Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Laat de patiënt regie voeren over eigen zorg

  •  
07-06-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'One size fits all'-zorg is niet alleen slecht voor de zorgbehoeftige, maar ook onnodig duur. Co-auteur Linda Voortman
Als het aan het kabinet ligt, eindigt dit jaar met een drastische inperking van het persoonsgebonden budget. Het pgb kan en moet worden gered. Het is onvermijdelijk dat de hele AWBZ op de schop gaat!
Als het aan het kabinet ligt, eindigt dit jaar met een drastische inperking van het persoonsgebonden budget. Iedereen die dankzij een pgb nu thuis kan wonen, een baan heeft en een rijk sociaal leven kan leiden, wordt de dupe. De afgelopen jaren is de weg ingeslagen van meer eigen regie voor mensen met een beperking door de mogelijkheid zelf zorg in te kopen. Ook de VVD was daar voorvechter van. Het kabinet doet nu een stap terug door zorg uitsluitend te organiseren vanuit de zorgaanbieder. ‘One size fits all’-zorg is niet alleen slecht voor de zorgbehoeftige, maar ook onnodig duur.
Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten noemt haar plannen een ‘kwaliteitsimpuls’. Dat is aantoonbaar onjuist. Veel mensen raken de door henzelf gekozen zorg juist kwijt. Premier Rutte en PVV-woordvoerder Agema zeiden dan ook wat anders. Volgens hen zijn de plannen nodig om de kosten voor de langdurige zorg in de hand te houden.
Ook dat argument van de onbetaalbaarheid klopt niet. Zorg in natura is juist duurder. De kosten van hulp via de thuiszorg of een andere instelling zijn meestal hoger dan zelf, op maat, zorgbegeleiding inhuren. Ondertussen kunnen zowel een kwaliteitsimpuls als besparingen binnen het pgb wel degelijk hand in hand gaan. En wel met de volgende oplossing.
Zorg dat iemand die zich bij het zorgkantoor meldt een echte keuze heeft voor een persoonsgebonden budget of zorg in natura. Zij moeten die verantwoordelijkheid ook aankunnen. Wie niet zelf de regie kan voeren over zijn pgb moet er geen willen hebben. Stel als voorwaarde dat ze een zorgplan opstellen waarin staat hoe ze het pgb willen besteden. En maximeer het bedrag dat besteed mag worden aan mantelzorg. Het is slecht voor de arbeidsparticipatie van mantelzorgers als zij financieel afhankelijk zijn van een familielid dat een pgb heeft.
Maar alleen een hervorming van het pgb is niet genoeg. De kosten van de AWBZ nemen exponentieel toe en dat ligt niet alleen aan de vergrijzing. Een deel van die kostenstijging is niet te voorkomen. Maar er valt ook te besparen, en daar moeten we niet voor terugdeinzen, zelfs niet voor een totale hervorming van de AWBZ.
Het pgb kan juist als voorbeeld dienen voor de traditionele zorginstellingen. Hoe kan het dat een cliënt in een zorginstelling per jaar meer ‘kost’ dan een pgb-houder? En hoe kan het dat er desondanks vaak eigen bijdragen gevraagd worden voor zaken die al gedekt zijn door de AWBZ?
Blijkbaar blijft er in gewone zorginstellingen veel geld aan de strijkstok hangen. Geld dat niet aan langdurige zorg besteed wordt, maar aan veel te hoge managerssalarissen en overbodige behandelingen.
De cliënt moet de baas worden over zijn eigen zorg. Instellingen moeten daarop inspelen. Wanneer zij geprikkeld worden om goede, betaalbare zorg aan te bieden, dan kiest een cliënt vanzelf bewust voor deze instelling.
De scheiding van wonen en zorg is een stap in de goede richting. Maar een echte doorbraak zou pas zijn als er een onderzoek komt naar een ‘cliëntvolgend budget’. En als de behandelingskosten van cliënten in de langdurige zorg uit de AWBZ worden gehaald, en ondergebracht in de Zorgverzekeringswet.
Want dan moeten zorginstellingen kritisch gaan kijken naar hoe ze de zorg organiseren, welke kosten ze daarvoor maken en wat de behoeften van hun patiënten zijn. Dat kan tot verzet leiden vanuit de hoek van de grote zorginstellingen, maar zal uiteindelijk leiden tot een zorg waarin de patiënt echt de baas is over zijn zorg. En ook nog voor een scherpere prijs.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

clouseau2
clouseau27 jun. 2011 - 14:38

Stoppen met die PGB bureau`s die maken de centen op terwijl de patiënt het na kijken heeft. Het geld moet naar de "patiënten" en PGB bureau`s moet op vrijwillige bases !!

max lerou
max lerou7 jun. 2011 - 14:38

Ja ja en dan mogen we straks snijden in eigen vlees. Dat je bij het afsluiten van een zorgverzekering alvast een scalpel cadeau krijgt. Ik zeg: terug naar de natuur...doe mij maar een bakje bloedzuigers.

Opinius
Opinius7 jun. 2011 - 14:38

de patient moet altijd regie kunnen voeren in de zorg waarvan deze afhankelijk is geworden. maar wat als dat gebonden wordt aan het persoonlijk budget dat hem daartoe tot beschikking staat. laat ik u zeggen dat het goed regiseren is met genoeg persoonlijk budget,maar dat een ander snel is uit gerigiseerd die niks te makke heeft.Daar valt niks zelf nog in te regiseren. die worden gerigiseerd in hun afhankelijkheid ,..van zorg welke? dus waar gaat dit over?

