Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Laat een stille ramp geen vergeten geschiedenis worden

  •  
31-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-verpleeghuis_300
Laten we niet alleen door te klappen ons geluid horen, maar juist onze stem verheffen.
Gemiddeld een keer per week loop ik van huis naar het SP-afdelingspand aan de Gaffelstraat. Daarbij passeer ik altijd verzorgingshuis De Leeuwenhoek aan de West-Kruiskade. In de rookruimte van de recreatiezaal zit steevast een van de mannelijke bewoners. Een vriendelijk knikje in het passeren als groet van herkenning volgt van beide kanten.
Met de coronamaatregelen is Nederland in een lockdown gegaan. Ook als SP kwamen we niet meer fysiek bij elkaar op het afdelingspand. Mijn loopjes kwamen niet meer langs de Leeuwenhoek. En actieve SP’ers in de stad trokken al snel aan de bel met zorgen over de persoonlijke beschermingsmiddelen voor thuiszorgmedewerkers en in de verpleeghuizen. Eind maart stelde onze raadsfractie vragen aan het college in Rotterdam en landelijk waarschuwden we in de debatten: waarom krijgen deze groepen zorgmedewerkers niet voldoende bescherming? Past het protocol?
De mensen in de zorg kregen een keer applaus. Diezelfde avond moesten deze harde werkers weer zonder goede beschermingsmogelijkheden aan de slag. De gevolgen kennen we inmiddels. Het personeel in de verpleeghuizen kreeg de onmogelijke keuze: zonder bescherming de ouderen verplegen of geen hulpverlenen? Iets wat je moreel niet zou mogen vragen. Op 9 april kwam De Leeuwenhoek op vreselijke wijze in het nieuws: op de afdeling voor dementerenden was de helft van de bewoners overleden. Direct zijn wel alle ‘huidige’ 72 bewoners getest op corona. Een kwart van hen bleek besmet. Ook is ruim een kwart van het vaste personeel besmet. Hoe kan het dat het doel van de lockdown de bescherming van de meest kwetsbaren is, maar zij die voor deze groep moeten zorgen onvoldoende beschermingsmiddelen kregen?
Die avond van 9 april liep ik langs de Leeuwenhoek. De gordijnen zaten potdicht en zouden dat tot vorige week blijven. Inmiddels zijn 9.700 bewoners van verpleeghuizen besmet geraakt. Twee weken geleden waren van de toen 9.053 besmette bewoners 1.696 overleden. NRC schrijft dat 1 op 5 bewoners besmet is. Een enorm aantal, zeker als je bedenkt dat de overlijdenskans van deze groep ontzettend groot is. Met grote gevolgen: nabestaanden die hun dierbaren moeten missen en eerder afscheid hebben moeten nemen, als dat al mogelijk was. Medewerkers die mogelijk zelf besmet zijn geraakt en zo anderen/bewoners hebben besmet. Zij moeten omgaan met de gevolgen.
De minister ontkende de problemen in de Tweede Kamer en zorgmedewerkers moesten vooral aan het werk blijven was het devies. Er vonden geen testen van bewoners of medewerkers van verpleeghuizen plaats. Dit is pas op 20 april aangepast. Een paar dagen later is een specialist ouderengeneeskunde aan het Outbreak Management Team toegevoegd. Het Rotterdamse college verwees in zijn antwoorden naar de landelijke maatregelen en weigerde in te grijpen in de herverdeling van middelen. Politiek is keuzes maken: hier is bewust weggekeken en niet ingegrepen. Het laat ook zien waarom we als partij zo veel waarde hechten aan het contact met de werkvloer en in de samenleving: alleen zo kunnen we horen wat er speelt en problemen aanpakken.
Laat deze stille ramp niet een verzwegen geschiedenis worden. Laten we niet alleen door te klappen ons geluid horen, maar juist onze stem verheffen. Samenwerking binnen de zorg had erger leed kunnen voorkomen. We zien nu overal initiatieven in de zorg voor meer samenwerking ontstaan. Laten we dat vooral vasthouden. Met daarbij een goede beloning voor onze helden.
Mijn loopje naar het SP-afdelingspand is weer wat vaker. Toch is de recreatiezaal van De Leeuwenhoek nog leeg. De stoel in de rokersruimte idem dito. Ik hoop dat dit snel anders zal zijn, maar hou rekening met het ergste. In het passeren knik ik naar de lege stoel.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Jozias2
Jozias21 jun. 2020 - 12:23

Je kunt veel zeggen van de Corona crisis maar een ‘stille ramp’ lijkt me niet passend na alle aandacht van de afgelopen maanden.

Bouwman2
Bouwman21 jun. 2020 - 7:57

In tijden van narigheid, leed en angst gebeurt het altijd dat mensen zich realiseren dat aan waardering grote behoefte is, van levensbelang is.En dat is voortdurend. Liefde is waardering van de ander. Nou, je weet elf hoe dat gaat, niet waar? Al vorens iemand aan te raken, op een schouder te kloppen of over de bol te strijken. hoor je dan meteen zeggen: Handen thuis en lazer op. Enfin ik ben weer eens bezig met een preek, dus ik beperk me maar tot een wens, vrolijk pinksteren everybody.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jun. 2020 - 6:52

Ik heb hier niets aan toe te voegen! De luchtigheid waarmee daaraan voorbijgegaan werd en nog wordt, is bij mij al meteen in het verkeerde keelgat geschoten. Doe dit en dat om de ouderen te beschermen als pure fake, het heeft nooit om die ouderen gegaan. Het was spelen op een emotie die ze zelf niet bezaten, zij die wisten wat er speelde. Ik heb hier op Joop ook over geschreven. Hoe kun je daarover schrijven zonder emotie. Nou bezie de reacties hier en daar! Er is nog iets wat me van het hart moet. Brabant was het eerste en het hardst geraakt zo ook het personeel daar, van ziekenhuizen, verzorgingscentra etc.. Dat was al aan de gang terwijl de rest van Nederland langzaam leek te ontwaken, het viel wel mee toch? Maar wat zie ik nu op TV, mensen uit de randstad, het hoge noorden die het zo zwaar gehad hebben, komen aan het woord. Het is alsof het zuiden waar dit alles al aan de gang was in al zijn hevigheid in Nederland er nog steeds niet toe doet, mensen in het zuiden er niet toe doen. Waarom raakt me dit zo vraag ik me al weken af?

