Eind februari dit jaar heeft de nieuwe tsaar Poetin besloten dat Oekraïne van de kaart mag worden geveegd. Bijna een halfjaar lang zijn de Oekraïners al aan het vechten voor hun bestaansrecht. Er lijkt geen snel einde aan de oorlog te komen. De Russen rukken langzaamaan verder op in Oekraïne, maar een Oekraïense overgave lijkt er niet in te zitten.
De politieke en (indirecte) militaire steun die het Westen aan Oekraïne verleent, zorgen ervoor dat Oekraïne de strijd kan blijven voeren. Het Westen staat eensgezind zij-aan-zij met Oekraïne, maar hoelang duurt dat nog nu de aandacht voor de Russische inval in Oekraïne aan het verminderen is?
De Russische oorlogsverklaring aan Oekraïne was onder andere een poging om de invloed van de NAVO in Europa te verminderen. Deze poging is mislukt, Poetin heeft ervoor gezorgd dat Zweden en Finland zich voor hun eigen veiligheid willen aansluiten bij de NAVO. Zij zullen dan ook spoedig tot het militaire bondgenootschap toetreden. Ook het opvangen van Oekraïense vluchtelingen is soepeler gegaan dan van tevoren verwacht kon worden. Poetin wilde een verdeelde NAVO en een verdeelde EU, maar kreeg dit niet. De aandacht voor het conflict nam alleen maar toe en leidde ertoe dat het Westen ten opzichte van de Russische inval in Oekraïne verenigder dan ooit is komen te staan.
Dit komt helaas niet zonder offers. Het Westen ondervindt de hoogste inflatie in bijna een halve eeuw en de energiecrisis dringt zich op. Het Kremlin heeft geen moeite om aardgas als politiek wapen in te zetten tegen landen die Oekraïne steunen. Nu Nederland te maken heeft met een leveringsstop van Russisch aardgas gaat dat tot gevolg hebben dat we een strenge en koude winter kunnen verwachten.
De NAVO zet op haar beurt sancties in als wapen en dat werkt. De Russische oorlogsmachine lijkt getroffen te zijn, want Russische wapenfabrieken zeggen grote problemen te hebben dankzij een tekort aan microchips en andere elektrische componenten. Ook andere delen van de Russische economie worden hard geraakt. Zo was de verkoop van auto’s in Rusland in mei zes keer minder dan een jaar eerder. Toch is het vele malen belangrijker dat we de Russische oorlogsmachine kapotmaken via sancties.
Het Westen zou juist nu vast moeten houden aan het gevoerde beleid, zolang de oorlog voortduurt. De Russische economie is getroffen, maar de oorlogsmachine is nog lang niet kapot. De aandacht voor het conflict is echter wel aan het verminderen. Dit gaat er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat stemmers de eigen economische belangen boven de humanitaire belangen van de Oekraïense bevolking zullen zetten. Het huidige strenge beleid jegens Rusland vanuit de meeste NAVO-lidstaten en EU-lidstaten moet worden doorgezet, want enkel dan kan het Westen ervoor zorgen dat ofwel Poetin zijn troepen uit Oekraïne haalt, ofwel dat Oekraïne een minimale overwinning behaalt tegen de Russen.
De ideale manier om te zorgen dat de sancties tegen Rusland overeind blijven bij een volgende verkiezing, is door mensen bewust te laten blijven van het gevaar dat Rusland vormt. Als het minder over het conflict gaat, zullen mensen het sneller vergeten. Het is daarom de taak aan de media en de politiek om de aandacht voor de Russisch-Oekraïense oorlog niet te laten verslappen. Zo kan het Westen de steun aan Oekraïne blijven doorzetten.
