Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Laat je niet door trivia van het echte nieuws afhouden

  •  
27-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6708718849_ba4e284135_z
Dat komt uit Duitsland en Italië
Iedereen maakt zich druk over het debat Clinton-Trump, de karaktertrekken van rapper Boef en de dreigende verhoging van de zorgpremies met tien procent, die een donkere schaduw werpt op de belofte van ons kabinet dat alle Nederlanders erop vooruit zouden gaan.
Ondertussen komt het echte nieuws uit Frankfurt, meer in het bijzonder van de beurs  waar het aandeel Deutsche Bank zijn duikvlucht voortzet. Ook de Commerzbank – een financiële instelling van grote betekenis – staat in de DAX-index op verlies hoewel daar maandag een nieuwe houwdegen is aangetreden die de boel gaat saneren. Om te beginnen door negenduizend medewerkers op straat te flikkeren.
En dan is er nog de oudste bank van Europa, de Monte dei Paschi in Siena, die vijf miljard nodig heeft om te kunnen overleven. Met veel kunst en vliegwerk wordt dit historische relict in de lucht gehouden, hoewel die vijf miljard euro in nog geen velden of wegen te bekennen zijn. Afgelopen weekend werd een investering van één miljard uit vaag Arabische hoek nog als een grote stap vooruit gevierd.
De Deutsche Bank – die ooit bekend stond als een granieten rots van degelijkheid – heeft zich in de wilde beginjaren van deze eeuw op grote schaal schuldig gemaakt aan handel in rommelhypotheken en aanverwante zaken. Dat ging in 2008 fout en sindsdien is het bedrijf een reus op lemen voeten. Dan is een boete van twee en een half miljard euro in de Liborzaak (waar in ons land de Rabobank zijn goede reputatie mee verspeelde) misschien nog te behappen, maar als er veertien miljard dollar bijkomt omdat rechters in de Verenigde Staten niet graag zien dat je Amerikaanse staatsburgers belazert, dan wordt het moeilijk. Volgens de Volkskrant heeft de Deutsche Bank maar 5,5 miljard euro klaar liggen om dit soort boetes te betalen. In zulke gevallen plegen bankpresidenten chantage op het kantoor van de bondskanselier, maar die vlieger gaat vooralsnog niet op. Angela Merkel heeft net als alle andere eerste ministers uit Eurolanden plechtig beloofd dat de belastingbetalers niet nog een keer voor de schade op zullen draaien.
“Zouden de Nederlandse pensioenfondsen veel obligaties of aandelen van Duitse banken in huis hebben?”, vroeg ik mij angstig af. En zou Merkel inderdaad haar poot stijf houden als de Deutsche Bank duikelt en zo aanleiding geeft tot een nieuw 2008, in ieder geval in Europa. We hebben nu een zogenaamde herstel dat alleen dankzij de gratis geld politiek van de Europese Centrale Bank min of meer te constateren valt, maar dat neemt niet weg dat de banken nog steeds als dominostenen achter elkaar zijn geplaatst. Zou het kaartenhuis waaraan sinds 2008 met zoveel ijver is gebouwd, blijven staan als het door omvallende dominostenen wordt geraakt?
Volg het nieuws uit Duitsland en Italië. Dat is belangrijk. Bekreun je niet om de lichaamstaal van Trump of Clinton. Laat je niet door trivia van het wezenlijke nieuws afhouden.
cc-foto: David Pacey
 

Meer over:

banken, opinie, economie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (59)

omaoeverloos
omaoeverloos29 sep. 2016 - 8:51

Laat de boel maar mooi klappen, een goede crisis is de beste remedie tegen de klimaatverandering.

