van af te wijken. Anders krijg je de situatie dat de media aandacht en de gun factor in individuele gevallen op basis van de publieke opinie bepaalt of iemand mag blijven. Dat is ook niet eerlijk voor de mensen die niet de media weten te bereiken. En elke grens zal leiden tot grensgevallen.

LaBou
LaBou 12 feb. 2020 - 21:44

Satya, dat komt omdat de PvdA zich in 2012 vakkundig door de VVD in het pak heeft laten naaien.

Recht door Zee
Recht door Zee12 feb. 2020 - 22:37

@Satya Je snapt hopelijk toch wel dat er ook ik mensen zijn die de kinderen juist gebruiken zodat ze hier mogen blijven. De procedure moet sneller, korter en duidelijker. Blijven is blijven, weg is weg. Niet jaren lang doormodderen....

Satya
Satya13 feb. 2020 - 8:51

Jozias Ik ben voor open grenzen. De rijken uit de 3e wereld komen hier niet. Enig idee wat eigenlijk privilege geeft? Vaak zijn het hele families die de reis van 1 persoon betalen. Keniaanse vrouwen gaan bv in SA werken, met de secundaire arbeidsvoorwaarden voor lief om een neef te laten migreren. Doe wat aan de migratie redenen.

Recht door Zee
Recht door Zee13 feb. 2020 - 11:30

@ Satya Waarom denk jij dat open grenzen beter zullen zijn? Wat zijn volgens jou de voordelen en nadelen?

Satya
Satya13 feb. 2020 - 19:31

Recht door zee. Het is eerlijk gezien de geldstromen en de westerse invloed op ontwikkeling tegenhouden. Dat voordeel geldt natuurlijk vooral Afrika, dat mag zo langzamerhand ook wel eens. Je denkt neem ik aan niet dat heel Afrika hierheen komt?

Jozias2
Jozias214 feb. 2020 - 14:27

@satya Ik denk dat de rijken uit de derde wereld wel degelijk komen. Kijk maar in wereldsteden als New York, Londen en Parijs en de mondaine badplaatsen. Alleen die komen niet illegaal. Ook de echte armen komen niet. Het zal vooral de middenklasse zijn en die is juist nodig om deze derde wereld landen te ontwikkelen en te zorgen dat de redenen om weg te gaan. Ik ben het volledig met je eens dat we vooral wat aan de oorzaken moeten doen. Volledig open grenzen voor iedereen die op zoek zijn naar geluk en welvaart kan ook onze samenleving ontwrichten en voorkomen dat de mensen die echt in aanmerking moeten komen voor asiel hier niet terecht kunnen.

Recht door Zee
Recht door Zee14 feb. 2020 - 15:54

@ Satya Eeuh niet echt een antwoord op mijn vragen... maar ok... Afrika is helaas ook zelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of het ontbreken daarvan. Zie alle interne conflicten e.d. En nee ik den niet dat heel Afrika hier heen komt. Maar zou je misschien antwoord kunne geven waar je voor open grenzen bent? Wat zou dat verbeteren?

4Vier!
4Vier!15 feb. 2020 - 10:02

Satya 13 februari 2020 at 09:51 “Vaak zijn het hele families die de reis van 1 persoon betalen.” Waarna degene die hierheen komt een (moreel verplicht) ideaal beeld geeft over de te winnen rijkdommen, de mooie auto ed. Want zeggen dat je -nadat de familie heeft krom gelegen om je reis te bekostigen- het hier koud en nat vind, met rare, zuur ruikende mensen, met rare overtuigingen, de hele dag binnen zit in je kleine huisje en nadat je alle kosten hebt betaald van je uitkering of schoonmaakbaan, je huur, je verzekeringen, je eten ed je niet zo gek veel centen terug kan sturen dus daar weer krom voor moet liggen, is not done. Dus ondertussen weer verkondigend dat het geld hier aan de bomen hangt zodat er weer gespaard wordt het volgende kind hier te krijgen. Misschien handiger het geld van de familie te steken in de studie van het meest slimme kind zodat die in eigen land een goede baan kan realiseren e/o geld te investeren in dat onderneminkje van die handige neef. Dat zorgt voor een wat stabieler land met een middenklasse.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 feb. 2020 - 11:34

"De rijken uit de 3e wereld komen hier niet. " lijkt mij ook niet, die gaan naar Amerika.

