De Italiaanse topcommentator Federico Fubini beschuldigt kabinet van gebrek aan solidariteit met de partners in de EU. Hij zegt het niet maar uiteraard wordt ook de Nederlandse burger door dit (gebrek aan) beleid zwaar in de portemonnee getroffen.
Het kabinet laat de gasprijzen lekker doorstijgen omdat Nederland daarmee mooie macro-economische cijfers kan tonen. De rest van Europa mag het uitzoeken. Deze beschuldiging uit de Italiaanse topjournalist Federico Fubini in de Corriere della Sera. Hij staat bekend om zijn gezaghebbende achtergrondverhalen over economie. De Corriere della Sera wordt in Milaan uitgegeven en hoort journalistiek gezien bij de wereldtop.
Overal in Europa, zo betoogt Fubini, stellen regeringen prijsplafonds in op de energiemarkt. Zo proberen zij burgers en bedrijfsleven te beschermen tegen de explosie van de (gas)prijzen. Het kabinet-Rutte IV doet dat niet. Daarmee bezorgt het ons land een uitzonderingspositie. Wat zit daar volgens Fubini achter? De energiecrisis heeft er toe geleid dat grote exportlanden als Italië, Duitsland of Spanje hun gunstige handelsbalans zijn kwijtgeraakt. Tegenwoordig gaat er meer geld die landen uit dan erin komt. De hele EU had tot diep in 2021 ten opzichte van de rest van de wereld een maandelijks surplus van 40 miljard euro, weet Fubini. Nu niet meer. In mei alleen al boekte de eurozone een deficit van 20 miljard.
Nederland heeft echter nog steeds een fors overschot op de handelsbalans. Volgens Fubini komt dat door de TTF of Title Transfer Facility in Amsterdam. Achter deze vage benaming verbergt zich een spot market, waar gas wordt verhandeld en prijzen tot stand komen. Het is een soort beurs die tot ontwikkeling kwam nadat in 2002 de prijsvorming van gas werd geliberaliseerd en de hele boel uitgeleverd aan de markt. Handel in futures, opties maakt deel uit van de mogelijkheden. U belooft dan op een bepaalde datum in de toekomst voor een bepaalde prijs gas te zullen leveren aan een andere partij. Als de echte prijs op dat moment lager is dan die andere partij dacht, bent U spekkoper. Anders gaat U het schip in en niet zo zuinig ook. Optiehandel is een activiteit voor speculanten pur sang.
Op de TTF gaat maar twee miljard euro per dag om wat voor beurzen van dit type bescheiden is. Maar alles wat er verdiend wordt, mag opgeteld worden bij de inkomsten van Nederland. Zo stijgt het overschot op de handelsbalans. Ons land loopt binnen dankzij de noodtoestand waarin de rest van Europa komt te verkeren, aldus Fubini. Daarom verzet Den Haag zich tegen elke prijsregeling voor energie. Niet direct een voorbeeld van eerbiedwaardige Europese solidariteit, zo besluit hij zijn commentaar op het aparte gedrag van het kabinet.
Als dat allemaal klopt, heeft Rutte IV alles over voor mooie macro-economische cijfers, ook de noodtoestand van het groeiend aantal Nederlanders die vanwege de energiecrisis op geen enkele manier zwarte cijfers kunnen schrijven.
Overigens is het handelsoverschot van Nederland wel teruggelopen maar met 2,6 miljard in januari nog steeds positief. Volgens een bericht van ABN AMRO de dato 16 augustus zal dat teruglopen de komende kwartalen doorzetten, zeker als de wereld in een recessie belandt. Op 26 augustus stelde de bank dat de deurwaarders in Nederland het nog druk gaan krijgen.
