Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Laat de koude oorlog niet warm worden

  •  
03-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
47604856171_191e2a5f72_k

© cc-foto: Harry McGregor

Rob de Wijk, Wierd Duk, ex-generaals en Derk Sauer verschijnen in de talkshows met hun analyses
Nico becommentarieert wekelijks ontwikkelingen in de media
Als oorlogskind kan ik niet om dat borrelende conflict rond Oekraïne (waar vlucht MH17 voortijdig aan zijn einde kwam) heen. Dat vind ik nu even veel belangrijker dan de coronaversoepelingen of de nasleep van de BOOS-onthullingen over The Voice of Holland.
Het is alsof we het nooit leren.
Na Joegoslavië (het kabinet van Kok viel) en Afghanistan (Kaag stapte op), om twee grote voorbeelden te memoreren, dreigen we opnieuw de fout in te gaan. De berichtgeving daarover staat stijf van de tegenstrijdigheden. Van: het zal zo’n vaart niet lopen tot de bom kan elk moment barsten. Maar erger nog vind ik dat de media een sfeer creëren die een oorlog steeds onvermijdelijker maakt.
Ik voorspel dat er binnen afzienbare tijd, ja, na de Olympische Spelen, een nieuw soort oorlog uitbreekt, dat de Haagse politiek vindt dat we daaraan mee moeten doen en dat we na afloop moeten concluderen dat we dat beter niet hadden kunnen doen. Ik volg het met verbijstering.
In dit geval begon het in mijn beleving met Vladimir Poetin die Amerika met ultimatieve dreigementen uit de tent lokte, terwijl het probleem zich in Europa voortdoet. De Koude Oorlog herleefde, omdat de baas van Rusland reeds lange tijd niet kan verkroppen dat de machtsbalans in Oost-Europa verstoord is. Vervolgens komen de bekende traditionele en escalerende reactiepatronen op gang: diplomatiek overleg, waarin de partijen volharden in hun standpunten; sanctiedreigingen; het sturen van verdedigingswapens naar Kiev; militaire oefeningen; troepenverplaatsingen; het sturen van Amerikaanse troepen naar NAVO-landen aan de grens met Rusland. Ga zo door jongens, zet hem op!
Rob de Wijk, Wierd Duk, ex-generaals en Derk Sauer verschijnen in de talkshows met hun analyses. Rob, van de strategische studies, probeert zich enigszins neutraal op te stellen, maar zijn sympathie ligt duidelijk bij de Westerse bondgenoten. Wierd legt als oud-correspondent in Moskou uit waarom Poetin zo reageert. Derk merkt op dat het Westen zich drukker maakt om Oekraïne dan de gemiddelde burger van Rusland of Oekraïne.
Zelfs de nieuwbakken ministerie van Buitenlandse Zaken, Wobke Hoekstra, slaat ferme taal uit. Komisch dat zowel Mark Rutte als Boris Johnson de Oekraïne bezoeken. Dat doen beiden vooral omdat hun populariteit in eigen land danig geslonken is, ook al lopen de oorzaken daarvoor sterk uiteen.
Het zit er dik in dat we nog meer ruzie gaan maken, verstrikt raken in sancties, met voorspelbare vervelende gevolgen: kou lijden, omdat de gastoevoer wordt afgesloten, producten op de bon en verder oplopende energiekosten.
Idioot vind ik dat het echte tegengeluid nergens te horen of te lezen is. Waar zijn de polemologen gebleven? De wetenschappers die onderzoeken hoe je van oorlog vrede kan maken. Waarom proberen we niet neutraal te blijven? Waarom starten we geen groot vredelievend online-offensief? Of waarom zien we af van pogingen om juist meer economisch met Rusland samen te werken?
Indertijd heb ik bewust geweigerd om in militaire dienst te gaan. Dat was in eerste instantie mijn reactie op de Tweede Wereldoorlog. De straf voor dat je niet aan oorlogen mee wilde doen kwam in mijn geval neer op vloeren dweilen in de Rijks Psychiatrische Inrichting, telefoonboeken tikken in de Staatsdrukkerij, fietspaden aanleggen in Drente en met kranten en boeken sjouwen in Koninklijke Bibliotheek. Tien maanden langer dan de dienstplichtperiode, meen ik me te herinneren. Daar heb ik nooit spijt van gehad. En tot op de dag van vandaag snap ik niet waarom je mee zou moeten doen aan het doden van onschuldige burgers. Want daar komt oorlog voeren in de praktijk, nog los van veel andere ellende, vaak op neer.
Niemand heeft belang bij een oorlog. Ik smeek u: “Doe het niet.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

