Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Laat deze hufters de straat niet veroveren

  •  
16-10-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
225 keer bekeken
  •  
Bundesarchiv_Bild_102-14597,_Berlin,_Opernplatz,_Bücherverbrennung
We hebben te maken met een groeiend aantal mensen dat probeert met dreigen, schelden en geweld in de openbare ruimte hun zin door te drijven.
De journalisten van de NOS gaan tegenwoordig min of meer incognito op pad omdat ze anders teveel bedreigd en aangevallen worden. De hoofdredacteur van het Journaal, Marcel Gelauff, heeft zelfs het bedrijfslogo van de reportagewagens laten halen.
Journalisten en politici mogen er niet langer vanuit gaan dat zij ongestoord over straat kunnen lopen. Altijd bestaat de mogelijkheid dat zij verbale agressie of erger oproepen bij leden van het publiek die zich storen aan de berichtgeving in Nederland. Het blijft niet meer bij gemor en gebonk op stamtafels. Men gaat tot de aanval over.
De fractievoorzitter van het CDA, Pieter Heerma, maakte ons bij EenVandaag deelgenoot van een treffende observatie. Het gaat niet alleen om journalisten. Van ambulancechauffeurs, zorgmedewerkers, brandweerlieden, verkeersregelaars en andere mensen die op straat hun werk doen, is dit allang bekend. Zij worden net zo goed het slachtoffer van verbaal en fysiek geweld als ze iets doen of zeggen wat omstanders niet bevalt. Dat is het spreekwoordelijke korte lontje.
De agressie tegen journalisten en volksvertegenwoordigers hangt hier sterk mee samen. Het enige verschil is dat de woede geen uiting van richtingloze onvrede is maar duidelijk politiek gemotiveerd. Toch is hetzelfde soort agressieve persoonlijkheid steeds herkenbaar, waar deze zich ook manifesteert: bij een verkeersongeluk, een voetbalwedstrijd, de wachtkamer van de eerste hulp of een demonstratie. Hetzelfde type. Altijd.
Dit is geen kwestie van slechte opvoeding. We hebben te maken met een groeiend aantal mensen dat probeert met dreigen, schelden en geweld in de openbare ruimte hun zin door te drijven. Alleen of in vereniging. Zij doen een poging om de straat te veroveren. Dit is duidelijk zichtbaar rond demonstraties. Zij wensen te bepalen wie welkom is. Ze laten dat niet over aan de organisatie. En tegenwoordig ook bij manifestaties uit de linkse hoek. Zelfde toon, gelijksoortig grijpen naar microfoons, eenzelfde wegjagen.
Snedige opmerkingen of vriendelijke verzoeken helpen niet in de omgang met dit volk. En evenmin vertoon van officiële verontwaardiging in de media.
Zo is het negentig jaar terug in Berlijn ook begonnen. Politieke tinnengieters verzamelden driftig volk met een kort lontje om zich heen. Ze voedden deze verongelijkte ruziezoekers met samenzweringstheorieën, zij wezen vijanden aan. Zij gaven voedsel aan gevoelens van afgunst en rancune. Zo werden ze losgelaten op de straten van de Duitse hoofdstad. De erkende meester in het organiseren en opzwepen van dit soort straatschenders was dr. Joseph Goebbels. Er leefde in die jaren een psychiater in Berlijn die veel schlemielen en sloebers in zijn praktijk kreeg. Zijn naam was Alfred Döblin. Op basis van zijn ervaringen in de spreekkamer construeerde hij Franz Biberkopf, de hoofdpersoon van zijn grote roman Berlin Alexanderplatz.
Alexanderplatz
Biberkopf is in de kern goedhartig maar hij voelt zich – deels met reden – door het leven besodemieterd en verneukt. Dat wekt bij hem de nodige agressieve gevoelens op. Die worden op alles en iedereen geprojecteerd maar vooral op mensen die het naar zijn idee ten onrechte goed getroffen hebben. Zij kunnen kennis maken met zijn losse handjes. Aan een schamele boterham komt de voormalige metaalarbeider Biberkopf door met nazikrantjes te venten. Toch schetst Döblin hem en zijn milieu van de eerste tot de laatste bladzijde met compassie.
Berlin Alexanderplatz is een meesterwerk, dat zijn eerste druk beleefde in 1929 en de honderdste begin 1933 toen Hitler het tot brandstapel veroordeelde. De hufters die NOS-medewerkers de microfoon proberen te ontrukken, de vervolgers van Pieter Omtzigt, de amokmakers in de wachtkamer van het ziekenhuis, daarin valt steevast Franz Biberkopf te herkennen: dezelfde rancune, dezelfde haat, dezelfde drift, dezelfde intolerantie voor wie zich anders gedraagt of uit dan zij zelf.
Het begon klein in Berlijn maar ze veroverden de straat, eenvoudigweg omdat ze niet tijdig gestopt werden. Dat zien we in Nederland nu ook. Dit is het begin van een offensief. Als deze agressie onbeantwoord blijft, zal het aantal rekruten voor het leger der verongelijkten snel toenemen. Er worden door de aanzwellende coronacrisis Biberköpfe genoeg gekweekt. Wees paraat.
Burhan Qurbani, een Duits regisseur met een Afghaanse achtergrond, heeft Berlin Alexanderplatz opnieuw verfilmd. Het verhaal ontrolt zich in het hedendaagse Berlijn en de hoofdpersoon is niet Franz Biberkopf maar Francis, een illegale vluchteling uit Guinee-Bissau. Hier de trailer.
In 1931 al werd Berlin Alexanderplatz voor het eerst verfilmd met in de hoofdrol de beroemde acteur en filmster Heinrich George. Phil Jutzi deed de regie en Alfred Döblin schreef zelf mee aan het script. Schrik niet terug voor het Berlijns en bekijk de film in zijn geheel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (91)

Gerygrr
Gerygrr18 okt. 2020 - 11:09

Gelukkig hebben we nog verstandige historici, die ons kunnen wijzen op het verleden. We zijn heus niet slimmer geworden sinds die tijd. We leven alleen in de continu gevoede illusie, dat wij steeds slimmer zijn geworden, vakbekwamer en dat de mens vooruit gaat. Gewone mensen is verteld, dat ze vooruit kunnen komen in het leven door hard te werken en te studeren. Ben je dan nog steeds (voor het eigen gevoel te arm gebleven) dan accepteer je niet meer dat anderen je de looser vinden, die jij jezelf inmiddels voelt. Onvrede, verarming, onrecht, achterstelling..... Er zijn inmiddels steeds meer mensen die het voelen...... Zij gaan uit frustratie de straat op. Zij gaan buitengewoon agressief te keer. Het is hoog tijd, dat onze politici ophouden mensen sprookjes te vertellen. Het is tijd voor de waarheid. Wij hebben met neoliberale politiek de middenklasse uitgekleed. De bezuinigingen hebben dezelfde beroepsgroepen getroffen en de gevolgen? De gevolgen? Kijk naar onderwijs, zorg, defensie, politie en justitie. We zakken door alle ondergrenzen. Sprookjes bestaan niet.

