Laat je niet door trivia van het echte nieuws afhouden
• 27-09-2016
• leestijd 2 minuten
Dat komt uit Duitsland en Italië
Iedereen maakt zich druk over het debat Clinton-Trump, de karaktertrekken van rapper Boef en de dreigende verhoging van de zorgpremies met tien procent, die een donkere schaduw werpt op de belofte van ons kabinet dat alle Nederlanders erop vooruit zouden gaan.
Ondertussen komt het echte nieuws uit Frankfurt, meer in het bijzonder
van de beurs waar het aandeel Deutsche Bank zijn duikvlucht voortzet. Ook de Commerzbank – een financiële instelling van grote betekenis – staat in de DAX-index op verlies hoewel daar maandag een nieuwe houwdegen is aangetreden die de boel gaat saneren. Om te beginnen door negenduizend medewerkers op straat te flikkeren.
En dan is er nog de oudste bank van Europa, de Monte dei Paschi in Siena, die vijf miljard nodig heeft om te kunnen overleven. Met veel kunst en vliegwerk wordt dit historische relict in de lucht gehouden, hoewel die vijf miljard euro in nog geen velden of wegen te bekennen zijn. Afgelopen weekend werd een investering van één miljard uit vaag Arabische hoek nog als een grote stap vooruit gevierd.
De Deutsche Bank – die ooit bekend stond als een granieten rots van degelijkheid – heeft zich in de wilde beginjaren van deze eeuw op grote schaal schuldig gemaakt aan handel in rommelhypotheken en aanverwante zaken. Dat ging in 2008 fout en sindsdien is het bedrijf een reus op lemen voeten. Dan is een boete van twee en een half miljard euro in de Liborzaak (waar in ons land de Rabobank zijn goede reputatie mee verspeelde) misschien nog te behappen, maar als er veertien miljard dollar bijkomt omdat rechters in de Verenigde Staten niet graag zien dat je Amerikaanse staatsburgers belazert, dan wordt het moeilijk. Volgens de Volkskrant heeft de Deutsche Bank maar 5,5 miljard euro klaar liggen om dit soort boetes te betalen. In zulke gevallen plegen bankpresidenten chantage op het kantoor van de bondskanselier, maar die vlieger gaat vooralsnog niet op. Angela Merkel heeft net als alle andere eerste ministers uit Eurolanden plechtig beloofd dat de belastingbetalers niet nog een keer voor de schade op zullen draaien.
“Zouden de Nederlandse pensioenfondsen veel obligaties of aandelen van Duitse banken in huis hebben?”, vroeg ik mij angstig af. En zou Merkel inderdaad haar poot stijf houden als de Deutsche Bank duikelt en zo aanleiding geeft tot een nieuw 2008, in ieder geval in Europa. We hebben nu een zogenaamde herstel dat alleen dankzij de gratis geld politiek van de Europese Centrale Bank min of meer te constateren valt, maar dat neemt niet weg dat de banken nog steeds
als dominostenen achter elkaar zijn geplaatst. Zou het kaartenhuis waaraan sinds 2008 met zoveel ijver is gebouwd, blijven staan als het door omvallende dominostenen wordt geraakt?
Volg het nieuws uit Duitsland en Italië. Dat is belangrijk. Bekreun je niet om de lichaamstaal van Trump of Clinton. Laat je niet door trivia van het wezenlijke nieuws afhouden.