Nina4
Nina44 feb. 2022 - 12:02

Allereerst: Wierd Duk lijkt me een gecompromiteerde man (compromat). Hoe je van oorlog vrede kan maken? Door Putin, zoals de laatste week gebeurt, helemaal gek te dreigen. Al die premiers af en aan hoort bij het spel. Het positieve nu is dat de NAVO landen hiermee het initiatief teruggepakt hebben. Het initiatief terugpakken van een strateeg als Putin is een prestatie op zich. Putin zal nooit aanvallen tijdens de Olympische Spelen, dat zou zijn vriend Xi niet pikken. Tijd voor meer wapenleveranties, tijd om Putin te laten terugtrekken of een enorme prijs te laten betalen. Die prijs is nodig voor de vrijheid van bijvoorbeeld, Moldavië, Kazachstan, Georgië maar ook Finland Zweden en NAVO landen. Ik lees geen enkele andere oplossing. Ik lees niks waarin souvereine buren van Rusland mogen blijven voortbestaan. En dat is het voorland als we de zogenaamde vredesduiven volgen.

De Lieve Heer
De Lieve Heer4 feb. 2022 - 8:55

"Indertijd heb ik bewust geweigerd om in militaire dienst te gaan." Ik niet, ik was gevlucht in de sport, spijbelde en lifte half Europa door, met een slaapzakje voor in het bos, het park, aan de kant van de weg... Politiek bewust en ik pas in dienst geworden. En dat ging snel: na 4,5 maanden, waarvan een maand of 2 in 'De Sprang' stond ik weer op straat: te onaangepast. In 'De Sprang' mijn eerste joint gerookt, niks van gemerkt. Toch stapte ik daar een andere wereld mee binnen, die ik helemaal niet kende. Ja, dat was een hele trip, die 4,5 maanden. En daarna sta je daar dan -plotseling, tamelijk onverwacht- gelijk op straat en tja, wat dan...? https://www.youtube.com/watch?v=r7v5Uy8fxsg

LeftFuturist
LeftFuturist3 feb. 2022 - 21:49

Weird duk zou ik niet te vaak aan het woord laten over Rusland. Die verdenk ik er al jaren van dat die goederen uit het Kremlin ontvangt om sterk rechts populistische memes te verspreiden.Een andere drijfveer om dat te doen heb ik nog niet bij hem gevonden.

2 Reacties
Eid
Eid4 feb. 2022 - 15:02

@left Mooi zo'n betoog: "Ik verdenk" , zonder enige onderbouwing, en dan je verhaal maken. Schaamte voorbij.

LeftFuturist
LeftFuturist4 feb. 2022 - 18:34

Soms is ijskoude intuïtie geen slechte raadgever Eid.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 feb. 2022 - 18:50

Voor het pacifistisch sentiment heb ik nooit veel waardering op kunnen brengen. Johnson en Rutte bezoeken Oekraïne omdat hun populariteit dalende is? Zo lust ik er nog wel een paar. De Waarheid uit de jaren zestig zeventig er weer eens op na slaan.