Libertain
Libertain17 okt. 2020 - 11:23

@Han, ("Dit is geen kwestie van slechte opvoeding.") Inderdaad is het kwestie van bewuste jarenlange tolerantie van extreem-rechts waar het signaal voor werd gegeven door de Nederlandse extremist Geert Wilders/PVV mede overal in de media op handen te gaan dragen, dagelijks de voorpagina eraan te wijden en allerlei ultrarechtse troep klakkeloos te blijven tolereren. Dit heet anders ook massa-opvoeding. Vooral ook in de 2e Kamer. Schaam ik me plaatsvervangend voor onze politici, daar gold ook het regel van ons-kent-ons, Wilders is eigenlijk een van "onze", toch?

1 Reactie
Ivan61
Ivan6117 okt. 2020 - 14:27

Libertain, Dat heet democratie. Wilders is gekozen snap je?

Ivan61
Ivan6117 okt. 2020 - 10:36

Jij bent te laat Han. Paar maanden geleden werd een verslaggever thuis opgezocht door een groep activisten. Ik heb niks over gelezen of gehoord op NOS bijvoorbeeld. Waarom naar Deerde Rijk grijpen? In jaren 70 en 80 van vorige eeuw hadden wij Brigade Rosse en andere communistische groepen die niet zo vreedzaam waren. Ik druk me bewust voorzichtig uit. Jij moet dat in bredere perspectief plaatsen. Meeste mensen zijn volgers en willen niet nadenken. Kijk allen naar Engel en zijn aanhang. Zij krijgen te veel ruimte en aandacht en hun wantrouwen naar normale mensen neemt alleen toe. Voor mij zijn zij terroristen en zolang zij vrije spel hebben hebben wij als maatschappij een probleem. Andere grote probleem zijn sociale media. Dankzij Facebook bijvoorbeeld krijgen zulke profeten zoals Engel te veel bereik en geen enkele democratische staat kan dat voorkomen. Zwarte Piet en ontkenning van holocaust hebben zij aangepakt en dat is prima maar waarom laten zij dat toe?

White Knight
White Knight17 okt. 2020 - 8:57

"Journalisten en politici mogen er niet langer vanuit gaan dat zij ongestoord over straat kunnen lopen. " Dat kon sinds 2002 al niet meer, toen Pim Fortuyn werd vermoord. Geert Wilders wordt al sinds 2004 beveiligd, en toenmalig politica Ayaan Hirshi Ali ook. En in feite gaat dit al terug tot de aanslag in Kedichem in 1986. De schrijver is dus wat laat met zijn constatering. Wel richt hij zich wat éénzijdig tot een bepaalde groep, gezien zijn woordkeuze (" Hetzelfde type. Altijd.")

2 Reacties
Satya
Satya17 okt. 2020 - 10:06

Sinds Fortuyn extreemrechtse haatzaaierij genormaliseerd heeft is mijn moeder in de supermarkt uitgescholden, haar vriendin in de trein aangesproken op haar hoofddoek, een vriend door skinheads belaagd waar niemand een hand uitsstak en mijn nichtje op haar afkomst beoordeeld (letterlijk een kind) Het is hetzelfde type dat altijd met dit groepje haatzaaiers op de proppen komt. Altijd! Dat type dat zijn ogen blijft sluiten dat het juist deze haatzaaiers zijn die ervoor zorgen dat gewone mensen worden lastig gevallen. Ik kan op links geen partijen bedenken die dit haatzaaien tot zo'n kunst hebben verheven. Je zou ook gewoon het gedrag van mensen die politici en journalisten lastig vallen kunnen veroordelen ipv met dit grijs gedraaide liedje komen.

Libertain
Libertain17 okt. 2020 - 11:12

@Satya, goed verklaard, @White Knight wil steeds het vooral over zijn eigen white privilege hebben. Daarvoor poetst hij alle systematische xenofobie en racisme gebruikelijk onder het tapijt.

Fons Wijers
Fons Wijers16 okt. 2020 - 23:04

Verbaal of fysiek geweld vraagt om alerte en stevige actie, anders is het het van de dam.

Bouwman2
Bouwman216 okt. 2020 - 22:27

Van der Horst maakt het allemaal weer eens veel groter dan het is. De opkomst van de nazi's voltrok zich in een heel andere tijd. Het is mij te simpel. Maar het meest essentiële is dat de Duitsers waar ie het over heeft niet meer bestaan. Angela Merkel wint met haar CDU alle verkiezingen, laatstelijk nog in noord Rijn Westfalen. De AfD komt nooit verder dan een tien procent. De moderne Duitsers willen niet terug naar die tijd. Er is geen groot heimwee naar de DDR. Moderne Duitsers zijn gematigd. Zeker, soms springen er wel uit de band, maar dat is iets dat altijd en overal gebeurt. Anarchisme zoals Bakoening dat beschrijft is er niet meer. Alleen hier en daar zie je nog wel een anarchist lopen. Van der Horst doet als altijd, de mensen imponeren met een overmaat aan feiten en ze bang maken omdat het verleden zich zeker gaat herhalen, . zodat ze uit zijn hand eten. Het verleden herhaalt zich wel, maar nooit op dezelfde manier.

2 Reacties
Libertain
Libertain17 okt. 2020 - 11:14

@Bouwman, weet u nog wat Gouden Dageraad betekent? Andere tijden? Misschien moet u aan een nieuwe bril gaan denken.

LaBou
LaBou 17 okt. 2020 - 17:05

Wie heeft het hier over Duitsers uit de jaren 30 - 45 van de vorige eeuw? Het gaat om Nederlanders van nu. Zoals Libertain al zegt: misschien een nieuwe bril. En doe daar dan gelijk een nieuwe computer bij, eentje zonder al die fantasieverhalen.