1- Wat een oorlogszucht! Alsof er twee tegenovergestelden, het westen en sovjet-unie, tegenover elkaar staan. Nee, rusland is niet minder kapitalistisch en imperialistisch dan het westen, en het westen leeft niet minder dan rusland met een expanssiedrift (navo). Of oekraniers onder de russen leven of onder de navo, zal natuurlijk aanziennelijk aangenamer zijn dan elke dag door russische leger afgeslacht te worden terwijl het westen hen geen redding biedt maar nog meer wapens levert om namens hun belangen nog meer afgeslacht te worden. De vraag is niet of russen gaan deze oorlog winnen, ze zijn nu al gewonnen met het feit dat er in rustige (roestige?) europa oorlog woedt en ze lijden elke dag meer en meer eronder. Rusland (china, india, iran …) verdient meer dan ooit terwijl in europa alles elke dag duurder wordt. Russen consumeren hun oude oorlogsdepo en hebben geen haast een einde te maken aan deze oorlog. Ook de vs heeft er geen haast bij. Dollar is nu evenveel waard als euro en europa moet al haar energie, wapen en nog meer met dure dollar (aan de vs?) betalen, terwijl haar eigen productie elke dag verdampt. (Was dat ook niet de winstbron van de vs in WOII?)
Blijkbaar is Abdu ingewijd in de voordelen van slavernij en fasistische tucht. Iemand met een normale opvoeding schrijft zulke onzin niet. Ik ben blij dat ik in een streek woon die eeuwenlang stand hield onder het motto leaver dea as slaef.
@Martin van der Linde “Blijkbaar is Abdu ingewijd in de voordelen van slavernij en fasistische tucht.” Ik woon natuurlijk daar waar “de voordelen van slavernij en fasistische tucht” eeuwenlang het motief van het volk was. Maar ik kan niet ermee besmet geraakt zijn. Mijn voorouders leefden er ver vandaan en nu ben ik ook doelwit van institutionele erfgoed van die motieven. Probeer maar inhoudelijk te reageren, zwart maken is goedkoop maar ook van korte duur.
2- Er is geen zorgstaat meer om milijarden in welvaart van de burgers te pompen om een oprukkende sovjet-uni tegen te houden. De burger moet elke dag nog meer inleveren om de kosten van eigen staat, de winsten van neoliberaal markt en de kosten van deze oorlog te dekken. De oorlog is net begonnen en lijkt lang te gaan duren en waarschijnlijk gaat ook zich uitbereiden. Als de burger nu niet ingrijpt, is er morgen weinig van eigen welvaart en mischien meer van de rest, en niks van oekraine over. De perspectief van de burgers op alle fronten van deze oorlog is niet die van de staten. Stop de oorlog en red je leven en de toekomst.
De oorlog gaat nog jaren duren hoor. Misschien moet je wel opkomen zelfs en mag je vechten voor volk en vaderland en zo niet komen oud militair zoals ik langs en in oorlogstijd gelden andere tijden.
@Jopie Ik ben geen lid van een kudde of van een natie en ik vecht alleen voor mijn rechten en vrijheden en van hen die mijn lotgenoot zijn. En ja, ik vecht nooit voor hen die zich verlenen voor de heerschappij van een neoliberale macht. Succes met je oorlog!
In tegenstelling tot de Duitsers (na WW2) heeft de Russische samenleving niet in de spiegel gekeken (na Stalin), om zichzelf af te vragen wat ze gedaan heeft, hoe ze dat heeft laten gebeuren. Geen kritische zelfonderzoek. Niet vreemd, dat ze gewelddadig hun kleine souvereine buurlanden willen annexeren. Constant anderen de schuld gevend voor hun aggressieve militaire bedreigingen en geweld. Het regime van Poetin wordt gedreven door een agressieve expansiedrift, om een revisie van de historie te bereiken. Met stille goedkeuring van de zwijgende meerderheid.
Eens, voor oost Europeanen eindigde WO 2 pas in 1991. Voor Russen is die sinds 2012 gewoon weer opnieuw begonnen.
De inflatie was er al, deels door de trage opstart van de economie na corona, maar ook door Russisch toedoen. De gasprijzen gingen een jaar voor de inval al omhoog. Ik vermoed dat die stijging Poetin niet voldoende was, dus begon hij zijn oorlog. Hij wist dat hij door sancties en het beheer over de graan voorraad de prijzen op vooral westerse markten nog verder kon verhogen. Geld dat hij rechtstreeks in eigen zak kon stoppen. Hij heeft echter buiten de vindingrijkheid, de vastbeslotenheid en flexibiliteit van het westen gerekend. Hij is 60% van zijn afzetmarkt kwijt. Hij krijgt daar weliswaar andere markten voor terug maar nooit tegen de enorme tarieven die hij het westen rekende. Rusland wordt de Malle Pietje van de derde wereld.