4 Reacties
De Lieve Heer
De Lieve Heer4 feb. 2022 - 8:27

Is 1970 goed? - 9-5 pollution blues -https://www.youtube.com/watch?v=r7v5Uy8fxsg Just left school, nice and clean Power tool man machine Steady job, nine to five Wonder if I'm still alive I'm completely bored Nationally insured Life is not so hard When they stamp your card 9 to 5 pollution blues Only got my soul to lose Wish I didn't have to choose Standing in a dead man's shoes My armpits smell my breath is bad I look like hell I feel so sad Rotten fruit between my toes In my suit I decompose Standing on my own My flesh comes off the bone My boiled potato brain Tells me that I'm sane 9 to 5 pollution blues Only got my soul to lose Wish I didn't have to choose Standing in a dead man's shoes Soon be old, when I die Another mold, a new supply See no future, no escape Mother nature changing shape The day that I was born A number on a form Said that I'd arrived And must be utilized 9 to 5 pollution blues Only got my soul to lose Wish I didn't have to choose Standing in a dead man's shoes

FransAkkermans1947
FransAkkermans19474 feb. 2022 - 18:36

Een mooi anti-burgerlijk gedicht maar ik kan me niet voorstellen dat De Waarheid dit heeft afgedrukt.

De Lieve Heer
De Lieve Heer6 feb. 2022 - 4:58

Noem je dat 'Een mooi anti-burgerlijk gedicht'? Heb je er eigenlijk wel naar geluisterd? De meeste Vietnam-protesten kwamen niet voort uit de arbeidersklasse en ze waren doordesemt met het 'pacifistisch sentiment '. Maar die groep bracht de anti-kapitalistische sentimenten daarbij rezen op een hele andere manier tot uiting. Jij probeert alleen maar pacifisme met communisme te associeren. https://www.youtube.com/watch?v=LSlfuFwYagU

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 feb. 2022 - 7:38

Nee, ik heb er niet naar geluisterd. Ik heb als een gedicht gelezen en las er een protest in tegen het alledaagse bestaan van de loonslaaf. Ik plaatste die opmerking over De Waarheid omdat je daar ook dat soort 'analyses' als die van Haasbroek over Rutte en Johnson ook kon lezen. Communisten moesten overigens niets hebben van pacifisme. Ze vonden het overigens prima als er geweigerd werd dienst te nemen in imperialistische oorlogen.

