Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Laat Mark Rutte het voorbeeld van Boris Johnson volgen

  •  
08-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4142 keer bekeken
  •  
ANP-451373434

De afbraakpolitiek van jaren van vele kabinetten onder leiding van premier Rutte zijn debet aan de huidige chaos in de samenleving.

De onrust in de Nederlandse samenleving is uiterst zorgwekkend. De demonstraties van ontevreden boeren hebben heel duidelijk gemaakt dat het vertrouwen in politici en bestuurders tot het vriespunt is gedaald. Er is nagenoeg geen sector in de samenleving meer te noemen waar geen problemen zijn en waar goede en snelle duurzame oplossingen voorhanden zijn.

Begrijpelijk want inmiddels wordt ook glashelder dat veel complexe problemen die de samenleving ontwrichten, nauw met elkaar samenhangen en niet meer los van elkaar gezien opgelost kunnen worden. Politici, bestuurders en ambtenaren hebben de Nederlandse samenleving in het laatste decennium in een bijna niet meer beheersbare rollercoaster veranderd, waarover de overheid de controle nagenoeg kwijt is.

De afbraakpolitiek van jaren van vele kabinetten onder leiding van premier Rutte zijn debet aan de huidige chaos in de samenleving. Zelfs de meest simpele oplossingen om het vertrouwen te herwinnen bij de boeren wordt nog glorieus om zeep geholpen door uitgerekend de heer Remkes als gesprekspersoon naar voren te schuiven om het gesprek aan te gaan. Terwijl andere zeer competente deskundigen buiten het directe coalitiecircuit die het vertrouwen van de boeren wel hebben niet zijn benoemd om de verbinding te zoeken. 

Wat moet er nog gebeuren om de huidige onrust in Nederland nog groter te maken en bij de coalitiepartijen de vraag op te roepen of je als bewindspersonen gewoon niet moet opstappen zoals veel Engelse ministers hebben gedaan om de weg vrij te maken voor een nieuwe premier en leider van een kabinet? In Nederland zal dat inhouden: nieuwe verkiezingen met vermoedelijk verrassende verschuivingen in het zetellandschap in de Tweede Kamer. Aan de hand waarvan eindelijk schoon schip gemaakt kan worden in vooral de poppetjes die getoond hebben niet over die competenties te beschikken om een samenleving verantwoord door een periode van zwaar weer te geleiden. 

Iedere bestuurder, politicus en premier heeft een houdbaarheidsdatum die beperkt is. Wordt die datum genegeerd dan kan dat zeer risicovol zijn. De toeslagenaffaire en straks de uitkomsten van het Groninger gasdossier tonen dat al aan. Dat zal niet anders zijn bij de nog te houden parlementaire enquête over de coronapandemie. Het ooit zo geprezen poldermodel van overleg heeft zijn glansrijke gunstige werking verloren. Polderen heeft steeds meer als uitkomst een voor de bühne en buitenwereld mooi opgepoetst resultaat, zonder deugdelijke inhoud.

De recent uitgezonden documentaire Zwarte Zwanen over het nieuwe pensioenakkoord toont dat goed aan, waarin zelfs een doorgewinterde academische pensioendeskundige onomwonden waarschuwt om vooral deze nieuwe wetgeving niet in te voeren. Vanwege de talrijke onduidelijkheden en onvolkomenheden die in die wetgeving voor deskundigen al niet meer helder en uit te leggen zijn. 

Het meest bizarre voor mij als econoom was de erkenning van alle deskundigen dat de administraties van pensioenbeheerders gewoon niet betrouwbaar zijn te achten. Administraties die voor iedere pensioengerechtigde gecontroleerd zullen moeten worden om op een juiste wijze in te kunnen stappen in het nieuwe voorgestelde pensioenstelsel. Of dit al niet erg genoeg is werd voorts erkend door de toezichthouder op de pensioenbeheerders dat er simpelweg te weinig personeel en tijd is om voor de geplande invoerdatum van het nieuwe stelsel elke individuele administratie te kunnen controleren op juistheid. 

Kan je als ooit hoog welvarende samenleving nog dieper vallen als zelfs dit soort majeure veranderingen plaatsvinden zonder zorgvuldige betrouwbare en deugdelijke basis?

Om onoverbrugbare tegenstellingen in de samenleving te kunnen voorkomen zou het terugtreden van Rutte als premier om de weg vrij te maken voor nieuwe poppetjes zonder een belast verleden de allerbeste oplossing zijn om Nederland in een rustiger vaarwater te brengen. 

Goed voorbeeld doet volgen, luidt het gezegde.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (55)

Kuifje3
Kuifje311 jul. 2022 - 8:17

Rutte weg als MP? Wat mij betreft zo snel als mogelijk. Helaas is het de VVD die er over gaat wie hun leider is en in die club zie ik niemand meer die capabel genoeg is om de partij te leiden en als stemmentrekker te fungeren. Hermans is leuk als tassendrager of als buikspreekpop, maar die gaat echt de kar niet kunnen trekken. Totaal niet geschikt. Dijkhof had het kunnen worden, maar heeft het speelplein inmiddels verlaten. We zullen het nog even met deze man moeten doen helaas.