Ondertussen klinkt in Nederland zelf vanuit de maatschappij steeds luider de eis tot het instellen van een prijsplafond. Vooralsnog is die tot dovemansoren gericht.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis
Lijkt op een broodje aap. Om dit soort uitspraken te kunnen doen, moet je weten welke achterliggende partijen posities innemen en wat die posities zijn. Zou kunnen dat er NLpartijen beter van worden maar ik zie niet hoe Fubini aan die marktspecifieke kennis komt. De TTF is niets meer dan de verhuurder van de marktkraampjes en dan vang je als verhuurder wellicht iets meer als de prijzen hoog zijn, maar in de marge. De miljarden per dag schuiven heen en weer tussen kopers en verkopers uit alle landen. Ik geloof er niks van dat Fubini ze kent, laat staan hun posities. Hij zoekt een verklaring voor de apathische houding van Rutte en Kaag, maar da’s weinig meer dan onkunde. Zeker geen groots slim plan.
Ik heb twee vragen over: "wie is Mark Rutte?" "wat is het Geheim van Mark Rutte?" Kom mensen, span je eens in. Geef in een lucide explosé van maximaal 1.500 tekens je eigen visie op onze Eerste Minister. Je kunt de bijgaande foto als je uitgangpunt nemen.
HR manager bij een multinational die wat later op de kerstborrel komt omdat hij nog wat ontslagbrieven moet mailen voor overtollig personeel.
@EUpiet Daar heeft hij zijn typemiep voor, ik denk dat hij de weg kwijt was omdat hij vergeten was, waar hij naar toe moest. Ik weet werkelijk niet wie Mark Rutte is. Niet dat het inhoudelijk uitmaakt, maar is hij homo of hetero. Hij lijkt geen privé leven te hebben en premier zijn, is zijn grote hobby. Hij is een zeldzaam enigma, waar niets over bekend is. Ik zou niet eens weten hoe ik hem moet typeren, zijn uitstraling is van een gladde autoverkoper met brillantine in zijn haar, hij komt narcistisch over en liegt zich overal uit. Zijn imago is zorgvuldig opgebouwd, en zijn ware gezicht zie je niet. Ziet zichzelf als een groot staatsman, terwijl hij in de toekomst herinnert zal worden door de Rutte doctrine en een reeks mislukte aanpakken van verscheidene schandalen en affaires. Glad en onverstoorbaar alsof niets hem raakt en zijn ongenoegen is gespeeld. Hij lijkt wel een bedacht karakter in plaats van een mens van vlees en bloed, totaal gebrek aan werkelijke emotie, maar wel veel lachen. Heeft hij twijfels of ziet hij zijn eigen fouten, is er wel eens sprake van een wijziging van standpunt? Ik ken hem niet en ik wil hem eigenlijk ook niet kennen. Dat is mijn menig over de persoon mark Rutte, zijn daden en dan vooral het gebrek aan daden en alle zwakheden van zijn premierschap heb ik al vaker met inhoudelijke onderbouwing geuit.
Of dit echt met de handelsbalans te maken heeft betwijfel ik. In ons land wordt de gasprijs voor een zeer groot deel bepaald door de accijnzen en de BTW. Ook is er nog een flinke component aan andere heffingen op de energienota. Al dat geld vloeit direct naar de staatskas waaruit de bekende hobby’s van D66 betaald kunnen worden. De burger mag letterlijk doodvallen van kabinet Kaag1. De handelsbalans is vooral goed voor ons bedrijfsleven. Natuurlijk vinden onze liberalen dat wel prettig, maar dat heeft met de staatskas minder van doen. Overigens halen we als land nog steeds gas uit de bodem. De inkomsten daarvan gaan ook nog voor een flink deel (ik meen 50%) naar de staatskas. Hoezo hebben we een probleem? We lopen binnen dankzij de hoge energieprijzen toch? Braak!
Je kunt het artikel van Federico Fubini erbij nemen - hij heeft het over het zoveelste bizarre schandaal in "Paesi Bassi". En plots denk je aan Federico Fellini, de grote regisseur. Die zou een magnifieke film gemaakt kunnen hebben over de aanstaande ondergang van de Lage Landen Aan De Zee. De essentiële gemeenschappelijke instellingen in onze tragische natie zijn toch al lang aan de meestbiedenden verpatst. Door een pseudo-politiek van sjacher, sloop, en straffen.
