Joop

Laat de Koerdische vrouwen en kinderen in Afrin niet in de steek

  •    •  
18-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
22184250213_76490e4fc1_z

© cc-foto: Kurdishstruggle

Waarom zo’n stilte, waarom zo’n hypocrisie, waarom doet niemand wat, waarom kijkt iedereen een andere kant op, waarom wil niemand de naam van Afrin horen
‘Waarom huil jij, baba?’ vragen Havin en Avsin aan mij. ‘Ik huil niet,’ zeg ik. ‘Nee, je huilt wel baba, vertel wat is er gebeurd, waarom huil je?’ Voor even komt mijn Koerdische identiteit als laatste. Ik probeer ze als vader, als mens, als schrijver, als hulpverlener en ook als Koerd te vertellen waarom ik huil. Ik kijk naar Havin en Avsin en ik zie en hoor de kinderen in Afrin voor me, ze huilen, ik hoor ze schreeuwen, dayeeee, bavooooo, mamaaaaa, papaaaaa. Ik zie hoe ze zich in angst verstoppen om niet geraakt te worden door de Turkse F16. Ik zie meisjes van de leeftijd van mijn Avsin en Havin zich verstoppen om niet in de handen van de islamitische terroristen en Turkse soldaten te vallen. Ik hoor de Turkse soldaten samen met hun islamitische terroristische bondgenoten steeds Allahu Akbar, Allahu Akbar roepen, en ze lachen hard.
Terwijl mijn hoofd nog druk is met de beelden in en uit Afrin beginnen Havin en Avsin allerlei vragen te stellen. Ik leg ze uit waarom ik emotioneel ben. ‘Maar waarom doen ze dat, baba?’ ‘Waarom hebben ze oorlog daar, baba?’ ‘Waarom gaan de Turken daar vechten?’ ‘Waarom praten ze niet met elkaar?’ ‘Waarom maken ze ruzie met elkaar?’ ‘We praten morgen wel,’ zeg ik. Ze vallen in slaap en ik besluit toch achter mijn laptop te gaan zitten omdat ik een stem wil zijn voor de kinderen, vrouwen en mannen van Afrin.
Mijn vingers weigeren aanvankelijk te schrijven, net als mijn hersens weigeren mee te denken en mijn armen weigeren actief te blijven. Tranen gebruiken mijn wangen als glijbaan voor de Afrin-kinderen. Waarom zo’n stilte, waarom zo’n hypocrisie, waarom doet niemand wat, waarom kijkt iedereen een andere kant op, waarom wil niemand de naam van Afrin horen, waarom wil niemand de schreeuw van de kinderen, vrouwen, mannen, dieren van Afrin horen?
Al wekenlang wordt Afrin gebombardeerd door F16’s van het Turkse leger. Dag en nacht wordt Afrin aangevallen door het Turkse leger, samen met hun islamitische, terroristische bondgenoten van Al Nusra en Al Qaida. Koerdische huizen worden beroofd, dorpen en ziekenhuizen worden gebombardeerd, kinderen worden vermoord. Maar je hoort niets maar dan ook helemaal niets van de EU-landen, de VS, Rusland. Ik moet denken aan Halabja, waar duizenden Iraakse Koerden om het leven werden gebracht door het Sadam-regime. Ik moet denken aan de Armeense genocide.
Hoelang blijft de EU nog de drie apen spelen? Hoe lang blijven onze regering en de media de drie apen spelen? Hoe lang nog blijven de politieke partijen (uitgezonderd pro-Erdogan clubje DENK) de drie apen spelen? Wie zwijgt stem toe! Politieke partijen moeten zich duidelijk uitspreken over de genocide in Afrin. Onze regering moet het initiatief nemen en de aanval van de Turken op Afrin op Europese niveau veroordelen en Turkije verzoeken Afrin per direct te verlaten. Boycot Turkije economisch en politiek als dat land niet meewerkt. Help de inwoners van Afrin economisch en politiek. De media kunnen in samenwerking met de organisaties achter Giro555 een hulpactie voor Afrin organiseren. Doe in hemelsnaam iets!
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (59)

JohnVKR
JohnVKR22 mrt. 2018 - 23:47

Beste Celal. Zojuist Nieuwsuur gezien. Ik wil je daarom toch een advies geven. Sluit je niet op in je eigen wereld. Er is een nieuwe generatie jongeren, hoog opgeleid, die hun plek in de samenleving opeist en zich niet meer de wet laat voorschrijven door de gevestigde partijen. Als je die jongeren gaat 'framen' als politieke islam, sta je echt ver buiten de realiteit van alle dag. Deze jongeren zijn zoveel verder dan jij. Zij zijn de integratie al lang voorbij. Zij zijn Nederlanders met een hoofdletter N, want zij zijn altijd Nederlands geweest. Doe svp eens je best om je donkere bril af te zetten. Dat maakt het leven echt zo veel leuker. Er gaat van deze jongeren zo veel positieve energie uit, positieve energie die jij ook weer moet zien te hervinden.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.20 mrt. 2018 - 8:08

@Turkse Turk "Ondanks dat Turkije een hele sterke positie heeft gunt het westen Turkije niets" Wie of wat is "het westen" Turkse Turk? Jammer dat je alles bij anderen legt. Turkije is dus blijkbaar slachtoffer van een grote boze buitenwereld die het Turkse volk niets gunt. Dat is inderdaad precies het marketingverhaal waarmee Erdogan zijn totalitaire bewind mee probeert goed te praten. Eigenlijk net zoals Poetin; nog zo'n dictator die in de slachtofferrol kruipt en die zijn eigen bevolking onderdrukt. Ongelooflijk eigenlijk dat zo veel mensen achter zo'n laffe en bange dictator aanlopen. In Turkije zelf weten ze wel beter maar in een land waar de democratie en de rechtstaat nog minder waard zijn dan in Rusland houden ze wijselijk hun mond. Zoals Russen een selfie maken in het stemhokje om niet ontslagen te worden zo spreken de Turken hun steun op social media voor Erdogan uit.

