Joop

Laat tolken en vertalers niet over aan de grillen van de vrije markt

  •    •  
20-02-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
tolk

© cc-foto: WordRidden

De regering wil het tekort aan tolken en vertalers oplossen met meer marktwerking. Dat zal alleen maar tot meer problemen leiden, schrijven tolk/vertaler Ani de Jong-Getcheva en SP-Kamerlid Michiel van Nispen.
Stel. Je bent op vakantie in een ver land en raakt als bestuurder van een huurauto betrokken bij een verkeersongeval met letsel. Er komt van alles op je af, maar of je je nu moet verantwoorden als veroorzaker of je moet voor behandeling naar het ziekenhuis, in een kwetsbare situatie moet je kunnen vertrouwen op de kwaliteit van de tolk. Goede tolken en vertalers zijn ook voor onze rechtsstaat belangrijk. Voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit en terrorismebestrijding moeten we zorgen voor voldoende tolken en vertalers die kwaliteit kunnen leveren. Toch zet de regering dit op het spel door het verder doorvoeren van marktwerking.
De tarieven voor tolken en vertalers, een beroepsgroep die vooral bestaat uit zzp’ers, zijn erg laag voor het zeer specialistische werk dat zij uitvoeren. Het bruto minimumuurtarief voor tolken van € 43,89 is er al sinds 1981, de vertalers hebben al sinds 1963 hetzelfde tarief. Deze tolken en vertalers hebben geen enkele garantie op werk en moeten het regelmatig hebben van korte ad-hoc opdrachten. Er is een tekort aan tolken en vertalers ontstaan, maar dat is vooral te wijten aan de te lage tarieven, de slechte voorwaarden en het ontbreken van garantie op werk. De minister wil dit ‘tolken- en vertalerstekort’ nu oplossen door de kwaliteitseisen voor tolken naar beneden bij te stellen en marktwerking verder door te voeren.
De tolk- en vertaalopdrachten die nu nog rechtstreeks verstrekt worden aan tolken en vertalers door de IND, de politie en de rechtbanken dreigen te worden aanbesteed. Commerciële bemiddelingsbureaus worden hier dan tussen geplaatst. Als de plannen van de minister doorgaan, zullen ook tolken met een lager taalbeheersingsniveau in de gelegenheid gesteld worden opdrachten voor politie en justitie te gaan uitvoeren. Terwijl het hier kan gaan om grote strafzaken, waar de belangen voor slachtoffers en samenleving enorm zijn. Vertaalfouten kunnen enorme gevolgen hebben.
Het belang van tolk- en vertaalwerk voor de politie, justitie en rechtbanken en voor de hele samenleving is zo groot dat je dit niet aan de grillen van de vrije markt mag overlaten. Marktwerking leidt tot een verdere race naar beneden op de prijs, ten koste van de kwaliteit. Op die manier veroorzaakt het ministerie juist zelf een schaarste aan gekwalificeerde tolken en vertalers. Daarbij komt dat de aanbestedingen via de grotere commerciële bemiddelingsbureaus zullen leiden tot geldverspilling. In die tussenlaag blijft geld hangen dat dus niet terecht komt bij de hardwerkende zzp’ers.
Marktwerking is nu eenmaal zelden de oplossing voor alles. Het verlagen van de kwaliteitseisen en het belonen van commerciële bemiddelingsbureaus is het verkeerde medicijn voor deze kwaal. De minister zou het belang van goede tolken en vertalers moeten erkennen en belonen, in het belang van onze rechtsstaat.
Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid voor de SP Ani de Jong-Getcheva, beëdigd tolk/beëdigd vertaler Bulgaars
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Frits Jansen
Frits Jansen22 feb. 2020 - 8:14

Op zich ben ik niet eens tegen marktwerking, maar men schijnt niet te weten dat markten ook kunnen falen. Elementaire economieboekjes sommen omstandigheden op waaronder markten de neiging hebben om te falen. Eén zo'n omstandigheid is ongelijke macht van vragers en aanbieders. Hier hebben de vragers blijkbaar veel macht, en dan krijg je lage prijzen. Een andere economische consequentie is trouwens dat het aanbod zal verminderen. In het uiterste geval is een tolk gratis, maar is er niet één tolk te vinden. Nul gratis tolken is lekker goedkoop, maar kunnen bijv. rechtbanken niet draaien. Tolken zijn nette mensen, maar misschien moeten ze dreigen met een islamitische tsunami als ze niet meer beschikbaar zijn voor processen van immigranten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 feb. 2020 - 16:57