Beste H, Frederico is een vertolker van het veel gehoorde verhaal dat de exportlanden in Europa (binnen Europa) verantwoordelijk zijn voor de maleise in Italië. Vooral NL heeft het bij ons geschoten, wellicht door uitspraken van Deijselbloem en Wopke (recentelijk). Uiteindelijk is het niet hebben van een automatische prijscompensatie in Noordelijke landen en in zuidelijke landen wel de onderliggende oorzaak.
Een zelfde vehikel als TTF is ook al opgericht voor de waterstof verwachting. Dat is al onbetaalbaar voor het eerste project opgeleverd is. Dus verwacht daar vooral niks van.
Het zou verstandig zijn als de EU een coördinerende rol op zich zou nemen voor de inkoop en distributie van gas. Nu is het zo dat landen, instanties, burgers en bedrijven met elkaar concurreren om maar zoveel mogelijk gas te kopen. Dit drijft de prijs nog verder op, waardoor de meeste landen in problemen komen en de gasproducerende landen (waar wij overigens ook toe behoren) aardig binnenlopen.
De bespiegelingen van Fubini kunnen waar zijn, maar ook niet; dat valt nauwelijks te controleren. Volgens mij is de kans groot dat hij de intellectuele capaciteiten van onze politici mateloos overschat. Het op zijn beloop laten van de gasprijs is erg Ruttiaans: er wordt geen noodzaak gevoeld iets aan de energieprijzen en de koopkracht van nogal wat burgers te doen, de door liberalen of pseudo-liberalen gestuurde overheid heeft er geen zin an om eindeloos bij te passen, de ellende van de gasprijzen zal op termijn wel meevallen, en dat zal ook wel - de benzineprijzen , behalve dan van diesel - zijn de afgelopen maanden immers ook weer flink gedaald. Kortom: we laten alles lekker op zijn beloop, en de burger heeft nog even het nakijken. Zoals ik al zei: erg Ruttiaans allemaal. En dan een mevrouw Kaag die nog geen handelsbalans kan lezen, en meent dat je dit jaar niets meer aan koopkrachtreparatie voor wie dan ook kunt doen. De overwegingen die Fubini noemt, lijken mij een tikje onwaarschijnlijk: de huidige Nederlandse politieke top heeft het vermogen niet eens op diens manier over dit soort vraagstukken na te denken...
Beste Han, Ik zit met vragen nu jij het over de TTF en een spot market hebt gehad, vragen die draaien om de EU regels als EU-landen met een grote gasvoorraad moeten gaan leveren aan andere EU-land die in nood komen te verkeren. Wordt die gaslevering die in de opslag zit dan ook via die virtuele marktplaats verhandeld? En tegen welke prijs als het aanbod afneemt en de prijs stijgt? Is die huidige absurd hoge gasprijs op de spot markt niet een gevolg van de extra vraag naar gas door veel EU-landen om die grotere gasvoorraad aan te kunnen gaan leggen voor de komende winter. Toelichting bij Updates gasleveringszekerheid - Rijksoverheid
In België is er ook veel kritiek op het prijsplafond. De Belgen worden totaal niet gestimuleerd om minder te verbruiken in Nederland is die stimulans er wel. Belgen die niet hebben geïnvesteerd in oa zonnepanelen krijgen de deksel niet op hun neus. Geen stimulans dus. In België loopt het begrotingstekort nu enorm op. De staatsschuld escaleerd volledig uit de klauwen. De werkloosheid is er groter en de economie doet het slechter. In Nederland was het gasverbruik gedaald zodat de consumptieve uitgaven juist waren gestegen. Telkens stelt het cbp de economische groei naar boven bij. Geen wonder dat asielgerechtigden zo graag naar Nederland willen. Groot gelijk.
Alles om maar op asielzoekers af te kunnen geven. misselijk makende rechtsextremistische agitatie.
Als je een slecht geisoleerd huis hebt uit de jaren '30, wat geen spouwmuren heeft, is er niets te stimuleren, dan is een warmtepomp geen optie. De groei wordt juist omhoog geschroefd door de extra inkomen van de staat. Laat daar het onderwerp van dit stuk nu juist om gaan. Onze staatsschuld is 40% van het BBP, en dat is betaald door de kwetsbaren, die hun HH1 niet vergoed kregen en andere noodzakelijke maatschappelijke ondersteuning, de studenten hebben dat betaald met hun studieleningen.