4 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk20 mrt. 2018 - 14:18

Ik voel mijn intellect beledigd. U maakt mij uit voor een domme volgzame koe uit zonder hersenen. Misschien besef je niet maar ik ben bovengemiddeld intellectueel met een diepe understanding van vele zaken...sorry zo ben ik normaal niet en het voelt zo arrogant om deze woorden zo te schrijven maar dit zijn de mij bekende feiten over mijzelf. Inplaats van dom te veroordelen kan je beter met vragen komen en kijken waarom ik de conclusies getrokken heb die ik getrokken heb. Zo kan je je eigen conclusie trekken op bassis van informatie vanuit meerdere bronnen inplaats van je eigen en de media die blind en eenzijdig is.

TurkseTurk
TurkseTurk20 mrt. 2018 - 14:30

“Ondanks dat Turkije een hele sterke positie heeft gunt het westen Turkije niets” Wie of wat is “het westen” Turkse Turk @@@@@@ ik zal het verder toelichten. Het westen daarmee bedoel ik met name de Christelijke wereld die onder de invloed sfeer staan van: Vaticaan, Engeland, Usa en in mindere mate Frankrijk en Duitsland. Rusland behoort niet tot deze groep die is een beetje apart en opzich een echtte sterke machts blok uitzichzelf ondanks dat zijn macht en imvloed zwaar wordt onderschat in de westerse media en openie. Rusland wil Turkije beschermen tot een zekere hoogte omdat Ruzie tussen westen en Turkije Rusland bewegingsruimte geeft in het midden landse Zee gebied en het midden oosten. Anders wordt Rusland opgesloten acher de zwarte zee. Het westen wil Turkije volledig onder controle hebben om Ruslsnd te remmen en om Turkije ook te remmen. Om Turkije te remmen moet Turkije zich nergens mee bemoeien in het midden oosten en midden landse zee als nergens in de wereld.... Zij moet op bevel meedoen met het westen. Verder mag de Turkse economie welvaart en democratie niet teveel ontwikkelen.... Hij zit nu rond 10.000 pp en dat is al te hoog moet onder de 5000 dollar gaan en blijven. Erdoğan heeft Turkse economie tot 10.000 dollar gebracht vanaf 2300 dollar...en tevens Turkije schuldvrij gemaakt. Erdoğan wil Turkije nu naar 20.000 dollar en ver boven 30.000 dollar brengen. Als dat gebeurt zal de Turkse welvaart democratie en invloed enorm stijgen. Dat zou betekenen dat dit tot een verdere kettingreactie zal zorgen.... Het westen is bang door de vervolg van een ketting reactie. .... Hier ga ik niet verklappen wat die kettingreactie is. .. die mag je zelf uitvissen tip... Kijk naar wie de Turken zijn...

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.20 mrt. 2018 - 15:50

@Turkse Turk Je schrijft: "Misschien besef je niet maar ik ben bovengemiddeld intellectueel met een diepe understanding van vele zaken" Dat wil ik graag geloven Turkse Turk maar dat maakt je argumenten nog niet valide of meer waardevol. Of u een "domme volgzame koe" bent dat weet ik niet, blijkbaar vertaalt je het zo of voelt je het zo. Je argumenten schat ik graag op waarde maar dan zou het wel fijn zijn als je met argumenten komt behalve dan de opmerking "Ik voel mijn intellect beledigd" want die zet - hoe vervelend ik het ook voor je vond dat je je beledigd voelt - inhoudelijk geen zoden aan de dijk. Je schrijft: "Inplaats van dom te veroordelen kan je beter met vragen komen en kijken waarom ik de conclusies getrokken heb die ik getrokken heb." Wat jammer Turkse Turk dat je in je eerste alinea bezwaar maakt tegen redeneringen die over kunnen komen als het kenmerken van mensen of reacties als dom en dat vervolgens je enige argument tegen mijn verhaal is dat ik "dom veroordeel". Klinkt als een gebrek aan argumenten. Je schrijft: "Zo kan je je eigen conclusie trekken op bassis van informatie vanuit meerdere bronnen inplaats van je eigen en de media die blind en eenzijdig is." Daar zijn we het helemaal eens Turkse Turk. Het is goed om je eigen oordeel te vormen en kritisch te zijn op de bronnen die je raapleegt. Erdogan, zijn propagandamachine en het nieuws dat in de "vrije" Turkse pers staat mag inderdaad met de nodige terughoudenheid beoordeeld worden; iets wat ik bij jou nou niet direct terugzie. Maar leg me gerust uit waar ik mij baseer of beroep op "media die blind en eenzijdig is".

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.20 mrt. 2018 - 15:55

@Turkse Turk Je schrijft: "Het westen daarmee bedoel ik met name de Christelijke wereld die onder de invloed sfeer staan van: Vaticaan, Engeland, Usa en in mindere mate Frankrijk en Duitsland." Mooi, een helder antwoord maar ook een antwoord waarmee je je eigen verhaal volledig onderuit haalt. Wat een flauwekul "de christelijke wereld die onder de invloesfeer staan van Vaticaan", ik zou zeggen trap er niet in Turkse Turk! Ik geef je je eigen advies mee: laat je niet misleiden door de propaganda van Erdogan.

Spelchecker2
Spelchecker219 mrt. 2018 - 20:33

Ik sluit me graag aan bij de oproep van Celal Altuntas. De Koerden, maar zeker Afrin verdienen onze steun. Een gebied waar mensen in vrede leefden wordt zonder enige legale aanleiding kapot gebombardeert door Turkije. Onze opportunistische vaderlandse en EU-politiek is om je kapot te schamen. Inderdaad, wie zwijgt stemt toe en dat snapt Turkije ook heel goed. En dan te bedenken dat we aan onze handel met Turkije dik verdienen! Toch bepaald niet iets om nu nog trots op te zijn! Het Koerdische volk heeft volgens het VN-handvest tenminste recht op autonomie. Daar zouden de VN-leden zich allemaal sterk voor moeten maken. En Turkije, Iran en Irak zouden de Koerden moeten verleiden om mee te doen binnen hun naties. Erdogan leek ooit goed op weg met zijn onderhandeingen met de Koerden. Maar helaas bleek dat alleen windowdressing te zijn. Tenzij de EU met krachtige maatregelen de Koerdische zaak gaat ondersteunen, vrees Ik dat de Koerden (weer) geen andere keus wordt gelaten dan gewapenderhand hun rechten te bevechten. En haal de Koerden om te beginnen af van de lijst van terroristiche organisaties en plaats daarvoor in d eplaats Turkije daarop vanwege langjarig volgehouden staatsterrorisme tegen een inheemse volk. En als we toch bezig zijn om die lijst te actualiseren zet dan ook meteen Israël op die lijst om dezelfde reden.