Opinius
Opinius7 jun. 2011 - 14:38

ps. want dat ziet er nu nog leuk uit,.nu nog wel,. een handig politiek verkoopl(r)aatje dat pgb in de zorg . wat is daar straks werkelijk de pratijk uit? zo is er meer in het leven geroepen, slimme (zorg) modellen .wat in de basis waar het in ontworpen werd van zo een flexibiliteit was dat het enkel vatbaar is voor aanpassingen , Die aanpassingen die daarop geschiedde waren van zodanige aard ,dat menig niet meer wist hoe deze in zulke ellende "legaal"terecht is gekomen.

DikBrix
DikBrix7 jun. 2011 - 14:38

Griezelig verhaal. Zeker lijkt me dat dit leidt tot nog verder uitkleden basispakket, zo niet gehele opheffing daarvan, vervolgens afbouw van dat PGB tot een PG-iets, want budget is er niet meer, behalve voor mensen die genoeg verdienen om te regelen wat ze willen buiten die zogenaamde 'zorg' voor iedereen. Winston zegt het goed denk ik: One size fits all past juist heel goed bij de zorg. Iedereen wil optie Z.

Pjotrs
Pjotrs7 jun. 2011 - 14:38

"Het pgb kan juist als voorbeeld dienen voor de traditionele zorginstellingen. Hoe kan het dat een cliënt in een zorginstelling per jaar meer 'kost' dan een pgb-houder?" Beetje domme vraag. Net zoiets als: waarom is een zwarte werkster goedkoper dan een witte? Wat zou nou toch het verschil zijn tussen iemand die ergens een baan heeft en verwanten die ineens betaald krijgen voor wat ze anders gratis zouden doen? Het is dezelfde vraag als: waarin zit hem nou toch het beloningsverschil tussen iemand met een opleiding die in de kinderopvang werkt en oma die ineens geld krijgt om op haar kleinkinderen te passen.

rene612
rene6127 jun. 2011 - 14:38

Ja! Lekker shoppen op www.vooronseenzorgminder.nl met aantrekkelijke aanbiedingen en drie-halen-twee-betalen uitspattingen én spaarpunten waarmee U terecht kunt in onze prachtige cadeauwinkel. Winkelen was nog nooit zo gezellig en leerzaam. Kom gerust eens kijken en neem uw familieleden ook eens mee voor een tour door onze overzichtelijke catalogus. U heeft zelfs geen dokter meer nodig want U bent tenslotte de enige die werkelijk kan weten wat U voelt en wat U mankeert en via onze medicatieguide vindt U snel en gemakkelijk wat U zoekt. Wég met die oude betuttelcultuur want U kunt het zelf en onze prijzen zijn de laagste in de branche. Wij geven U daarom de garantie dat U nergens anders goedkoper slaagt en mocht dat wel zo zijn dan betalen wij U het verschil gewoon terug. Vooronseenzorgminder, een hele zorg minder!

Winston2
Winston27 jun. 2011 - 14:38

Marktdenken en consumentisme tot in extremis doorgevoerd... walgelijk. Een patiënt is geen klant, Jolande. Een patiënt WIL helemaal niet zelf de regie voeren. Want de patiënt is niet ter zake deskundig. Die legt zijn lot in handen van degene die WEL deskundig is, en doet dat graag. De dokter die dit spelletje mee speelt is geen dokter maar een koopman. Ik wil een ouderwetse dokter. Als ik daar kom met een kwaal, wil ik dat de dokter zegt: "Meneer V. u hebt aandoening A en daaraan gaan we het volgende doen. U bent beter voor u het weet." Bij de moderne koopmansdokter gaat het als volgt: "Meneer V. u hebt aandoening A. Daarvoor hebben we behandelmethodes X, Y en Z. X kost u het minst, maar de kans op volledige genezing is ook iets kleiner en de bij-effecten kunnen lastig zijn. Z is duur en wordt niet door uw standaardverzekering gedekt. Maar voor een prijs van ... kunt u volledig en snel en zonder bijwerkingen genezen. Y zit wel in uw pakket en garandeert genezing, maar de lastige bijwerkingen zijn er wel. Wat zullen we gaan doen, meneer V.? Aan u de keuze." One size fits all past juist heel goed bij de zorg. Iedereen wil optie Z. En het meest walgelijke aan dit verhaal is dat je het doet lijken alsof je het welzijn van de patiënt voor ogen hebt. Niets is minder waar. Walgelijk.

2 Reacties
PietPaaltjes
PietPaaltjes7 jun. 2011 - 14:38

Helemaal mee eens. Niets aan toe te voegen.

Capricorn2
Capricorn27 jun. 2011 - 14:38

iedereen wil optie Z ? kom op, als ik een optie heb waarbij de kans op genezing kleiner is maar het middel goedkoper is waarom dan toch voor Z kiezen?

JoopSchouten
JoopSchouten7 jun. 2011 - 14:38

Neoliberaal.

1 Reactie
Winston2
Winston27 jun. 2011 - 14:38

Ja, zo kun je het ook zeggen :-)