Ook deze schrijver gaat gemakzuchtig mee in het narratief van het kabinet en de E.U.: “de prijs van vrijheid”. We hadden al een steeds hoger wordende inflatie, een energiecrisis, een vluchtelingencrisis en een wooncrisis voordat Poetin deze oorlog begon. Ja, we moeten onze steun aan het Oekraïnse volk in deze oorlog niet loslaten en aandacht blijven geven aan het gevaar dat Rusland brengt, maar dat betekent niet dat alles de schuld van Poetin is en ook niet dat het huidige beleid het enige beleid kan zijn. Is voortdurende expansie van E.U. en NAVO echt goed voor ons en de wereld? Na nieuwe verkiezingen kan er zomaar een uitslag komen die een beter beleid mogelijk maakt. Ik betwijfel wel of dat afhankelijk is van mate de aandacht voor deze oorlog.
Poetin moet weg als leider Rusland goedschiks dan wel kwaadschiks en de aanhang Poetin in Europa zal door de oorlog niet groter worden. Eerder kleiner. Want alle extreemrechtse partijen kan je nu afmaken met ga de kont Poetin maar likken en verbieden zelfs als ze geld uit Rusland kregen.
Het probleem in deze oorlog ligt vele malen gecompliceerder, de Russen hebben de macht helaas in deze, die sancties daar haalt Poetin zijn schouders over op, hij haalt banden met China, Iran en soortgelijke regimes aan, waar hij zijn binnenlandse producten prima aan kan verkopen, en ze hebben nog een gemeenschappelijke overeenkomst, een hekel aan het westen, men had binnen de EU beter niet slechts op emoties kunnen reageren maar op verstand, Poetin is een schaker, de gaskraan naar Duitsland gaat nooit meer open, in de winter zit bijna heel Europa in de kou, geen warm water meer, gasfornuis werkt niet meer, gasprijzen gaan nog verder stijgen tot onhoudbare proporties, geen gas betekent ook dat bedrijven stil komen te liggen en de economie in Europa in elkaar stort als een kaartenhuis, daarnaast kan er schaarste ontstaan aan voeding, Rusland als één van de grootste graanproducten ter wereld leveren niet meer aan Europa, dan ontstaat er chaos binnen Europa, werkeloosheid en armoedeval als gevolg, devaluatie van de Euro wat nu al zichtbaar is, waarna Poetin pas echt aan zijn schaakspel gaat beginnen, het ergste moet nog komen.
Schei toch uit Rusland wordt al 5 maanden vernederd door een land met een B leger en het Russische leger dat gepresenteerd werd als een groot A leger is niet meer dan een groot corrupt en slecht geoefend B leger. We zien nu de complete afgang van een wereldmacht. Rusland is niets en wordt niets onder Poetin. Het huidige Amerikaanse leger zou binnen 3 weken Rusland compleet verpletteren. Bovendien heeft Amerika nu de kans de onderdelen modernste vliegtuigen en voertuigen van Rusland te bestuderen. Dezelfde troep gebruikt China ook in hun modernste vliegtuigen. Legers van dictators weten altijd goed te sneuvelen en ze zijn niet flexibel. Want stel je voor lagere officieren met vrijheden zouden een staatsgreep kunnen plegen.
Rusland gaat waarschijnlijk mobiliseren en oorlogs economie invoeren en reken dan maar op een echte oorlog ook met de Navo en anders mag Europa rekenen op 20 miljoen vluchtelingen. Hoe dan ook is deze oorlog pas begonnen.
Er gaat geen dag voorbij of ik lees of hoor iets over Rusland, de oorlog in de Oekraine; de economische gevolgen van de sancties waardoor de aandacht echt niet kan verslappen. Plus ik heb 8 oekrainse collegae op mijn werk. Dus er zal elke dag genoeg aandacht blijven.
Het regime van Poetin wordt gedreven door een agressieve expansiedrift, om een revisie van de historie te bereiken.