Jan Willem de Boer3
Jan Willem de Boer319 mrt. 2018 - 18:31

Arme koerden, goed genoeg bevonden om na de Amerikaanse en Russische luchtaanvallen op IS om als boots on the ground, samen met het Syrische en/of Irakese leger, de door IS bezette steden straat na straat en buurt na buurt te ontzetten. Turkije dat als NATO lid in het begin van het conflict haar grenzen voor IS open liet en ook de IS tankwagens vrolijk liet passeren. En vervolgens als NATO lid een soevereine staat binnenvalt om de Koerden te verjagen. Harald Doornbos spreekt over een 150.000 vluchtelingen welke Afrin hebben verlaten en bescherming zoeken in het gebied welke door Syrische regeringstroepen worden gecontroleerd. Doornbos spreekt zijn verbazing uit dat vluchtelingen voor Assad richting westen vol in het nieuws waren en dat vluchtelingen voor een NATO lid richting Assad worden doodgezwegen. Some pigs arem ore equal than other pigs. Het wordt tijd dat Turkije uit de NATO wordt getrapt, wat de Amerikanen daar ook van vinden.

1 Reactie
Tina Hosa
Tina Hosa20 mrt. 2018 - 10:28

"Het wordt tijd dat Turkije uit de NATO wordt getrapt, wat de Amerikanen daar ook van vinden." Het zou een groot nadeel voor de NATO zijn, lees mijn reactie van 19 maart 2018 at 12:44 De NATO is geen kerkgenootschap met een hoge ethiek. De NATO is een militaire verdedigings verdrags organisatie. Turkije is belangrijker voor de NATO dan het wel en wee van de Koerden.

MarjoleinS2
MarjoleinS219 mrt. 2018 - 16:58

Vreselijk wat de Syrische en Koerdische bevolking allemaal moeten meemaken. Wij kunnen ons er nauwelijks een voorstelling van maken. En dat doen we dan ook zo min mogelijk. De beelden die onze huiskamers binnenkomen zijn te erg voor woorden. Ik vergeet nooit meer het hartverscheurende afscheid van een vader van zijn dochtertje. Een peuter van ongeveer 3 jaar nog. Op de voorgrond stonden ze klaar met een groot vel goudkleurig folie om het meisje in te wikkelen en haasten ze de vader om zijn dochtertje af te geven. Even later een verstilde blik op een bundeltje gouden folie op een formica keukentafel. Achtergelaten om zo snel mogelijk te begraven. Er was geen tijd voor verdriet, voor afscheid want de volgende slachtoffers werden al weer binnengebracht. Dit was slechts een van de duizenden beelden die de wereld over zijn gegaan. Je vraagt je af of al die beelden ons afstommen of juist onmachtig doen voelen. In de jaren 60 demonstreerden we wereldwijd tegen de gruwelijkheden in Vietnam. Nu is de wereld vooral stil. Een grotere tegenstelling is er niet.

2 Reacties
Tina Hosa
Tina Hosa20 mrt. 2018 - 10:37

"In de jaren 60 demonstreerden we wereldwijd tegen de gruwelijkheden in Vietnam" Vietnam was een heldere case. De grote boeman Amerika vocht een verloren oorlog die desalniettemin tienduizenden slachtoffers kostte. Iedereen wist dat de oorlog al tien jaar lang was verloren, en geen president stopte die oorlog omdat die president de verliezer zou zijn in de geschiedenis. Dus iedere president vond dat zijn opvolger de oorlog moest stoppen. Al die doden, napalm, agent orange, het was allemaal voor niets. Het was om het lijden te rekken. De Amerikanen waren de boeven en de Vietnamezen de slachtoffers. De Vietnam oorlog was de laatste cowboy en indianen oorlog. Sindsdien zijn alle oorlogen complex geworden en zijn er geen simpele keuzen meer. In Syrië ligt het heel anders, het is niet duidelijk wie de boeven zijn. De slachtoffers zijn de burgers, maar van wie zijn ze slachtoffers? Zijn ze slachtoffer van Assad of Turkije (die onderling beslist geen vriendjes zijn), of zijn ze het slachtoffer van een lokale rebellengroep die ze in gijzeling houdt als menselijk schild tegen bombardementen? Dat maakt de oorlog in Syrië zo ingewikkeld, en maakt het zo moeilijk om partij te kiezen voor de slachtoffers, omdat partij kiezen voor de slachtoffers partij kiezen tegen de daders impliceert. Maar wie de daders zijn, dat is onduidelijk.

MarjoleinS2
MarjoleinS220 mrt. 2018 - 12:59

De wereld is inderdaad complexer geworden, maar het leed en de angst is niet anders dan op welk ander moment in de geschiedenis. Je hoeft in een protest of demonstratie niet een kant te kiezen behalve die van de onschuldige burger en dan met name kinderen die de grootste slachtoffers zijn. Het Westen en Rusland hebben zich gemengd in het conflict tussen Assad en de Rebellen. IS moest ook nog eens verslagen worden om de eigen grenzen te verdedigen. Iran en Irak raakten betrokken. Libië, Libanon, Israël en Turkije om er nog maar een paar te noemen. En er is oorlog in Jemen tussen verschillende religieuze naties. Het is een wespennest. Midden in het wespennest is de bevolking het slachtoffer. Dat is altijd zo geweest in elke oorlog, strijd of revolutie door de geschiedenis heen. Echter, zolang de wereld stil is zal het strijdtoneel doorgaan op de weg die ze is ingeslagen. Als de rest van de wereld de andere kant op kijkt, want iedereen heeft zijn eigen besognes, wordt geen enkele partij aangesproken op zijn geweten. Het voelt als toestemming, een excuus, als erkenning. Als mensen die zelf geen deel uitmaken van de strijdt solidariteit laten zien aan de slachtoffers zal dat zeker betekenis krijgen. Hoe meer er zal worden gedemonstreerd, hoe meer protest er zal worden gevoerd hoe eerder het protest zal worden gehoord. Slachtoffers zullen zich gesteund voelen. En ergens zal er iemand opstaan die de aanzet zal geven de oorlog om te draaien in vrede. Belangen zullen een andere richting krijgen, want zo werkt het uiteindelijk!