JohnVKR
JohnVKR11 jul. 2022 - 0:42

Zoals Boris Johnson in het VK de slechtste MP sinds mensenheugenis is, is Mark Rutte bij ons de slechtste MP sinds mensenheugenis. Probleem is alleen dat wij een ander kiesstelsel hebben waardoor Rutte gewoon kan blijven zitten zolang 82% van de kiesgerechtigden weliswaar niet op de VVD heeft gestemd, maar een nog groter percentage niet op een van de andere partijen heeft gestemd. Dus zolang de VVD de grootste van alle kleine partijen blijft, kan Rutte eindeloos doorgaan.

JohnVKR
JohnVKR11 jul. 2022 - 0:42

Zoals Boris Johnson in het VK de slechtste MP sinds mensenheugenis is, is Mark Rutte bij ons de slechtste MP sinds mensenheugenis. Probleem is alleen dat wij een ander kiesstelsel hebben waardoor Rutte gewoon kan blijven zitten zolang 82% van de kiesgerechtigden weliswaar niet op de VVD heeft gestemd, maar een nog groter percentage niet op een van de andere partijen heeft gestemd. Dus zolang de VVD de grootste van alle kleine partijen blijft, kan Rutte eindeloos doorgaan.

Nicolay2
Nicolay210 jul. 2022 - 11:08

Laat dit kabinet maar vallen, ik denk dat de partij van Pieter Omtzigt dan één van de grootste partijen word en de belangen van de lagere en midden inkomens beter behartigt en hopelijk word hij de nieuwe minister president https://www.youtube.com/watch?v=rN9efAgQqgU

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 jul. 2022 - 0:27

Ik zie geen teken dat er een bedreiging is voor de koers van afbraakpolitiek. Zoals eerder de PvdA met hun derde weg excuss er aan meedeed, zo doet nu D66 met een cultuur links drijvend olie laagje dat. Meer als een alibi voor de afbraak koers zijn ze niet. Die politiek is altijd al fout geweest, maar daarom houden ze er niet mee op, want het komt ze uit, dus ik snap niet waar de schrijver heen wilt.

Flix
Flix9 jul. 2022 - 15:49

Wie moeten er eigenlijk na verkiezingen een nieuwe regering gaan vormen wanneer Rutte en z,n komedianten club opgestapt zijn? En wie is integer genoeg om in de eerste en tweede kamer te mogen plaats nemen? Al jaren lang zie je telkens de zelfde gezichten op deze posten, blijkbaar zijn de meeste landgenoten niet bereid om iets in de politiek te willen betekenen . En God vergoed,hoe gaan we straks reageren als blijkt dat extreem rechts echt een ruime meerderheid haalt bij eventuele verkiezingen ? Rutte mag inderdaad weg maar er moet wel een heel andere weg ingeslagen worden Maar pas op dat we straks met Caroline van der plas als MP zitten.

GilbertM
GilbertM9 jul. 2022 - 14:44

"Gaaf landje" ??

Ewout Pool
Ewout Pool9 jul. 2022 - 12:06

Ik denk dat zodra zijn ministers en zijn eigen partij het vertrouwen in Rutte opzeggen (zoals bij Johnson) hij ook opstapt. Alleen dat is niet het geval. Iets wensen betekent niet dat het gebeurt.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop19 jul. 2022 - 11:30

''Er is nagenoeg geen sector in de samenleving meer te noemen waar geen problemen zijn en waar goede en snelle duurzame oplossingen voorhanden zijn.'' En toch hoor de rijke helft van Nederland met hun villa's met subsidie, Tesla's met subsidie, zonnepanelen met subsidie, (ZZP) onderneming met subsidie etc. niet klagen. En die kiezen voor VVD Rutte en gedogers. VVD Rutte doet het immers uitstekend voor zijn doelgroep, de rijke helft van Nederland. En dus ook voor de rijke hypocriete Rutte gedogers in de regering en oppositie elite in de 2e kamer. Want daar zit het probleem, niet bij Rutte. Zonder de hypocriete gedogers schopt VVD Rutte immers geen deuk in een pakje boter. Het is dat hypocriete gedogers elite VVD Rutte steeds in het zadel houdt ander was meneer al lang geleden van het toneel verdwenen naar een heel goed betaalde functie elders in de EU/Navo Het enige dat hypocriete gedogers doen is met ''kroonjuwelen'' de arme helft van Nederland (gezinnen met inkomen beneden modaal) in de ellende storten. Gasrekeningen kunnen niet meer betaald, huren stijgen de pan uit als er al een huurwoning beschikbaar is voor Nederlandse arbeiders, alleen de rijken kunnen zich de subsidies voor klimaat veroorloven etc. In de maand mei kwam er weer 6,5 miljard spaargeld bij, het kan niet op bij de rijken. De kloof arm/rijk wordt steeds groter dankzij VVD Rutte en zijn gedogers. https://www.nu.nl/economie/6210861/berg-spaargeld-groeit-door-naar-bijna-420-miljard-euro.html

2 Reacties
GilbertM
GilbertM9 jul. 2022 - 14:46

Ik begrijp niet goed wat zonnepanelen met Rutte te maken hebben???

LaBou
LaBou 9 jul. 2022 - 17:15

@GilbertM, dat weet kees ook niet maar die heeft nou eenmaal al die onzinkreten onder een aantal sneltoetsen zitten en dat werkt wel makkelijk als je weer eens een aantal hersenscheten kwijt moet

Vervatte
Vervatte9 jul. 2022 - 10:08

Politicus /bestuurder zijn heden ten dage zou ik niet willen. Mensen die dat wel willen hebben een bepaalde persoonlijke trekjes, welke je weer terugziet als ze eenmaal het podium hebben bestegen.

