Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Laat Nederland genocide in Irak erkennen

  •  
13-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het is eigenlijk verbazingwekkend dat Nederland als gastland het van het internationaal Strafhof niet al eerder tot erkenning is overgegaan
Het getuigt van respect voor de slachtoffers van de massamoord op Koerden in Irak en hun nabestaanden als de Nederlandse regering de slachtpartij erkent als een genocide, stellen Harry van Bommel en Hazjah Salah.
Zaterdag is het precies 25 jaar geleden dat Saddam Hussein met chemische wapens een einde maakte aan het leven van 5000 inwoners van de Koerdische plaats Halabja. Deze gruwelijke misdaad was het tragische dieptepunt van een veel grotere campagne tegen de Koerden in het noorden van Irak. Terecht erkennen steeds meer landen deze campagne als genocide. Het is hoog tijd dat Nederland dat ook doet.
De massamoord in de late jaren tachtig in Irak is de geschiedenis ingegaan als de Anfalcampagne. De cijfers liegen er niet om. In nog geen twee jaar tijd werden zeker 2000 Koerdische dorpen volledig met de grond gelijkgemaakt. Vele tienduizenden burgers werden daarbij vermoord. Tienduizenden anderen werden opgepakt en onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten. En nog eens honderdduizenden moesten huis en haard achterlaten op de vlucht voor het geweld. Dat er vandaag de dag in Irak nog steeds nieuwe massagraven van slachtoffers worden ontdekt, geeft aan hoe grootschalig de campagne was.
Deze cijfers komen uit een rapport dat Human Rights Watch in 1993 opstelde. Daarin laat de internationale mensenrechtenorganisatie er geen enkele twijfel over bestaan dat de Anfalcampagne van Saddam Hussein een genocide was. Wie de definitie van genocide zoals omschreven in het in 1948 door de VN aangenomen genocideverdrag erop naleest, kan ook niet anders dan concluderen dat de Anfalcampagne een nauwkeurig geplande volkerenmoord was.
In 2007 werd de Nederlandse handelaar Frans van Anraat veroordeeld tot zeventien jaar gevangenisstraf vanwege medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Toen de hiervoor beschreven gruwelijkheden plaatsvonden, leverde hij grondstoffen voor gifgas aan Irak. In de uitspraak sprak het gerechtshof over krachtige aanwijzingen dat de leiders van het Iraakse regime zich hebben laten leiden door een genocidaal oogmerk.
Vanwege het bovenstaande mag het niet verbazen dat steeds meer landen overgaan tot de erkenning van de Anfalcampagne als wat die in werkelijkheid was: genocide. Eind vorig jaar ging het Zweedse parlement hiertoe over. In Noorwegen is het ook erkend. Eind vorige maand, op 28 februari, werd in het Britse parlement unaniem een motie aangenomen die de Anfalcampagne erkent als genocide en daarnaast regeringen, de EU en de VN ertoe aanmoedigt hetzelfde te doen. In andere landen, waaronder Canada, wordt er volop gedebatteerd over deze kwestie.
Erkenning is om meerdere redenen belangrijk. Ten eerste omdat ze bijdraagt aan het belangrijkste doel van het genocideverdrag van de VN. In 1948, kort na de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkingen die de Europese Joden toen ondervonden, werd dit verdrag nadrukkelijk aangenomen met het oog op het voorkomen van nieuwe genocides. Internationale aandacht voor genocide is daarom nodig en erkenning zorgt hiervoor.
Daarnaast getuigt erkenning van respect voor de slachtoffers van de gruwelijke gebeurtenissen en hun nabestaanden. De Koerden hebben volstrekt begrijpelijk lang geklaagd dat de bergen hun enige echte vrienden waren. Politieke erkenning zou een mooi vriendschapssignaal zijn aan dit volk, dat veel te lang het slachtoffer van de geschiedenis is geweest. Ten slotte is erkenning door Nederland belangrijk vanwege de kwalijke rol die gifgashandelaar Van Anraat hierin heeft gespeeld.
In december vorig jaar besloot de gemeenteraad van Den Haag unaniem dat er een gedenkteken voor de slachtoffers van de chemische aanval in Halabja in de stad komt. Het is belangwekkend dat na lang aandringen de slachtoffers van de genocide straks bij dit gedenkteken op een waardige wijze kunnen worden herdacht, maar het is niet genoeg. Vanuit morele overwegingen zou Nederland zich moeten aansluiten bij de snel groeiende groep landen die de Anfalcampagne als genocide erkennen. Eigenlijk wekt het verbazing dat Nederland, als gastland van het Internationaal Strafhof, het Internationaal Gerechtshof en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), niet al eerder tot deze erkenning is overgegaan.
De auteurs zijn respectievelijk Kamerlid voor de SP en bestuurslid van CHAK, een niet-gouvernementele organisatie die pleit voor internationale erkenning van de genocide op de Koerden.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 mrt. 2013 - 11:21

Een kwestie van prioriteiten. Eerst de massamoord door Saddam op 5000 koerden als genocide erkennen, of eerst die op een miljoen Iraki's door Bush? Gelijk oversteken zou ik zeggen.