Pas2
Pas219 mrt. 2018 - 16:03

Nederland mag dan een leuk landje zijn om in te (komen) wonen, met uitgebreid sociale vangnetten, maar van de politici als de MP zonder (wijdse vergezichten) visie en een paar honderd mannen in geleende gevechtskleding die op intimiderende wijze 'pang pang' roepen hoef je echt niet al teveel te verwachten. Misschien zou iedereen eens kunnen beginnen zijn eigen land op orde te krijgen voordat er letterlijke of figuurlijke bommen gegooid worden bij de buren. Dwaas idee, ik weet het.

Joyce Klassen
Joyce Klassen19 mrt. 2018 - 14:03

In de huidige tijd gaat het westen niemand meer helpen. Nu doen Rusland en Turkije dat, en China. De Koerden moeten dus bij Rusland zijn in dit geval, en niet bij Nederland. Wij hebben geen bevoegdheid meer om in de wereld in te grijpen, en dus ook geen verantwoordelijkheid. De nieuwe machten Rusland, Turkije en China hebben wel de bevoegdheid om in de wereld in te grijpen en dus hebben zij nu ook de verantwoordelijkheid. Persoonlijk vind ik het heerlijk om geen verantwoordelijkheid meer te dragen. Lekker rustig ! Wij kunnen nu kijken hoe de nieuwe machthebbers het doen. En dan commentaar leveren. Vooruitgang !

2 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk19 mrt. 2018 - 16:08

Je bent dom... Waarom. ... is het westen daar. ..Waarom ging het westen in 1915 daarheen? Om welvaart en macht te krijgen...meer dan zij hadden en om het bestaande macht in stand te houden. Denk niet dat het westen niet daar is. ....Ze hebben geen keus moeten wel gaan... Ze zijn zichtbaar en onzichtbaar aanwezig. Als het westen geen afspraken kan maken om hun eigen belangen te beschermen dan zullen ze gedwongen worden eigen zonen en dochters het veld op te sturen inaar het dorre midden oosten.... Zo belangrijk is het... het westen is bereid eigen kinderen hiervoor op te offeren. ...

Pas2
Pas220 mrt. 2018 - 10:42

Je bent turks... het westen... ze...wie...godwin...theorietje...ze... wie... die mensen die Nederlands spreken? Pak de vlaggen en op naar de Erasmusbrug. Wij weten wat het kwade westen wil...

Tina Hosa
Tina Hosa19 mrt. 2018 - 11:44

Kijk, je hebt belangen en je hebt belangen. Het NATO belang is groter dan het Koerden belang. De Koerden moeten dit juist zien, het beschermt hen tegen desillusie. Als ze met hun grote voeten in een poel van verraad trappen omdat ze denken dat ze belangrijker zijn dan de NATO, dan heb ik maar een gedachte erbij. Dat is Dom, Dommer, Domst. De NATO is van ongekend belang, dat Turkije lid is van de NATO is ook van ongekend belang. Door Turkije heeft de NATO militaire bases in het brandpunt van de wereld. Dankzij Turkije controleert de NATO de toegang tot de Zwarte Zee. Dankzij Turkije is de NATO de baas in de oostelijke Middellandse Zee. Dankzij (ook) Turkije controleert de NATO zelfs, min of meer, het Suezkanaal. Als de NATO in een vlaag van verstandsverbijstering Turkije zou opgeven, dan zou Poetin direct de rol van de NATO overnemen in die gebieden. Dan zou het met de Koerden echt niet beter aflopen. Integendeel zelfs. Dan zouden de Koerden door de soldaten van Assad de zee ingedreven worden, of richting Iran, waar ze door de Sjiieten zouden worden uitgeroeid. Niemand houdt van Koerden. De Syriërs niet, de Iraki's niet, de Iraniërs niet en de Turken niet. De Koerden zijn het volk zonder staat, overal waar zij zijn is er spanning omdat zij autonomie willen. Geen enkel land in die regio wil de Koerden autonomie geven. De NATO geeft de Koerden een kleine kans. De Koerden bestaan omdat de NATO bestaat en omdat de NATO wat te vertellen heeft in de regio. Maar de Koerden moeten hun belang niet overschatten, dat zou een ernstige fout van hen zijn. Wat de Koerden kunnen behalen zijn wat gebieden met beperkte autonomie. Maar ze moeten niet meer willen, want dan worden ze aangevallen, zoals Turkije dat doet, zoals de soennitische milities dat doen samen met Turkije, zoals Assad dat doet samen met Rusland en Iran, zoals IS dat doet. Iedereen haat de Koerden. De Koerden is een van die volkeren op de wereld die teveel zijn. Een volk zonder land heeft geen bestaansrecht.

11 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk19 mrt. 2018 - 13:11

Dit is het beste analyse die Ik ooit gelezen heb... ik weet dat alles wat je zei de waarheid is... je hebt zelfs paar dingen weggelaten.... Dankzij Turkije kan Nato rechtstreeks invloed uitoefenen op 01.... Midden oosten 02.... Kaukakus 03.... Midden Azië. ... 04.... Tevens Turkije in bedwang houden omdat Turkije al 1000 jaar de natuurlijke leider van de Islam wereld is. 05.... jij noemde zwarte zee klopt. 06.... Oost middelanden zee klopt.... 07... jij miste nieuwe zijde route die Turkije wordt. 08... nieuwe energie huB die Turkije wordt. 09... financiële centrum die Turkije wordt net als New york... 10... nieuwe luchtvaart Hub die Turkije wordt. 11... nieuwe industrie centrum groter als Duits industrie. 12.... nieuwe handels centrum die Turkije wordt. 13.... een andere wereld publieke geheim eigenlijk. .... nieuwe centra vanwaar uit stroom van Turkse ondernemers zich verspreiden over de wereld. 14.... İncirlik. ... en... nog een paar belangrijke Nato centra in Turkije.... cruciaal voor Usa en Nato.... Zo cruciaal... dat Usa niets kan doen. ...

LaBou
LaBou 19 mrt. 2018 - 14:07

Zonde van de tijd die je in deze reactie hebt gestoken.