Peter_K2
Peter_K228 sep. 2016 - 14:20

Het belangrijke zaken van dit moment zijn de euro, en uiteraard de massa immigratie van moslims. Wat de euro betreft: die lijkt op een touw waarmee bergbeklimmers zich aan elkaar vastbinden om daarmee veiliger uit te zijn. Het idee is dat als er een klimmer mocht gaan slippen, de anderen dat kunnen opvangen. Dat is echter alleen een goed idee als allen sterk en gezond zijn, zoals Nederland en Duitsland. Er hangt echter ook een Griek aan dat touw, die nog nooit een berg beklommen heeft, en helemaal niet mee kan komen. Feitelijk gebruikt die Griek dat touw om überhaupt die berg op te kunnen komen. Nog zorgelijker is dat er nog een paar ongezonde figuren aan dat touw vast zitten, waaronder een Italiaan, een Spanjaard en een Fransman. Behalve dat die figuren de boel ophouden, houden ze ook een groot risico in: mocht één van die figuren gaan slippen, dan glijden we allemaal de afgrond in. Dat "veiligheidstouw" de euro is feitelijk een gevarentouw. Het zou beter voor Nederland zijn van dat touw af te raken. We kunnen dan vlotter klimmen, maar belangrijker: we zijn veiliger uit. Mocht het probleem met die Duitse bank uit de hand lopen, dan is dat eenvoudig te verhelpen met een actie à la ABN-AMRO/Fortis destijds: nationaliseren en de aandeelhouders zijn hun geld kwijt.

2 Reacties
Mark Gh
Mark Gh28 sep. 2016 - 15:48

Die laatste optie zou het bankroet van de Duitse staat betekenen.

Peter_K2
Peter_K229 sep. 2016 - 9:54

Welnee, de Duitsers nemen net als de Nederlanders gewoon een hoop staatsschuld op hun schouders, en de problemen zijn weer even opgelost, de bank kan weer verder, en de Duitse burgers mogen de rente over de schuld betalen.

Johan eldert
Johan eldert28 sep. 2016 - 11:33

Dat krijg je als je als politiek in 2009 in koor roept dat je de fin markt gaat hervormen en vervolgens niets doet. Scheiding systeem / belegggingen. Goed stresstests voor alle banken, dus ook hypotheek en onroerend goed [zit ook veel lucht in] Aanpakken van bestuurders - ook niet gebeurd. hervorming verdrag van maastricht - praat men geeneens over. en zo kunnen we nog wel doorgaan. iedereen was het toen roerend eens met Cie de Wit. Echter men heeft er amper wat van uitgevoerd. leve neoliberalen

Nick Ros
Nick Ros28 sep. 2016 - 9:37

Of is dit weer een stoelendans van de grotere beleggers ? Het zit alweer in de lift.

Kees Ollopa
Kees Ollopa28 sep. 2016 - 9:03

En nog belangrijker, de premie ziektekostenverzekering stijgt enorm. Nog boven op het toch al zeer hoge eigen risico van 385 euro. http://www.ad.nl/dossier-nieuws/schippers-reageert-niet-op-forse-stijging-zorgpremie~ae5e3f72/

2 Reacties
PierreHeelsum
PierreHeelsum28 sep. 2016 - 9:21

Dat krijg je als er geen rem wordt gezet op een paar maanden levensverlenging d.m.v. tienduizenden (of tonnen) kostende behandelingen.

Nick Ros
Nick Ros28 sep. 2016 - 11:50

Pierre Heelsum = helaas maar waar. Vaak ook nog patiënten bedrog. Alles voor de factuur.

ikdus2
ikdus228 sep. 2016 - 8:31

de ondergang van Lehmann heeft ook niet de ondergang van de VS veroorzaakt. de Duitse overheid zal de Deutsche bank nationaliseren. de levensvatbare onderdelen scheiden en de rest in een bad bank stoppen. het recept is duidelijk en diverse malen succesvol uitgevoerd bij andere banken. uiteindelijk draait de belastingbetaler er voor op zoals altijd. maar wat is het alternatief.