Het belang van goede tolken en vertalers bij opsporingszaken, verhoren en rechtszaken moet niet onderschat worden. Gekwalificeerde tolk/vertalers zijn er wel maar die gaan niet langer voor deze tarieven werken. Grapperhaus wil daarom tolken toelaten die een "havo-niveau" taalbeheersing hebben. Dat is veel te laag. Het zou C1 moeten zijn in CEFR termen.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 feb. 2020 - 12:12

En waarschijnlijk ook geen juridische scholing die daarvoor nodig is!

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 feb. 2020 - 22:15

Klopt. Terwijl in deze branche oa. kennis van de correcte terminologie zeer belangrijk is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 feb. 2020 - 19:57

Talenfaculteiten kampen chronisch met tekorten. Het aantal studenten neemt af en door de voortdurende reorganisaties verdwijnen er hele studierichtingen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 feb. 2020 - 15:56

Ongelooflijk die redenatie en conclusie. Dat is te banaal voor woorden. En dat moet dan mede het land regeren en onze rechtsstaat beschermen. Laat me niet lachen, wat een kneuter.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 feb. 2020 - 15:59

Misschien is kleuter nog meer passend! Echt dat is het redenatie-vermogen van een kleuter!

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 feb. 2020 - 16:38

niet het vermogen tot redeneren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 feb. 2020 - 11:02

Ik vind het hele redeneren van Sander Dekker vreemd! Nu begrijp ik waarom het onderwijs zo achteruitgaat. De oorzaak is precies het soort kromme redenatie dat daarop losgelaten is. Als het onderwijs verbeterd moet worden stellen we om dat doel te bereiken, de norm naar beneden bij. Zoiets?

OlavM
OlavM20 feb. 2020 - 15:21

Helemaal juist. We hebben tegenwoordig dan ook met Sander Dekker een minister voor afbraak van rechtsbescherming.

Middenman
Middenman20 feb. 2020 - 14:06

Ik heb jaren in het buitenland gewoond, denk niet dat je daar een tolk krijgt als je naar de dokter moet, bij de gemeente iets moet regelen of voor de rechtbank staat. Als je kiest voor een leven in een ander land dien je de taal te beheersen en niet naar de overheid te kijken als je plotseling iets belangrijks moet doen en de taal niet kent. Het is in Nederland veel te gemakkelijk om je te handhaven zonder de taal te spreken. Als toerist neem je bewust het risico en zorg je maar dat je goed verzekerd bent. Voor vluchtelingen zijn inderdaad tolken nodig, dat moet goed geregeld zijn. Maar alleen tijdens de asielprocedure lijkt mij.

4 Reacties
Sarah Neumann
Sarah Neumann21 feb. 2020 - 8:32

Het gaat niet alleen om toeristen en even wonen in een ander land met een vrij sterke economische achtergrind. Er komen en leven hier veel minderheden die ook tijdelijk als gastarbeider komen werken in de landbouw en industrie, als productiemedewerkers. Hele dorpen van de EU burgers komen deze kant op. Deze vaak laag opfeleide mensen hebben geen tijd, energie, geld en ruimte om een taal op fatsoenlijk te leren. Gepropt in Polenhotels, Roemenencampings etc...werken en wonen tussen de landgenoten. De enige Nederlander die ze kennen is vaak alleen hun baas. En van deze burgers kan men de ambitie om de taal te leren verwachten. In deze fluctuerende gemeenschappen gebeurt van alles. Sociale problemen, gezondheidsproblemen, problemen met de wetten, huur etc. Deze mensen dragen belasting af, brengen geld in de Nederlandse la en mogen mijns inziens behalve een salaris ook gebruik maken van de voorzieningen van onze prachtige rechtsstaat. En ook van een goede gekwalificeerde tolk.