Joyce Klassen
Joyce Klassen19 mrt. 2018 - 14:07

???? Haat jij ook de Koerden ? Ik niet hoor. Ik wens ze veel succes. Wij westerlingen kunnen hen alleen niet helpen. Dus ja, mijn goede wensen hebben weinig effect.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.19 mrt. 2018 - 14:30

"Iedereen haat de Koerden. De Koerden is een van die volkeren op de wereld die teveel zijn. Een volk zonder land heeft geen bestaansrecht." Kan je me uitleggen wat je bedoelt met je opmerking dat een volk zonder land geen bestaansrecht heeft? Overigens heb je het mis dat iedereen de Koerden haat; dat zijn vooral de bange en laffe door Erdogan geindoctrineerde meelopers. Hetzelfde fascistische soort van meelopertjes dat mensen, dat een volk, dat volkeren hun bestaansrecht wil ontzeggen.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.19 mrt. 2018 - 15:11

@TukseTurk Eigenlijk zeg je dus dat de enige reden dat Erdogan nog op zijn troon zit de geopolitieke situatie is. Daar heb je inderdaad gelijk in. Dat verklaart ook waarom hij zo krampachtig en totalitair zijn eigen bevolking onderdrukt en daarmee de economische kansrijke positie en toekomstperspectieven van Turkije zelf de nek omdraait. Een beetje zoals bij het uiteenvallen van de Sovjet dictatuur de landbouwproductie minder was dan in de tijd voor de revolutie. Nu maar hopen voor Erdogan dat hij 'nodig' blijft in het geopolitieke spel anders is het gauw gedaan met zijn positie. Erdogan is de grootste vijand van het Turkse volk; zo jammer dat alleen de Turken in Turkije dat begrijpen.

Tina Hosa
Tina Hosa19 mrt. 2018 - 15:29

"Dit is het beste analyse die Ik ooit gelezen heb…" Ik moet zeggen dat ik er een hekel aan heb het geschreven te hebben. Waar of niet waar, het gaat over mensen, ik weet niet of ik aan de menselijkheid wel recht doe in die tekst. "Haat jij ook de Koerden ?" Ik haat helemaal niemand. Er zijn echter een paar mensen aan wie ik een grondige hekel heb. "Kan je me uitleggen wat je bedoelt met je opmerking dat een volk zonder land geen bestaansrecht heeft?" Een volk zonder land heeft geen economie, geen bestuur, geen scholen, geen gebouwen, geen monumenten, niets. Een volk zonder land zwerft. Uiteindelijk gaan volkeren zonder land vaak op in andere volkeren (en verdwijnen als volk). Er zijn echter uitzonderingen. Ik weet niet of de Koerden een uitzondering vormen. Is er Koerdische muziek, Koerdische kunst, Koerdische wetenschap, Koerdische godsdienst, Koerdische traditie, Koerdische klederdracht? Ze moeten iets hebben dat hun als volk definieert, iets krachtig, dat de eeuwen kan doorstaan. Er is een klein beetje hoop voor de Koerden, ze hebben nu een stuk Syrië veroverd. Als ze erin slagen om dat in de vrede die binnenkort gaat uitbreken dat land te behouden, dan hebben de Koerden een kans. Maar in de nieuwe vrede die gaat komen zal Assad weer de leider zijn, en het is de vraag of Assad Koerdische autonomie gaat toestaan. Misschien tijdelijk vanwege onderhandelingen, maar Assad is altijd heel kwalijk geweest richting Koerden, en dat zal niet vanwege de oorlog veranderd zijn. Dus, over enige jaren, is de kans groot dat Assad de autonome Koerdische regio weer gaat inpikken, met hulp van Rusland en Iran natuurlijk. Syrië en Iran willen geen autonoom Koerdistan.

Jan Willem de Boer3
Jan Willem de Boer319 mrt. 2018 - 18:35

@TurkseTurk u heeft overduidelijk goed geluisterd naar uw leider Erdogan, hilarisch. Hier zeggen we; Hoop is de vader van de gedachte. In Engeland zegt men: Pigs can fly.

TurkseTurk
TurkseTurk20 mrt. 2018 - 4:02

@ Brenda. ... Erdoğan maakt gebruik van de sterke kanten van Turkije om niet aangevallen te worden door het westen en tegelijkertijd voert hij een politiek voor lijfbehoud van de Turkse grenzen. Tevens probeert hij samen met de westerse landen aan tafel te schuiven echter wordt hij geweigerd. Nu dwingt hij Bv middels Afrin operatie het westen hem vrijwillig aan tafel uit te nodigen. Zo kan Turkije ook net als de rest van machtige westerse landen gratis en voor niets een deel krijgen en opeisen van de grondstoffen in de gehele regio dus niet alleen Syrië maar Oost middelandse zee egoïsche zee aandelen in pijpleidingen etc etc etc. Dus de gehele ruzie is gabaseerd op wie hoeveel gaat krijgen en wie in hoeverre wat kan afdwingen. Ondanks dat Turkije een hele sterke positie heeft gunt het westen Turkije niets.... Erdoğan probeert het standpunt van het westen te veranderen.... en dat lukt hem ook.

TurkseTurk
TurkseTurk20 mrt. 2018 - 4:05

@Jan Willem Lees nog een keer mijn stuk... Onthou het even en kijk over 10 jaar naar Turkije. ... Daarna over 20 jaar weer.... Als je heel goed kijkt zul je al mijn punten binnen 5 jaar ook duidelijk kunnen zien. Succes.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.20 mrt. 2018 - 8:10

@Turkse Turk De enige die de Turken vrijheid, voorspoed en trots onzegt is Erdogan. Trap er niet in Turkse Turk! Erdogan is geen slachtoffer maar een dader.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.20 mrt. 2018 - 8:12

@Tina Hosa Dank voor je toelichting en nuancering. Op die manier kan ik je eerdere reactie beter begrijpen.

Ch0k3r
Ch0k3r19 mrt. 2018 - 11:43

" Waarom zo’n stilte, waarom zo’n hypocrisie, waarom doet niemand wat, waarom kijkt iedereen een andere kant op, waarom wil niemand de naam van Afrin horen, waarom wil niemand de schreeuw van de kinderen, vrouwen, mannen, dieren van Afrin horen?" Ik denk dat dat komt omdat we zo zijn afgestompt dat het ons niet meer uitmaakt. Iedereen slaat elkaar de hersens in in die regio, althans, zo begint het steeds meer te lijken. We weten van gekkigheid niet meer welke partij nog wel een eerlijk verhaal vertelt, wie we nog moeten geloven, etc. Zelf ben ik redelijk afgestompt, en eerlijk waar, het interesseert me niet meer. Turkije boycot ik allang op persoonlijk niveau, Israël ook btw, en voor de rest zal het me wat. Als de ene groep daar verslagen is staat de ander alweer klaar met de wapens. Het wordt daar volgens mij nooit wat. Wat mij betreft blijven we met zn allen daar gewoon weg. Laat de regio het zelf maar oplossen. Gezien uw etnische achtergrond begrijp ik dat u stukken meer betrokken bent, en dat is logisch. Net zoals een rohinya zich meer zorgen maakt om de situatie in Birma dan u.