2 Reacties
Gluteus Maximus
Gluteus Maximus28 sep. 2016 - 10:23

@ ikdus - u heeft geen idee waar u het over heeft. Zoals gezegd, dit is oud nieuws, afgelopen zomer is er genoeg over geschreven. Maar nationaliseren gaat zeker niet gebeuren. Dat kan Duitsland niet dragen. Grootste probleem is de mogelijke last aan uitstaande derivaten wereldwijd: 20X het bbp van Duitsland. http://www.cnbc.com/2016/07/15/deutsche-bank-a-ticking-time-bomb.html Er gaat wel een plan komen, maar het hoe en wat weet niemand op dit moment.

ikdus2
ikdus228 sep. 2016 - 17:16

@gluteus die derivaten zullen een waarde blijven vertegenwoordigen. zo heet zal de soep niet gegeten worden. de rating van Duitsland is nog steeds één van de hoogste ter wereld. aandeelhouders zullen pijn gaan nemen en hebben al pijn genomen door de vrije val van de beurskoers. uiteindelijk zal een deel afgestempeld gaan worden en de rest genationaliseerd, geherstructureerd en uiteindelijk de situatie beheersbaar maken. maar dit is dus een nadeel van neoliberalisme. uiteindelijk komt de rekening

Bert Vlierman
Bert Vlierman28 sep. 2016 - 7:43

Van der Horst heeft gelijk, het echte nieuws komt uit Duitsland en Italie. En voor Nederlanders in het bijzonder komt het echte nieuws ook uit Den Haag. De bankencrisis is het gevolg van bijna mondiaal neoliberaal beleid, waarvoor in Nederland CDA, VVD, D66 en PvdA nog steeds tekenen. Door de standaardmedia, van Telegraaf tot Trouw, wordt daarover nauwelijks iets gezegd. Verbijsterend. Zo heeft ook echt nieuws voor Nederlanders de meeste media niet eens gehaald. Waarschijnlijk omdat men daar groot denkt en niet is geporteerd voor zoiets provinciaals als een nationale zaak. Het betreft de controle over de pensioenen van Nederlanders, excusez le mot, die door Klijnsma is overgedragen aan Brussel. In overleg met het parlement. Dat kreeg pas de avond voorafgaand aan de behandeling in de Kamer de noodzakelijke informatie, 100 pagina's. Een manier om het parlement monddood te maken. Natuurlijk werd dit geslikt door PvdA en VVD, maar van de meeste andere partijen kon het kabinet ook gewoon z'n gang gaan. Terwijl deze overheveling rampzalige gevolgen heeft voor de toekomstige pensioenen. Maar goed, dat is toekomstmuziek. En de invloed van Deutsche Bank etc op de pensioenen is nu. Waar blijft de analyse, het verhaal over de oorzaken van de massieve ontsporing door de reis naar wat Pechtold een stip op de horizon noemt, naar wat Rutte goed voor de economie noemt, naar wat Buma een garantie voor vrede in Europa noemt, naar wat Samsom god mag weten wat noemt, maar wat weinig anders is dan een Utopia, een gesloten bastion van ontspoorde bestuurders. Het klinkt pathetisch maar is wel de werkelijkheid. Wanneer wordt glashelder dat de huidige bestuurlijke elite volledig verantwoordelijk is voor de huidige ellende? Wanneer wordt duidelijk dat die ellende niet het gevolg is van het geminachte links, dat al decennia niet aan de macht is geweest, maar van rechts in al haar verschijningsvormen? Of houden we ons de komende tijd nog steeds bezig met trivia?

3 Reacties
Pater
Pater28 sep. 2016 - 8:46

De pensioenendiscussie met de EU liep al maanden. De Kamer had zich al uitgesproken tegen regulerende bevoegdheden waar NL last van zou hebben. I.t.t. veel nieuwe lidstaten heeft Nl al een degelijke regulering. Toen duidelijk werd dat de schadelijke artikelen er uit waren gefietst kon het inderdaad in een vloek en een zucht geregeld worden. Behalve voor Henk Krol, want die had zich er nog nooit mee bezig gehouden. Ze maken daar in Den Haag natuurlijk best fouten, maar dit zijn fantasietjes, kennelijk om "de elites" zwart te maken.

Wesseling2
Wesseling228 sep. 2016 - 9:03

Ach Ben, altijd maar weer het neoliberalisme op de kop geven? Jammer dat je niet verder kijkt. Dan zie je namelijk dat deze hele rotzooi werd veroorzaakt door president B. Clinton die het zo nodig vond dat iedereen een eigen huis moest hebben. Met desastreuze gevolgen.