zekernietjoops
zekernietjoops3 feb. 2022 - 18:18

Als, o.a. vanwege een onophoudelijke en inmiddels al een mensenleeftijd(!) gevoerde propagandaoorlog tegen eerst de Sovjetunie en vrij snel daarop aansluitend, tegen Rusland, eens temeer en zelfs meer dan ooit daarvoor, een m.n. voor Europa alles verwoestende en mogelijk honderden miljoenen levens kostende oorlog dreigt, mogen slechts de feiten - en vooral, consistent en coherent denken – doorslaggevend zijn: 1) Wie is de machtigste mogendheid, 2) hoe is die dat geworden en 3) is zo’n ontwikkeling, in het licht van de menselijke geschiedenis, ‘logisch’ en dus, te verwachten? Antwoord: 1) zonder enige twijfel de V.S.: zie daarvoor vooral hun overal en wereldwijd aanwezige militaire aanwezigheid en vergelijk die met Rusland die in alle vergelijkbare en relevante zaken overduidelijk en veruit de mindere is: ter vergelijking: tot wel duizend bekende militaire bases, waarvan zeer vele met kernwapens in Europa. Bovendien, meerdere schimmige ‘steunpunten’, m.n. in Polen, waar de C**i*A ongecontroleerd en volkenwederrechtelijk(!) mensen kan mishandelen en verhoren. Zelfs op Cuba is de V.S. - met ‘zijn’ Guantánamo - niet weg te branden en daar wordt inmiddels al 20 jaar barbaars en tegen alle fatsoenlijke rechtsregels omgegaan met gevangenen. 2) Hiervoor is overvloedige documentatie beschikbaar omdat vanaf enkele jaren na de 2e wereldoorlog - en zeker na de oprichting van de NAVO in 1949 – de V.S. zich steeds meer en in strijd met het volkenrecht ging bemoeien met landen en regeringen die haar niet welgevallig waren en dat leidde vrijwel altijd tot gewelddadig ingrijpen, staatsgrepen en verwijderen van zulke regeringen, nadat eerst, m.n. door CIA-propaganda, -subversie en -ondermijning, de situatie daarvoor rijp was gemaakt. Uiteraard kon zulk overdadig machtsvertoon niet helemaal geheim gehouden worden, waarvan dus die documentatie schrikbarend getuigt. 3) Uit de geschiedenis valt overvloedig te leren dat een land gaat ‘veroveren’ als het op zeker moment over potentiele macht beschikt vanwege de ‘klassieke’ factoren die daarvoor nodig worden geacht, zoals voldoende inwoners, voldoende kennis, florerende economie, goed toegerust leger en vooral(!), een heersende minderheid die - machtsbelust en hebzuchtig - dat alles beseft en wil misbruiken… en dat gaat DUS altijd ten koste van landen en regio’s waar minder heerszuchtige en bescheidener leiders zijn: en logica, in samenhang met kennis van de menselijke aard, sluit daarop aan. En dan nu, zeer belangrijk en wat mij betreft doorslaggevend, consistentie en coherentie in het denken en oordelen over alles wat ik hierboven en ook in meerdere eerdere reacties over hetzelfde onderwerp aanstipte: Is een grote en inmiddels oppermachtige, duidelijk wereldoverheersende en voortdurend en almaar dwingender andere landen ‘de les lezende’ mogendheid te vertrouwen... als die al een mensenleeftijd onophoudelijk en eenzijdig steeds weer een veel minder machtig land… van precies datgene beschuldigt waaraan ze zich zelf veel meer en overvloedig heeft schuldig gemaakt?!: de feiten zijn overduidelijk. En min of meer analoog aan het spreekwoordelijke “als de vos de passie preekt... enz.“, is “de passie” hier de onophoudelijke en zeer oorlogszuchtige propaganda: het getuigt van consistent denken als je die vos NOOIT vertrouwt in situaties waarin hij hongerig zijn ware aard kan en zal(!) uiten. En het getuigt evenzeer van consistent en coherent denken als je – voor de zoveelste keer geconfronteerd met onophoudelijke, ophitsende propaganda - de V.S nooit kunt en moet vertrouwen in situaties waarin die zich - en nu meer dan ooit - in staat acht om zijn inmiddels al oude en dus ‘gewone’ ware aard, die van ‘klassieke’ oorlogszuchtige veroveraar en dictator, te uiten…. Laat staan dat je die na papegaait en slaafs onderdanig beleidsmatig achternaloopt…

Cam Millo
Cam Millo3 feb. 2022 - 17:01

Laat de koude oorlog niet warm worden.. Ach, de soep wordt nooit zo heet gegeten, als zij wordt opgediend

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 feb. 2022 - 16:13

Normaal heb ik niks tegen de berichtgeving op de NOS, maar in deze `bange' dagen lijkt het wel een propagandakanaal voor het Pentagon: gisteren op primetime een NL reportage uit Oekraïne, hoe de inwoners zich wapenen tegen de boze Russische Wolf. Of is het een Beer? En dan die generaals en Clingendael-figuren in talkshows om het beleid van Rutte in de media gestalte te geven middels NATO-animositeit en ouwejongens-krentenkoek-rechts ressentiment van het voormalige Villa Maarheeze old boys networkgehalte zeg maar. Het lijkt wel of de geesten ook hier moeten worden voorgemasseerd om de kleinburger te overtuigen van de noodzaak van een gewapend treffen, live op tv, met borrelbootjes en popcorn paraat, om die gemene Russen in het stof te zien bijten, zeker nu ze onze gas- en benzineprijzen opdrijven.