Poetin krijgt meer geld dan ooit tevoren en het beetje gas wat we minder verbruiken in Europa wordt nu afgefakkeld dus die CO2 gaat toch de lucht in. Lekker bezig EU.
Beste Wie o Wie, Als je gaat stoeien met gegevens of cijfers, zorg er dan wel voor dat ze correct worden weergegeven. https://www.dnb.nl/media/zuwnt4nn/2022-eb-nummer-4.pdf
Als ik in de shit zou raken door de belachelijk hoge energieprijzen laat ik het er niet bij zitten. Ik weiger voor imbecielen als Zelensky, Biden en Putin in de kou te gaan zitten Als het moet dan haal ik het bij wijze van spreken persoonlijk uit het torentje Schijt aan de elite!
Zou er een zo'n cynische reden achter zitten? Ik heb meer het idee dat er totaal geen visie of improviseringsvermogen is om de huidige issues daadwerkelijk aan te pakken. Men laat het maar een beetje gebeuren, om dan bij persco's te melden hoe zorgelijk alles is.
Men laat het maar een beetje gebeuren Ja, omdat de mensen die het bedenken er zelf geen last van hebben.
Gasprijzen: Minister van Energie Balans: Minister van Financien Ik begrijp dat Rutte voor alles de schuld moet krijgen maar hier ligt het toch wel wat anders ...
En wie is de baas van die ministers, wie moet vragen beantwoorden in de kamer samen met die ministers? Hij doet zich wel voor als de manager, maar is gewoon premier, de minister president. Hij leidt het kabinet.
Lijkt me niet zo waarschijnlijk en lijkt me een complot theorie. Je hoort het Kaag zeggen: We worden allemaal armer en moeten dat maar accepteren. Haar we is onjuist, maar dat doet niet ter zaken men heeft niks met sloebers in Nederland. Het maakt niet uit waar ze vandaan komen. Men wordt hier ook nog door hun godsbeeld in gesterkt. Daar is geen ingewikkelde theorie voor nodig.
God heeft den armen gemaakt, op dat zij arm zullen blijven en werken voor den baas. Zoiets zal wel ergens in 'den Bijbel' gestaan hebben
'"Het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan" (Matteüs 19 vers 24).' Wellicht denken ze dat ze de armen een plezier doen.
De oplossing is eenvoudig en voor de hand liggend: de gasproductie opvoeren en het gas tegen een redelijke prijs leveren. Het overschot kan aan Duitsland verkocht worden. De Groningers dubbel compenseren, behalve de schade ook elke bewoner van het aardbevingsgebied een flink bedrag voor immateriële schade geven. Vervolgens de energiebelasting helemaal afschaffen, de brandstofaccijns met 75 % verlagen en de BTW op energie naar 0.
''Laat het kabinet de stijging van de gasprijzen ongemoeid vanwege de handelsbalans?'' Sinds wanneer is het overschot op de handelsbalans bepalend voor het op beeldvorming sturende Rutte4 en hun media? Als dat zo zou zijn dan zou Rutte4 wel wat meer gas verkopen voor topprijzen zonder dat klimaatextremisten e.d. dat gelijk in de peiling hebben. CBS heeft al gemeld dat stijging vooral wordt veroorzaakt door hogere prijzen van delfstoffen, aardolieproducten, levensmiddelen etc. die in Nederland relatief zwaar wegen. Alles te danken natuurlijk aan onze wereldlijder die hier de dienst uitmaakt. Het immers Biden die van zijn EU elite heeft gemotiveerd om de Nordstream2 gasleiding niet te openen. En steeds meer wapens aan de Russische grens te plaatsen. En de Navo kernwapenmacht uit te breiden. Daarmee is Biden er met succes in geslaagd om zijn handelsbalans mega te verbeteren. Niet de Russen leveren nog goedkoop aardgas aan EU arbeiders. Maar Biden levert nu peperduur milieuverziekend schaliegas. En Biden levert niet alleen peperduur schaliegas, maar ook peperdure kolen en biomassa. Mega slecht voor het milieu en klimaat allemaal maar we zullen moeten buigen voor Biden zolang de EU elite daar van denkt te profiteren. Voor het overige ben ik van mening dat openbaar onderwijs dient afgeschaft. Alle kinderen naar openbaar onderwijs. Ook al is dat tegen het zere been van racisten die kinderen willen segregeren van die ander op basis van afkomst, kleur, religie etc.