Eric Minnens
Eric Minnens9 jul. 2022 - 7:36

"Laat Mark Rutte het voorbeeld van Boris Johnson volgen" Zijn oude blunders zijn hem inmiddels formeel vergeven. Hij moet of weer een nieuwe blunder maken die hem nekt, of via de parlementaire enquête toeslagenschandaal naar huis worden gestuurd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jul. 2022 - 6:51

"Laat Mark Rutte het voorbeeld van Johnson volgen" Dat doet hij toch al minstens 10 jaar!

Effie2
Effie29 jul. 2022 - 6:21

Eigenbelang doet politieke partijen ontstaan. Politici met dezelfde denkbeelden/doctrines vervangen gaan ons niet helpen. We zijn de scheppers van de wereld om ons heen. In een gevoelsarme belevingswereld zijn macht en materiële rijkdom de dominante factoren. -Inferieure denkbeelden veroorzaken de problemen die onze lijdensweg kenmerkt. -Ongelukken doorgaans het gevolg van risico nemen. Affaires het gevolg van egoïsme. Malafide gedachten scheppen tegenstanders. We parasiteren op alles dat zwakker is. Bureaucratie controleert ons. Het recht van de sterkste onderdrukt en gebruikt geweld om onzinnige doelen te bereiken. Hard beschadigt en vernietigt. Kortom, we gedragen ons als beesten. De een speelt de rol van jager. De ander die van prooi. Onwetendheid, kortzichtigheid, kille zakelijkheid, verdachtmakingen, wantrouwen... Ze hebben dit gure klimaat geschapen. Het kil- zakelijke neoliberalisme bevat een hoog percentage van dit besmettelijke zeer giftige cocktail waarin talenten tot wapens worden omgevormd. Een betere wereld ontstaat pas in onszelf als we, door de pijn van gevolgen gedreven, elkaars dienaren worden. Van hoog naar laag. Elkaar uitbuiten en bestrijden behoort dan tot het verleden. Liefde is hét recept voor een betere samenleving. Waar we écht gelukkig van worden en gezond van blijven, is gevoelswarmte.

1 Reactie
Gimli1955
Gimli19559 jul. 2022 - 7:36

Helemaal mee eens. Waar een "verborgen" politieke macht de dienst uitmaakt, ontstaat machtsmisbruik. Waar de aanhangers dat niet expliciet afkeuren, ontstaat onverdraagzaamheid. Waar de leidende macht met een dubbele agenda macht uitoefent, ontstaat repressie. Kaag klaagt nu dat men steeds meer het heft in eigen handen neemt en dat is zorgelijk en gevaarlijk. Terwijl het liberalisme niets anders propageert, dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen succes, en het allemaal zelf maar uit moet zoeken. Wat je als partij en in de regering zaait, wordt in de maatschappij geoogst. Dan is het erg kortzichtig als datgene wat je als politicus jarenlang propageert, in de echte wereld werkelijkheid wordt. Dan heb je je eigen politieke standpunt, niet goed doorgedacht. Als je sociaal gedrag afbreekt, de sociale ondersteuning verminderd, is het volkomen logisch dat burgers hun eigen weg kiezen. Dat die dan anders loopt dan je graag ziet, ligt aan de tunnelvisie van de politici. Het huidige systeem is de oorzaak van de huidige gevolgen, het weigeren om verantwoordelijkheid te nemen voor je beleid, en dan vreemd opkijken als de bevolking dat gedrag kopieert en zelf uitvoert. Wil je achterdocht en egoïsme, dan voed je als overheid de bevolking met achterdocht en egoïsme. Wil je een leugenachtige en onbetrouwbare samenleving, dan lieg je er op los en ben je aantoonbaar onbetrouwbaar. Onze huidige samenleving is een voorbeeld van wat de politiek als standpunt heeft aangenomen.

pahan
pahan9 jul. 2022 - 6:11

Even letterlijk de tittel volgend, ik denk dat Rutte onmiddelijk een stuk populairder zou worden als hij iets van het gedrag van Boris over zou nemen. Ga eens los, doe eens gek, kom nou eens met een partner over de brug en laat zien dat je ook maar gewoon mens bent. Van de week in een debat moest Rutte toegeven dat het land waar hij al zo lang de ministerraad voorzit een uitvoeringsorganisatie heeft die faalt, vol zit en er niks bij bak hebben. Dat een paar vliegtuigen kopen voor een miljard makkelijk was, maar iets organiseren of regelen eigenlijk onbegonnen werk. Tja. Dan helpen verkiezingen ook niet meer.

FreddyvD
FreddyvD9 jul. 2022 - 5:03

We hebben natuurlijk de afgelopen jaren gekeken naar het circus in GB. Dat was wel lachen. Ik sta zelf wel achter een Brexit, Nexit, maar dan moet de uitvoering wel goed gaan en niet op de clowneske manier zoals dat in GB ging. En toch, hoe achterlijk die politici waren kregen ze 1 voor 1 toch nog een goede ingeving en stopten ze de samenwerking met de mp. Dit houdt in dat onze politici nog veel achterlijker zijn. Ze blijven maar praten en samenwerken met deze regering en de mp. Terwijl iedereen die hem ziet of spreekt en geen kotsneigingen krijgt of minimaal niet uit minachting voor zijn schoenen spuugt geen knip voor de neus waard is. Lach maar om GB, maar wij zijn er met Rutte en zijn bende veel erger aan toe.