DaanOuwens
DaanOuwens16 okt. 2020 - 17:12

Mooi stukje van Van der Horst maar hij kijkt veel te ver terug in de tijd. Bovendien doet hij deze groep opstandelingen, vaak extreem rechts en niet links, onrecht aan door hen te vergelijken met de knokploegen van Hitler. Het oorzaak van het probleem ligt veel dichterbij. Het gaat om een groep burgers die door Pim Fortuyn geëmancipeerd is. Bewust gemaakt van hun stem en overtuigt van het feit dat hun stem gehoord moet worden. Deze mensen vormden, als ze al gingen stemmen, het stemvee van de grote partijen. CDA, PvdA en VVD en wellicht nog een paar oude communisten. Mensen die uit traditie kozen en niet uit overtuiging. Mensen die altijd al van mening waren dat allochtonen hier niet hoorden, zich niet aanpasten, de welvaart langs hen heen ging en de samenleving steeds minder werd. Ontevreden boze mensen. Ze waren al altijd al. Ook tijdens de havenstakingen in Rotterdam en de ondergang van RSV. Veel gingen uiteindelijk niet meer stemmen. De samenleving veranderde in een richting die hen meer naar de marge duwde. Daar heeft Fortuyn een eind aan gemaakt, hij heeft ze actief gemaakt. Het resultaat is dat het deel van de samenleving met de minste kennis van zaken inmiddels op straat de grootse mond heeft. Fortuyn is bijna 20 jaar dood en inplaats van tegen deze groep te zeggen dat zij uit hun nek lullen, hebben veel partijen in de afgelopen 20 jaren beweerd dat naar deze groep geluisterd moet worden. En dat hebben deze mensen prima begrepen. Er moet naar hun geluisterd worden. Dat zegt Wilders, die het grootste deel van deze groep ook aan zich bindt, maar dat zeggen ook andere volksmenners. Met wat goede wil kan je terug denken aan Biberkopf maar de oorzaken voor de problemen waar men nu mee wordt geconfronteerd liggen niet in zijn tijd. Uiteindelijk moeten politici in gesprek met deze groep. Maar dan niet met de tekst dat er naar hun geluisterd moet worden maar met de tekst dat ze uit hun nek lullen. En dat is exact de boodschap die deze demonstranten rond het Binnenhof moeten krijgen. Neem deze mensen serieus en dat doe je niet door ze gelijk te geven maar ongelijk te geven. Hypocrisie draagt zeker niet bij aan oplossingen.

Fredje3
Fredje316 okt. 2020 - 16:53

Hoe groter de kloof wordt tussen media-politiek en de burger hoe makkelijker het wordt voor sommigen om zich op deze manier te uiten. Ik keur het niet goed, maar heb er wel begrip voor. Als je levenswerk vernietigd wordt door beslissingen van een politicus, dan is dat op persoonlijk gebied niets meer dan een rechtstreekse aanslag op jouw en je gezin en als de media jou(w) (soort) dan nog een aso noemt, wordt dat er niet prettiger op. Niet iedereen kan daar goed mee omgaan. Zelf een jaar of 10 geleden meegemaakt. Niet dat ik heb gedreigd of iets anders/ergers, maar tegenover politici ben ik wel passief-agressief. Voor mij zijn politici stront en daar ga je niet in lopen stappen of op trappen, maar daar loop je omheen of overheen en geef je verder zo min als mogelijk aandacht

GoudenBergen
GoudenBergen16 okt. 2020 - 16:50

Wil je de extremen klein maken dan moet je het politieke midden groot maken. Dat kan volgend jaar maart. Kies CDA, PvdA, CU, VVD of D66. Als het politieke midden uitkomt op ongeveer 90 zetels kun je een stabiele coalitie vormen en is er ook nog voldoende ruimte voor de serieuze oppositie (GL, SP, SGP, PvdD). Toch ben ik van mening dat er een Parlementaire Enquête naar de aanpak van COVID-19 moet komen.

1 Reactie
LaBou
LaBou 17 okt. 2020 - 17:09

Een coalitie met een meerderheid van 90 zetels zal zich niets van wat voor oppositie aantrekken. Daarmee neemt zo'n coalitie afscheid van de democratie en veranderd in een dictatuur.

Pater
Pater16 okt. 2020 - 16:49

Zelfde thema: een boekje van Theun de Vries, WA-man. Een redelijke poging om ook dat milieu te schetsen waar fascisten uit voort kwamen, ook al is het nogal sjabloon-achtig. Maar om dat zo direct naar nu te vertalen vind ik wel ereg makkelijk. Ik ben benieuwd waar VdHorst zijn idee, dat dergelijk gedrag ook bij links ontstaat, vandaan haalt. Bij de Black live-demo's heb ik er niks van gemerkt.

Zapata
Zapata16 okt. 2020 - 15:51

Ach ja die rancuneuze kleinburger die zich altijd tekort gedaan voelt en daarom anderen het leven maar moeilijk gaat maken. Die zijn er al heel lang en ook heel veel. Ze willen zo graag winnaars zijn maar zijn in hun eigen ogen losers en zo kan je dat prima verbergen. Zo verliest die ander. (die lieden denken nogal vaak in winnaars en verliezers) Dat die ander vaak in dezelfde situatie zit of het nog moeilijker heeft maakt het kleine zieltje niet uit. Als hij zich maar een winnaar voelt. Zo geen tijd meer om te reageren, mijn vliegtuig vertrekt zo. Genieten van een welverdiende vakantie in Griekenland. Tot over twee weken.

2 Reacties
Pater
Pater16 okt. 2020 - 16:40

Doe W. A. de groeten!

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 okt. 2020 - 8:19

Zapata :)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen16 okt. 2020 - 14:03

Ja, als die BOA's ook nog een knuppel krijgen wordt het hhelemaal levensgevaarlijk op straat. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/boa-schopt-geboeide-twintiger-van-surinaamse-afkomst-in-gezicht

Leontrotsky
Leontrotsky16 okt. 2020 - 13:59

Extreemrechts heeft altijd de neiging gehad om via geweldpleging en bedreiging het vrije en onafhankelijke nieuws de nek om te draaien. Zo is in alle landen waar een dictatuur is ingevoerd de weg vrij gemaakt voor deze dictatuur. Alle dictaturen zijn altijd extreemrechtse dictaturen geweest (ook dictaturen die gemaskeerd werden als zijnde links waren in werkelijkheid extreemrechts). Als het vrije en eerlijke woord in gevaar komt betekent dit dat de dictatuur dichtbij komt. We moeten de extreem rechtse fake nieuwsverspreiders geen kans geven want als we hun in vrijheid laten is de democratie en het vrije woord en de eerlijke politiek verloren, dan wordt Nederland een dictatuur. We moeten alle fake nieuwsverspreiders en extreem rechtsen en coronaontkenners/klimaatonkenners en mensen die tegen de overheid zijn oppakken en in de gevangenis gooien, dit is de enige manier om de democratie en de vrijheid te behouden.

