Joop

Laat VVD’er Remkes premier Rutte vervangen om Nederland uit het slot te halen

  •    •  
31-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1853 keer bekeken
  •  
ANP-442119797

Het vertrouwen van de kiezer in het oplossend vermogen van premier Rutte is nog nooit zo laag geweest. Rutte is als premier een sta in de weg om er op te kunnen vertrouwen dat het kabinet Rutte IV de vele crisissen op de bekende terreinen snel en goed zal kunnen oplossen.

Ook onder VVD-stemmers en in eigen kring is er kritiek op het functioneren van Rutte maar dat verstild snel omdat er naar het oordeel van voornoemde groep kiezers geen goede vakbekwame en beschikbare vervanger als VVD-leider en premier klaar staat. Daarom blijft het voorlopig aanmodderen met Rutte IV en is het ongewis of er vervroegde verkiezingen komen of niet. Terwijl Nederland al die tijd op slot blijft. 

De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen geeft glashelder aan dat Nederland Rutte IV meer dan zat is. Anders zouden nooit zoveel tegenstemmers de BBB aan haar megawinst hebben geholpen.

Als Rutte IV door wil blijven regeren met oog voor de signalen die de kiezers via de megawinst van BBB glashelder hebben afgegeven, dan moet de positie van de huidige VVD-leider en premier Rutte ook besproken worden. Rutte heeft inmiddels immers al zijn krediet bij de burgers verspeeld en het aanblijven van hem als premier zal Nederland linksom of rechtsom voorlopig in het slot houden.

Hij is geen verbinder meer met een breed draagvlak, wat nodig is om een crisis goed aan te kunnen pakken en op te lossen. Dat is de VVD’er Johan Remkes wel. In het huidige politieke landschap van Nederland zou deze ervaren VVD-prominent Rutte zeer goed kunnen vervangen als een crisispremier met aanzien en gezag. Ook buiten zijn eigen partij. Waaronder de BBB.

Crisissituaties vragen soms om onorthodoxe diep ingrijpende maatregelen die in een normale situatie niet snel genomen zullen worden. Het is aan de VVD of aan Mark Rutte zelf om de weg vrij te maken voor Remkes als tussenpaus en premier om het karwei van het kabinet Rutte IV af te maken.

De tijd van het spelen van politieke spelletjes van coalitiepartijen om toekomstig zetelverlies te voorkomen is voorbij. Een totale ontwrichting van de samenleving is niet ver weg meer. Het kan toch niet zo zijn dat één poppetje die zich ook nog liberaal noemt en leider is van een liberale partij en die niet zelf de weg vrij maakt voor een competente tussenpaus uit eigen gelederen, met zijn autocratische trekjes de bestaande crisissen eerder vergroot, dan ze oplost.  

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

Polarisario
Polarisario1 apr. 2023 - 10:12

De tijd van Rutte is langzaamaan wel voorbij. Ook zal na de volgende verkiezingen de VVD niet meer de grootste zijn en daarna stort de partij in door het niet langer hebben van een premierbonus. Zoals het nu lijkt gaat BBB veruit de grootste worden. Voor Rutte is het te hopen dat de vele strafbare wetsovertredingen die onder zijn bewind gepleegd zijn hem niet juridisch nagedragen worden. Zo heeft Omtzigt al meerdere keren aangegeven bij diverse dossiers dat er meerdere wetten werden overtreden. Bijvoorbeeld bij de toeslagenaffaire is dit meerdere keren aangegeven. Omtzigt moest worden gesensibiliseerd, maar inmiddels komt de macht in zijn handen. Ik pleit natuurlijk niet voor tribunalen. Toch is het niet ondenkbaar dat er naar bepaalde handelingen nog eens gekeken gaat worden. Denk aan meerderheidsbesluiten in de 2e kamer die gewoon in de EU werden genegeerd. Dat leek me ook juridisch niet zuiver. Remkes kan Rutte niet meer helpen. Ik vermoed trouwens dat deze man ook wel gezien heeft dat er met zijn aanbevelingen niet echt veel gebeurd is. De trein denderde voort.