Sonic2
Sonic28 jul. 2022 - 18:32

"In Nederland zal dat inhouden: nieuwe verkiezingen met vermoedelijk verrassende verschuivingen in het zetellandschap in de Tweede Kamer." Nieuwe verkiezingen betekent een formatie van zeker een jaar. De situatie is nu nog ingewikkelder als in maart 2021. Hou maar tot de jaarwisseling van 2024 rekening met Rutte als premier. En dan ga ik nog van een "positief" scenario uit. Dat dit jaar het kabinet valt en we verkiezingen hebben. En voor de rest zie ik VVD en CDA niet automatisch onder Eerdmans of van der Plas dienen. Ik zie VVD en/of CDA ook niet onder premier Kaag dienen. Ik zie ook CDA en VVD niet zomaar PvdA/ GL en de fusie partij aan een meerderheid helpen. En ik zie zeker Rutte niet uit eigen beweging weg gaan. Een deel van de onvrede over de politiek komt ook door de burger en de kiezer. Die volstrekt niet realistische verwachting patronen heeft. Die volledig elke vorm van politieke en mensen kennis ontbeert om goede keuzes te maken. En die heel slecht de politieke realiteit kunnen duiden. Natuurlijk lost nieuwe verkiezingen niet op. Het zal alleen maar nieuwe versplintering opleveren. Natuurlijk veranderd er weinig als BBB de grootste wordt. En natuurlijk komt er geen ultra rechtse premier of een linkse premier. Laten we gewoon realistisch blijven. Dit is niet geschreven door de voorzitter van de VVD/ Rutte fanclub, maar dit artikel is hoewel aardig geschreven natuurlijk fictie. Mark Rutte gaat nog lang niet weg

15 Reacties
Gimli1955
Gimli19558 jul. 2022 - 19:16

Je beschrijft het huidige TINA tijdperk zonder alternatieven en perspectief voor de burger door gebrek aan iets beters. Vergelijkbaar met de echtgenote die dagelijks in mekaar wordt geslagen door haar partner, maar blijft uit angst voor de onzekere toekomst. Nu weet ze tenminste wat ze heeft, en hij bedoelt het toch goed en hij belooft elke keer beterschap. Dat geldt voor alle aanhangers van een ten dode opgeschreven falend systeem, wat geen oplossingen biedt voor de fundamentele problemen.

Piet Helmons
Piet Helmons8 jul. 2022 - 19:44

Sonic: Ben het met je eens dat aftreden van Rutte helemaal niets oplost. Politiek landschap is te versplinterd. Er zijn teveel partijen. En geen van de stromingen (liberaal, links, rechts) hebben een meerderheid en ook binnen een stroming zie je veel onwil om samen te werken. Een aantal kiezers is op dit moment zeer ontevreden maar de meerderheid van de mensen in Nederland heeft het niet slecht en is tevreden met hun leven. Schiphol wordt overlopen met vakantie gangers. Alle terrassen zitten vol bij mooi weer. En al die tevreden mensen gaan niet het avontuur aan door op BBB, PVV of FVD te gaan stemmen. Die blijven liever bij de traditionele partijen.

Sonic2
Sonic28 jul. 2022 - 20:49

@ Gimli1955 Nee. Ik omschrijf dat niet, maar ik kan u niet eens kwalijk nemen dat u mijn woorden verkeerd weergeeft. Dat doen meer politieke tegenstanders hier. Ik omschrijf een systeem met smalle marges, waarbij ik zeker verandering zie, maar die gaat traag. Het is een mammoet tanker. Het alternatief zal zeer traag van de grond komen. De macht zal doen wat de macht altijd doet en dat is macht verdedigen. Rutte zal daar helemaal ver in gaan, maar niet zoals u denkt. Hij zal geen noodtoestand uitroepen ofzo, maar ze zullen hem wel het Torentje moeten uitslepen. @ Piet Helmons Ik ben het voor de helft met u eens. Volgens mij zie je in 2022 nog het effect van spaargeld. De meeste mensen hebben de afgelopen jaren gespaard en die laten dat nu rollen. Vooral de hogere middenklasse en de rijken voelen de echte klap nog niet. De echte pijn zit daaronder. Gimli heeft gelijk in zijn analyse. Het neoliberale systeem is uitgeblust en verrot. En dat het met bepaalde delen goed gaat dat is inderdaad zo, maar dat is de makke van het systeem. Al zal ik het niet totalitair noemen. Hoewel ik het eens ben met de analyse van Gimli ben ik het niet eens met de oplossing richtingen.

Gimli1955
Gimli19558 jul. 2022 - 21:01

@Sonic2 Het is een stilliggende tanker , die eerst 12 jaar doelloos heeft rondgedobberd, en die nu door slecht onderhoud en een incompetente bemanning drijft en zo lek is dat de pompen het schip nog net drijvend weten te houden. Alleen de officieren hebben nog een droog onderkomen, de rest staat onder water. Er worden allerlei commando's gegeven, die de manschappen niet meer bereiken en de insubordinatie is leidend op het langzaam zinkende schip. De reddingsboten zijn onklaar en er is niet genoeg eten aan boord. De kapitein blijft optimistisch en lachen tegen zijn officieren, die in het verleden nog een poging hebben gedaan om het schip te verlaten in de laatste haven, waar ze zijn geweest. Echter hun gevoel van verantwoordelijkheid heeft hun overtuigd dat de kapitein echt wel zijn best doet en dat hij weet waar hij mee bezig is. Ze geloven zelfs al zijn leugens dat er nog genoeg brandstof is om een haven te bereiken. Je wijst naar smalle marges, die juist aantonen dat die zo smal zijn, dat er een TINA systeem heerst. Geen alternatief en geen perspectief.

