Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Laat de aandacht voor de Russische inval in Oekraïne niet verslappen

  •  
13-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1599 keer bekeken
  •  
oekrainesoldaten

Eind februari dit jaar heeft de nieuwe tsaar Poetin besloten dat Oekraïne van de kaart mag worden geveegd. Bijna een halfjaar lang zijn de Oekraïners al aan het vechten voor hun bestaansrecht. Er lijkt geen snel einde aan de oorlog te komen. De Russen rukken langzaamaan verder op in Oekraïne, maar een Oekraïense overgave lijkt er niet in te zitten.

De politieke en (indirecte) militaire steun die het Westen aan Oekraïne verleent, zorgen ervoor dat Oekraïne de strijd kan blijven voeren. Het Westen staat eensgezind zij-aan-zij met Oekraïne, maar hoelang duurt dat nog nu de aandacht voor de Russische inval in Oekraïne aan het verminderen is?

De Russische oorlogsverklaring aan Oekraïne was onder andere een poging om de invloed van de NAVO in Europa te verminderen. Deze poging is mislukt, Poetin heeft ervoor gezorgd dat Zweden en Finland zich voor hun eigen veiligheid willen aansluiten bij de NAVO. Zij zullen dan ook spoedig tot het militaire bondgenootschap toetreden. Ook het opvangen van Oekraïense vluchtelingen is soepeler gegaan dan van tevoren verwacht kon worden. Poetin wilde een verdeelde NAVO en een verdeelde EU, maar kreeg dit niet. De aandacht voor het conflict nam alleen maar toe en leidde ertoe dat het Westen ten opzichte van de Russische inval in Oekraïne verenigder dan ooit is komen te staan.

Dit komt helaas niet zonder offers. Het Westen ondervindt de hoogste inflatie in bijna een halve eeuw en de energiecrisis dringt zich op. Het Kremlin heeft geen moeite om aardgas als politiek wapen in te zetten tegen landen die Oekraïne steunen. Nu Nederland te maken heeft met een leveringsstop van Russisch aardgas gaat dat tot gevolg hebben dat we een strenge en koude winter kunnen verwachten.

De NAVO zet op haar beurt sancties in als wapen en dat werkt. De Russische oorlogsmachine lijkt getroffen te zijn, want Russische wapenfabrieken zeggen grote problemen te hebben dankzij een tekort aan microchips en andere elektrische componenten. Ook andere delen van de Russische economie worden hard geraakt. Zo was de verkoop van auto’s in Rusland in mei zes keer minder dan een jaar eerder. Toch is het vele malen belangrijker dat we de Russische oorlogsmachine kapotmaken via sancties.

Het Westen zou juist nu vast moeten houden aan het gevoerde beleid, zolang de oorlog voortduurt. De Russische economie is getroffen, maar de oorlogsmachine is nog lang niet kapot. De aandacht voor het conflict is echter wel aan het verminderen. Dit gaat er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat stemmers de eigen economische belangen boven de humanitaire belangen van de Oekraïense bevolking zullen zetten. Het huidige strenge beleid jegens Rusland vanuit de meeste NAVO-lidstaten en EU-lidstaten moet worden doorgezet, want enkel dan kan het Westen ervoor zorgen dat ofwel Poetin zijn troepen uit Oekraïne haalt, ofwel dat Oekraïne een minimale overwinning behaalt tegen de Russen.

De ideale manier om te zorgen dat de sancties tegen Rusland overeind blijven bij een volgende verkiezing, is door mensen bewust te laten blijven van het gevaar dat Rusland vormt. Als het minder over het conflict gaat, zullen mensen het sneller vergeten. Het is daarom de taak aan de media en de politiek om de aandacht voor de Russisch-Oekraïense oorlog niet te laten verslappen. Zo kan het Westen de steun aan Oekraïne blijven doorzetten.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.