7 Reacties
Cam Millo
Cam Millo3 feb. 2022 - 17:07

live op tv, met borrelbootjes en popcorn paraat The skys above New York and Moskva are illuminated. Oh wacht even dat New York moet zijn Amsterdam, Parijs, London, Berlijn, Wenen, Warschau enz . Want je denkt toch zeker niet dat de vijanden van elkaar, de VS en Rusland, een conflict op eigen grondgebied gaan voeren.

FonsRietdijk
FonsRietdijk3 feb. 2022 - 19:36

"Normaal heb ik niks tegen de berichtgeving op de NOS, maar..." Ik voorspel je dat dit de laatste keer is dat jij dit zinnetje ervoor zet, omdat er zich een onomkeerbaar proces afgespeeld heeft in je brein. Dat heb ik nou al zo vaak zien gebeuren. Terwijl je de afgelopen jaren (daar refereert het woordje 'normaal' in jouw zin in) niet zag dat het journaal een gestuurde propagandamachine is gaat het je nu niet meer lukken het niet te zien. Al zou je willen, al vecht je er tegen. Als eenmaal de schellen van je ogen vallen dan is er geen houden meer aan, want dan zie je dit medium hoe het echt is. Dat geldt uiteraard niet alleen voor het NOS journaal, maar dit medium is wel veruit het gevaarlijkste. Dit land telt nog miljoenen dwaallichten die het allemaal voor zoete koek eten. Hannes, je gelooft het misschien nog niet, maar dit nieuw gevonden inzicht gaat je nog van een op bullshit behoeden. Denk eens wat verder terug aan de berichtgeving over de Russen dan de berichtgeving van de laatste maanden. De laatste 5-6-7 jaar doen de feiten er niet meer toe, neem bijvoorbeeld dat nepnieuws onderzoek van Ollongren. Het enige nepnieuws bleek van de minister en de NL media zélf te komen. Is onze staatszender daar ooit op terug gekomen? Wellicht in een bijzinnetje, maar het journaal spreekt gewoon de geopolitieke taal van het kabinet.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 feb. 2022 - 21:40

Fons, het nieuws van de NOS is in disbalans. Ik denk deels uit naïveteit van het management, deels omdat het directieven krijgt van hogerhand. Wie? De AIVD? Het kabinet? In ieder geval iets wiens marsorders het moet volgen. En dat kan best het Pentagon zijn.

erikbos
erikbos4 feb. 2022 - 14:22

@Hannes Achterhout ". Wie? De AIVD? Het kabinet? In ieder geval iets wiens marsorders het moet volgen. En dat kan best het Pentagon zijn" De dag dat je erachter komt dat je helemaal eens met met Baudet.

Eid
Eid4 feb. 2022 - 15:07

" om de kleinburger te overuigen" Maar gelukkig hebben we in Nedeland super intelligente mensen die daar ver boven staan. Helemaal gelijk, en mooi dat die de kleinburger kunnen behoeden. Foei die NOS, want er is helemaal geen dreiging. Gewoon een normaal winterkamp ad grens.

Eid
Eid4 feb. 2022 - 15:14

@Fons Btw: dat Coronavirus is er ook niet. Allemaal gestuurde propaganda, en de NOS doet daar aan mee, gestuurd door het militaire apparaat in de VS. Ik luister en kijk graag naar RT, en vandaag naar de gezamenlijke verklaring van Xi en Putin. Tegen de NAVO want die breidt uit. Niks over Tibet of Kazachstan, of Belarus dat gelukkig nu een verlengstuk is van Rusland, vol met verdedigingswapens. En eigenlijk is daarmee de grens naar t Westen niet verder opgeschoven.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout4 feb. 2022 - 16:51

Eid. Nederland heeft in Oekraïne niets te zoeken, dus hoeven wij als nieuwskijker niet geconfronteerd te worden met oorlogszuchtige ons-tegen-hullie sentimenten, alsof het om een interlandwedstrijd zou gaan.