Rootman
Rootman13 mrt. 2013 - 11:21

Iraq was in die 30 jaar of zo onder Saddam een redelijk stabiele maatschappij. Zolang je niet aan politiek deed had je een redelijke kans om een goed leven te hebben. In al die tijd zijn er veel minder slachtoffers gevallen dan in de 'Gulf-wars' en de tijd van sancties ertussen ( Allbright: It was worth it...- dit gaat over dode kinderen omdat de waterzuiveringsinstallaties waren gebombardeerd. http://www.youtube.com/watch?v=RM0uvgHKZe8 ). Maar kijk naar alle kunstschatten, cultuur, die maatschappij, nu een broeinest voor extremisme, die we naar de klote hebben geholpen! Ik heb een hekel aan honden, maar als ik ooit een tekkeltje neem zou hij zeker 'Saddam' heten!

FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 mrt. 2013 - 11:21

Wat ik niet begrijp is waarom er zo weinig vooruitgang wordt geboekt in dit dossier. In 2008 stelden EP-leden van SP, VVD en SGP/Cu hier al vragen over. Je zou zeggen dat het dan wel tot erkenning kan komen. BRUSSEL - Een aantal leden van het Europees Parlement wil dat de zogeheten Anfaloperaties van Irak op de Koerdische bevolking in 1987 en 1988 worden beschouwd als een geval van genocide. "Het regime van Saddam Hoessein heeft deze gruwelijke daad op zijn geweten. Een verklaring van de Europese Commissie dat dit volkenrechtelijke misdrijf heeft plaatsgevonden, betekent voor de Koerden een erkenning van het leed dat hun is aangedaan." Dat zegt Europarlementariër Meijer (SP), die samen met zijn collega''s Maaten (VVD) en Belder (CU/SGP) over dit onderwerp schriftelijke vragen heeft gesteld aan de Commissie.

koos3
koos313 mrt. 2013 - 11:21

"iemand als rozenmuller die de rode khmer steunde bv" Kwalijke zaak, klopt. Dat die Rosemoller nog steeds geen spijt heeft betuigd hierover, dat is ongelooflijk. Dat geldt overigens ook voor Van Bommel. Politici kunnen fouten maken. Maar ze moeten er ook op terug kunnen komen. Destijds steunden het CDA en de VVD de regimes in Chili en Argentinië. Heeft Wiegel al openlijk spijt betuigd? Is het niet zo dat Nederland gewoon labbekakkers als politici heeft? Middelmatigheid ten top? Misschien maar goed ook.

Patrick Faas
Patrick Faas13 mrt. 2013 - 11:21

Allicht was de Anfalcampagne genocide, dus Frans van Anraat verdient hetzelfde draaginsigne als Dutchbat gekregen heeft. Weliswaar heeft Frans van Anraat de Koerden niet actief ontwapend, zoals Dutchbat de Bosniërs klaarmaakte voor vernietiging, maar als je met gifgas gooit, hoeft dat ook niet. http://nl.wikipedia.org/wiki/Draaginsigne_Dutchbat_III

JongLinks
JongLinks13 mrt. 2013 - 11:21

Ik vind dat van Bommel gelijk heeft, maar hij mist wel redelijk de moeilijkheid van dit probleem. Irak is namelijk ingewikkelder dan een land met een slechte dictator en een goeie bevolking. Irak en de omliggende landen bestaan namelijk uit verschillende religieuze groepering die elkaar allemaal het liefste onderdrukken. Dit maakt de genocide niet minder erg, maar wordt wel vaak vergeten.