2 Reacties
Zapata
Zapata16 okt. 2020 - 16:33

@ Trotsky. /We moeten alle fake nieuwsverspreiders en extreem rechtsen en coronaontkenners/klimaatonkenners en mensen die tegen de overheid zijn oppakken en in de gevangenis gooien, dit is de enige manier om de democratie en de vrijheid te behouden./ Helemaal mee eens Leon. Zo pak je die contrarevolutionairen en reactionairen aan. Naar de Gulag met dat canaille.

Fredje3
Fredje316 okt. 2020 - 16:45

@Leontrotsky. Lol en dat met uw naam. Dan zou u wel beter moeten weten dan dat het een extreemrechts probleem is. Het is een probleem van Extremisme.

Marcus A.2
Marcus A.216 okt. 2020 - 12:56

Wel een leuk verhaal! Ik mis wil een, al is het een hypothetische, oplossing voor de probleemstelling: "We hebben te maken met een groeiend aantal mensen dat probeert met dreigen, schelden en geweld in de openbare ruimte hun zin door te drijven."

1 Reactie
LaBou
LaBou 16 okt. 2020 - 16:40

Je kunt die oplossing natuurlijk heel gemakkelijk zelf bedenken én in de praktijk brengen.

OlavM
OlavM16 okt. 2020 - 12:36

Wilhelm Reich heeft in zijn boek "Die Massenpsychologie des Faschismus" al in 1933 een messcherpe analyse gemaakt -op basis van zijn klinische ervaring en sociologische kennis en inzichten-, die m.i. nog steeds actueel is, en daarom aanbevolen om te lezen.

12 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.216 okt. 2020 - 12:59

Wat is jouw analyse op basis van de analyse van Wilhelm Reich? Of moeten we eerst alles lezen?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart16 okt. 2020 - 14:44

Boeken genoeg: Don Quichot, Moby Dick, Max Havelaar, Ulysses, The Waste Land, Op weg naar een vaderloze maatschappij, Angst voor Vrijheid, Is dit een mens, Bekentenissen van Zeno, Elckerlijc, Woeff, Woeff, de dood op krediet, een koffer vol verhalen, een jaar bij de vissers, enz enz. Maar 't biedt geen soelaas: keer op keer en telkens weer steken de rattenkopjes boven het maaiveld uit.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart16 okt. 2020 - 14:47

Ik vergat mijn mijn haast nog: Mieke Durfal, Mieke Maaike's obscene jeugd, De voorstad groeit, Lof der Zotheid etc etc.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart16 okt. 2020 - 14:50

En waar vind je deze zin "Maar Kleio oogt niet in ketenen" ?

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden16 okt. 2020 - 18:42

Marcus A - Wilhelm Reich kwam tot de conclusie dat het ontstaan van een autoritaire persoonlijkheid voor een groot deel te wijten is aan een opvoeding waarbij het een kind wordt aangeleerd de buikspieren te spannen om de emoties (huilkramp) te onderdrukken, naast een aantal andere elementen in de opvoeding die erop gericht zijn de seksualiteit te onderdrukken. Er zijn en aantal therapeutisch praktijken die op basis van dezelfde inzichten werken, zoals de bio-energetica, de "Oerschreeuw" en de "dynamische meditatie" van Bhagwan. Maar Wilhelm Reich hield op basis van zijn onderzoek bovenal een pleidooi voor de seksuele bevrijding van de mens. (Later kwamen daar nog andere dingen bij, maar dat is een ander hoofdstuk)

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden16 okt. 2020 - 22:14

"waarbij het een kind wordt aangeleerd de buikspieren te spannen om de emoties (huilkramp) te onderdrukken," Grote jongens huilen niet.... (tanden op elkaar, buikspieren vastzetten)

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden16 okt. 2020 - 22:16

Zie ook: "De functie van het Orgasme", van Wilhelm Reich

Tom7
Tom717 okt. 2020 - 5:31

Stukje uit `Luister kleine man´ van Wilhelm Reich "De grote man weet dus wanneer en waarin hij klein is. De kleine man weet niet dat hij klein is en hij is bang het te weten. Hij verbergt zijn kleingeestesheid en beperktheid achter illusies van kracht en grootheid, van kracht en grootheid van anderen. Hij is trots op zijn grote generaals maar niet trots op zichzelf. Hij bewondert de gedachten die hij niet had en niet de gedachten die hij wel had. Hij gelooft des te dieper in dingen hoe minder hij ze begrijpt. En hij gelooft niet in de juistheid van die ideeën die hij het gemakkelijkst begrijpt." http://podium.dolcevitas.com/kleine-man/kleine-man-intro.htm Heb o.a. met mensen van de Bhagwan, of mensen uit de overblijfselen van de sekte van Otto Muehl, te doen gehad, maar goed we weten sinds recentere tijden weer dat de meeste mensen deugen, right, johooh, johooh. Fijn weekend nog???? The Dogs of War ~Momentary Lapse of Reason~Pink floyd https://www.youtube.com/watch?v=0XrYoNbO-78

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden17 okt. 2020 - 19:12

Tom - Toevallig lag een -antiquarische- Portugese vertaling hier bij de receptie. Wat de overblijfselen van de volgelingen van Bhagwan of Otto Muehl en dat boek van Bregman er mee te maken hebben zou je moeten uitleggen, want nu gedraag je je als een waarzegster op de kermis.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 okt. 2020 - 21:19

Ach ja dr. William Reich. Practiseerde een paar jaar in Noorwegen. Heel populair in de linkse intellectule kringen in de jaren 30 in Oslo tot hij ruzie kreeg met praktisch iedereen oa. vanwege bizarre theorien betreffende bionen en orgon. De "orgone accumulator" kun je, desgewenst, ook zelf bouwen. https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/04PkM/da-orgasmen-kom-til-norge Helaas in het Noors

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 okt. 2020 - 21:28

Grietje, ook de Mémoires d'Hadrien van Yourcenar mogen niet ontbreken. Recentelijk nog de Confessions of Zeno herlezen, mijn Italiaans laat te wensen over.