Eric Minnens
Eric Minnens9 jul. 2022 - 8:03

@Gimli Aha, Mark houdt er blijkbaar een geheime verhouding met Tina op na. Is hij toch op zijn seksuele voorkeur betrapt. Ik ben blij dat jij daar verslag van weet te doen. Tina zal vooral gevallen zijn voor het kapiteinsuniform dat Mark draagt.

Gimli1955
Gimli19559 jul. 2022 - 8:36

@Eric Anderen proberen belachelijk te maken is niet inhoudelijk en niet onderbouwd, het getuigt van een eenzijdige blik. Ik denk dat Rutte niet geïnteresseerd is in Tina (TINA = there is no alternative), maar wel in Tinus (There is no us, only me).

Eric Minnens
Eric Minnens9 jul. 2022 - 10:13

@Gimli "Anderen proberen belachelijk te maken is niet inhoudelijk en niet onderbouwd, het getuigt van een eenzijdige blik." Oké, dat mag je denken, al ben ik het niet met je eens. "Ik denk dat Rutte niet geïnteresseerd is in Tina (TINA = there is no alternative), maar wel in Tinus (There is no us, only me)." Huh? Maar waarom ontkracht je dan je eigen opvatting vervolgens door, net als ik, anderen (zijnde onze premier) op vergelijkbare wijze belachelijk te maken?? Niet erg consequent Gimli. Maar ik ben verheugd dat er blijkbaar ook in jou toch nog (tegen beter weten in!) wat spoortjes humor te bespeuren zijn. Hoihoi!

Eric Minnens
Eric Minnens9 jul. 2022 - 10:22

Trouwens, je begon zelf over die tanker, wat ik op zichzelf een aardige vergelijking vond. Mag ik daar dan niet op aansluiten door van Rutte kapitein te maken? Wie heeft hier nu een eenzijdige blik?

Gimli1955
Gimli19559 jul. 2022 - 13:45

@Eric Als Rutte het goed voor heeft met Nederland, zou hij als kapitein al lang het schip verlaten hebben, vergelijkbaar met die kapitein van dat cruise schip. Hij is vrijwel onzichtbaar en is een kei in het vooruit schuiven van andere mastodonten om zijn incompetentie te maskeren. Ongeacht of ik fout zit of inconsequent ben, is het een zooitje in Nederland en dat komt door het falende beleid van Rutte.

LaBou
LaBou 9 jul. 2022 - 17:20

Als Rutte de kapitein is verlaat hij het schip pas als hij zeker weet dat hij de laatste is. Want dat is wat een goede kapitein hoort te doen. Wij willen hem per direct weg.

Gimli1955
Gimli19559 jul. 2022 - 20:53

@Labou Wil je Rutte nog steeds als goede kapitein betitelen? Er moet al jaren puin geruimd worden en veel politici vervangen voor wel integere mensen. Een premier die doet wat hij zegt en zegt wat hij doet. Wel bruikbaar alternatief wordt er geboden door dit falende systeem? Niemand is onmisbaar en wanneer iemand verondersteld wordt onmisbaar te zijn, is het tijd om op te stappen. Zijn politieke houdbaarheid is al ruimschoots verlopen. Ik blijf het herhalen, en ik heb al vaak genoeg de hele litanie van falen opgenoemd.

Eric Minnens
Eric Minnens9 jul. 2022 - 22:59

"Ongeacht of ik fout zit of inconsequent ben" Gewoon ronduit erkennen is chiquer Gim, gewoon 'foutje bedankt' zeggen. En dat zeg ik niet omdat ik per se zo graag gelijk wil krijgen, maar elke psycholoog zal jou dat aanbevelen. Bedanken voor een foutje lucht op, want foutjes (ditmaal in een redenering) maken we allemaal, ik ook, en het is bevrijdend om af en toe ook eens even om jezelf te moeten lachen. Ik bedacht overigens achteraf ook nog dit antwoord: Anderen belachelijk proberen te maken, dat doen cartoonisten ook met hun prentjes, dat is wellicht ook eenzijdig, maar door het negeren van de 'andere kant' juist vaak leuk. Joop staat gelukkig bol van de cartoons.

Gimli1955
Gimli195510 jul. 2022 - 9:55

@Eric Wat je probeert, is een psychologisch trucje. Die heeft geen inhoud en onderbouwing. Het is andere mensen, iets in de mond proberen te leggen, wat je goed uitkomt. Als het niet op inhoudelijke gronden kan, is dit de voorspelbare manier. Een mening kan fout zijn, maar dat moet dan wel met feiten aangetoond worden, en die mis ik ten ene malen in je psychologische aanpak.