Zet Biden [VS] gewoon niet door wat onder Trump, jouw mattie] [VS] al gaande was? Of doe je daar gemakshalve maar niet aan Kees?
''Zet Biden [VS] gewoon niet door wat onder Trump, jouw mattie] [VS] al gaande was?'' Nee Mulus. Trump hield natuurlijk wel de druk op de ketel bij China, Noord Korea, Rusland, Iran, Afghanistan etc. Ook voor de afhankelijkheid van EU elite van Russisch gas heeft Trump gewaarschuwd. Maar om nu te denken dat Trump zo lomp zou zijn om voor eigen gewin een oorlog met de Russen uit te lokken is absurd. Ook al is de oorlog met Rusland volgens Biden en zijn media een groot succes. Trump is niet de persoon om voor eigen glorie weg te kijken van de ellende die vele mensen treft. Trump zit meer op de lijn van de Paus. Diplomatie in plaats van oorlog uitlokke Kijk ook eens naar de Afghanistan. Trump heeft inderdaad aangekondigd daar te gaan vertrekken. Maar het idee dat hij van plan zou zijn geweest om onverwacht, zonder gedegen overleg of plan de stekker er volledig uit te trekken en heel veel mensen in de steek te laten is absurd. Dat soort infantiele acties is alleen toevertrouwd aan een nitwit die denkt daarbij persoonlijk succes te kunnen behalen zonder daarbij te letten op de mogelijke slachtoffers. En denk je nu echt dat Trump een ongeleid agressief projectiel als Pelosi naar Taiwan zou sturen om China onnodig tegen de haren in te strijken. En of dat nog niet genoeg is met nog wat oorlogsschepen voor de Chinese kust te paraderen. Of het steeds meer wapens aan de Russische grens plaatsen nog niet genoeg schade heeft uitgelokt. https://www.bbc.com/news/world-asia-62704449
Het antwoord op vraag in het kopje gesteld is: Neen, het kabinet Rutte IV laat de gasprijs zo omdat van een (door het kabinet) geleide economie hier geen sprake kan zijn. Dit is natuurlijk niet Rusland. Daar bepaalt Poetin werkelijk alles. ( Denkt ie..... ) Dan het instellen van een zogenaamd prijsplafond. Daarvan heeft iedereen plezier, ook de "rijken" die het niet nodig hebben. De prijs van de koffie bepaalt de wereldhandel, als de oogst in Brazilië tegen valt stijgt hier de prijs. Daar heeft een regering niets over te vertellen. Denk niet dat de regering almachtig is. Dat is alleen God, almachtig. God is een fictie. Dus hetzelfde geldt voor almacht. En verder ben ik van mening dat de oorlog in Oekraïne niet uit de aandacht mag verdwijnen, omdat voor hetgeen de RF -kliek daar de mensen aandoet geen woorden te vinden zijn.
Op het gebied van prijsbeheersing heeft Nederland een rijke traditie. De gasprijs is pas in 2002 losgelaten bijvoorbeeld.
Een hele vreemde reactie. De gasprijs is zo absurd hoog door de belachelijke sancties van de EU. Als die er niet waren zou de gasprijs allang weer zijn genormaliseerd. Afgezien van de vraag dus of we iets met die oorlog te maken hebben, of dat het de schuld is van Rusland of de schuld van de VS, ligt de schuld voor deze extreem hoge gasprijs in ieder geval bij de EU. En ik vind het heel vervelend, maar ik heb voldoende reserves om het te betalen. Ik had er liever iets leukers mee gedaan, maar het is niet anders. Bij de huidige prijzen (4 euro voor een kuub gas en 1 euro voor een KWh stroom) gaan gezinnen in de wintermaanden gewoon 2000 euro per maand verstoken. Er zijn honderdduizenden gezinnen die die reserves niet hebben. Wilt u die dan allemaal naar de deurwaarder hebben voor die onzinnige oorlog?
