Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Laat de crisis nou maar komen

  •  
23-09-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Rutte mag van mij premier blijven zolang evidente brekebenen hun congé krijgen
De camera zoemde in op het vlezige gelaat van Jan Kees de Jager en hij zei iets van: “Als je geld hébt, dan kun je het rustig uitgeven. Dan hoef je die flatscreen niet te laten staan”. In de dagen daarna stonden er teveel berichtjes in de krant die van banken en de noodzaak tot “herkapitalisatie” gewaagden.
Vrijdag bevatte de Volkskrant een groot artikel over de zwakste broeder onder de Nederlandse banken: SNS Reaal. Triest want dat is eigenlijk de Nutsspaarbank gecombineerd met de oude verzekeringsbedrijven van de moderne vakbeweging. Ooit waren dat parels aan de kroon van de arbeidersbeweging en bolwerken van degelijkheid, maar – meldt de Volkskrant – de SNS heeft gegrepen door de tijdgeest – avontuurlijke dingen gedaan met vastgoed, waar je veel mee wint, maar ook heel erg op kunt verliezen. Ik dacht aan hun beleggingsexpert Corné van Zeijl, die met zijn martiale snor zo vaak op de televisie te zien is, begin dit jaar nog om een bestendige stijging van de aandelen en een opbloei van de economie te voorspellen.
Ik bekijk Corné en Jan Kees op mijn Sony Trinitron, een bakbeest op vier poten met een beeldscherpte die door weinig flatscreens wordt geëvenaard. Er zit een knopje op en als je daarop drukt gaat er een muziekje spelen in de afstandsbediening, wat handig is als die tussen de boeken ligt. Voor 200 euro van Marktplaats gehaald en ik heb er al jaren plezier van.
Mijnheer Venizelos, de Griekse minister van Financiën, speelt met het idee de Griekse schulden nog maar voor de helft te erkennen. Aan alles is duidelijk: de poppen maken zich klaar om te gaan dansen. Die Sony Trinitron is geweldig. Wat Jan Kees ook zegt, ik koop géén flatscreen. Laat hij die flatscreen maar in zijn brede……nee wacht, nu komen we te dicht bij het niveau van de meest spraakmakende politicus dezer eeuw.
In de supermarkt werd een reusachtig pak waspoeder aangeboden voor een kleine prijs. Het was wel even sjouwen, maar dan zat ik vier jaar goed. In verband met deze denklijn, geef ik graag een tip door van mijn zoon die nu eerstejaars is. In de kennissenkring wekt die of onversneden bewondering op, of de mededeling dat men dit al jaren zelf doet. Hij zei:
“Pa, je neemt een pizza margharita. Die kosten niks en de basis zit er in. Daarna kleed je hem zelf aan met kaas, salami, champignons, lamsgehakt wat je maar wilt”.
Gouden tip, de aangeklede pizza’s overtreffen alles wat je laat bezorgen of in de supermarkt uit de diepvries haalt. Eenmaal meende ik zelfs de smaak te proeven van de aller- allerbeste pizza’s ter wereld. Die worden – zoals alle kenners toegeven – gebakken in de stad Sao Paulo. En je houdt ook nog geld in je zak ook.
Een beetje reserve is geen gek idee voor de komende maanden. De kans is reëel dat er een financieel noodweer aan komt, waarbij dat van 2008 een simpele regenbui was. In Den Haag zit een regering die als puntje bij paaltje komt, afhankelijk is van een onverantwoordelijke schreeuwlelijk. Wat op ons afkomt, wettigt waarschijnlijk een team op brede basis waar de extremen buiten vallen, een kabinet dat in ieder geval de beste krachten verenigt die de PvdA, het CDA, de VVD, GroenLinks en D66 te bieden hebben. De SP mag ook meedoen, maar ik denk niet dat ze in zo’n combinatie wil stappen. Maar wie weet vindt Roemer het leuk om ook eens een keertje een kabinet te gedogen, ook al is zijn fractie dan niet nodig voor de meerderheid. Het gaat om het gebaar. 
Rutte mag van mij premier blijven zolang evidente brekebenen als Hillen, Donner en Opstelten maar hun congé krijgen. Opdracht van dit kabinet: Nederland de nieuwe fase van het kapitalisme inleiden die er kennelijk zit aan te komen. En er ondertussen voor zorgen dat die transitie zo weinig mogelijk schade aanricht, dat de hardwerkende Nederlander, de ziekte, de gehandicapte, er niet aan onder door gaat.
Maar dat zal niet gebeuren. CDA en VVD hebben het veel te fijn met hun brutale partner.
Ik heb genoeg pizza en waspoeder in huis.
Laat de crisis nou maar komen.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Michiel Online
Michiel Online23 sep. 2011 - 13:03