Olav Meijer
Olav Meijer10 jul. 2022 - 14:35

@ Gimli55: [Als Rutte het goed voor heeft met Nederland, zou hij als kapitein al lang het schip verlaten hebben, vergelijkbaar met die kapitein van dat cruise schip.] Wacht even, die analogie klopt niet! Kapitein Schettino van de zinkende "Costa Concordia" werd in 20212 door de Italiaanse kustwacht gedwongen weer aan boord te gaan, nadat hij het schip had verlaten voordat alle passagiers waren gered. ("Vada a bordo, cazzo!"= "Ga aan boord, lul!"). Dat was dus bepaald geen goede daad. In het geval van Rutte zou het inderdaad wel een goede daad zijn, maar zijn "kustwacht" zijn de grote multinationals e.d., die hem aan boord willen houden. En die slagen erin.

Kuifje3
Kuifje311 jul. 2022 - 8:44

Deze regering krijgt in maart bij de PS verkiezingen enorme klappen en lijkt in de peilingen inmiddels bijna de helft van de aanhang te verliezen. BBB lijkt dusdanig groot te worden dat we er rekening mee mogen houden dat ze de grootste gaan worden en een enorme machtsfactor zal gaan zijn in de provincies en in de eerste kamer. Rutte zal dan waarschijnlijk zijn conclusies moeten trekken of anders zal het CDA dat wel doen. Ik denk niet dat de bestuurbaarheid van ons land er beter van wordt, maar er zullen ook voor de tweede kamer dan verkiezingen komen en die zullen een nieuwe werkelijkheid geven. VVD, D66 en CDA lijken allen enorme klappen te krijgen en hun zetels gaan zoals het nu lijkt naar BBB, JA21, PvdA en GL. Als BBB inderdaad de grootste gaat worden zal deze partij het initiatief moeten nemen om een nieuwe regering te formeren. Dat zal erg lastig worden en de voorspelling dat dit minimaal een jaar gaat duren is zo vreemd nog niet. Met de huidige peilingen zie ik geen enkele werkbare meerderheid ontstaan. Zeker niet als je bedenkt dat een partij die klappen heeft gehad niet zo snel mee zal willen doen een volgende keer. CDA vooral zal met de huidige gepeilde zes zetels zeker afhaken en bij D66 is de bodem nog niet in zicht en ook die partij zal even overslaan. Ik denk dat de VVD niet erg veel verder zal zakken overigens. Toch maar eens kijken naar wat dorpsclown Baudet al jaren geleden voorstelde: een zakenkabinet. Misschien de enige oplossing.

Thuiszitter
Thuiszitter8 jul. 2022 - 18:20

Kun je rekenen ? Reken er dan maar niet op. Helaas en ik snap daar niks van maar de vvd is nog steeds de grootste in de peilingen…….

Joop  den Uil
Joop den Uil8 jul. 2022 - 17:30

En wat zal de reden kunnen zijn dat Rutte vertrekt ? Voorbeeld Johnson lijkt me ver weg. En dan de vraag wie Rutte opvolgt.

Jozias2
Jozias28 jul. 2022 - 16:33

Prima dat je liever een andere premier ziet. Rutte heeft ook niet mijn voorkeur. Deze argumentatie is echter nog al zwak en ondemocratisch. Nog niet zo lang geleden hebben zo’n 2 miljoen mensen met hun volle verstand op Rutte gestemd. Hij doet sindsdien niet zo heel veel anders als daarvoor. Rutte is daarmee samen met de vvd fractieleden de volksvertegenwoordiger van dat deel van de samenleving en met de steun van een Kamermeerderheid de premier van een kabinet wat het vertrouwen van de kamer heeft. En volgens de democratische principes heeft de kamer vertrouwen tenzij.. . Vinden dat een politicus waar je waarschijnlijk zelf niet op hebt gestemd moet opstappen is nogal gratuit.

3 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman8 jul. 2022 - 20:35

2 miljoen mensen hebben op de nr. 1 van een partij gestemd, daarmee zijn het nog geen stemmen op de persoon. Feit is dat men uit gemak voor een partij kiest en het eerste hokje makkelijker kleurt dan elk ander hokje van die partij. Citaat: Voorkeurstemmen zijn stemmen die niet op de nummer 1 van de kandidatenlijst (de lijsttrekker) worden uitgebracht, maar op een andere kandidaat van dezelfde lijst. https://www.parlement.com/id/vh8lnhrouwzc/voorkeurstemmen

Jozias2
Jozias29 jul. 2022 - 12:14

@doomsday Wie heeft het over voorkeursstemmen? Feit is dat er ruim 2 miljoen mensen op de vvd onder leiding van Rutte hebben gestemd. De vvd kiezer vind hem ook acceptabel als je kijkt naar de stemmen op hem tov de rest van de lijst. Ook uit onderzoek blijkt dat de vvd erg van hem afhankelijk is en er geen duidelijke opvolger is. Dat zijn de democratische feiten en daar zal je het mee moeten doen. Een populariteitspoll onder aanhangers van andere partijen slaat nergens op.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout9 jul. 2022 - 18:47

Menig land is ten onder gegaan omdat er over een leider zonder geweten bij een minderheid (bij Rutte < 30%) een persoonlijkheidscultus bestaat die hem onkwetsbaar maakt. Dat hoeft niet eens een democratie te zijn. Karel van het Reve schreef in de jaren '70 van de vorige eeuw dat acceptatie de primaire oorzaak is voor het bestaan van een dictatuur.

gerryj
gerryj8 jul. 2022 - 14:52

Had u liever Annelies van der Pies als bemiddelaar gezien?