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 apr. 2023 - 5:30

De situatie van veel protest stemmers is helemaal niet nieuw, het is al vele 10 tallen jaren dat het land kapot ongerefeert word, en de fouten van het regiem liggen niet bij Rutte an sich. Prima dat je er een weg werkt maar dat brengt de oplossing niet.

1 Reactie
Adaestuo
Adaestuo1 apr. 2023 - 8:58

@Paul Spijkers 1 apr. 2023 - 7:30 Zou je het eens opnieuw kunnen proberen, in nuchtere taal?

weereenmening
weereenmening31 mrt. 2023 - 21:06

Zullen we gewoon nieuwe verkiezingen doen. Deze trein is allang ontspoord. En dan ook graag van te voren duidelijk maken waar je als partij voor staat, en niet pas na de verkiezingen.

2 Reacties
Zandb
Zandb1 apr. 2023 - 5:44

mening Ik zou het knap vinden wanneer een partij in slaagde u te overtuigen waar ze voor staat zo dat al uw medekiezers dat ook op dezelfde manier ervaren. Ik wil niet weer met die Brexit aankomen maar veel keuze laat u me niet.

Polarisario
Polarisario1 apr. 2023 - 10:14

@Mening: Ik neem aan dat je het nu over de VVD hebt? Volgens mij is tussen wat deze partij zegt of doet pakweg 180 graden verschil.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa31 mrt. 2023 - 20:50

Dus de VVD moet Nederland uit het slot gehaald? De VVD heeft Nederland compleet geruïneerd en VVDers moeten nu even een stapje terug doen. Laat andere partijen hun puinhopen opruimen, zij zijn te incompetent/corrupt gebleken. Geen VVD geboefte aan de macht meer, in Nederland.

3 Reacties
Polarisario
Polarisario1 apr. 2023 - 10:17

@Baloem: Bij de jongste peiling van MdH kan er over rechts zelfs zonder de VVD een regering gevormd gaan worden.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa1 apr. 2023 - 12:25

Ik denk niet dat dit gebeurt. Noem me 'een wappie' maar ik denk dat in Nederland de democratie niet helemaal functioneert en dat we hier altijd bestuurd zullen worden door D66, VVD en/of CDA. Partijen als SP, BBB en FVD komen er nooit tussen

Polarisario
Polarisario1 apr. 2023 - 21:22

@Baloem: Dat het niet zal gebeuren ben ik met je eens. Wel zal BBB dusdanig groot worden als er niet iets bijzonders gebeurd dat de andere partijen niet om ze heen kunnen. In de laatste peiling kwamen ze zelfs al op 53 zetels (als Omtzigt zoals inmiddels lijkt te gebeuren zich aansluit bij BBB). D66 zal voorlopig uitgespeeld zijn. De electorale klap zal groot zijn, ook al omdat hun kiezers voor een groot deel over zullen stappen naar de PvdA of Groen Links. Ik vermoed dat BBB, CDA en VVD samen net aan een meerderheid zullen halen. Als dan ook Ja21 aanhaakt is er zelfs een behoorlijke meerderheid. PVV en BVNL zullen gedogen en CU/SGP stemmen altijd met iedere regering mee. Dat zijn waarschijnlijk pakweg ruim 100 zetels bij elkaar. Of dit goed voor het land is laat ik overigens even in het midden. Op deze site zal men dit overwegend een nachtmerriescenario vinden, maar met een beetje geduld is ook deze combinatie na enige tijd weer aan vervanging toe.

dirk den boer
dirk den boer31 mrt. 2023 - 20:04

Er zal nog wel veel gekissebis van komen, maar wat er ook van terecht komt of beslist wordt, het zal zijn als met of je nou door de hond of de kat gebeten wordt. Wel of niet houden aan een kritische waarde of datum, wel of niet halveren (op papier dan) van natuurgebieden, of uitkoopregelingen, ik verwacht geen merkbaar effect op woningbouw, natuurkwaliteit, bioindustrie of luchtkwaliteit. Maar wel veel stof voor de krant, de media, talk tables en journalist natuurlijk, dat wel.