Modus operandi & visie van het post-neoconservatief propagandamechanisme van gristenfundamentalistisch-Republikeinse US-haviken verschilt niet bijster veel met het rechts van Putin. Vooralsnog niet nu hun naziliberale volksmenner Trump versneld in beeld tracht te komen voor de volgende verkiezingen in de US, op zíjn voorwaarden. Als Frankrijk wijs is, eist het zelf het heft in eigen hand voor OTAN, zonder bemoeienis van het Pentagon.
Eigenlijk zijn het gewoon de VS die fout zijn, toch? Deze tekst plakken 'we' gewoon op alles wat de VS doen. Toch woon ik liever in een door de VS gedomineerde omgeving, maar gelet uw woordenbrei kiest u uiteindelijk liever voor Poetin, wat niet verbaast. Sterkte ermee.
Volgens mij leeft Hannes liever in een wereld waar we zelf nadenken. Maar halas wil niet nadenken want dat is blijkbaar te vermoeiend. Die loopt liever blind één van de in het conflict betrokken partijen na zonder zich te realiseren dat juist hij opdraait voor de lasten terwijl de lusten voor een ander zijn.
Geef Oekraïne de wapens die beloft zijn en voldoende munitie en ze ruimen de Russen op in Oekraïne. Rusland verliest elke dag veel soldaten en materiaal. Van alle Russische doden is 17% volgens Oekraïne officier. Zulke verliezen zullen op termijn voor Rusland niet houdbaar zijn. Geef Oekraïne artillerie, tanks, vliegtuigen, anti air systemen en ze winnen de oorlog.
[maar hoelang duurt dat nog nu de aandacht voor de Russische inval in Oekraïne aan het verminderen is?] De aandacht blijft belangrijk zodat wij de aandacht kunnen blijven afwenden van alle ellende die de Navo wereldwijd heeft veroorzaakt. Alle moorden man/vrouw/kind, alle schendingen van mensenrechten en soevereiniteit. Net op tijd grepen de Russen in zodat de Navo even niet meer aan haar eigen misdaden hoeft te kijken.
Tevens kunnen we het ineenstortende financiële systeem aan deze oorlog ophangen en alle andere malheur.
"Bijna een halfjaar lang zijn de Oekraïners al aan het vechten voor hun bestaansrecht." Bestaansrecht heeft een andere betekenis dan jij eraan verbindt. "De Russische oorlogsverklaring aan Oekraïne was onder andere een poging om de invloed van de NAVO in Europa te verminderen. ' Dit is niet waar. "De NAVO zet op haar beurt sancties in als wapen .." Is de NAVO tegenwoordig een politieke organisatie geworden? "Het is daarom de taak aan de media en de politiek om de aandacht voor de Russisch-Oekraïense oorlog niet te laten verslappen." Net zoals bij de Westerse loopgraven oorlog tegen China het geval is, hoef je je ook hier geen zorgen te maken over politiek en media: ze volgen blindelings de USA.
Clausewitz: “oorlog is de voortzetting van de politiek met andere middelen”. Oorlog en defensie zijn altijd politiek, dus ook bij een Verdrag Organisatie. De kern is bijvoorbeeld al de politieke keuze om een aanval op één, als aanval op allen te zien. Gelukkig is het een politieke keuze on Poetin's oorlogzucht niet het makkelijk te maken.
Geef het land nog 50-100 HIMARS systemen en vergroot de afstand (300 ipv 70km) en in no time is geheel Oekraïne vrij. Oekraïne houdt zich echt wel aan de afspraak om dit alleen binnen zijn eigen grenzen te gebruiken.
Als je ziet wat ze nu al bereiken met die paar HIMARS. Russische branstofdepots en locale hoofdkwartieren die worden opgeblazen. Uitschakelen Russische artillerie etc.
En anders praten we mogelijk over Oekraïne in de verleden tijd, zodra het zo plaat als een dubbeltje wordt gebombardeerd.
Eens. Al denk ik dat doelen net binnen de grens van Rusland wel aangevallen gaan worden. Je kan immers niet strijden als je tegenstanders een veilige zone hebben om in te mobiliseren.
Als de Russen slim en gewetenloos zijn (en dat zijn ze!) plaatsen ze de doelen voor HIMARS, zoals munitieopslagplaatsen en brandstofdepots, op locaties waar veel burgers wonen. De wapenleveranties van het westen zullen onder druk komen te staan als er berichten komen over veel burgerslachtoffers.