Sonic2
Sonic221 feb. 2020 - 10:04

Dat is uiteraard de theorie. De praktijk is natuurlijk veel weerbarstiger. Heel veel mensen die hier van buitenaf vandaan komen hebben nu eenmaal moeite met de taal te leren. Dus inderdaad liever heb je het niet. Maar als het noodzakelijk is dan hebben we gewoon goede tolken nodig. Een vrouw met migratie achtergrond bijvoorbeeld die door haar man geslagen wordt, maar door haar problemen met de taal niet om hulp kan vragen. Dat wil niemand. Een verward persoon. Die geen hulp kan vragen, omdat hij de taal niet kent. Er is al een gigantische mismatch tussen GGZ en verwarde mensen met een migratie komaf. En je moet het niet aan de vrije markt overlaten. Dat besef heeft bij mij ook even geduurd. Dus ik vind het een goed stuk. Maar er staat SP ergens in de tekst. En dan is het sowieso voor een aantal hier( ik zeg niet u) al niet goed.

Middenman
Middenman21 feb. 2020 - 11:59

@Sarah - dan moet hun baas die verantwoordelijkheid nemen, of daartoe gedwongen worden door wet- en regelgeving. De overheid tolken laten regelen en betalen, dat zouden die schimmige werkgevers en louche uitzendbureaus geweldig vinden. @Sonic - wie iets schrijft boeit mij echt heel erg weinig. Ik ben het ook vaak eens met mensen die niet meteen tot mijn politieke medestanders horen. M.b.t. de tolken; ik ben het ermee eens dat je niet alles aan de markt moet overlaten, maar ook niet aan de overheid. U geeft een erg goed voorbeeld waar een goede tolk heel erg nodig is. Maar waarom die tolk niet laten betalen door organisaties die dergelijke mensen ondersteunen? Die zijn er en ze doen heel erg goed werk. Blijf van mijn lijf huizen bijvoorbeeld. En die mogen dan wat mij betreft ook nog extra subsidie krijgen.

Frits Jansen
Frits Jansen22 feb. 2020 - 8:32

Nederlanders in het buitenland zijn niet altijd even populair, en integreren ho maar. Twee voorbeelden: 1) Veel mensen aan de oostgrens verhuizen naar Duitsland: goedkopere huizen, maar ruimte, en nog steeds op forensafstand van Nederland. Halve Duitse dorpen zijn door Nederlanders overgenomen. En die klitten lekker bij elkaar, en vertikken het te integreren. 2) Hele Spaanse dorpen zijn overgenomen door Nederlandse penshonado's. Die natuurlijk ook niet integreren, en soms niet meer Spaans kennen dan "vamos a la playa". In strafzaken heb je er overigens wel het recht op te worden aangesproken in een taal die je verstaat. Dat is een grondrecht,

2+2=5
2+2=520 feb. 2020 - 13:57

Wat bepaalt toch dat bruto minimumuurtarief? "Tolken en vertalers die werkzaamheden verrichten die vallen onder de Wet tarieven in strafzaken krijgen een vergoeding die is vastgelegd in de wet." http://www.seo.nl/uploads/media/2013-10_Ontwikkeling_tarieven_tolken_en_vertalers_in_het_publieke_domein.pdf Die vermaledijde grillen van de vrije markt toch ook, gelukkig hebben we een overheid die marktwerking tegengaat. Maargoed, een dergelijk gevestigd hybride systeem zal niet omgekeerd worden, hopelijk voor de tolken/vertalers worden de minimumtarieven eindelijk eens verhoogd, en kwaliteit beloond.

Bert de Vries
Bert de Vries20 feb. 2020 - 13:40

Marktwerking is de pest van deze eeuw. Lubbers, Kok, Balkenende en Rutte zijn de verspreiders van deze fatale aandoening die heeft geleid tot een blijvende, en snel toenemende, verpaupering van onze samenleving. En het is blijkbaar nog steeds niet genoeg.

2 Reacties
2+2=5
2+2=520 feb. 2020 - 15:12

De overheid als verspreider van marktwerking; het blijft absurd het telkens weer ergens te lezen. "onder het mom van marktwerking" En nee, ik ben niet voor ongebreidelde marktwerking, hetgeen ook praktisch onmogelijk is in een wereld die is verankerd in door staten opgestelde wetten en regels.