1 Reactie
RvDugt
RvDugt13 mrt. 2013 - 11:21

Moeilijk he om iemand gelijk te geven, nee je moet je toch weer afzetten tegen Harry. Het gaat hier over de genocide, genocide komt altijd doordat verschillende bevolkingsgroepen zich afzetten tegen "elkaar", anders is het geen genocide. Harry mist in deze dus niets.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 11:21

Zaterdag is het precies 25 jaar geleden dat Saddam Hussein met chemische wapens een einde maakte aan het leven van 5000 inwoners van de Koerdische plaats Halabja. Voor zo ver ik weet is nooit vastgesteld of Iran of Irak dit op z'n geweten heeft. Als Saddam het deed, in die tijd was hij bondgenoot van de VS. Die VS gebruikte de Koerden als speelbal in hun machtsspelletjes. De Marsh Arabs in het deltagebied in het Z van Irak overigens evenzeer, hun leefgebied wordt hersteld, Saddam had alles laten droogleggen. Van Nixon en Kissinger zijn die spelletjes beschreven, als wij die in Den Haag opsluiten, Kissinger leeft nog, kan het VS wetje in werking treden dat VS invasie in Scheveningen mogeljk maakt, voor bevrijding van VS onderdanen. Toen ik de titel zag dacht ik overigens dat van Bommel het zou hebben over het miljoen Irakezen wat omkwam door de VS aanval op Irak.

2 Reacties
JongLinks
JongLinks13 mrt. 2013 - 11:21

De doden die zijn gevallen door de aanvallen van de VS (wij ook hoor) vallen niet onder genocide. Vaak wordt dit woord buiten de context gebruikt, maar het is belangrijk dat dit juist gebruikt wordt. Dit omdat genocide wezenlijk verschilt oorlogsmisdaden (die zijn wel degelijk door het westen begaan in Irak).

FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 mrt. 2013 - 11:21

"Voor zo ver ik weet is nooit vastgesteld of Iran of Irak dit op z'n geweten heeft." In 2010 heeft het Iraqi High Criminal Court uitgesproken dat dit genocide was.

Cinema2
Cinema213 mrt. 2013 - 11:21

http://www.youtube.com/watch?v=PLlHPPO25nM Mond spoelen meneer van Bommel....

1 Reactie
JongLinks
JongLinks13 mrt. 2013 - 11:21

Zeker waar, snap ook niet dat hij nog parlementariër kan zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 11:21

Harry van Bommel, dat is toch die meneer die nog steeds met het rode boekje van Mao onder zijn kussen slaapt? Zeg Harry, heb jij de genocide van dat communistische regime dat jij gesteund hebt eigenlijk al erkend?

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 mrt. 2013 - 11:21

Heeft u niets anders tegen Van Bommel in te brengen dan deze jij-bak?

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 11:21

Het is een oude koe, Nederland heeft er niets mee te maken, en de dader ligt op het kerkhof.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 mrt. 2013 - 11:21

Dat kun je over meer genocides zeggen. Neem bijvoorbeeld de 2 van Duitsland en die van Turkije. Dit is volstrekt geen argument, als het valide zou zijn, dan kunnen genocides alleen door levende daders benoemd worden.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 11:21

Waarom wilde premier Balkenende niet antwoorden op de vraag waarom de aanval op Irak werd gesteund door de regering? Slechts een suggestie: "Mega-deal voor Shell in Irak" http://nos.nl/artikel/119316-megadeal-voor-shell-in-irak.html Waarom nu ook weer steun aan de rebellen-huurlingen-terroristen in Syrië? Slechts een suggestie (zie landkaartjes): "Syrië, de strategische inzet" http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/06/12/syrie-de-strategische-inzet-2/ "De geplande gaslijnen van Qatar via de conflictgebieden in Syrië" http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/01/17/de-geplande-gaslijnen-van-qatar-via-de-conflictgebieden-in-syrie/ Die pijplijn is dus gepland via Turkije naar de EU door te lopen. Waarom is de EU toch zo vriendelijk jegens een land dat meer journalisten in de gevangenis heeft zitten dan welk ander land ter wereld? Slechts een suggestie: "EU-toetreding: Turkije dreigt gaspijp te schrappen" http://www.elsevier.nl/Europese-Unie/nieuws/2009/1/EU-toetreding-Turkije-dreigt-gaspijp-te-schrappen-ELSEVIER220294W/ Zoals vaak in politieke zaken om achter het motief te komen: "Follow the money." "

2 Reacties
koos3
koos313 mrt. 2013 - 11:21

"dat meer journalisten in de gevangenis heeft zitten dan welk ander land ter wereld? " Ik begrijp dat je een retorisch punt wilt maken, maar een beetje bij de realiteit blijven maakt je reactie geloofwaardiger.

Lopez
Lopez13 mrt. 2013 - 11:21

[“Waarom wilde premier Balkenende niet antwoorden op de vraag waarom de aanval op Irak werd gesteund door de regering?”] Het antwoord kunt u vinden in het zeer lezenswaardige rapport van de commissie-Davids, die de Nederlandse steun aan de aanval onderzocht.