Leesvoer uit blik: lang te bewaren en de smaak blijft goed :)

JoopSchouten
JoopSchouten23 sep. 2011 - 13:03

Vind je de SP extreem Han?

Rokvok
Rokvok23 sep. 2011 - 13:03

De vraag is of een concensusregering van VVD en PvdA in één kabinet goed zou zijn voor de burgers en de politiek. Waarschijnlijk gaat de liberale agenda dan gewoon door.

Machosofty
Machosofty23 sep. 2011 - 13:03

Ja, dievriespizza is bijvoorbeeld heel lekker met flink wat extra pesto, knoflook, cayennepeper, en extra kaas. Wordt het natuurlijk wel weer wat duurder van. Twee andere tips voor de crisis: Koop een vishengel. (Wel opletten dat je vis uit schoon water eet) Maak van de bloementuin een groentetuin.(Achter het huis want anders wordt het gepikt)

Hermanbakker
Hermanbakker23 sep. 2011 - 13:03

Van een historicus zou je toch verwachten dat die een beetje weet wat de dertiger jaren crisis, veroorzaakt door Wall Street zwendel, wat weer mogelijk was door ontbrekend toezicht, voor ellende veroorzaakte. Eindeloze werkloosheid, DUW, voor dom werk, honger en bevroren voeten in Duitsland, en het aan de macht komen van Hitler. Als we weer zoiets krijgen, en ik acht die kans vrij groot, krijgen we dan misschien 'sterke man' Wilders aan de macht ? Dus, de hemel beware ons voor een dergelijke crisis.

DonCarlos
DonCarlos23 sep. 2011 - 13:03

Rutte premier blijven Han?die brekebenen zitten er toch dank zij Rutte? of zijn dit ook de compromissen die deze goedlachse"doe maar normaal"man heeft gesloten met de brekebenen.Nou,hou je niets kostende pizza maar goed verborgen als Minister President Rutte,gekozen door de hardwerkende nederlander,de zieke en gehandicapte, de nieuwe fase van het kapitalisme gaat inluiden.

Wilbert2
Wilbert223 sep. 2011 - 13:03

Beste Han, de SP kan de dingen ook niet van de ene op de andere dag veranderen. Roemer zal - denk/hoop ik - alleen meedoen, als we een stap in de goede richting kunnen zetten, naar de visie van de SP. Hopelijk daarbij voortaan alleen gelet op wezenlijke punten om wezenlijke ombuigingen te helpen realiseren en niet op zoiets als waar ik het niet meer over zou hebben... ;-) Tip voor andere partijen: laat de SP eens meedoen. Dan kun je ze medeschuldig noemen. Maar dat durft Wilders niet aan, dus dan gebeurt dat niet. Daarom haalde hij dat antieke frame weer van stal, dat de SP geen compromissen zou willen sluiten. Dat is doorzichtige geheimtaal voor een oproep tot het leggen van een cordon sanitaire rond de SP. De angst voor het gelijk van de SP zit er goed in, weet hij. De lekkerste pizza eet je trouwens inderdaad wel in Brazilië, maar niet in São Paolo.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst23 sep. 2011 - 13:03

O nee? En waar dan wel?