Bert Vlierman
Bert Vlierman28 sep. 2016 - 18:21

Wesseling, je zou moeten weten dat Clinton een uitgesproken neoliberaal is, evenals Blair, evenals Kok. Dat rechts er moeite mee heeft, te erkennen dat zij de oorzaak van de ellende is, is begrijpelijk. Maar het is van de vorige eeuw om dan maar de schuld bij links te leggen. Links heeft de afgelopen 40 jaar vrijwel nergens in het westen aan de touwtjes getrokken. Pater, ter illustratie een citaat uit de NRC van 24 juli 2016: "Volksvertegenwoordigers waren not amused dat de bewindsvrouw een omstreden 100 pagina’s tellende richtlijn pas de avond vóór stemming naar hen toestuurde." Onder meer ChristenUnie, SGP, CDA waren tegen. Slechts VVD, PvdA, D66 en, jawel, GroenLinks waren voor. Nu dragen de Nederlandse pensioenfondsen voor meer dan 60 procent bij aan het Europese pensioengeld. Ter attentie: onder meer de SP voorspelde bij de invoering van de euro dat Nederlands pensioengeld naar de Zuid-Europese landen zou gaan.

Bouwman2
Bouwman228 sep. 2016 - 7:06

Voorlopig maakt de bevolking zich druk om het idee dat de ander steeds rijker wordt en ik (dus) steeds armer. Dat blijkt uit de verhoging van de zorgpremie. Nominaal met een tientje, dus met 120 euro per jaar. Het gaat hier wel om 10%. De rijken lachen daarom, maar iemand die onder aan de ladder staat is het om te huilen. Zie je wel wordt hen ingefluisterd, het klopt precies, dat van de rijken rijker en de armen armer. Gelukkig voor de armen is dat ze ook voor de gestegen zorgpremie weer volledig gecompenseerd worden door verhoging van de zorgtoeslag. De rijken, dat is de helft van Nederland die helemaal geen toeslagen krijgt, betalen gewoon meer nominaal en nog meer voor de altijd verzwegen inkomensafhankelijke premie. Dat heet nivellering. Dat is best, maar noem nivellering dan ook gewoon bij de naam en stop met de leugen van de rijken rijker, de armen armer. Dat is namelijk slecht voor solidariteit en samenhang. De leugen regeert zei Beatrix. Ze werd weggehoond, maar helemaal ongelijk had ze niet.

2 Reacties
watsgebeurt
watsgebeurt28 sep. 2016 - 8:32

Precies onder modaal word je gewoon weer gecompenseerd en de rekening wordt ouderwets weer neergelegd bij werkend Nederland. Die zijn niet rijk! Die moeten gewoon ook alles doen om de eindjes aan elkaar te knopen en een weekje of misschien twee met de tent op vakantie te gaan naar de Ardennen. Dat is dan de kers op de taart, voor de rest wordt het pensioen gratis weggeven aan Europa, sta je elke dag in de file en heb je onder aan de streep EUR 200 netto meer te besteden als iemand die niet werkt. WOW en dan mag je daarvoor elke dag om 6 uur uit je bed en ben je om half 7 's avonds thuis. Echt werkend Nederland, de sitting ducks, worden weer lekker leeg getrokken.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder28 sep. 2016 - 9:05

[...volledig gecompenseerd worden door verhoging van de zorgtoeslag.] Ik heb al een paar mensen gesproken die ieder jaar een fors bedrag terug moeten betalen. De belastingdienst weet precies wat het inkomen van iemand is en toch betalen ze iedere keer een verhoogde toeslag die je aan het einde van het jaar weer terug moet betalen. Een tientje toeslag per maand erbij en je mag dat na een jaar als de berekeningen zijn aangepast weer terugbetalen. Die compensaties zijn een fopspeen. Praatjes voor het publiek.

