Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Laat christenkabinet abortushulp 'She Decides' van Ploumen sneuvelen?

  •  
09-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
34678546452_72d852376b_k

© cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken https://flic.kr/p/UQqBFj

Het was wereldnieuws : toen Donald Trump direct na zijn aanstelling als president de hulp aan vrouwen bij abortus, anti-conceptie  voorlichting in de Derde Wereld pardoes afschafte, kwam minister Liliane Ploumen in actie. Ze stelde 10 miljoen euro beschikbaar en startte de internationale campagne ‘She Decides’ om die hulp voort te zetten en andere landen over te halen daar aan mee te betalen.  Dat werd een groot succes, inmiddels zit er 300 miljoen dollar in kas en het streven is om daar voor het einde van het jaar 600 miljoen van te maken. Maar in de tussentijd is de Nederlandse politiek ook veranderd. Aan de onderhandelingstafel zitten twee christelijke partijen die niet ronduit van mening zijn dat een vrouw zelf over haar lichaam beslist. De ChristenUnie wil volgens het verkiezingsprogramma abortus in veel gevallen illegaal maken. Het CDA is wat minder streng in de conservatief-christelijke leer maar vrouwen kunnen er niet vanzelfsprekend op rekenen. De partij verzette zich bijvoorbeeld ook lang tegen het strafbaar stellen van verkrachting binnen het huwelijk waardoor dat pas in 1991 in de wet als misdrijf kon worden opgenomen.
Minister Ploumen vertelt vanavond in Met Het Oog Op Morgen dat ze vindt dat She Decides gewoon doorgezet moet worden, meldt de NOS :
"Nederland heeft er wereldwijd erkenning voor gekregen; als nu een volgend bewindspersoon zegt: ik wou het er maar bij laten zitten, is dat toch wel een beetje een aanfluiting voor Nederland."
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.