2 Reacties
Jan Willem de Boer3
Jan Willem de Boer319 mrt. 2018 - 18:39

Niet zo pessimistisch. Dit is gewoon de stinkende wereld van internationale politiek waar de grootmachten Amerika, Rusland en China aan de touwtjes trekken. De EU is geen speler, ook niet als het in de achtertuin gebeurt, anders dan het doen van opbouwinvesteringen als de kruitdampen zijn opgetrokken.

Tina Hosa
Tina Hosa20 mrt. 2018 - 12:50

"De EU is geen speler, ook niet als het in de achtertuin gebeurt, anders dan het doen van opbouwinvesteringen als de kruitdampen zijn opgetrokken." Klopt, de EU heeft geen leger. Militair laat de EU zich vertegenwoordigen door de NATO, hoewel de NATO geen zuivere EU macht is. Het zal nog wel lang duren voordat de EU een leger zal krijgen, dat zal pas gebeuren als de lidstaten bereid zijn om hun soevereiniteit op te geven. Ik zie dat komende decennia niet gebeuren. Integendeel zelfs. Ik denk dat de lidstaten op de rem gaan staan, tegen verdere integratie.

ton14024
ton1402419 mrt. 2018 - 10:45

Waarom laten we de Koerden in de steek, maar was een groepje rebellen genoeg voor een grote coalitie tegen Syrië? Onbegrijpelijk? Voor Koerden die hun volk in het nauw gedreven zien zeker. Een uitgelezen kans voor ons (VS, EU & co) om met de bijbel (Mensenrechten) in de hand ons scheppingswerk (neoliberalisering) te voltooien.

angsthaas2
angsthaas219 mrt. 2018 - 10:38

De hypocrisie is stuitend idd. Nl zou alle banden met turkije moeten verbreken en de koerden onvoorwaardelijk steunen voor een onafhankelijk koerdistan.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)19 mrt. 2018 - 10:11

"Waarom zo’n stilte, waarom zo’n hypocrisie, waarom doet niemand wat, waarom kijkt iedereen een andere kant op, waarom wil niemand de naam van Afrin horen" Omdat het niet Israël of de VS is dat Afrin aanvalt.

1 Reactie
Jan Willem de Boer3
Jan Willem de Boer319 mrt. 2018 - 18:41

BigGuy het is een NATO partner die het doet en dat maakt het nog erger.

Appi Mohamud
Appi Mohamud19 mrt. 2018 - 8:17

"Waarom zo’n stilte, waarom zo’n hypocrisie, waarom doet niemand wat, waarom kijkt iedereen een andere kant op, waarom wil niemand de naam van Afrin horen" Waarschijnlijk om de zelfde reden als dat er geen poot word uitgestoken voor de Rohingas.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mrt. 2018 - 17:27

??? Er zijn in Myanmar verschillende minderheidsgroepen zoals de Karen die ook vervolgd werden/worden (dorpen platgebrand en dat soort werk) zonder dat het westen zich er mee bemoeide. Myanmar heeft de neiging om alles wat niet-buddhist is de grens over te willen kieperen.

Inspector Gadget
Inspector Gadget19 mrt. 2018 - 8:12

Als je net over de grens van Turkije enorme vlaggen van de de PKK leider gaat ophangen die tientallen duizenden moorden op zijn geweten heeft in je buurland, dan kun je haast niet verwachten dat daar niets aan gedaan gaat worden door het benadeelde land. Waren daar gematigde Koerden aan het roer geweest, dan was het naar alle waarschijnlijkheid niet gelopen zoals het nu loopt. Alsnog mogen de mensen in Afrin in hun handjes klappen dat niet de VS maar Turkije daar de extremisten heeft weg gewerkt, want zoals de geschiedenis laat zien zijn de Amerikanen veel minder voorzichtig met "collateral damage" zoals ze dat verwoorden. 1 ding staat vast. Dat is dat elke vorm van extremisme weggewerkt moet worden, want we hebben gezien hoe het in Afghanistan en Irak is afgelopen met die zogenaamde gematigde rebellen die gesteund werden door de VS en ons. Dat is de huidige door ons bewapende IS waartegen wij nu aan het vechten zijn (net zoals wij de PKK hebben bewapend).

Marcus A.2
Marcus A.219 mrt. 2018 - 5:50

Het is een groot onrecht. De Koerden die met westerse steun Isis hebben verslagen, staan er nu alleen voor. Maar de meeste mensen die ik hier hoor steunen de Koerden, maar weinigen steunen Erdogan, eigenlijk uitsluitend diegenen met Turkse roots. Hopelijk houden de Amerikanen zich aan hun belofte, en blijven ze in Manbij, zodat de Turken hun agressie niet verder zullen door kunnen zetten.

Andreas J
Andreas J19 mrt. 2018 - 5:50

Beste mijnheer Altuntas, ik voel met u mee, echter... Verwacht u echt van (vooral) de westerse wereld dat zij iets om mensenrechten geven? Ja, op papier wel natuurlijk, maar mensenrechten zijn veel minder dan bondgenoten of economisch belang. Turkije zit nu eenmaal in een strategische positie. Niet zozeer een 3 landen punt, maar een 3 continenten punt en zo'n land ga je nu eenmaal niet teveel tegenwerken. De Turkse vriendschap is nu eenmaal interessant voor zowel het westen als het oosten en als dat dan het leven kost van desnoods alle Koerden, dan moet dat maar hoor. Natuurlijk meen ik dit laatste niet, maar wil ik nog even onderstrepen hoe walgelijk vooral het westen is in haar denkwijze. Ze zijn net zo erg als de anderen, maar doen net alsof ze het niet zijn.

5 Reacties
adriek
adriek19 mrt. 2018 - 10:54

Daarnaast hebben partijen die zich nadrukkelijk uitspreken tegen bemoeienis (lees: hulp) aan het buitenland (sommige buitenlanden zijn dan weer buitenlander dan anderen...) nogal veel electoraal succes mede door die boodschap en dus zijn (regerings)partijen erg voorzichtig met steun aan die landen (en het spaart ook nog eens geld...).