frankie48
frankie4828 sep. 2016 - 7:00

Ach ja, maar voor de meerderheid van het volk is een bank in de problemen ook geen probleemgeval meer, maar de volgende leugenachtige voorstelling van zaken over een eventuele procentuele stijging van de zorgpremie door dit kabinet die ook ondersteunt werd door een te rooskleurige raming van het CPB, die zijn op dit ogenblik veel belangrijker voor veel mensen die nu al niet weten waar ze volgende dag rond van moeten gaan komen en het zwaard van Damocles alweer boven hun hoofd zien hangen. En het blijft in dit geval toch ook weer uiterst verwonderlijk dat de lobbyisten van deze zorgverzekeraars niet op een eerder moment de moed konden gaan opbrengen om de raming van het CPB en de overgenomen prognose die we op Prinsjesdag van dit kabinet te horen kregen naar het land der fabelen hebben doorverwezen, maar eerst gewacht hebben op een hallelujah doorberekening over de koopkrachteffecten van alle huishoudens in Nederland door het Nibud! Zal de reden, namelijk het gemakkelijker de kop indrukken van een te kritische houding van partijen zoals de SP over de marktwerking in de zorg bij de algemene beschouwingen daarmee te maken kunnen hebben?

1 Reactie
Pater
Pater28 sep. 2016 - 8:50

Nee, dat lijkt me niet. Nu kan de SP Schippers beschuldigen van het geven van een verkeerde voorstelling van zaken (en terecht), dat is juist schadelijk voor haar.

Blitskikker
Blitskikker28 sep. 2016 - 6:54

Misschien moeten wij als Europa gewoon niet accepteren dat Amerikaanse rechters zulke krankzinnige boetes opleggen aan onze bedrijven? Bijvoorbeeld omdat wij dat ook niet doen met Amerikaanse banken die zich in Europa hebben schuldig gemaakt aan dubieuze praktijken?

2 Reacties
watsgebeurt
watsgebeurt28 sep. 2016 - 8:38

Dat is de vraag. VW mag in Europa zonder al teveel problemen de boel jarenlang besodemieteren. Wat is de prijs van de extra CO2 uitstoot? Het is wachten op het volgende schandaal. Een boete met als doel een windmolenpark of wat dan ook te financieren voor de Europese bevolking had best verstandig geweest. VW zal twee keer nadenken alvorens de Amerikaanse wetgeving te omzeilen.

Pater
Pater28 sep. 2016 - 8:51

Als je je in een ander land vestigt geldt het recht van dat land. Of je moet natuurlijk afspraken maken over een buitenwettelijk arbitragesysteem. Maar daar was nogal wat bezwaar tegen ...

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder28 sep. 2016 - 6:05

Kan dat pessimisme niet wachten tot na de verkiezingen.

Van der Wal
Van der Wal28 sep. 2016 - 5:36

Clinton vs Trump is belangrijk omdat het de toestand in de Culture Wars weergeeft. Iets minder economisch dan de wankelende Deutsche Bank, maar absoluut wel echt nieuws.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon28 sep. 2016 - 5:26

Zolang systeembanken niet worden verplicht om zich op te splitsen in een traditionele consumentenbank en een tak waar de risicovolle activiteiten worden ondergebracht, zal dit probleem zich blijven voor doen. Men kan een grote systeembank eenvoudigweg niet om laten vallen. Het Europese steunfonds is ontoereikend om een financiele reus als de Deutsche Bank overeind te houden. De rekening zal uiteindelijk bij de Duitse burgers terecht komen.

PeterMiddle
PeterMiddle28 sep. 2016 - 4:04

Ach twoface Merkel lost dat wel weer op! De vorige keer moest er ook staatssteun komen en was dat ook niet te verkopen.. Toen beroofde Merkel 11 000 000 Grieken van hun geld en toekomstperspectief en noemde ze het "reddingsplan" voor de Grieken..

Pater
Pater28 sep. 2016 - 3:15

1. Die boete komt uiteindelijk, dikke kans, onder de 5 miljard. 2. Het ene is belangrijk, het andere ook. Zeker geen trivia. 3. Banken moeten maximale omvang krijgen, net als vroeger de oliemaatschappijen in de VS. Omvallen is dan geen ramp meer. Handels- en spaarbanken moeten uit elkaar worden getrokken. De SNS-bvank moet in staatsbezit blijven, spaarbank voor het volk.