Tom7
Tom718 okt. 2020 - 8:06

@Vrije Geluiden Vooruit omdat jij het bent en het is tenslotte ook zondag, de dag des heren????. https://www.trouw.nl/nieuws/pakezel-op-zee~b0a0c32f/ De dag, dat het wat in bovenstaand artikel beschreven plaatsvond, voer ik zelf (verhuurde mij en de boot) met een Goeroe die een dag daarvoor op het eiland was aangekomen, en zijn volgelingen van de Bhaghwan rond. Dit was langs de zuidkust van La Gomera. Tijdens een break (ten anker) wat in opdracht van hun op een ongebruikelijk plek was, trokken de Goeroe van zeker 50-plus, die niet sprak maar alles met een krijtje op een leitje schreef en zijn volgelingen waarvan één een voormalig vogelspotter in de Negev woestijn was(???? ) kekkie wetsuits aan en doken zeker 20 meter de diepte in, toen ik hun wees op een helikopter die boven het eiland cirkelde, werden ze nog zenuwachtiger dan ze al waren. Nadat ik hun weer afgezet had in Valle Gran Rey, ben ik terug gevaren naar San Sebastian (thuishaven)waar een opgewonden havenmeester mij tegemoet rende om te vertellen dat die dag het leger en de Guardia Civil Hans Ens....had opgepakt en 1300 kilo cocaine in beslag genomen. Hans Ens....had ook mijn bootje willen huren om met wat van z,n vrinden in rond te varen, daar was ik puur op instinct niet ingetrapt. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Muehl had een dependance van zijn sekte op La Gomera (playa cabrito), ben daar geweest, meditatie zalen, tijdsloosheid, en boeken van Escher, nam ook wel gasten daarvan mee voor dagtochten. Muehl werd wat hij zo veroordeelde, hij werd aangegeven door z,n volgelingen. Staat wel op wiki. Ben vorig jaar daar voor het eerst weer geweest om één van m,n kinderen die daar geboren is het eiland en z,n geboortehuis te laten zien. De finca van de Bhaghwan Commune is nu overgenomen. en verblijfplaats/ hotel van fruiterians en dat soort alternatieve volgelingen. Toch blijft het eiland mij trekken, het is magisch en veelzijdig. https://vallebote.de/band-1-so-fing-das-damals-an/

Libertain
Libertain16 okt. 2020 - 10:45

("We hebben te maken met een groeiend aantal mensen dat probeert met dreigen, schelden en geweld in de openbare ruimte hun zin door te drijven.") Ziekenhuizen en zorginstellingen zijn geen openbare ruimte. ("Het enige verschil is dat de woede geen uiting van richtingloze onvrede is maar duidelijk politiek gemotiveerd.") Tja, heeft het zorgeloze 20 jaren geduurd voordat het effect van het extremist Wilders/PVV en zijn aanhang op onze maatschappij uiteindelijk werden opgemerkt.

1 Reactie
White Knight
White Knight17 okt. 2020 - 8:58

20 jaar geleden speelde dit ook al. Alleen was "extreem-rechts" toen het doelwit, en daarom was er geen verontwaardiging over.

Poeha
Poeha16 okt. 2020 - 10:24

En ik maar denken dat Nederlanders zo gehoorzaam zijn. https://joop.bnnvara.nl/opinies/het-volk-heeft-het-gedaan#comment-2664374 Het is een beetje hoe de wind waait denk ik.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst16 okt. 2020 - 13:05

Over het algemeen wel. Kijk maar hoe gemakkelijk ze zich door een schreeuwer laten intimideren.

Theo Joekes
Theo Joekes16 okt. 2020 - 10:16

"We hebben te maken met een groeiend aantal mensen dat probeert met dreigen, schelden en geweld in de openbare ruimte hun zin door te drijven. Alleen of in vereniging. Zij doen een poging om de straat te veroveren. Dit is duidelijk zichtbaar rond demonstraties. Zij wensen te bepalen wie welkom is. Ze laten dat niet over aan de organisatie. En tegenwoordig ook bij manifestaties uit de linkse hoek. Zelfde toon, gelijksoortig grijpen naar microfoons, eenzelfde wegjagen." Bijna helemaal met je eens want heel goed dat je vermeldt dat het dus ook uit linkse hoek komt. Dat is, zlker ook hier op dit forum, maar al te belangrijk te vermelden. Het is alleen niet pas tegenwoordig maar al als vanouds. Maar het zij je vergeven gezien de weinige keren dat hier zoiets wordt benoemd. Daarmee is ook de terechte verwijzing naar het interbellum niet helemaal compleet gezien een historicus weet dat het rapalje wat destijds de straten en de nabije toekomst bedreigde zowel uit knokploegen van rechtse en linkse signatuur bestond.

9 Reacties
Zandb
Zandb16 okt. 2020 - 11:15

Theo U bent het er dus niet mee eens, dat Han tegen intimidatie, bedreiging en geweld is, want u bent het er bijna mee eens. Ik hoop dat u enig benul heeft, dat dit nog dommer is, dan dat je groepen niet mag onderscheiden omdat die zich onderscheiden omdat ze een (in dit geval wel heel) gemene deler hebben.

djh
djh16 okt. 2020 - 11:25

"Ze laten dat niet over aan de organisatie." Misschien een eye opener....maar ook de organisatie bepaald niet of een journalist welkom is of niet. Een journalist hoort gewoon zijn werk te kunnen doen, ongeacht van welke openbare demonstratie hij verslag maakt!!

Theo Joekes
Theo Joekes16 okt. 2020 - 11:25

@Zandb Ik ben het helemaal met Han eens waar het intimidatie, bedreiging en geweld betreft van demonstranten. Hij ziet dat pas onlangs ook uit linkse hoek komen, ik al als vanouds. De rest van je onbenullige reactie laat ik voor wat het is.

Poeha
Poeha16 okt. 2020 - 12:48

Zandb, heb je het wel gelezen?Han heeft het over “tegenwoordig” en enkel daar is Theo het niet mee eens (volgens hem is het als vanouds) U heeft het richting Theo over dom. Begrijpt u alles echter zelf wel?

Zandb
Zandb16 okt. 2020 - 15:04

Poeha Had ik wel gelezen maar anders geïnterpreteerd. Ik geloof nooit dat han bedoelt, dat hij bedreiging en geweld (in een democratie als de onze) ooit goed praat, niet nu of in het verleden, van links, rechts of wie ook. (Dat zie je met name aan zijn historisch uitstapje naar Berlin Alexanderplatz. Het kenschetsen van de onderliggende drijfveren hebben namelijk niets met rechts of links te maken. Ik denk dus, dat hij met dat 'tegenwoordig' slechts bedoelt, dat er nu 'anders' actie gevoerd wordt dan dat vroeger het geval was. Dus samengevat is mijn kritiek op Theo, dat ik het niet slim vind, dat hij het niet eens is met iets wat iemand niet zegt.

Poeha
Poeha16 okt. 2020 - 15:39

Zand: Han heeft het over dat tegenwoordig ook de manifestaties uit linkse hoek plaatsvinden in dat kader. Theo zegt alleen dat dat vroeger ook al was. Dat hij er iets Anders in ziet, is een teken dat je het niet begrijpt.