Martin van der Linde
Martin van der Linde31 mrt. 2023 - 19:26

" Anders zouden nooit zoveel tegenstemmers de BBB aan haar MAGAwinst hebben geholpen." Laat Remkes nou maar van zijn sigaretje genieten. Het is nu toch wel duidelijk dat de hype Remkes groter heeft gemaakt dan nodig was. Hij heeft ons lucht verkocht en wij hebben die kritiekloos tot ons genomen. Laat Rutte zelf zijn boeltje opruimen want wie zou het anders moeten doen. Dus aub geen verkiezingen. Als je het land echt van de klif af wil duwen moet je prinses Kerrolain de eerste aan het stuur van de praalwagen zetten. Met in optocht achter haar alle nono's en gele hesjes die in haar hun gelijke zien. Ik zag dat ze zich afvroeg of de brief uit Brussel wel echt was. Ze is blijkbaar ook nog een wappie als het gebrek aan argumenten en dreigend gezichtsverlies er om vragen. Als je denkt dat Rutte erg is, wacht dan de hofhouding uit de BBB stal eens af. Be careful what you wish for.

8 Reacties
vdbemt
vdbemt1 apr. 2023 - 1:04

" Laat Rutte zelf zijn boeltje opruimen want wie zou het anders moeten doen.". Werkelijk? Hij doet exact wat hij altijd gedaan heeft. Exact dat waardoor NL in zoveel problemen zit, niet alleen stikstof. En DAARMEE zou hij ze op gaan lossen? Hoe blind kun je zijn!!!!

Gio Servas
Gio Servas1 apr. 2023 - 4:56

@Martin, het zit je wel hoog he? Dat van BBB. Je negeert het feit dat er meerdere mensen zijn die twijfelen aan de brief waaronder Omzigt die al kamervragen heeft gesteld, maar als je de kans krijgt om Caroline van der Plas een wappie te noemen, is het negeren van feiten geen probleem. Eigenlijk zijn dit soort gefrustreerde reacties wel een genot voor het oog.

Martin van der Linde
Martin van der Linde1 apr. 2023 - 10:21

GIO, ik zeg niet dat ze een wappie is, ze gedraagt zich zo door openlijk die vraag te stellen. Want wat kan ze eigenlijk nog inbrengen als er vanuit Brussel wordt gezegd dat van der Plas geen millimeter ruimte krijgt? De brief is de doodsteek voor de BBB. Het laat zien dat haar MAGA overwinning helemaal niets op levert. Ik snap dat deze realitycheck te veel is om te bevatten voor de BBB aanhang, die nog even willen genieten van hun overwinningsroes, toch is hier al heel lang op gewezen.

KritischKijken
KritischKijken1 apr. 2023 - 16:20

@Martin " ik zeg niet dat ze een wappie is" Kan geen kwaad af en toe uw eigen proza nog eens na te lezen. En als iemand niet hetzelfde 'licht' heeft gezien als Martin, ben je een nono. En wat is Martin dan wel? De unieke man die alles begrepen heeft met een briljante bovenkamer, of eigenlijk een man die niets opheeft met andere meningen, en zelfs niet als dat democratische uitwerkingen heeft. Dat heet intolerante dedain, beste Martin.

Martin van der Linde
Martin van der Linde1 apr. 2023 - 17:25

KK, als je geen argumenten hebt hoef je niet meteen persoonlijk te worden. Ik zei dat van der Plas doet of ze een wappie is. Dat is zoiets als Oost-Indisch doof. Nono's bestaan. Het zijn mensen die zonder enige kennis van zaken allerlei dingen zeggen. Dat is heel wat anders dan een mening waar ik het niet mee eens ben. Die neem ik serieus. Verder blijf ik en met mij vele anderen erbij dat het enige dat BBB bereikt een paar jaar uitstel van executie is. Uiteindelijk vinden de boeren de dood in de pot. Dat heeft niks met dédain te maken maar met politiek realisme. Het kabinet is nu bereid de beurs te trekken voor de boeren. Dat kan omdat de rente laag is en de economie goed draait. Maar wie denkt dat dat over 5 of 10 jaar nog zo is neemt een gigantisch risico. Stel dat de rente hoog is en we midden in een recessie zitten, dan is er echt geen geld voor de boeren meer. Dan moet iedere burger in Nederland opdraaien voor de inhaligheid van zijn boeren. 17 miljoen mensen gegijzeld door pakweg 13.000 boeren. Hoe zot wil je het hebben?