Andy Capp
Andy Capp27 sep. 2016 - 21:54

Heel juist Han. Eigenlijk zit ik te wachten op een inventarisatie van linkse voorstellen voor een economische koerswijziging, die niet het instrument van de belastingheffing gebruiken, om een halt toe te roepen aan het steeds groter wordende verschil tussen arm en rijk. Laten we eens wat inhoud geven aan de discussie.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh28 sep. 2016 - 5:40

Hoe heeft dat met dit probleem te maken?

Bram Emanuel
Bram Emanuel27 sep. 2016 - 21:45

He, das kapital gelezen?

CharlesdeValois
CharlesdeValois27 sep. 2016 - 21:19

Het schijnt dat er een run op goud in aantocht is.

H.Witte
H.Witte27 sep. 2016 - 21:05

Beste Koningen, Koninginnen en Presidenten van Europa. Ga de eerste tien jaar niet naar Sarajevo, a.u.b.

Nick Ros
Nick Ros27 sep. 2016 - 21:03

Angela Merkel heeft net als alle andere eerste ministers uit Eurolanden plechtig beloofd dat de belastingbetalers niet nog een keer voor de schade op zullen draaien. ■ Hoe is die spreuk ook al weer ? OhJa. Als de nood het hoogst is de redding nabij. Frau Merkel laat echt haar systeem niet imploderen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper27 sep. 2016 - 20:55

[Volg het nieuws uit Duitsland en Italië. Dat is belangrijk. Bekreun je niet om de lichaamstaal van Trump of Clinton. Laat je niet door trivia van het wezenlijke nieuws afhouden.] Tsja, als Trump onverhoopt zou winnen hebben we in 2018 alweer een nieuw 2008 te pakken door 's mans doltrieste tax cut plannen. Deutsche Bank zat er al tijden aan te komen en is in feite oud nieuws - ook al manifesteert de ramp zich nu eerst ten volle. De verkiezingen in Amerika zijn wel degelijk het nieuwe nieuws. Dáár staat nu iets op het spel. Voor de hele wereld.

[verwijderd]
[verwijderd]27 sep. 2016 - 20:50

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Andy Capp
Andy Capp28 sep. 2016 - 1:18

Sure, dat was ik bijna vergeten: de EU is de oplossing voor alle problemen.

Rode druppel
Rode druppel28 sep. 2016 - 6:58

Erwin. Niet een regering zou de oplossing kunnen zijn. Maar de ECB meer bevoegdheden geven. Zij kunnen met een druk op de knop geld printen en banken herkapitaliseren ( verplicht ). Ik vrees echter dat het totaal uit de hand gelopen is. Niets doen, is wat de regeringen hebben gedaan, waardoor het van kwaad tot erger is gegaan. Mocht de ECB nu gaan printen, ligt hyper inflatie op de loer. Dit is wat ik altijd heb geschreven, een failliet wereldwijd financieel systeem in combinatie met de Euro zonder fundament is dodelijk. Hopelijk komt men tot bezinning en voert men een parallelmunt in ( als het niet te laat is ).

ton14024
ton1402428 sep. 2016 - 8:53

´wie het kleine niet eert is het grote niet weerd´

Haastig
Haastig27 sep. 2016 - 20:48

Ik stop nog even mijn hoofd in het zand in zalige onwetendheid. Mijn contract loopt van de zomer definitief af en kan er even niet over nadenken dat ik weer in crisis-tijd moet solliciteren..

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus27 sep. 2016 - 20:44

Oud nieuws voor wie een beetje thuis is in deze wereld. En voor wat betreft het Europese steunfonds voor banken, daar ga je het niet mee redden. Deutsche heeft 1740 miljard balans totaal. Bron: http://nl.investing.com/equities/deutsche-bank-balance-sheet

ton14024
ton1402427 sep. 2016 - 20:40

“Zouden de Nederlandse pensioenfondsen veel obligaties of aandelen van Duitse banken in huis hebben?”, vroeg ik mij angstig af. Ja, je bent een oudje en waar kun je nog druk over maken? Na mij de zondvloed? Mag ik nog effe vangen? Ik heb toch recht op de één jaar leven verlengende operaties? Ik ben bang? Het is niet veel wat we bereikt hebben, maar het is waard dat :-) te laten overleven zolang als mogelijk.