Mark Huysman
Mark Huysman1 jun. 2020 - 6:33

Het lijkt me dat Rutte, Bruins en De Jonge zeker dood door nalatigheid verweten kan worden.

5 Reacties
tinekea2
tinekea21 jun. 2020 - 6:59

want?

itsme3
itsme31 jun. 2020 - 9:11

En ik vind dat ze een medaille moeten krijgen.

LaBou
LaBou 1 jun. 2020 - 11:23

Want ze hebben goed opruiming gehouden onder het dorre hout. Nietwaar, Itsme? Want dat is eigenlijk wat jouw reactie nu suggereert.

Mark Huysman
Mark Huysman1 jun. 2020 - 12:26

[want?] Ze hebben de kwetsbaren niet beschermd. Geen beschermingsmaterieel voor werkenden in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Testen werden geweigerd - terwijl er in het begin nota bene voldoende capaciteit was. Ze hebben het virus zijn gang laten gaan terwijl Rutte uitdrukkelijk zei dat ‘onze’ ouderen beschermd zouden worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jun. 2020 - 17:08

Mark Huysman En niet alleen hen, ook de andere mensen in instellingen, zoals de gehandicapten! Die werden helemaal niet genoemd, alsof ze niet bestonden!

Lilian Emma
Lilian Emma31 mei 2020 - 22:36

Ik vind het een complete schande wat daar in de verpleeghuizen is gebeurt. Een beetje schijnheilig klappen, flikker op! Rutte met zijn verruttering....weg met hem en wat mij betreft het hele kabinet! En ga je diep schamen. En...jawel dood door schuld is volgens mij aan de orde.

GMatth52
GMatth5231 mei 2020 - 19:40

Bert Peterse wijst op de zeer hoge sterfte onder bewoners van zorginstellingen en het hoge aantal besmettingen onder het verzorgende personeel. Op zich is dat voor mij voldoende reden voor een parlementaire enquête naar het beleid van het kabinet Rutte III inzake de Corona-pandemie, met name de keuze voor 'groepsimmuniteit' ('herd immunity') in plaats van het indammen van de epidemie ('containment'). Een groot aantal dodelijke slachtoffers wordt hierbij voor lief genomen. Daar moet het onthouden van beschermingsmiddelen aan personeel van woonzorginstellingen worden betrokken. En ook het bezuinigingsbeleid betreffende de gezondheidszorg in het afgelopen decennium, met name het welbewust inkrimpen van de IC-capaciteit. Dr. Raoul Coutinho, de voorganger van Jaap van Dissel op het R.I.V.M., wees in een TV-uitzending op een mogelijk ontbrekende onafhankelijkheid van het R.I.V.M. tegenover de regering voor wat betref de verstrekte adviezen.. Over de verantwoordelijkheid voor de beleidskeuze moest geen onduidelijkheid bestaan.

Rode druppel
Rode druppel31 mei 2020 - 16:41

U heeft natuurlijk gelijk, maar het leed is geschied. Ben ook een familielid die in een verpleeghuis lag door corona verloren. Het is heel erg van de doden. Wat mij het meeste heeft gestoord is hoe verplegend personeel moest werken. Heb er eigenlijk geen woorden voor, alleen diep respect.

3 Reacties
Tom7
Tom71 jun. 2020 - 6:16

Beste Rode Druppel, al zouden U, ik of de massa gezamenlijk, woorden uitspreken die de pijnlijke feiten benoemen, dan zou dat momenteel (te) weinig effect hebben. De Bovenwerelden hebben zich globaal met elkaar verenigt, een tijdperk van dialectiek en verlichting is nu gehuld in schemer, ergens ondergronds zal opnieuw het licht moeten worden aangestoken. https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2020/slagveld-achter-gesloten-deuren~v386856/

Tom7
Tom71 jun. 2020 - 6:46

Gister een motorrit door het uiterste noorden van Friesland gemaakt, 4 weken gelden viel mij het op dat er soms bijna huis aan huis vlaggen hingen met `Voor elkaar, met elkaar´. Nu hingen er o.a. ook spandoeken met andere teksten bij de ingangen van de dorpen. Hoe zou dat nu komen? https://www.lc.nl/friesland/Hou-je-ogen-open-en-15-meter-niet-ok-deze-spandoeken-hangen-opeens-in-Friesland-25714970.html https://www.lc.nl/friesland/27-besmette-bewoners-en-31-positief-geteste-medewerkers-woonzorgcentrum-Saxenoord-in-Franeker-was-een-heuse-coronabrandhaard-25709902.html

Rode druppel
Rode druppel1 jun. 2020 - 9:05

Tom. Ergens in Limburg ( mij bekend ) is meer dan een derde van de bewoners , van een verpleeghuis besmet ( 3 weken terug ). Het is niet weg, gaat voorlopig niet weg.