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus8 jul. 2022 - 15:46

U gaat voor de reactie van de dag. Gefeliciteerd

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen8 jul. 2022 - 14:40

"In Nederland zal dat inhouden: nieuwe verkiezingen met vermoedelijk verrassende verschuivingen in het zetellandschap in de Tweede Kamer." Ik weet niet waar de auteur dat vermoeden vandaan haalt. Ik keek even naar de peilingen van Ipsos: https://www.ipsos.com/nl-nl/politieke-barometer) Als je kijkt naar de trend over de laatste maanden dan zijn de voornaamste bewegingen dat de VVD en D66 omlaag gaan en BBB omhoog, de rest blijft min of meer gelijk. Kortom, de VVD als enige middelgrote partij tussen een hele zwik dwergen en kabouters. Dit is natuurlijk alleen maar Ipsos, ik zal later nog eens peilingen van andere bureau's erbij pakken, maar voorlopig zie ik niet dat verkiezingen tot grote verschuivingen zouden leiden.

vdbemt
vdbemt8 jul. 2022 - 14:30

Zo enorm mee eens. We zitten thans in het faillissement van het neoliberalisme van Rutte. Op alle fronten.

5 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert8 jul. 2022 - 17:49

@ vdbemt - wat aardig dat ik op dit late uur (voor mij, vandaag) zo een juiste en beknopte diagnose zie. De man zonder eigenschappen zal weldra noodgedwongen zijn congé krijgen. Lachen helpt niet meer. Het land is verarmd, moe, ziek, en wil van Mark Rutte af. Laat ik het zo zeggen: ook de supporters van de kabinetten Balkenende en Rutte lijden. Ze zien dat elk leven weg is uit die terreurdiscipline die 'neoliberalisme' heet. Het kadaver strompelt nog wat, en maakt hier en daar mensen depressief, thuis- en dakloos. Zelfs de meest vigilante apostelen van deze idioterie willen niet meer geassociëerd worden met een volgend toeslagenschandaal. We kijken naar een kleurige, maar halflege strandbal. Wie trekt er het ventieldopje er even uit, en dondert het restant in een kliko voor gevaarlijk chemisch afval?

vdbemt
vdbemt8 jul. 2022 - 18:10

@drs. H.C. Inderdaad. Dat zeg ik. Maar veel minder dichterlijk dan jij. Voor het antwoord op je laatste vraag denk ik aan Teeve. Die zag ik bij Renze, nieuwe praattafel, volstrekt NIET bewust van de klimaatproblematiek beweren dat de VVD en het CDA de stikstofdoelen wel zouden minderen. Dan denk ik dat D66 het ventieldopje er uit trekt.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert9 jul. 2022 - 5:43

@ vdbemt - ha, je reageert ad hoc en raak; dank je. Je suggestie is gewaagd en zinvol: het is goed mogelijk dat D66 de gevaarlijke clownerie afzegt. Deze partij is niet onbesproken, en droeg net als de PvdA haar steentje bij aan de neoliberalisering van Nederland. Maar laten we niet vergeten dat ze een bepaald niveau respecteert; dat ligt aanzienlijk hoger dan het geval is bij de VVD. De afzegging zal niet morgen en in harde woorden komen. Maar het moet daar schuren, bij de Democraten 1966. Een innerlijk besef dat je in ruimteschip Rutte-IV aan een zelfmoordmissie werkt, dat zal er groeiende zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jul. 2022 - 6:36

Probleem is dat in dat ruimteschip ook de Russen zitten! Overigens denk ik niet dat het neo-liberalisme enkel Rutte toebehoort! Ik ben minder hoopvol dan jullie zijn! Het neo-liberalisme heeft veel nakomelingen gebaard!

Olav Meijer
Olav Meijer10 jul. 2022 - 14:14

@ vdbemt: [We zitten thans in het faillissement van het neoliberalisme van Rutte.] Maar helaas probeert Rutte steeds weer uitstel van betaling te krijgen en weet hij daarmee het faillissement vooruit te schuiven.

Gimli1955
Gimli19558 jul. 2022 - 14:26

Met het huidige totalitaire systeem zonder alternatieven is het zinloos om alleen Rutte te vervangen, want sinds Paars 1 regeert het neoliberalisme. Het is uitgeroepen tot winnaar in de strijd met het communisme, wat natuurlijk gewoon staatskapitalisme was. Den Uyl heeft het enige en het laatst echte progressieve kabinet gehad, dat een aantal maatschappelijke problemen heeft opgelost, de rest is geschiedenis. Paars 1 begon als iets nieuws, maar is uitgegroeid tot een TINA systeem onder leiding van onze eigen Pinokkio, de laatste 12 jaar heeft geen enkel alternatief geboden en de burger enig perspectief ontnomen op verbetering. De sterke bevolkingsgroei, waar geen debat over gevoerd mag worden, zonder als racist te worden uitgemaakt. Rutte heeft de verdeel en heers tactiek met behulp van dezelfde partijen, die in verschillende samenstelling en grootte, optimaal uitgevoerd. Het Toeslagschandaal heeft zijn oorsprong in de Bulgaren fraude, die door Rutte 1 zelf is veroorzaakt met incompetente bewindspersonen en slechte wetgeving. Groningen heeft altijd ver weg gelegen en de Q-koorts en Chroom 6 slachtoffers waren ver verspreid en konden hun krachten niet bundelen. Rutte als premier is eind verantwoordelijke, maar de Haagse politiek moet opgeschoond worden van corruptie, betonrot, nepotisme , en machtsmisbruik. Nederland en de politiek dient opgeschoond te worden en rigoureus, en dat zal niet vrijwillig gebeuren.

