Joop

"Laat kinderen vaker buiten spelen tegen bijziendheid"

  •    •  
20-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2550703253_ab1ee3d938_z
We weten allemaal ergens wel dat het goed voor ze is, maar professor Ingele Casteels, diensthoofd oogziekten aan het Universitair Ziekenhuis Leuven, doet nu een expliciete oproep aan ouders om hun kroost wat vaker naar buiten te sturen. “Laat kinderen vaker buiten spelen tegen bijziendheid. Het is de enige behandeling waarvan bewezen is dat ze het ontstaan van bijziendheid kan voorkomen en tegelijkertijd goed is als behandeling van dit probleem.”
In Zuidoost-Azië is bijziendheid een medisch probleem van epidemische omvang. In bepaalde steden zien 85 procent van de jongeren slecht in de verte. Ook in de Verenigde Staten is bijziendheid sterk toegenomen, van een kwart naar 44 procent van de jongeren. “Voor België heb ik geen exacte cijfers, maar het is heel goed mogelijk dat bijziendheid ook hier stevig toeneemt. Ik zie zelf toch veel meer brilletjes dan vroeger”, zegt Casteels. Een mogelijke verklaring heeft ze wel. “Daarvoor moeten we naar onze veranderde omgeving en gewoontes kijken. We zijn meer in steden gaan wonen, zitten vaker binnen en onze kinderen zitten vandaag ook veel langer op hun smartphone of computer.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Bert Jansen2
Bert Jansen223 nov. 2018 - 22:05

Het schijnt ook nog eens erg nuttig te zijn ter voorkoming van allerlei allergieën.

CharlesdeValois
CharlesdeValois21 nov. 2018 - 9:23

Stel nou dat het door ook de vorm van pixeltjes komt waar je ogen gewend aan raken en dus niet meer zo geëquipeerd zijn aan wat er in de normale buitenwereld te zien is.

adriek
adriek21 nov. 2018 - 7:11

Gaat niet lukken. Buitenspelen doen de kids alleen als hun schermpje mee mag en de ouders trappen er in: zo zijn ze veiliger. We (jong en oud) zijn veel te vergroeid met onze schermpjes. Een andere aanpak: geef kinderen een computerbril voordat problemen ontstaan. De bijziendheid omdat de groeiende ogen/hersenen 'denken' dat 50 centimeter de normale kijkafstand is, terwijl dat 'oneindig' zou moeten zijn. Een computerbril zet de focus op oneindig waardoor de ogen zich normaal ontwikkelen en je in de toekomst geen bril of lenzen nodig hebt.