Het kan best kloppen wat Fubini zegt. Maar het zegt niets over waarom het gebeurt. Een handelsoverschot gaat meestal samen met lichte inflatie. Er is meer vraag, dus meer productie dus meer vraag naar arbeid. En die is schaars op dit moment. Nog meer inflatie lijkt me niet wat Rutte wil. Dus zal er een andere reden zijn. Goede sier maken met macro economische cijfers is leuk maar een nutteloze bezigheid. Tenzij Rutte de inkomsten uit de spotmarkt gebruikt om de gestegen staatsuitgaven te compenseren zodat er ruimte komt voor meer compensatiemaatregelen voor de burger. En de vertekende macro economische cijfers gebruikt om het bedrijfsvertrouwen te stimuleren voor meer investeringen. Rutte heeft vaker laten zien dat hij de markt gebruikt om de economie op langere termijn te ondersteunen. En de consument bewust een tijd laat bungelen in afwachting van betere tijden. Het is typisch rechtse politiek. Het is het zuur en het zoet van Balkenende. Economische politiek kent veel geheimen voor normale stervelingen zoals wij. Maar de vraag is zeker een antwoord waard.
Het lijstje onderaan uw stukjes met schandalen is overigens veel te klein, maar ik kan mij wel voorstellen dat uw stukjes onleesbaar worden als er een boekwerk zo dik als de Winkler Prins onder komt te staan. Echter ook hieruit is duidelijk te maken waarom wij in Nederland weinig last hebben van extern terrorisme en landen die ons willen aanvallen. Met een regering als deze worden we al genoeg geterroriseerd en zal de meeste extreme terrorist nog eerder medelijden met ons hebben dan ons iets willen aandoen. Ik ben er toch van overtuigd dat Nederlanders extreem gelovig zijn, met de politici die keer op keer gekozen worden lijkt het wel enorm veel op zelfkastijding.
Federico Fubini is een journalist van de Corriere della Sera. Een grote krant in Italië. Keurig, feitelijk maar niet diepgravend in de journalistiek. Een soort Algemeen Dagblad dus. Dat de Corriere zich expliciet met Nederland zou bemoeien lijkt me wat gewaagd. Dat Federico Furlini een topcommentator is kan worden gezien als projectie. Hij is een schrijver van goed verkopende boeken als La maestra ed la Camorrista. Misdaad loont niet, maar erover schrijven ... Dan over het instellen van een prijsplafond. De Staat stelt de prijs vast. Afgezien dat dat enkel gebeurt in autoritaire systemen , het is moeilijk in Nederland. Want weet je wat er gebeurt: ook de rijken - die het niet nodig hebben - profiteren in gelijke mate. Wat wel gedaan moet worden is de lonen en uitkeringen omhoog en de rente laten stijgen. Dat zal beide gebeuren, read my lips- maar niet op stel en sprong. Gods molens malen nu eenmaal traag..
Frankrijk heeft een prijsplafond. Is Frankrijk een autoritaire systeem volgens u? Bron: https://www.trouw.nl/buitenland/frankrijk-beschermt-huishoudens-tegen-stijgende-energieprijzen~bbf79c07/ Dus als de rijken profiteren, dan doen we het niet en laten we de rest stikken, toch? Vreemde redenatie. Ik heb liever een algemeen plafond, die ook ten gunste van de rijken is, dan geen plafond. Zeker, een loongolf. En extra belastingen op vermogens. Maar ook een energie plafond.
‘Dan over het instellen van een prijsplafond. De Staat stelt de prijs vast. Afgezien dat dat enkel gebeurt in autoritaire systemen ‘ Blijkbaar heeft u het artikel niet (goed) gelezen. Han betoogt, dat in alle Europese landen , behalve in Nederland, de regering een prijsplafond heeft ingesteld. Of u moet vinden, dat alle andere Europese landen autoritaire systemen zijn/hebben.
