Joop

‘VN-onderzoek naar Duterte nodig vanwege misdaden tegen de menselijkheid’

  •    •  
08-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
duterte
De Verenigde Naties moeten snel een onderzoek instellen naar de oorlog tegen de drugs van de Filipijnse president Rodrigo Duterte. Dat stelt Amnesty International in een maandag verschenen rapport over de desastreuze gevolgen van het anti-drugsbeleid van Duterte.
Volgens de mensenrechtenorganisatie ruimt de politie nu zonder proces en op grote schaal mensen uit de weg, omdat hun namen voorkomen op zogeheten ‘drugslijsten’. Deze overzichten van mensen die iets met drugs te maken zouden hebben, kloppen vaak niet. Dat weerhoudt de politie er niet van om met veel geweld op te treden.
‘Het is niet veilig om arm te zijn’ Agenten schieten verdachten in veel gevallen direct neer. Het agressieve politieoptreden wordt in de hand gewerkt door het ontbreken van goede controle. Uit het onderzoek van Amnesty blijkt dat de politie regelmatig bewijzen vervalst. Agenten hoeven nauwelijks verantwoording af te leggen voor hun daden. Vooral mensen in arme wijken lopen veel risico.
"‘Het is niet veilig om arm te zijn in de Filipijnen van president Duterte,’ zegt Amnesty’s Nicholas Bequelin. ‘Het enige wat nodig is om vermoord te worden is een onbewezen beschuldiging dat iemand drugs gebruikt, koopt of verhandelt. Overal waar we onderzoek deden waren gewone mensen doodsbang.’"
In het rapport ‘ They just kill ’ verhalen de Amnesty-onderzoekers onder meer van het trieste lot van Jovan Magtanong. Agenten schoten de 30-jarige man in zijn slaap dood. Op het moment van de politie-inval lag Magtanong naast zijn drie kinderen. De agenten waren eigenlijk op zoek naar iemand anders. Toen ze erachter kwamen dat ze de verkeerde hadden doodgeschoten, beweerden zij dat Magtanong drugs en een wapen had. Getuigen bestrijden de lezing van de politie.
Huurmoordenaars Volgens cijfers van de Filipijnse overheid heeft de politie in de afgelopen drie jaar zeker 6.600 mensen gedood in de oorlog tegen de drugs. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt hoger. De agenten krijgen regelmatig hulp van onbekende gewapende personen die vermoedelijk banden onderhouden met de politie. Uit onderzoek van Amnesty uit 2017 bleek al dat agenten soms huurmoordenaars inschakelen om vermeende drugscriminelen te vermoorden.
Het vermoorden van arme Filipijnen gebeurt zo systematisch dat er volgens Amnesty sprake is van misdaden tegen de menselijkheid. De organisatie roept de VN-Mensenrechtenraad daarom op om een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Vorige week kreeg een door IJsland ingediende resolutie voor zo’n onderzoek al steun van een groot aantal Europese landen. Later deze week zal de VN-Mensenrechtenraad over het IJslandse voorstel stemmen.
Cc-foto: Wikipedia
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

OlavM
OlavM9 jul. 2019 - 18:30

Al lange tijd zijn de Filippijnen een paradijs geworden voor zware misdadigers, met de president voorop. De "license to kill" voor de politie en handlangers is praktisch volkomen onbeperkt geworden. Op deze manier kunnen ook persoonlijke conflicten aan de hand van valse beschuldigingen met moorden worden beslecht. Het is onbegrijpelijk dat nu pas door AI op deze manier alarm wordt geslagen en de VN onder druk wordt gezet. Duterte heeft begin af aan aangegeven wat hij van plan was te doen, en dat ook uitgevoerd.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens10 jul. 2019 - 12:33