5 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus8 jul. 2022 - 15:51

Het Tina systeem is opgetuigd in de 80 tiger jaren door dochter van een kruidenier en een B-acteur. Het is leidend in de westere economische wereld. Dus logisch dat de schoothondjes van de Anglo Saksen achter het Tina systeem aanhobbelen. Uiteindelijk zal het Tina systeem ten onder gaan aan het eigen falen

vdbemt
vdbemt8 jul. 2022 - 15:59

"Dat zal niet vrijwillig gebeuren"?? Hoe stel jij je dat dan voor??

Gimli1955
Gimli19558 jul. 2022 - 19:10

@onyxcumulus Mee eens. @vdbemt Precies zoals ik het stel, Rutte had na Rutte 3 al moeten oprutten. Dat hij dat niet heeft gedaan, geeft aan dat hij een bord voor zijn kop heeft en niet van plan is vrijwillig te gaan. In een echte democratie met enig dualisme en integriteit bij de andere regeringspartijen was hij al lang weg gestuurd. Ik heb toch echte : Onze wegen scheiden zich, Kaag horen uitspreken, dat betekent dat zowel Rutte als Kaag en ook Segers met zijn meloen moeten verdwijnen. Je kunt 2 dingen verwachten : Hij stapt vrijwillig op en de anderen ook, dan is het probleem opgelost We moeten wachten tot de bevolking hem zo zat is, dat hij en de rest wordt weggestemd, en hoe langer het duurt, hoe groter de bijkomende schade zal zijn. Er is al een reeks schandalen en affaires geweest en er zullen vast nog een reeks bijkomen. De beerput opent nu op wekelijkse basis voor weer een nieuw schandaal, nepotisme, corruptie gevalletje en machtsmisbruik. Ik geloof in de democratie, echter niet meer in de Nederlandse democratie. Die is al zeker 12 jaar afwezig en waarschijnlijk al langer. De bewijzen zijn zo overtuigend, alleen nog niet geaccepteerd en gezien voor de aanhangers.

vdbemt
vdbemt9 jul. 2022 - 8:07

@Gimli. Hij had al veel eerder moeten oprutten. "Nederland en de politiek dient opgeschoond te worden en rigoureus, en dat zal niet vrijwillig gebeuren.". Dank voor je antwoord. Ik dacht toch echt even dat je een soort van machtsgreep voor ogen had. Maar je ziet het toch binnen het bestaande (door jou niet zo gewaardeerde) democratische systeem. Het is niet dat het systeem niet integer is. Het zijn de (heersende) politici die er invulling aan geven, die niet integer (maar machtsbelust) zijn. Waar je zegt "dat zal niet vrijwillig gaan", zeg je in je antwoord: Je kunt 2 dingen verwachten : Hij stapt vrijwillig op en de anderen ook, dan is het probleem opgelost. Dus toch vrijwillig. Of wachten tot de bevolking hem zat is. Tja. Het is dankzij de steeds grotere versplintering in de Kamer dat een steeds minder gesteunde VVD toch de grootste blijft. Ik denk (hoop) dat, als het kabinet gaat vallen (dat gaat het, de vraag is: wanneer), we klaar zijn met Rutte. Dat denkt hij zelf ook. Hij is zich al aan het inglijden in Europa.

Gimli1955
Gimli19559 jul. 2022 - 8:52

@vdbemt De niet integere en onbetrouwbare politici zijn het systeem, Zij bevolken de overheid, verdelen de baantjes en voeren onrechtvaardig beleid op institutionele basis uit. Het communistische systeem is de USSR was gewoon staatskapitalisme, met een elite die goed voor zichzelf zorgde. Toch werd het communistisch genoemd, wat het aantoonbaar niet was. De macht lag niet bij het volk en de elite leefde niet volgens de communistische regels en standpunten. Mijn waardering gaat uit naar het Zwitserse systeem met referenda, hoe ver zijn wij af van dat democratische systeem. Mijn voorkeur gaat uit naar een institutioneel Hof, waar wetten kunnen worden getoetst aan de grondwet, hoe ver zijn wij verwijderd van dat democratische systeem. Mijn gedachte gaat uit naar een echt controlerende democratie met toezichthoudende instanties als de RvS en werkelijk dualisme incluis onafhankelijke politieke partijen en Tweede en Eerste Kamer, hoe ver zijn wij verwijderd van dat democratische systeem. Allemaal aantoonbare verbeteringen, waar deze regering elke keer voor gaat liggen, om hun verborgen agenda uit te voeren. De echte destructie van de samenleving wordt pas zichtbaar, wanneer alles in kannen en kruiken is. De afbraak is nog niet voltooid en niet alles is al zichtbaar. Het loopt echter wel op schema met bijvoorbeeld de Omgevingswet.

Gerygrr
Gerygrr8 jul. 2022 - 13:56

De wantrouwende overheid heeft zichzelf op het schild gehesen. Nu komt het onterechte wantrouwen in veelvoud terug. Iets met wind en storm?

1 Reactie
Gimli1955
Gimli19558 jul. 2022 - 14:28

Waarschijnlijk een typefout? Het wantrouwen jegens de overheid is volkomen terecht en wat gezaaid wordt, zal geoogst worden.