TigressApril
TigressApril12 feb. 2020 - 17:40

"Ook 502 volwassen familieleden van deze kinderen hoeven niet naar eigen land terug te keren." Procederen totdat je een kind op de wereld hebt gezet loont dus, ik zou ook misbruik maken van de naïeve politici dus ik kan het de ouders niet kwalijk nemen.

Baron von Kleef
Baron von Kleef12 feb. 2020 - 16:35

Ik begrijp er helemaal niets meer van, als die koters hier redelijk ingeburgerd zijn, naar school gaan en waarschijnlijk al best aardig Nederlands praten, waarom is het dan zo moeilijk om die criminele veiligelanders/ asielzoekers niet het land uit te lazeren. Maar die kids wel! En hoeveel waarde heeft zo'n kinderpardon mbt die criminele veiligelanders/ asielzoekers. Zelfs VWN begint nu in te zien dat het de spuigaten uitloopt, maar nee, deze sujetten worden op een lijst gezet. Hiep hoi en halleluja.

4 Reacties
Sarajlija
Sarajlija12 feb. 2020 - 20:17

@ Baron van Kleef, Dat is ook niet te verklaren. Toen ik in 1994 in AZC zat als oorlogsvluchteling was precies zoals nu in Ter Apel bijvoorbeeld. Van ongeveer 600 zielen had hooguit 50 recht op asiel. Mijn landgenoten die waren gezocht in Duitsland voor gewappende overval werden hier in procedure genomen.Zij werden op heterdaad betrapt bij een inbraak en werden zij volgende dag weer netjes naar AZC gebracht.

Baron von Kleef
Baron von Kleef13 feb. 2020 - 8:37

@ Sarajlija Dat is toch om helemaal zot van te worden? En hoeveel kinderen zijn er in al die tijd wel niet het land uit gezet? Ik kan me een aantal keren herinneren dat dit onderwerp in de media aan de orde was, en dan dit, echt ongelofelijk. Wel goed van je dat je de stap hebt genomen destijds om hierheen te komen, dat zal vast niet makkelijk zijn geweest, kudo's! (Je zult die Nederlanders wel rare vogels vinden?) Dank je voor deze inside information of misschien had ik dit eigenlijk helemaal niet willen weten...

Sarajlija
Sarajlija13 feb. 2020 - 19:03

@ Baron van Kleef, Ik had destijds weinig keuze, mijn gezin is hier eerder gekomen. Nederlanders zijn net zo raar als ik dat is nooit belemmering geweest. Ongewenste vreemdelingen is bijna onmogelijk terug te sturen, Het land heeft eigen wetten en regels en bovenop heb jij nog VN en andere verdragen. Het land van herkomst moet ook meewerken. Vroeger was in Tilburg een gevangenis/hotel maar dat mag niet meer, Kortom gebed zonder einde, Wat de kinderen die langdurig hier verblijven en opeens weg moeten dat is echt schaamteloos, De regering moet gewoon verblijfsvergunning geven en klaar. Ik had een stagiaire die MBO opleiding volgde maar wist niet zeker of zij en haar ouders hier zouden blijven,

Baron von Kleef
Baron von Kleef13 feb. 2020 - 21:14

Beste Sarajlija (mooie naam trouwens :-) ) , Ik begrijp wel een beetje wat je bedoeld, het blijft een moeilijk verhaal, misschien dat de wet aangepast gaat worden maar dat neemt niet weg dat er al een hoop leed geleden is, het blijft heel krom. Wel fijn voor jou en je gezin dat het verblijf voor jullie allemaal goed verlopen is, neem ik aan? Bedankt voor je reactie en take care! Mvg.

MG1968
MG196812 feb. 2020 - 16:30

"Afsluitingsregeling" Alleen het woord geeft al aan wat de bedoeling is geweest. Het zetten van een punt. Niet het recht doen. Hetgeen natuurlijk wat anders is dan de letter van de wet volgen. Zolang er geen recht gedaan wordt blijft er discussie. Niets afsluitregeling.