Freek3
Freek320 feb. 2020 - 23:30

[Marktwerking is de pest van deze eeuw.] Wat een onzin. Marktwerking is het mechanisme dat ons uit de plaggenhutten heeft gehaald, het bestaat sinds mensen hebben leren denken. En inderdaad, het is niet overal goed voor.

Freek3
Freek320 feb. 2020 - 12:56

Er is een tekort aan ALLE beroepen. En dat lossen we inderdaad niet op met marktwerking. Er zijn twee maatregelen nodig die werken. In tijden van volledige werkgelegenheid zoals nu moeten de uitkeringen voor werkloosheid tijdelijk op nul gesteld worden. Niemand is onvrijwillig werkloos, er zijn alleen mensen werkloos die niet willen werken, meestal omdat ze al een zwarte baan hebben, soms omdat ze lui zijn en met de uitkering prima rond kunnen komen. En verder moet gewoon de pensioenleeftijd omhoog. In verhouding tot wat de maatschappij aan arbeidskracht nodig heeft gezien de bevolkingspyramide vallen er te weinig mensen in de leeftijd dat ze moeten werken, en dat probleem wordt de komende 20 jaar alleen maar groter.

5 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries20 feb. 2020 - 13:44

Freek, om binnen jouw kaders te blijen: als er te weinig mensen zijn in de leeftijd dat ze mogen werken, hoeft niet persé de pensioenleeftijd omhoog. Dan kun je toch ook weer het recht op kinderarbeid invoeren?

LaBou
LaBou 20 feb. 2020 - 17:35

Freek denkt dat, als je een probleem ver genoeg voor je uit schuift, dat het dan vanzelf weggaat.

Freek3
Freek320 feb. 2020 - 23:27

[Dan kun je toch ook weer het recht op kinderarbeid invoeren?] Natuurlijk kan dat, maar dat is een idee dat alleen zieke hersenen kunnen bedenken.

Freek3
Freek320 feb. 2020 - 23:35

[Freek denkt dat, als je een probleem ver genoeg voor je uit schuift, dat het dan vanzelf weggaat.] In dit geval is dat ook zo, de pevolkingspyramide gaat ver vanaf ongeveer 2050 weer gezonder uitzien. Tot die tijd zal dit probleem in blijven bestaan en rond 2030 op zijn hoogtepunt zijn. Maar het probleem voor ons uitschuiven is niet de door mij geprefereerde aanpak. Ik zie liever dat bejaarden WEL verzogd kunnen worden, dat vluchtelingen een tolk kunnen gebruiken in juridische procedures, dat kleine kinderen naar de kinderopvangkunnen, dat er voldoende mensen werken om met inkomstenbelasting arbeidsongeschiktheidsuitkeringen te kunnen betalen, dat er huizen gebouwd worden ter bestrijding van woningnood en ga zo maar door. Maar inderdaad, dat hoeft allemaal niet, we kunnen ook 50 jaar wachten, dan komt het vanzelf goed, en ik zal er in dat geval weinig last van hebben de hele periode van pensioen genietend...

LaBou
LaBou 21 feb. 2020 - 11:13

Tuurlijk Freek. Je kunt moeilijk zeggen dat het je aan de roodkopere zal roesten. Maar andere reacties van je hier zeggen genoeg.

de Boer2
de Boer220 feb. 2020 - 9:54

Het klopt dat de vraag het aanbod overtref, dus er is markt, overal. Dus wordt het niveau verlaagd, van hoger naar gemiddeld en dat zie je eveneens overal. Overal is markt, dus je moet wat specifieker zijn. Tolken zijn belangrijk om een rechtsstaat optimaal te laten functioneren. Want met tolken van minder niveau krijg je cruciale fouten en wordt een rechter gewoon niet goed geïnformeerd en is het recht afhankelijk van kwaliteit van de tolk. Daar heeft Van Nispen volkomen gelijk aan. Als iedereen in de SP zo goed was, dan zou dat verheugend zijn... Overigens zie je niveauverlaging al jaren in het onderwijs. Vakinhoudelijke studie heeft geen prioriteit meer. Dat is al heel lang toen de laatste gepromoveerde leraar het licht uitdeed en nu de laatste bevoegde leraar vervangen wordt door een speldeskundige.