Martin van der Linde
Martin van der Linde1 apr. 2023 - 17:30

Gio, een hoop gedoe en kwalijke verdachtmakingen over een brief. De schrijver zegt dat zijn brief een antwoord is op een brief van de minister van 14 februari. Hij is dus echt en de taal er in laat niets aan de verbeelding over. Er is geen ruimte voor onderhandeling.

Polarisario
Polarisario1 apr. 2023 - 21:28

@Martin: Ik heb een tijdlang bij het ministerie van Financiën gewerkt en kan je verzekeren dat veel rapporten of brieven uit Europa voor ze verstuurd worden nadrukkelijk besproken worden met de ontvangers. De zogenaamde schrikreactie van onze regeerders was duidelijk gespeeld. Vanuit Europa zelf is overigens ook al gereageerd dat deze brief totaal onverantwoord was gezien het huidige sentiment in ons land.

Martin van der Linde
Martin van der Linde2 apr. 2023 - 17:22

Polarisario, natuurlijk wist het kabinet van deze brief. Maar daar gaat het niet over. Het gaat over de inhoud. Daarin staat dat Nederland zich aan de norm voor 2030 moet houden. Meer niet. Dus waarom zou die brief ongepast zijn?

Olav Meijer
Olav Meijer31 mrt. 2023 - 19:16

Dit is niet zo'n gekke suggestie, maar ik denk niet dat Remkes zich hiervoor beschikbaar zal stellen. Hij liet al eerder blijken dat het voor hem welletje was geweest. Bovendien is een dergelijke wisseling van de wacht een niet eerder vertoonde blamage voor de VVD. (Ook al is Remkes zelf VVD-er).

4 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa31 mrt. 2023 - 19:45

Het is gewoon weer een andere VVD idioot, dus daar heeft niemand iets aan

Olav Meijer
Olav Meijer1 apr. 2023 - 11:18

@ Bal enz.: Het zou inderdaad alleen een tijdelijke noodsprong kunnen zijn. Om uit de klem te komen, waarin de politiek nu verkeert. Want de VDD-politiek is zeker rampzalig. Daarover geen misverstand.

Olav Meijer
Olav Meijer1 apr. 2023 - 11:26

Rutte is nu op zichzelf een probleem. Een sta-in-de-weg voor welke voortgang dan ook.

KritischKijken
KritischKijken1 apr. 2023 - 16:24

Totdat met 'voortgang' bedoeld wordt dat een grote minderheid (dat nog wel, he) in NL z'n wil aan anderen wil opleggen. Sommige mensen vinden democratische uitslagen en signalen blijkbaar alleen relevant als dat in hun richting wijst. Jammer live with it. Het was duidelijk genoeg he.

WillemdeGroot
WillemdeGroot31 mrt. 2023 - 19:11

Het gaat toch weer teveel over de poppetjes. Het moet over de inhoud gaan. Zo lijkt het een zoektocht naar 'de sterke man', waaraan antidemocratische geuren kunnen hangen. Remkes wordt in bepaalde kringen als een soort halfgod beschouwd, terwijl de beste man 'slechts' verwoordt wat een door specialisten aangegeven weg door de stikstofperikelen kan zijn. Rutte, hoe eenieder ook over de beste man of over zijn (ontbreken van) visie denkt, is via een democratisch proces op die stoel terechtgekomen. Bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen mogen we met elkaar een wellicht heel andere Kamer kiezen, maar zolang de in het kabinet vertegenwoordigde partijen achter het regeerakkoord, evt. aangepast, blijven staan, hebben we het ermee te doen. Maar een 'sterke man', zelfs onder de noemer 'verbinder', brrrrr.