Tina Hosa
Tina Hosa19 mrt. 2018 - 11:27

"Ze zijn net zo erg als de anderen, maar doen net alsof ze het niet zijn." Wees gerust, dat doen doe anderen ook. Hypocrisie is een universele menselijke eigenschap. Het westen is, wat dat betreft, niet erger dan het oosten of het zuiden of het noorden.

TurkseTurk
TurkseTurk19 mrt. 2018 - 12:40

Wow netjes... jij bent een van de weinigen die beseft Hoe de wereld van belangen beetje in elkaar steekt... Alhoewel ik pro Erdoğan ben... jij bent een van de wenigen die niet totaal stekelblind is omdat jij tenminste de logica beheerst dat er bepaalde verhoudingen en belangen zijn... De rest is echt totaal los van de werkelijkheid levend in een fantasie die de media in voorlegd.

Jan Willem de Boer3
Jan Willem de Boer319 mrt. 2018 - 18:46

Vergeet ook niet Andreas dat Merkel de EU chantabel heeft gemaakt vanwege haar vluchtelingenoplossing waar Erdogan de zwaar betaalde poortwachter is aan de oostgrens.

Tina Hosa
Tina Hosa20 mrt. 2018 - 10:26

Jan Willem de Boer, als Turkije, behalve het geld, een voordeel had van de vluchtelingendeal, dan was de EU chantabel geweest. Want dan had Turkije ieder moment de deal kunnen opzeggen zonder schade te leiden. Maar het tegendeel is waar. Turkije heeft veel voordeel van de vluchtelingendeal. De 6 miljard was eigenlijk niet eens nodig geweest, maar het is het schaamlapje dat Erdogan nodig had voor de Turkse bevolking. Het voordeel voor Turkije is dat sinds de vluchtelingen niet meer via Turkije naar Europa kunnen, er geen vluchtelingen meer naar Turkije komen. Ook in Turkije is daardoor het vluchtelingenprobleem opgelost. Turkije had de meeste vluchtelingen van de hele regio. 3 miljoen uit Syrië, maar ook honderdduizenden uit Afghanistan en Afrikaanse landen. Nu gaat er geen enkele vluchteling meer naar Turkije, want je kan van daaruit niet verder, en je krijgt nog een pak slaag van de politie op de koop toe. Waarom dan die 6 miljard? Erdogan moest zijn deal met de EU verklaren aan de bevolking. De Turkse bevolking was solidair met de soennieten uit Syrië die op de vlucht waren voor de Sjiieten van Assad en Iran. Maar Erdogan wilde ze niet, en kon nee zeggen dankzij de 6 miljard. Het lijkt veel geld, 6 miljard, maar het is niets voor de EU, het is een fooi. Het nadeel is wel dat zowel de EU als ook Erdogan de mond moesten houden over de deal, want anders zou de Turkse bevolking boos worden. En dat is een behoorlijk nadeel want nu denken in de EU een aantal mensen dat de EU chantabel zou zijn. Maar beste Jan Willem de Boer, ik kan je gerust stellen. Niets is minder waar dan dat.

Audiomind
Audiomind18 mrt. 2018 - 23:07

Tijd voor een eigen "Koerdistan", zodat men eindelijk de wapens kan neerleggen. Echter de koerden worden weer eens keihard in de steek gelaten.

JohnVKR
JohnVKR18 mrt. 2018 - 22:30

Jammer van de gebruikelijke sneer van Celal naar DENK. Maar dat zijn we van Celal gewend. Maar verder ben ik het met de inhoud van dit artikel volledig eens. Wel wil ik Celal erop wijzen dat alle politieke partijen in Nederland en in onze westerse wereld de Koerden consequent in de steek hebben gelaten. Dat geldt niet alleen voor DENK, die speelt in de Nederlandse politiek nog een volstrekt ondergeschikt rol. De VVD, CDA en PvdA zijn de drie partijen die in ons land de touwtjes langer dan wie dan ook in hadden hebben. En deze drie partijen hebben de Koerden en de Palestijnen in gelijke mate in de steek gelaten. Omdat ze de diplomatieke en handelsrelaties met Turkije en Israël nu eenmaal belangrijker achten dan de rechten van de Koerden en de Palestijnen. Daarbij is het verraad aan de Koerden zelfs nog groter. Want door het NAVO-lidmaatschap van Turkije is er zelfs in directe zin een militair bondgenootschap met Turkije om de Koerden militair te onderdrukken. Dus Celal, ik zou willen zeggen. Je hebt je lidmaatschap van de PvdA dan wel onlangs opgezegd, maar was wel lid van die partij toen ze de afgelopen jaren in de regering zaten. En via de Nederlandse regering was de PvdA militair bondgenoot van NAVO-partner Turkije en had daarmee dus in zekere zin een directe lijn naar de militaire macht die de Koerden onderdrukken. DENK heeft op dit onderwerp een volstrekt fout standpunt. Maar de partij waar jij al die jaren lid van bent geweest, was - om het bewust ongenuanceerd te zeggen - 'partner-in-crime'. Dat lijkt me toch net ietsje erger.

3 Reacties
korheiden2
korheiden219 mrt. 2018 - 10:35

@JohnVKR : En daar zijn de Palestijnen weer. Die worden m.i. toch allerminst in de steek gelaten, gezien de vele miljarden aan steun die daar jaarlijks heengaan. Israël krijgt zeer regelmatig een VN-resolutie voor de kiezen en protesten tegen Israël zijn zeer regelmatig te horen en te zien. Blijkbaar zijn de Koerden in Afrin toch van een andere orde dan de Palestijnen en Israël. Maar ja, dat geldt in feite voor ieder ander onderdrukt volk.

JohnVKR
JohnVKR19 mrt. 2018 - 15:57

@korheiden "Israël krijgt zeer regelmatig een VN-resolutie voor de kiezen en protesten tegen Israël zijn zeer regelmatig te horen en te zien." Yes, alleen worden die VN-resoluties consequent door Israël verworpen zonder dat daar maatregelen op volgen. Het is echt een farce. En ja, de Koerden en Palestijnen zijn twee volken zonder land in dezelfde regio. Dus dat we die met elkaar vergelijken, ligt nogal voor de hand.