Wilhelm Carton
Wilhelm Carton3 feb. 2022 - 15:08

In deze wereld gaat het lang niet altijd om een keus tussen goed en kwaad, maar vaak genoeg om een keus tussen het kwaad en het grotere kwaad. Ik ondersteun dat wij onze democratie beschermen via het organiseren van een gewapende macht. De meeste agressie-oorlogen worden begonnen door dictaturen, alwaar geen remstructuur van onafhankelijke pers en scheiding der uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht (trias politica) bestaan. Voorbeeld: drie maanden voor mijn geboorte had de Wannsee-bijeenkomst plaats, drie maanden na mijn geboorte begonnen de gevolgen met de eerste Joden-deportaties uit Amsterdam. Mijn wieg stond in een niet-joods gezin, anders was ik als baby door de moffen vermoord... door het nazi-regime dat in Duitsland vanaf eind januari 1933 in slechts twee maanden de democratie om zeep hielp via straatterreur, machtigingswet en propaganda-hetzes. Nu in 2022 zit er in het Kremlin een leiderskliek die critici monddood maakt met Polonium en Novitsjok, wrokt om de in 1991 verloren wereldmacht-status, en een enorme tanklegermacht samentrekt aan de Oekraiense grens. Dat zijn geen heilssoldaten, doch divisies die kracht bijzetten aan Poetin's verlangen om het in 1994 erkende Gemenebest van Onafhankelijke Staten terug te dwingen tot vazalstaten van Rusland. Poetin is een uitstekende politieke schaker, dus hij zal een militaire inval alleen wagen als hij zeker is dat een conflict niet uit de hand loopt. Dat heeft hij in 2014 met de Krim laten zien. Ergo: de NAVO en EU moeten met genuanceerde dreiging van sancties en gedoseerde militaire tegenmaatregelen hun democratische tanden laten zien, opdat Poetin niet een uit-de-hand-lopende geweldsspiraal durft te ontketenen.

nikita72
nikita723 feb. 2022 - 14:04

Het zal duidelijk zijn dat de Russische bevolking noch de Oekraïense bevolking baat heeft bij een oorlog. Als we een oorlog willen voorkomen, moeten we maatregelen nemen tegen de politieke elite in Rusland. Het is natuurlijk belachelijk dat ze tegen betaling ("investeringen") EU-burger kunnen worden. En dat ze hun geld veilig op westerse banken kunnen stallen (en witwassen waarschijnlijk) voor als de situatie in Rusland uit de hand loopt. En als we de Groningers een fatsoenlijke schadevergoeding hadden gegeven, hadden we dat Russische gas ook niet nodig.

Eid
Eid3 feb. 2022 - 13:37

Tsja Nico, als iedereen in de wereld zo als u zou denken, dan hadden we geen oorlogen. Maar ja.... toen prikten sommige mensen t balonnetje door.. En neutraal blijven: Aangezien Europa zonder de VS helemaal niets voorstelt, richt Putin zich tot de VS. Gek he? En aangezien we daarom in hetzelfde schuitje zitten is neutraal zijn niet echt een optie, want je ergens aan verbinden is ook verbonden zijn. En ik ben wel benieuwd naar dat concrete vredelievend initiatief naar iemand die zich zelfs ontrekt aan een vliegtuigonderzoek met destijds onschuldige wellicht vredelievende mensen? Tenslotte: Je onttrekken aan dienstplicht is natuurlijk een keus, maar oorlog is niet altijd een keus, en dan mogen in ultieme situatie andere NLders het opknappen... tsja...

mordicant
mordicant3 feb. 2022 - 12:45

Ik zou vooral naar Rob de WIjk luisteren die benadert deze shitshow idd nog het meest realistisch. Verder zou ik ook waken om al te makkelijk een gebroken geweertje op de revers te prikken en net als Chamberlain te makkelijk weglopen voor wapengekletter. Het is bekend wat voor consequenties dat kan hebben.