Mathijsco
Mathijsco31 mrt. 2023 - 17:50

Rutte is een psychopaat met bloed aan zijn handen. Voor meerdere ambstmisdrijven -o.a liegen onder ede en het opzij willen schuiven van de grondwet- dient hij vervolgd te worden. Dat gezegd hebbende, Johan Remkes is wat men noemt een 'oliemannetje'. Een verbindende factor. Verder totaal geen uitstraler of daadkrachtig persoon. Op een 4e paars (of 2e Wim Kok) zit verder ook niemand te wachten, dus voorlopig geef ik mevrouw van der Plas de beste kaarten.

3 Reacties
Zandb
Zandb1 apr. 2023 - 5:59

Mathijsco Iemand die zich nog nooit heeft hoeven bewijzen heeft al snel de beste kaarten. Als de verkiezingen van de laatste jaren iets duidelijk maken, dan is het wel dat. Overigens: Als je de grondwet op zij 'wil' schuiven dan kan je alleen bloed aan je handen hebben, zou je daarin geslaagd zijn. En blijkbaar is dat liegen onder ede niet te bwijzen, anders was dat wel gedaan en zou dat zeker gevolgen hebben. Let wel, ik verdedig niemand en zeker Rutte niet maar ik meen dat populistisch gelul (synoniem aan 'trollen'?) bestreden dient te worden.

Mathijsco
Mathijsco1 apr. 2023 - 11:55

@ZandB ,'verdedig niemand en zeker Rutte niet maar ik meen dat populistisch gelul (synoniem aan 'trollen'?) bestreden dient te worden.' Komt op mij over als een knakworst die onterecht de cape van een superheld aantrekt.

Zandb
Zandb2 apr. 2023 - 8:13

Mathijs Dat is dus het probleem: Hoe moet je met trollen, die je niet serieus nemen, 'discussiëren'?

BrotherV
BrotherV31 mrt. 2023 - 17:38

sssst, niet doen, je hebt kans dat de VVD dan nog groter wordt en dat is heel slecht voor de mensen in dit land.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal31 mrt. 2023 - 17:31

Grootste probleem straks zijn de financien van dit land. V.m. stevenen we af op een deel faillissement. En juist daar is Rutte niet debet aan en kan Remkes niets doen.

Folkward
Folkward31 mrt. 2023 - 17:14

Er wordt te makkelijk aan voorbij gegaan dat Rutte in de afgelopen 12 jaar ook steeds tegenstemmers had, en dat er met dat sentiment ook campagnes zijn gevoerd (PvdA in 2012, D66 in 2021). Nu lijkt de BBB een big deal, maar het is tekenend dat de premierleverende partij -VVD- eigenlijk nooit zo klein is geweest (CDA had onder Balkenende 3/4 41 zetels als minimum. Het maximum(!) van Rutte is 41 zetels in 2012), en dat die premierleverende partij niet groeit van verkiezing naar verkiezing. Nederland is al lang klaar met Rutte, maar niet iedereen heeft het door. Daarnaast: de VVD-kiezer is niet klaar met Rutte, die stemt nog op hem. Het is de CDA-kiezer en reactionair rechts die erachter komen dat hun partijen geen tegenwicht kunnen vormen tegen de VVD. Cynisch merk ik op: in de PS verandert er niks: de partijen waren al tegen, en zijn het nog steeds. Alleen zijn het geen coalitiepartijen meer. De VVD en Rutte hebben het mes op elkaars keel: Rutte kan niet zonder het apparaat van de partij, en de partij kan niet zonder de smoel van Rutte. Dus? Rutte IV blijft de rit uitzitten. De ontmoetingen van de week waren om een gezamenlijk standpunt in te nemen voor het debat van komende week. Geen van de partijen heeft iets te winnen bij nieuwe verkiezingen. Want waar houden ze aan vast? VVD: de zetels, CDA: de macht en de zetels, CU: de macht en D66: stikstofbeleid.