jandebakker
jandebakker27 sep. 2016 - 20:10

Dit probleem van onderbelichting wordt deels veroorzaakt door de media (m.u.v. het Fd). De journalistiek faalt hierbij in haar taak om uit de eindeloze stroom van gebeurtenissen, de gebeurtenissen te selecteren die voor de samenleving relevant zijn (althans op dit gebied). Op het gebied van Deutsche bank is de situatie (althans in mijn optiek) minder erg als die lijkt. DB heeft er, gezien de nog lopende onderhandeling over de boete, baat bij om haar positie slechter af te spiegelen. Ook verhoogt een slechter lijkende positie de kans op staatssteun (lees: gratis geld. Helaas voor DB heeft Merkel hIer geen zin in). De 5,5 mlrd is het bedrag dat de DB gereserveerd heeft voor boetes. Dit betekent dus niet dat zij slechts 5,5 miljard heeft. Door de hogere kapitaaleisen aan banken beschikt de DB over (mogelijk) voldoende kapitaal. Het probleem is alleen dat zij onder de buffergrens komen als zij hun buffer gebruiken (waardoor je je dus kan afvragen hoe bruikbaar die buffer is als je hem niet kan gebruiken omdat je dan geen buffer hebt ;)). De daling van de aandelen koers hangt hierbij weer samen met de kans dat een hoge boete ten koste gaat van de aandeelhouder. Die daarom hun aandelen verkopen. (Nb: ik ben ook geen econoom, dus voelt u zich vrij om mij te corrigeren.)

4 Reacties
Rode druppel
Rode druppel27 sep. 2016 - 20:28

Deutsche Bank bezit voor minstens 50.000 miljard aan derivaten. Beurswaarde 14 miljard, waar een boete dreigt van 12 miljard. Is bovendien betrokken in 8000 juridische kwesties. Duitse staatsschuld is 2000 miljard. Men verwijt Merkel dat ze niets doet, maar ze kan niets doen, Deutsche Bank is veel te groot zelfs voor de EU te groot. Als Deutsche bank valt, valt het financiele systeem, valt de Euro en vervolgens de EU. Niets aan het handje toch ?

Andy Capp
Andy Capp27 sep. 2016 - 21:46

Zoiets heet een scenario en het zwakke van dit soort scenario's is, dat je er zo een stel tegenover kan stellen met een tegengestelde uitkomst. De vraag is niet wie van ons het beste in het koffiedik kan kijken, maar of wij als burgers wel in een economisch systeem willen leven waar we voortdurend bedreigd worden met het zwaard van Damocles, dat aan een draadje hangt waarvan we zeker weten dat het zal knappen, alleen niet wanneer.

Donostia2
Donostia227 sep. 2016 - 22:08

@Rode druppel Precies, niets aan het handje, de rekening wordt bij de burger gelegd.

M4
M428 sep. 2016 - 4:52

@Donostia, zelfs als alle bankiers en speculanten bestraft en kaalgeplukt zijn, zal er toch betaald moeten worden. Dat kan er uiteindelijk maar een en dat is de burger (=de gemiddelde belastingbetaler). Dit moment van de waarheid, wordt door de boven ons gestelden, zo lang als mogelijk uitgesteld, dan wel voorkomen. Mocht dit moment, wat God verhoedde (figuurlijk) toch aanbreken, dan zal woede van de burgers vreselijk zijn. Zij zullen, aangevoerd door de Donalds en de Geerts, electoraal wraak willen nemen en de elites weg (en daar door ook zich zelf) willen vagen. Ik denk dat die kosten nog veel hoger uit zullen vallen.