4 Reacties
rvb2
rvb23 feb. 2022 - 16:00

tja.. het zou wel eens vrede kunnen betekenen. En vrede is iets wat de voorstanders van legers (dus van oorlog) liever niet zien.

mordicant
mordicant3 feb. 2022 - 20:25

rvb, je kunt agressors en oorlog wel weg willen wensen maar in de grote mensenwereld zijn ze soms, helaas, een realiteit waar je niet om heen kunt.

rvb2
rvb24 feb. 2022 - 9:32

De voorstanders van legers beginnen telkens weer oorlogen, en roepen dan "Zie je wel!". Het is aan de gebroken geweertjes te danken als het vrede is, het is aan de oorlogshitsers te wijten als het oorlog is.

Eid
Eid4 feb. 2022 - 15:19

@rvb Oh geen oorlog is ah gebroken geweertje te danken. Nou da's nogal een moeilijk te bewijzen stelling lijkt me. We hebben het gezien ad vooravond van WO2, met al die landen die nooit meer oorlog wilden, incl. NL. Alleen werd dat een beetje een letterlijk open deur voor eentje... Maar.... blijf geloven.

Hernandez
Hernandez3 feb. 2022 - 12:08

'Derk merkt op dat het Westen zich drukker maakt om Oekraïne dan de gemiddelde burger van Rusland of Oekraïne.' Ik denk dat dit ook zo is voor de gemiddelde Nederlander.

1 Reactie
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 feb. 2022 - 16:31

Hernandez, de gemiddelde Nederlander maakt zich eerder druk om Israël, ook gebrainwashed vanwege propaganda nietwaar?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 feb. 2022 - 11:50

Inderdaad waar is het tegengeluid. Als 100% van de media hetzelfde verhaal vertellen dan is de media stuk . Dat kan niet en dat klopt niet. Vanwaar dat u dan wel die media gelooft ?

3 Reacties
Cam Millo
Cam Millo3 feb. 2022 - 17:12

@Griezel in post-gezellig Nederland 3 februari 2022 at 12:50 Vanwaar dat u dan wel die media gelooft ? Dat hoef natuurlijk niet, maar je kan misschien wel een andere afweging maken. Nu wordt de schuld volledig richting Rusland geschoven. In een rechtszaak is er ook hoor en wederhoor. Maar goed, de propaganda machines vanuit hun westen doen het erg goed. Lijkt wel een beetje op toen we rijp gemaakt werden voor de oorlog in Irak met prachtige foto's en documenten erbij.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 feb. 2022 - 20:41

https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/02/02/ontwaak-uitverkorenen-der-aarde-en-kniel-voor-jouw-godsdienst-navo/ [Hoewel de narratieven van de VS en de NAVO herhaaldelijk onjuist en soms opzettelijk leugenachtig zijn gebleken, blijft de meerderheid van de burgers in de westerse wereld kritiekloos geloven wat hun wordt verteld. De zogenaamde kwaliteitsbladen New York Times, Washington Post, The Times, Le Monde, El Pais, Neue Zürcher Zeitung en Frankfurter Allgemeine zijn allemaal efficiënte echokamers van de door Washington gewenste consensus en steunen enthousiast zijn pr-offensief en geopolitieke propaganda.]

LaBou
LaBou 4 feb. 2022 - 11:40

@griezel, dit is een aanvulling op jouw link: https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/02/03/zorgvuldig-uit-beeld-gehouden-huurlingen-van-de-vs-actief-in-oekraine/. Maar hé, voor de bekende pentagontrollen is de zaak duidelijk.