Gerry Damen
Gerry Damen20 mrt. 2018 - 10:20

En als we ze dan todh vergelijken dan is duidelijk wel volk het verruit het zwaarst heeft. Gifgasaanvallen, grootscheepse bombardementen, en dat nog las van de gewone onderdrukking. Maar ja, de daders zijn niet Israël.

michellekepen
michellekepen18 mrt. 2018 - 22:07

"Onze regering moet het initiatief nemen en de aanval van de Turken op Afrin op Europese niveau veroordelen en Turkije verzoeken Afrin per direct te verlaten. Boycot Turkije economisch en politiek als dat land niet meewerkt." Ik denk dat je hiermee goed het probleem van je oproep illustreert: geloof niet dat Turkije van een boycot wakker ligt. Sterker nog, enige dat Erdogan dan doet is zijn slachtofferkaart weer tevoorschijn toveren. En die werkt prima, zowel voor binnenlands gebruik, als bij zijn buitenlandse stemmers. Of anders lichtjes dreigen met grenzen open zetten (lekkere NATO-'bondgenoot'), al of niet i.c.m. met wederom zinspelen op zijn vooruitgeschoven troepen in Europa. Giro 555 heeft pas zin wanneer je over lokale toegang beschikt. Hulp zou via en bij gratie van Turkije moeten plaatsvinden. En zoals @Spoorsloper aangeeft, een groot deel van links heeft ander prioriteiten. Bovendien, nu de Koerden zijn gaan aanschuren tegen (of juist omgekeerd) het 'imperialistische reactionaire' Amerika, is er voor links nog meer reden om langdurig achter haar oren te gaan krabben.

2 Reacties
Daniel Dennett
Daniel Dennett19 mrt. 2018 - 11:41

@michel Gelukkig kunnen we wat betreft hulp voor mensen in nood altijd rekenen op (extreem) rechts.

michellekepen
michellekepen19 mrt. 2018 - 15:52

@Daniel Dennett: "Gelukkig kunnen we wat betreft hulp voor mensen in nood altijd rekenen op (extreem) rechts" Gezien het forum waar we ons op bevinden én kijkend naar uw andere reacties, ga ik er van uit dat deze zin sarcastisch bedoeld is. Voor zover u echter op mijn opmerking 'dat eventuele hulp (waar Celal Altuntas om vraagt, smeekbede is een betere omschrijving) via Turkije zal moeten lopen' reageert: dat betreft inderdaad een rechts (extremistisch) land. Waarvan we niet meer kunnen verwachten dan dat er eerdaags een propaganda-filmpje van voedseluitdeling opduikt. Olijftak is natuurlijk vrede brengen. Indien u er rechts-fascistisch aan toegevoegd zou hebben, ik zou de laatste zijn om dat te corrigeren.

spoorsloper
spoorsloper18 mrt. 2018 - 18:52

Sorry Celal, de Palestijnen zijn nou eenmaal veel belangrijker.

2 Reacties
adriek
adriek19 mrt. 2018 - 11:06

Alsof die veel hulp krijgen. We gooien ettelijke miljoenen euro per jaar over de muur, zien met lede ogen dat de projecten die daarvan opgezet worden vernietigd worden door Israel, mopperen wat, drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was.

Katwezel
Katwezel19 mrt. 2018 - 16:29

@AdrieK 19 maart 2018 at 12:06 "dat de projecten die daarvan opgezet worden vernietigd worden door Israel" Je bedoelt vernietigd door het agressieve en onderdrukkende wanbeleid van de Palestijnse regering zelf. Er gaan miljarden naar Palestina, en het enige waar de Palestijnse regering dat voor gebruikt is haat. Als Palestina zou focussen op economische groei, samenwerking met Israel, en controle van de ongebreidelde bevolkingsgroei in plaats van te focussen op religieuze haat en continue bevolkingsuitbreiding, zou er geen probleem meer zijn.

Auslander
Auslander18 mrt. 2018 - 18:34

Een volk datgene verdient waarvoor die gekozen heeft, althans als er inderdaad keuzes zijn gemaakt. Of de Koerden in Afrin voor YPG gekozen hebben, dan hoort dat zij als volk zich aan de gevolgen daarvan neerleggen. Of zij hebben niet voor YPG gekozen, dan hoor ik graag als eerste schuldige de naam van YPG vallen. Ik zie niks in dit stuk over een van deze twee opties. Het feit is dat YPG heeft lang geleund op de VS en de westerse alliantie, waar ook Turkije bij hoort. YPG heeft niet gekozen met Assad, Iran of Rusland optrekken. YPG heeft ook niet gekozen om van PKK afstand te nemen en aan Turkije de garanties bieden die zij nodig hadden. Maar YPG heeft al haar pionnen op de kaart van de VS en de westerse alliantie gezet met de (waan)hoop ooit zelfstandigheid te zullen bereiken. De VS en de westerse alliantie plus de golfstaten zijn niet van plan YPG aan de macht helpen. Zij hebben namelijk andere agenda’s. YPG kon ook twee maanden geleden kiezen om Afrin overdragen aan Assad (of aan Rusland) om voor te komen dat Turkije Afrin binnen valt. YPG heeft met de (waan)hoop op steun van de VS dat niet gedaan. Turkije integendeel, tegen een vrije brief van Assad, Iran en Rusland om Afrin binnen te vallen, haar eigen “terroristen” in Oost-Idlib en Oost-Guta liet vallen! Voor Assad is natuurlijk gewenst om het land van Turken bevrijden dan van eigen Koerden! Ik ben bang dat de Koerden, vooral de armere Koerden nog veel onder de waanideeën van YPG zullen leiden, niet alleen in Afrin, maar ook in Menbij en in het Oosten van Firat. Dat is de prijs dat Koerden voor hun foute keuzes betalen. De imperialisten zijn nooit de vrienden van bevrijdingsbewegingen geweest.

1 Reactie
Inspector Gadget
Inspector Gadget19 mrt. 2018 - 8:01

Heel duidelijk en helder stuk. Jammer dat veel mensen dit niet met uw nuchtere blik kunnen zien.

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams18 mrt. 2018 - 18:26

Politiek Celal, dat is de droevige reden. Daadkracht en politiek zijn tegenpolen. Daarom komen de slechteriken vaak zo'n eind. Niemand durft het kwaad aan te pakken. Het ligt politiek gevoelig.....