Theo Joekes
Theo Joekes16 okt. 2020 - 15:49

Zelden iemand zo zien iemand verzandben in pogingen er nog wat van te maken.

Zandb
Zandb17 okt. 2020 - 6:45

Poeha, Theo Links voerde nooit op de 'huidige wijze' - door de media te bedreigen bv - actie. Dat wil niet zeggen, dat links niet gewelddadig actie voerde maar dat geweld had een heel ander karakter. Wanneer je alleen uitgaat van 'geweld' dan kan je stellen dat rechts en links (die begrippen dekken de lading bij lange na niet, zeker wanneer je in de geschiedenis kijkt; die begrippen links en rechts bestaan bv nog niet zo lang.....) niet voor elkaar onder doen. De kern is, dat Theo zegt, dat hij het niet met Han eens is, omdat links vroeger ook geweld gebruikte. Ik zeg, dat Han het niet over geweld in het algemeen heeft maar hier over geweld in de huidige vorm. De mens verandert niet zo zeer, omdat de tijd anders is, manifesteert hij zich anders. Krom praten wat recht is of 'tegen beter weten in' uitleggen wat recht is. Je kunt dat verschil zo maar missen.

Poeha
Poeha17 okt. 2020 - 21:36

Zandb: wil je het niet begrijpen of mis je het echt?

Middenman
Middenman16 okt. 2020 - 10:13

Van harte mee eens Han! Je verwoordt heel goed het gevoel dat de laatste tijd begin te knagen bij mij. Het is niet alleen beroerd en hufterig, het is gewoon gevaarlijk. Heel gevaarlijk.

Norsemen
Norsemen16 okt. 2020 - 10:12

Het gaat er niet om tegen wie er agressie gebruikt wordt, maar waarom er agressie gebruikt wordt. De rede van de agressie moet veroordeeld worden. Ik kan immers situaties bedenken (het zal niet snel gebeuren) waarin ik geweld tegen politici/overheid wel gerechtvaardigd vind.

10 Reacties
Zandb
Zandb16 okt. 2020 - 11:26

Norsemen Het is niet zo interessant wat u rechtvaardig vindt. Eigen rechter spelen door geweld toe te passen, levert altijd een veroordeling op. De rechter bepaalt vervolgens welke straf daar op staat.

JasDon
JasDon16 okt. 2020 - 11:41

"Ik kan immers situaties bedenken (het zal niet snel gebeuren) waarin ik geweld tegen politici/overheid wel gerechtvaardigd vind." Dus als het nauwelijks relevant is in deze discussie.... waarom vind je het dan alsnog belangrijk? Omdat de hoek van waaruit toch relevant is voor je? Ik rag ook regelmatig teksten op deze website die ik beter had kunnen tegenlezen,het kan iedereen overkomen ;-)

Norsemen
Norsemen16 okt. 2020 - 11:51

Wat een totaal zinloze opmerking Zandb. Los van dat je mijn opmerking niet lijkt te begrijpen is het in jouw logica totaal zinloos om over zaken na te denken die je wel of niet rechtvaardig vindt. Als we jouw logica zouden volgen zou elke regel of wet die we hebben nooit aangepast hoeven te worden.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard16 okt. 2020 - 11:53

ZandB , En niemand is geïnteresseerd in wat u er allemaal van vind. Ik begrijp niet waarom dat maar niet bij u doordringt.

Poeha
Poeha16 okt. 2020 - 12:50

Zandb: wellicht is norsemen wel rechter. Dan is het juist wel relevant om te weten wat hij rechtvaardig vindt. Dat bent u toch met mee mij eens.

Marcus A.2
Marcus A.216 okt. 2020 - 13:02

@norseman "Ik kan immers situaties bedenken (het zal niet snel gebeuren) waarin ik geweld tegen politici/overheid wel gerechtvaardigd vind." Vertel?! Ik ben wel benieuwd. Welke waarden moeten in het geding komen alvorens jij in opstand komt?

Norsemen
Norsemen16 okt. 2020 - 14:19

@JasDon De rede waarom er geweld gebruikt wordt bepaald of het wel of niet rechtvaardigt is, niet tegen wie geweld wordt gebruikt. Is dat zo moeilijk om te snappen?

Zandb
Zandb16 okt. 2020 - 15:25

Norsemen Dat leest u verkeerd. Natuurlijk is het voor iedereen van belang om een standpunt in te nemen. Maar u begint met: "Het gaat er niet om tegen wie er agressie gebruikt wordt, maar waarom er agressie gebruikt wordt." Ik probeer alleen aan te geven, dat het er weinig toe doet, wat u of ik vinden wat rechtvaardig is. Dat is simpelweg niet aan ons. Als we vinden dat wetten niet deugen, dan kunnen we er op aandringen dat wetten veranderen. Maar...... 1. Daar hoeft het niet beter van te worden. Je lost het ene probleem (wellicht ?) op maar veroorzaakt een ander. 2. Dat vereist een andere manier van denken. 3. In een democratische rechtsstaat als de onze, zal het niet mogelijk zijn om geweld als oplossing te accepteren. Je kunt hooguit iets doen aan de strafmaat. Gerard Waarom moet er iets wat u voor waar houdt en als een feit presenteert, tot mij doordringen? Tot mij dringt door dat u meent dat niemand geïnteresseerd is. Bij deze. Poeha Ook al zou hij rechter zijn, dan nog is het van geen belang wat hij vindt. Een rechter moet de wet uitvoeren en wat zijn persoonlijke mening daarbij is, mag daarin niet meespelen. Marcus Met u ben ik ook benieuwd. Ik kan me alleen maar 'geweld' voorstellen, in een dictatoriaal land waarin geen sprake is van een onafhankelijke rechtspraak en waarin geen echte democratie is. Ik kan me wel voorstellen, dat ik iets zo belangrijk vind, dat ik het er voor over heb om de straf voor het toepassen van geweld te ondergaan. Maar dat is wel iets heel anders. Want dat geweld ooit gerechtvaardigd is (dan reken ik zelfverdediging niet mee, want dat is wel 'gerechtvaardigd'.), daar geloof ik niets van. (Geweld is overigens meer dan lichamelijk geweld. Een spandoek ergens willen verwijderen of een deur intrappen vallen ook onder geweld.)

Poeha
Poeha16 okt. 2020 - 15:34

Zandb: waar staat dat hij dit op persoonlijke titel schrijft? Dat neemt u maar aan.

