Joop

‘Laat dolfijnen Dolfinarium niet naar China vertrekken’

  •  
06-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Dolfijntje geboren in Dolfinarium

© HARDERWIJK - Een pasgeboren dolfijntje zwemt met haar moeder Roxy in het Dolfinarium, een dag na de geboorte van het kalfje. ANP KOEN VAN WEEL

De Nederlandse overheid moet voorkomen dat acht dolfijnen uit het Dolfinarium Harderwijk naar China gaan, vindt World Animal Protection. De dierenbeschermingsorganisatie maakt zich grote zorgen over de aangekondigde verhuizing.
“Er is geen enkele garantie dat deze dieren daar niet worden blootgesteld aan dieronwaardig entertainment. Ook zal er hoogstwaarschijnlijk met deze dieren worden gefokt, wat nóg meer dieren doemt tot een leven in gevangenschap”, stelt Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland.
De organisatie wijst erop dat in China nauwelijks regels zijn om zeezoogdieren in gevangenschap een fatsoenlijk bestaan te garanderen. “Het zou hypocriet zijn als de overheid aan de ene kant eist dat in Nederland dolfijnen niet meer door hoepels springen en aan de andere kant mee zou werken om zulk soort circusacts met dolfijnen in het buitenland te bevorderen”, meent Kuijpers.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn7 mei 2021 - 18:05

In dat land eten ze alles zoals bijvoorbeeld de flappen van eenden en kwallen dus vrees voor de dolfijnen.

LHTJ
LHTJ7 mei 2021 - 10:21

Dit gebeurd over de hele linie dankzij onze groene drift. Dolfijnen door een hoepeltje vinden we niet kunnen - resultaat ze gaan naar China Varkens fokken vinden we niet kunnen - resultaat ze gaan naar Oost Europa Vliegen is stom vooral 's nachts - resultaat de bewegingen verplaatsen zich naar andere luchthavens in Europa enz enz enz uit het oog uit het hart. de klimaatdrammers en dierenknuffelaars draaien onze economie op vele fronten de nek om vanwege de roze wolk gedachte dat deze speldenknop op de wereld de aarde gaat redden, per saldo veranderd er mondiaal niets aan klimaat, milieu of dierenwelzijn maar het kost onze samenleving bakken met geld en we verliezen marktaandeel en banen. Allemaal symboolpolitiek om het eigen gemoed gerust te stellen.

Ch0k3r
Ch0k3r7 mei 2021 - 6:10

Dat wordt nog wat als onze veeboeren moeten afschalen en hun beesten aan het buitenland gaan verkopen dan... (of hun bedrijf naar het buitenland verhuizen) Of is volgens deze dierenrechtenactivisten een dolfijn specialer dan een koe?

Thuiszitter
Thuiszitter6 mei 2021 - 16:21

Als dan de overheid of die stichting wat geld aan het Dolfinarium geeft want dat is de reden van een eventuele verkoop .

Ivan61
Ivan616 mei 2021 - 11:05

Gewoon niet doen, desnoods verbieden.

2 Reacties
Fabius
Fabius6 mei 2021 - 13:16

Maar als China een paar panda's naar Nederland stuurt dan is dit ineens 'schattig' ?!

Ivan61
Ivan616 mei 2021 - 14:07

Helemaal niet, ik vind beide fout.

Mini2
Mini26 mei 2021 - 10:16

Sowieso is zo iets als het Dolfinarium niet meer van deze tijd, dieren kunstjes laten doen door een hoepeltje; ben dan ook erg blij dat deze slimme dieren dat niet meer hoeven te doen.

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman6 mei 2021 - 12:34

We kunnen altijd nog naar Valencia waar de dolfijnen in een modern centrum dezelfde showtjes geven als in Harderwijk.

Winterdepressie
Winterdepressie6 mei 2021 - 23:31

Valt een hond een pootje laten geven daar ook onder? Retorische vraag en het boeit me ook niet zoveel. Als Dolfijnen zo slim zijn, waarom hebben ze dan niet op een gegeven moment gekozen voor een habitat waarbij ze duimen zouden evolueren? Of op z'n minst pootjes! Volgens mij is deze tijd vooral fan van minder dieren.. Willen we meer of minder dieren?

Joopinie
Joopinie6 mei 2021 - 10:05

Het Dolfinarium heeft een grote voorziening voor dolfijnen om rond te zwemmen. Nederland kan dit gewoon zelf. Wat een reis voor die dieren met alle risico's, slaat nergens op.

3 Reacties
LaBou
LaBou 6 mei 2021 - 16:38

De Noordzee is nog veel groter dan dat dolfinarium. Dat blijft, ondanks het formaat voor dit soort dieren niets meer dan een veredelde vissenkom.

Joopinie
Joopinie6 mei 2021 - 18:38

@LaBou Het wild kennen ze niet. Konden ze daar naar terug zou dat nog beter zijn. Bovendien trappen ze de Noordzee vol windmolens. De zee is een bedrijventerrein geworden.

LaBou
LaBou 7 mei 2021 - 4:55

Altijd leuk, zo'n reactie: net doen of je iemand tegenspreekt om hem in andere bewoordingen gewoon gelijk te geven.

Bouwman2
Bouwman26 mei 2021 - 10:05

Boy on a dolphin is niet alleen een romantische film uit1957 maar het beeld van de homo ludens is veel ouder. De dolfijn is een symbool van het spel. Ik zie niet in waarom je geen symbool zou mogen overdragen aan China? Je bereikt immers betere resultaten met honing dan met azijn?

4 Reacties
DeDunneVanDam
DeDunneVanDam6 mei 2021 - 13:42

Een dolfijn een geen symbool. Een dolfijn is een dier, een levend wezen met bewustzijn. Als China een symbool wil prima. Sturen we wel een grote poster van een dolfijn op.

HappyBuddha
HappyBuddha6 mei 2021 - 16:24

Ik zat eigenlijk meer te denken aan: Daar heb je Flipper, Flipper hij is geweldig https://www.youtube.com/watch?v=FQlKpdVf2Z0 Boy on a Dolphin is zo elitaire en hoogdravend. Meer wat voor een dominee

LaBou
LaBou 6 mei 2021 - 16:39

Blabla.

Winterdepressie
Winterdepressie6 mei 2021 - 23:39

@DeDunneVanDam, Nou, daar valt wel wat op af te dingen. Het is helemaal niet zeker wat het niveau van bewustzijn van zo'n beest is. Het scoort hoog in een aantal cognitieve testen, maar wat dat echt betekend is eigenlijk een raadsel. In gedrag vertoond de dolfijn over het algemeen een gemiddelde hoeveelheid agressie en "vredelievendheid" wat je zou verwachten in een carnivoor met die set attributen. De mythe van de dolfijn is een beetje overtrokken.