De Corriere della Sera is een kwaliteitskrant en als zodanig de evenknie van Le Monde, de Guardian, El País de Neue Zürcher Zeitung of de Frankfurter Allgemeine. De boeken van Frederico Furbini gaan niet over misdaad maar over economie, maatschappij en problemen van sociale stijging en daling. https://www.amazon.com/Federico-Fubini/e/B00DW7B2AK%3Fref=dbs_a_mng_rwt_scns_share
Als dat allemaal klopt, heeft Rutte IV alles over voor mooie macro-economische cijfers, ook de noodtoestand van het groeiend aantal Nederlanders die vanwege de energiecrisis op geen enkele manier zwarte cijfers kunnen schrijven. Maar dat verbaast toch niemand....
Eerste gedachte - wat de Nederlandse overheid betreft sta ik nergens meer van te kijken. Tweede gedachte - kennelijk kan het altijd weer nog erger met deze figuren aan het roer. Derde gedachte - het wachten is nu op de leden van Joop die ook dit schandaal zullen goedpraten, en de slachtoffers ervan buiten beschouwing zullen laten. De verdenking rijst dat zij zelf belangen hebben in zulke financiële constructies. Nederland als samenleving lijkt bezig met een zelfmoordmissie.
[De verdenking rijst dat zij zelf belangen hebben in zulke financiële constructies.] Dit vermoeden deel ik hartgrondig.
Dank voor de complimentjes, ik ben er wat beduusd van - er schoot me later nog iets te binnen: neoliberalen, Mark Rutte voorop, houden ons onafgebroken voor dat we sterk moeten zijn, onze eigen broek moeten ophouden, dat we weerstand moeten bieden tegen de ongemakken des levens, en dat ook nog eens elke crisis weer nieuwe kansen biedt; in geval van nood moeten we meteen pro-actief zijn, onszelf in de hoogste versnelling zetten en de tegenslag ferm en met open vizier tegemoet treden. Alleen zo komen de besten van ons vooruit in het leven. Hola! Wat hebben we nu dan aan de fiets hangen? Zij die deze bevelen altijd maar uitdragen op dat zemelige moralistische predikantentoontje, zij die iedereen subiet de schuld geven van armoede en achterstand, zij die voor ons wel even uitmaken hoe je leven moet - die lieden zelf doen hoegenaamd niets terwijl het land in meerdere ongekend diepe crises zit. Ze komen hun verantwoordelijkheden niet na, ze gedragen zich opportunistisch en laf, ze laten alle slechte dingen op hun beloop, ze geven niet thuis. Wees eens eerlijk: heeft U ooit eerder een groep leiders zo zichtbaar, zo diep beschamend, en zo eerloos zijn eigen leerstukken zien verraden?
Zou kunnen, maar denk toch ook nog eens dat het vooral D66 prima uitkomt om het groene dictaat door te voeren: "Ze moeten t maar voelen, dan gaan ze vanzelf om", je kan bijna die bedweterige zelfvoldane gezichten er bij voorstellen, nog los van mevr Kaag op Financien waarvoor creatief rekenen buiten de EU om, al helemaal een not done is. Welk kabinet bedenkt t ooit om zo'n iemand zichzelf op Financien te benoemen. Het dedain vd politiek tov normale burgers.
Ze hebben nog geen groene energie alternatief. Dus, ze kunnen nu wel gas etc gaan verbieden, maar ze hebben nog niets anders op poten gezet. Ze lopen voor op de feiten
Als je bedweterig bent, kan ik me die voldanigheid heel goed voorstellen
Je hoeft niet mysogyne te zijn, om kaag te haten. Als Kaag een man was, haatte ik haar ook.
Onze regering haat zijn burgers, niets meer en niets minder…
Het is niet zozeer haat, of liefde. Het is totale, complete onverschilligheid. Ze zien je als een object, een ding, of een obstakel.