crumb2
crumb227 sep. 2016 - 19:43

Goed dat ter Horst ons nog eens wijst op de afhoudingsgevaren van trivia want voor je het weet kom je in die valkuil terecht. En we weten allemaal tot wat voor soort rampspoed dát kan leiden. (WO I bijvoorbeeld, en ook II en…nou ja, hou maar op) Toen de Duitsche dieselauto boeren betrapt werden, en tot onvoorstelbaar (letterlijk) hoge boetes werden veroordeelt, dacht ik ook “oooh fuck, nou is de boot (das Boot) aan, nou zijn de rapen gaar”. Maar dat zijn blijkbaar bedragen die slechts de eenvoudige tobber doen schrikken. Deze giga bijdragers aan de Duitsche “war effort” hebben niet alleen de Krieg aardig kunnen overleven, maar inmiddels de toenmalige vijand en masse, van hoog tot laag, van Amerika tot Rusland, van Japan tot de UK, trots doen weten te worden door het bezit van zo’n “Kraut” wonder op 4 wielen. “Kan wel zijn dat ze de boel belazerd hebben, maar voorlopig rij IK wel in zo’n Merc. BMW, Volkswagen of NSU/Auto Union/DKW, en jij lekker niet”. En dan zal Deutsche Bank, de fokking financier van al dat griezelgebeuren, er wél last van hebben ? Bovendien, WO III is zo weer gestart hoor, de aanleiding in Brussel en Straatsburg is al jaren klaar om ge-triggert te worden. Alleen misschien lastig dat de Chinezen zowat de gehele Amerikaanse nationale schuld op zich genomen hebben. Mogelijk dat die jongens andere plannen hebben.

2 Reacties
Donostia2
Donostia227 sep. 2016 - 20:42

Het mooie van de globalisering is dat alle partijen wederzijds afhankelijk van elkaar zijn. Multinationals zijn groter dan staten, dat ziet U goed. Vaak kunnen ze deze boete's uit de kleine kas betalen. De cashflow van Philip Morris bijvoorbeeld is groter dan het BNP van Denemarken en Zweden samen. Ik snap ook niet waarom de heer van der Horst paniek zaait over de Deutsche Bank of een Italiaans bankje. Uiteindelijk krijgen burgers toch altijd de rekening gepresenteerd.

Rode druppel
Rode druppel28 sep. 2016 - 6:24

Donostia. Italiaans bankje ? http://boerse.ard.de/anlagestrategie/regionen/italien-der-gefaehrliche-teufelskreis100.html

Harry5
Harry527 sep. 2016 - 19:33

Er is een Europees steunfonds voor banken in nood in de EU (bankenunie). Dus er is niks aan de hand, deze bank zal door ons gered worden. En dat is maar goed ook anders zou het financiële stelsel in de Eu kunnen omvallen.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh27 sep. 2016 - 20:20

Helaas wel ja. Nog één keer, want daarna begint een volksopstand...

Rode druppel
Rode druppel27 sep. 2016 - 19:27

Pssst, niemand vertellen. Stil laten in hun denkwereld. Ze worden vanzelf wakker. http://boerse.ard.de/aktien/regierung-laesst-deutsche-bank-fallen100.html

Uitgekleed
Uitgekleed27 sep. 2016 - 19:17

Inderdaad dit is het echte nieuws wat er al heel lang zat aan te komen. Nu gaan we meemaken wat de handtekening van Rutte en trawanten op het ESM echt betekent.

Mark Gh
Mark Gh27 sep. 2016 - 18:54

Beangstigende ontwikkeling inderdaad, maar je gaat mij niet vertellen dat Merkel en haar Eurozone-collega's hun rug recht zullen houden en eindelijk die dominostenen zullen laten vallen. Die marktcorrectie is nodig, heel hard nodig, maar het zal (voorlopig) niet gebeuren.

3 Reacties
insignia
insignia27 sep. 2016 - 21:20

Maar de ECB kan best de geldpers nog wat harder laten lopen. Ipv 16 miljard per maand, 40 of zo. Dat moet lucht geven. En "apres nous le(of la?) deluge" en op z'n Italiaans weet ik het niet. Maar een probleem blijft het. Bedankt voor de waarschuwing. Over de verkiezingen in de VS hebben we van hieruit geen enkele invloed, dus nog minder dan op onze eigen verkiezingen.

Pater
Pater28 sep. 2016 - 3:11

@insignia Het is al 60 mld/maand, geen 16.

Rode druppel
Rode druppel28 sep. 2016 - 6:18

Pater. Helaas, is al 80 miljard per maand.