@ OlavM Jij schrijft: Het is onbegrijpelijk dat nu pas door AI op deze manier alarm wordt geslagen en de VN onder druk wordt gezet. Waarom? AI hoeft toch niet te roepen wat iedereen al weet, de organisatie moet mistanden aan de kaak stellen waar mensen niet van weten. Duterte doet wat hij eerder als burgemeester deed, namelijk drugshandelaren en drugsgebruikers vermoorden. Iedereen in de Filipijnen wist dat hij dit ging doen. Een ruime meerderheid van de Filipijnen heeft hem hiervoor gekozen. Dus deze moordpartijen vinden plaats met volledige instemming van de bevolking. En als het moet werken ze er aan mee. Mooi toch die democratie van gewone hardwerkende mensen. Volgens mij moet AI aandacht besteden aan slachtoffers die in de anonimiteit vermoord worden. Maar in de Filipijnen gebeurd het met volledige instemming van alle betrokkenen en de buitenlandse regeringen weten heel goed wat er gebeurd. Vanzelfsprekend zijn Trump en Duterte goede vrienden. https://nos.nl/artikel/2202609-trump-en-duterte-beste-maatjes-mensenrechten-zijdelings-genoemd.html Volgens mij moet AI zijn aandacht geven aan een onderwerp waar wel verbetering mogelijk is. Aangezien nog niemand de banden met de Filipijnen heeft verbroken gaat het naar aanleiding van dit bericht ook niet gebeuren.

Paul250371
Paul2503719 jul. 2019 - 9:14

Een directe manier om politieke tegenstanders of arme mensen te ruimen. Zoals een goed dictator betaamt.

Thuiszitter
Thuiszitter8 jul. 2019 - 14:55

Ja en dan? , gaat de VN ervoor zorgen dat deze wantoestanden ophouden? Welnee er gaat niks aan gebeuren wellicht wat loze beloftes omeventuele economische sancties te voorkomen of af te zwakken.

EricDonkaew
EricDonkaew8 jul. 2019 - 14:20

Die enorme drugsoorlogen op de Filipijnen en in Mexico en veel andere landen zijn er alleen dankzij een geweldige afzetmarkt in de bovenwereld. Drugscriminelen gebruiken zelf amper drugs. Wie gebruiken toch al die harddrugs? Rechters, advocaten, journalisten, artiesten, zakenlieden, politici? Je moet het toch echt in deze beroepsgroepen zoeken. Voor de gewone man zijn harddrugs onbetaalbaar. Van wijlen Pim Fortuijn was het gebruik bekend, maar wie zijn al die anderen?

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens10 jul. 2019 - 12:22

@ EricDonkaew Jij schrijft: Van wijlen Pim Fortuijn was het gebruik bekend, maar wie zijn al die anderen? Gewoon, je familie, vrienden, collega's, je buren. Zet 10 willekeurige mensen bij elkaar en je hebt er altijd een paar die drugs gebruiken. Zo duur is het niet. Of het nog steeds zo is maar in Volendam was het heel erg. https://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/09/veel-coke-in-riool-volendam-1174030-a639232 Veel rechters, advocaten, journalisten, artiesten, zakenlieden en politici zullen er in Volendam niet zijn. Tenzij je vindt dat Nick en Simon en Jantje Smit artiest zijn. Maar het gaat vooral om gezonde, gewone, hardwerkende witte Nederlanders. Kortom let goed op wie je als schuldige aanwijst, voordat je het weet, wijs je naar jezelf.

Karingin
Karingin8 jul. 2019 - 11:59

Nou dat werd verdomme tijd ook. Het was vanaf het begin van zijn aantreden al duidelijk waar dit naartoe ging; wild-west-taferelen en massamoord.

4Vier!
4Vier!8 jul. 2019 - 11:45

Dat zou tijd worden..

ton14024
ton140248 jul. 2019 - 11:17

Hard drugs moet je hard aanpakken, maar dit mist elke rechtvaardiging en riekt naar belangenverstrengeling en moordlust.

3 Reacties
Norsemen
Norsemen8 jul. 2019 - 12:41

"Hard drugs moet je hard aanpakken" Dus alcohol moet verboden worden?

ton14024
ton140248 jul. 2019 - 14:33

N Alcohol is legaal en neemt daardoor een aparte plaats in.

Wilco4
Wilco48 jul. 2019 - 15:32

Exact, van mij mag je misdaad kei en keihard aanpakken, maar dit...