Norsemen
Norsemen17 okt. 2020 - 7:17

“ Want dat geweld ooit gerechtvaardigd is (dan reken ik zelfverdediging niet mee, want dat is wel ‘gerechtvaardigd’.), daar geloof ik niets van” Het verzet in WOII? Er zijn zoveel voorbeelden te bedenken dat geweld wel gerechtvaardigd is.

Buitenstaander
Buitenstaander16 okt. 2020 - 9:34

Helaas lijkt t een gevolg van een toenemend individualisme en gebrek aan respect voor (de mening) van anderen. Zagen we dat in de jaren 60 tot 80 met geweld tegen politie, krakersbolwerken. En daarnaast mocht en moest iedereen z'n mening kunnen ventileren, helaas denken dan ook mensen dat die mening in de besluitvorming terug moet komen, en anders mag je dat dus 'afdwingen'. En vergeet niet dat 'wij' in NL sterk anti autoritair zijn: Politie mag je ook gewoon uitschelden, en we gedogen graag. De grenzen kunnen dus steeds verder opgerekt worden.... Zover zin we dus nu

5 Reacties
Zandb
Zandb16 okt. 2020 - 11:30

Norm Ben het met u eens. Ik vind heel duidelijk niet dat je de politie 'gewoon' mag uitschelden. Maar misschien is het handiger, dat we eerst overeenkomen, wat we dan precies onder schelden verstaan.

OlavM
OlavM16 okt. 2020 - 12:23

@ Norm: [Zagen we dat in de jaren 60 tot 80 met geweld tegen politie, krakersbolwerken.] Wat je ook verder mag vinden van de toenmalige acties en utingen -die gericht waren op meer vrijheid in de samenleving-, de linkse groepen hebben altijd in principe de vrijheid van meningsuiting verdedigd en niet geweld tegen personen. (Enkele uitwasssen zijn er desondansk inderdaad geweest). Wat nu gebeurt is, dat de vrijheid van meningsuiting als zodanig met geweld wordt bedreigd -waarbij ook nog serieus wetenschappelijk onderzoek en vaststelling van feiten als niet ter zake doende terzijde worden geschoven-, en dat is een heel ander hoofdstuk. Een gevaarlijk, naar rechts hellend vlak.

Poeha
Poeha16 okt. 2020 - 12:51

Zandb, ik vind dat helemaal niet handiger.

Zandb
Zandb16 okt. 2020 - 15:28

Poeha U weet precies wat Norm onder schelden verstaat? En wat ik er onder versta? En wat verstaat u eigenlijk onder 'schelden'?

Poeha
Poeha16 okt. 2020 - 18:27

Ik weet niet wat u eronder verstaat, maar dat interesseer mij ook niet. Ik vind het ook niet handiger.

HarrieV2
HarrieV216 okt. 2020 - 9:26

De vrijheid van democratie en meningsuiting houdt voor iemand, inclusief politici, op zo gauw je anderen deze vrijheid ontzegd. De politiek mag wat mij betreft hier wat strikter naar handelen om inderdaad te voorkomen wat in het verleden is gebeurd en wat niet uitgesloten is dat het op meerder plaatsen zou kunnen gebeuren. Er zijn voldoende politici die blijkbaar niet van het verleden geleerd hebben.

5 Reacties
Zandb
Zandb16 okt. 2020 - 11:39

Harrie Ik vind het maar lastig. Wanneer je vindt dat de PvdA het enig juist programma heeft en dat iedereen PvdA moet stemmen, laat je een ander dan nog vrij, wanneer de PvdA de grootste partij wordt?

Poeha
Poeha16 okt. 2020 - 12:52

Zand b, Het interesseert volgens mij niemand dat u het lastig vindt.

Zandb
Zandb16 okt. 2020 - 15:38

Poeha Dat zal waarschijnlijk zo zijn, dat het niemand interesseert wat ik vind. Maar het zou wel kunnen dat er meer mensen zijn, die niet zo makkelijk kunnen bepalen wanneer je anderen de vrijheid van meningsuiting ontzegt. Verder stel ik een vraag. Wat antwoordt u bv op die vraag? Of Harrie? In het verleden, zegt Harrie, is het gebeurd, dat mensen de vrijheid ontnomen werd. Dat moet niet weer gebeuren. Stel nu, dat we de vrijheid van onderwijs afschaffen. Dan ontzeg je mensen toch vrijheid. Kan dat dan, volgens Harrie? En wat vindt u?

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard17 okt. 2020 - 12:01

ZandB: Hoeveel woordjes u ook op irritante wijze achter elkaar zet, het interesseert mij en vele anderen geen moer. Ga lekker buiten wandelen zou ik zo zeggen en laat ons hier verder met rust. Zou dat lukken? Dank alvast voor uw afwezigheid.

Zandb
Zandb18 okt. 2020 - 15:33

dezeeuw De vrijheid van meningsuiting geldt ook voor u, ook al komt u niet verder dan het sneu hebben van een mening. Ik heb daar geen enkele moeite mee. Voor mensen echter die menen de vrijheid te hebben om namens anderen te spreken, dat zijn dan wel de mensen die je goed in de gaten moet houden, wanneer het om de vrijheid van meningsuiting gaat.

harmmeijer
harmmeijer16 okt. 2020 - 9:26

Dank voor het stuk, Han. Helemaal mee eens. Het gaat exact over het verziekte - ook politieke - klimaat waar ik me al jaren zorgen over maak en niet alleen in Nederland. Het is in de loop der jaren van kwaad tot erg gegaan. Wilders en Baudet zijn salonfähig gemaakt. Ook heel zorgelijk. Zij zijn de legitimatie voor de hufters om chaos te creëren.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 okt. 2020 - 9:18

Ik weet niet Han, als ik die viruswaanzinnigen zie in Den Haag kan ik er weinig orde in ontdekken. Het lijkt een samengeraapt zooitje, tijdelijk verenigd door een vaag gevoel van onvrede en agressie jegens 'de elite'. Als je dat vergelijkt met de beelden die je weleens ziet van de SA knoekploegen in Berlijn destijds (https://www.youtube.com/watch?v=Fn59r9gkfAE , vanaf 1:18). Dan zien die laatsten er toch veel verenigder en gedisciplineerder uit dan die verzameling sneuneuzen die Omtzigt lastig vielen. Een overeenkomst is wel de diep gevoelde agressie, de zin om er op los te slaan die ik vroeger ook wel eens bij opgeschoten jongens ervoer op de dorpskermis.