Fromspace
Fromspace31 mrt. 2023 - 17:12

“ De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen geeft glashelder aan dat Nederland Rutte IV meer dan zat is. Anders zouden nooit zoveel tegenstemmers de BBB aan haar megawinst hebben geholpen.” Volgens mij heeft BBB juist heel veel stemmen gekregen door weglopers van andere partijen dan de vvd.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick31 mrt. 2023 - 17:04

"Als Rutte IV door wil blijven regeren met oog voor de signalen die de kiezers via de megawinst van BBB glashelder hebben afgegeven, dan moet de positie van de huidige VVD-leider en premier Rutte ook besproken worden.". Eens tot hier. Maar de voorgestelde oplossing is bizar. Alsof de verkiezingsuitslag alleen persoonlijk tegen Rutte is. Het is al jaren geleden dat er ook zo'n oud politicus geprobeerd: Cohen en het faalde. Dus nu weer een dino-politicus de grote verbinder mag spelen. Alle boeren krijgen een groepsknuffel van Remkes en laten zich braaf uitkopen. Super-Remkes regelt de toeslagenaffaire, beknot de toestroom van migranten om rechts tevreden te houden, samen met een ruimhartig beleid om links tevreden te houden. Hij herstelt de muren in Groningen wel even met eigen handjes. Ook rijden de treinen ineens op tijd. Bovenal is de opkomst van BBB niet alleen een motie van wantrouwen tegen Rutte persoonlijk. Het gaat veel dieper. Het is niet te repareren met ‘een andere gezicht en doorgaan maar’.

KritischKijken
KritischKijken31 mrt. 2023 - 16:29

De enige goeie actie is die debiele stikstof- en die zgn natuurbeschermingsplannen van tafel. Lees eerst eens het verhelderende artikel van R. Plasterk na de veriezingen.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt1 apr. 2023 - 1:07

Dat stond zeker in de Telegraaf? Nou. Dan weet je het wel.

Zandb
Zandb1 apr. 2023 - 6:03

Kijken Maar oh, wat was iedereen het eens over wat Remkes dienaangaande bereikte. En alleen omdat nu de verkiezingen andere machtsverhoudingen oplevert, is dat allemaal met een veeg als 'onzin' van de baan?

Mag
Mag1 apr. 2023 - 11:16

Plasterk doet vaker rare uitspraken. En het ergste is dat hij ooit wetenschapper was.

BrotherV
BrotherV1 apr. 2023 - 15:56

KK: het is juist debiel om "de stikstof- en die zgn natuurbescherminsgplannen" debiel te noemen.

KritischKijken
KritischKijken1 apr. 2023 - 16:28

Vdbemt Nou nee hoor wellicht helpt Living Planet Index ipv alleen die D66 NRC of die vreemde directeur van Greenprace die nu al gilt dat de natuur in 2025 vernietigd is. Paniek en angst, het grootse verdienmodel van Greenpeace. Nog nooit iets van uitgekomen.

KritischKijken
KritischKijken1 apr. 2023 - 16:32

@Zandb Remkes probeerde tenminste nog een brug te slaan tussen het opgefokte zelfbevestigende vernietigingsdenken en de realiteit van mensen die gewoon een boterham verdienen voor NL. Je gaat mij toch niet vertellen dat de stikstofnormen voor NL x-duizend keer hoger moeten liggen dan voor o.m. de omgeving vh het Ruhrgebied.

vdbemt
vdbemt1 apr. 2023 - 19:56

@KK. " Paniek en angst, het grootse verdienmodel van Greenpeace. Nog nooit iets van uitgekomen. " Te lachwekkend voor woorden. Wintersportgebieden, die nauwelijks nog bestaansrecht (want geen sneeuw), hebben. NU AL bosbranden in Spanje vanwege de ongekende droogte en hitte. En zo kunnen we doorgaan. "Nooit iets van uitgekomen". Kom uit je tunnel.