5 Reacties
Satya
Satya16 okt. 2020 - 13:36

De SA had voorgangers, van der Horst maakt de grote fout over 90 jaar geleden te schrijven. Dit hoort 100 jaar te zijn. In die tijd was er een hevige strijd tussen extreemlinks en extreemrechts in de Duitse straten.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 okt. 2020 - 14:47

Satya, Dat zal ook wel, misschien zijn die ook zo ongeorganiseerd begonnen. Maar ze waren toch ideologisch eensgezind, dat zie ik gewoon niet bij die lui van viruswaanzin, itt tot bijvoorbeeld de kkk of pegida (die net aan 30 man bij elkaar krijgen). De virusgekkies doen me een beetje denken aan occupy: verenigd door onvrede met de huidige stand van zaken maar verdeeld over de oplossingen. Eigenlijk geen faire vergelijking naar occupy toe, die waren niet geweldadig. Maar hun beweging is wel als een nachtkaars uitgegaan, misschien dat hetzelfde lot de virusgekken treft. De les die ik altijd meende te kunnen leren uit die periode waar Han naar verwijst: als politieke partijen/bewegingen er paramilitaire afdelingen op na gaan houden, dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Ik zie overigens dat ik 'knoekploegen' heb geschreven, klinkt geestig als je het uitspreekt.

Satya
Satya16 okt. 2020 - 17:13

Kees Gewoon omdat ik het gesprek leuk vind, niet de les wil lezen. De ideologische verdeeldheid was behoorlijk groot, Hitler heeft diverse ideologieën geprobeerd om volgers te krijgen. Hij kleede zich zelfs bijpassend aan de ideologie. Van de freikorpsen zijn ook leden die zich bij het verzet aansloten. Knoekploegen was mij nog niet opgevallen. Mijn gedachten gaan hierbij over naar India, waar de grote behoefte doen voor sommige groepen een sociaal gebeuren is. Poepploegen zeg maar. Waarvan je ook weer een andere kant op kunt. Niet te veel schrijffouten dan gaat mijn fantasie elke kant op.????

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 okt. 2020 - 23:06

Satya, Maak je geen zorgen, als je ergens iets over weet, kun je het gerust delen, dat is wat anders dan iemand de les lezen. Ik heb in mijn leven heel wat frikken gekend, jij bent dat zeker niet. Wat betreft je verhaal over India, zoiets hadden we ook in Europa, het 'romeins toilet'. Moet heel gezellig zijn geweest.

Satya
Satya17 okt. 2020 - 10:08

"Frikken" kleingeestige schoolmeester. Weer wat geleerd.

OlavM
OlavM16 okt. 2020 - 9:18

[Zo is het negentig jaar terug in Berlijn ook begonnen. Politieke tinnengieters verzamelden driftig volk met een kort lontje om zich heen. Ze voedden deze verongelijkte ruziezoekers met samenzweringstheorieën, zij wezen vijanden aan. Zij gaven voedsel aan gevoelens van afgunst en rancune. Zo werden ze losgelaten op de straten van de Duitse hoofdstad. De erkende meester in het organiseren en opzwepen van dit soort straatschenders was dr. Joseph Goebbels.] [Het begon klein in Berlijn maar ze veroverden de straat, eenvoudigweg omdat ze niet tijdig gestopt werden.] Gerechtvaarigde, zeer herkenbare opmerkingen. Waarschijnlijk zullen reacties in de trant van" Godwin!" enz. weer niet van de lucht zijn, maar de parallellen zijn bijzonder treffend. Uiterst rechts verzamelt zich rond rare en gevaarlijke figuren als Wilders, Baudet, Van den Oever (FDF) en Engel (Viruswaanzin), en de door hen opgehitste meutes trekken steeds vaker gezamenlijk op. Bedreiging van en geweld tegen onwelgevallige pers en politieke figuren behoren inmiddels tot de standaard-methodes. De waarschuwing kan niet vroeg genoeg komen: we moeten heel waakzaam zijn wat betreft deze malicieuze ontwikkelingen. En die zo veel mogelijk tegengaan.

CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP216 okt. 2020 - 9:09

Je vergeet de belangrijkste film : gemaakt door niemand minder dan Rainer Werner Fassbinder en met Günther Lamprecht in de hoofdrol. En Biberkopf was vooral een naieve sukkel, na zijn gevangenisstraf hopeloos uitgeleverd aan de voor hem veel te zware eisen, die de samenleving aan hem als burger stelt. Het harde gajes, waar je hem mee vergelijkt is van een ander kaliber.

3 Reacties
Zandb
Zandb16 okt. 2020 - 11:40

Cut U zegt: "Het harde gajes, waar je hem mee vergelijkt is van een ander kaliber." Ik vraag: "Waarom?"

Hanvander Horst
Hanvander Horst16 okt. 2020 - 13:08

Of je dat de belangrijkste film mag noemen, is nog maar de vraag. Het is wel een goede interpretatie maar ik vond twee links, naar de oudste en de nieuwste film wel genoeg. Ook geef je Biberkopf misschien teveel krediet maar dat is ook een kwestie van smaak.

CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP217 okt. 2020 - 6:57

@Han: uit je reactie blijkt dat je noch de film hebt gezien en zelfs het boek niet eens hebt gelezen maar slechts gegoogled. Dat verklaart ook je opmerking over her karakter van de hoofdfiguur. Hoe kun je daar dan een heel stuk over schrijven? Als de jooplezer zich nu nog afvraagt, waar al die gekwalificeerde meningen vandaan komen van al die gekwalificeerde opiniemakers, google is het antwoord.

Djennica
Djennica16 okt. 2020 - 9:00

Wat het probleem is met deze mensen is dat ze vinden dat wat het RIVM, het kabinet en het OMT verkondigen slechts een mening is en niet de waarheid. De NOS is vervolgens de spreekbuis van deze waarheid/mening en schenkt niet evenveel aandacht aan de andere meningen over het virus en is dus niet 'onpartijdig'. Het is maar net hoe je ertegen aan kijkt. Woede komt vaak voort uit onmacht.

1 Reactie
Zandb
Zandb16 okt. 2020 - 11:50

Djennica Een mening hebben is niet zo moeilijk. Maar een een mening onderbouwen met goede argumenten. Of de argumenten wegen, die een mening onderbouwen. Dat is erg lastig. U doet net of de goed onderbouwde mening van het RIVM evenveel waard is als een mening van de eerste de beste. Het feit, dat u spreekt van de waarheid van het RIVM, geeft dat al niet aan dat u geen idee heeft, hoe het RIVM werkt.?

Martin108
Martin10816 okt. 2020 - 8:36

Men heeft nu gezien dat je het met zulk gedrag tot POTUS kan schoppen dus dat is een goeie aanjager.