Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Laat Baudet maar in zijn sop gaarkoken

  •  
04-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
Thierry-Baudet-Trump
Moet je iedere keer protesteren tegen de onzin van Forum, of kun je er maar beter stilzwijgend je schouders over ophalen? 
Het is Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet weer eens gelukt het hele land op zijn achterste benen te krijgen. Dit weekend riep hij de bevolking op om op 5 mei niet de bevrijding van Nazi-Duitsland centraal te stellen, maar de vrijheidsbeperkende anti-coronamaatregelen van de overheid. De reacties op deze provocatie waren voorspelbaar en gelijkluidend, van PvdA (‘fouter dan fout’) tot VVD (‘heel, heel fout’). Ook de manier waarop Baudet zich tegen deze kritiek teweer stelde, kon je van ver zien aankomen. Hij spreekt van ‘hypocrisie’. ‘Al decennia politiseren onze tegenstanders de Oorlog om massale immigratie, Europese machtsfantasieën en moderne kunst te pushen. Nu zeggen wij: zullen we ook even stilstaan bij de vrijheden die we in 2020/2021 zijn kwijtgeraakt?’ (Dat het partijkartel de Tweede Wereldoorlog mede gebruikt om moderne kunst te pushen was mij tot dusver ontgaan, maar dit terzijde.)
De vraag is nu: moet je iedere keer protesteren tegen de onzin van Forum, of kun je er maar beter stilzwijgend je schouders over ophalen?  De voordelen van die laatste houding zijn evident. Reageren is toch een vorm van reclame maken, of in elk geval van onder de aandacht brengen. Als niemand iets had gezegd over de oproep van Baudet, zouden alleen de mensen die elke letter van de Grote Leider gulzig tot zich nemen ervan hebben gehoord. Nu weet heel Nederland dat Thierry de 5 mei-herdenking wil misbruiken voor zijn eigen politieke gelijk.
Maar kun je het je als politicus wel permitteren om niet in te gaan op alles wat Baudet roept? Is het verantwoord hem in zijn sop te laten gaarkoken? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Ex-VVD-Kamerlid Ton Elias vindt dat Baudet en zijn medestanders in ‘het huis van onze democratie’ (de Tweede Kamer dus) ‘glashard’ aangepakt dienen te worden. ‘Excuses eisen bij ieder debat waar ze aan deelnemen. Niet negeren omdat ze anders de martelaar gaan uithangen, dat doen ze toch al. Met feiten klemzetten, steeds opnieuw.’
Dat klinkt principieel en kranig. Maar of het in de praktijk veel effect heeft kun je je afvragen. Excuses eisen is absoluut mogelijk, excuses krijgen lijkt me een heel stuk moeilijker. En met feiten klemzetten zal helaas niet lukken. De aanhang van Baudet (de rest hoef je niet te overtuigen) gelooft namelijk in een alternatieve werkelijkheid en heeft dus niets te maken met de door iedereen aanvaarde feiten. De Baudet-fans houden vol dat het coronavirus niet meer is dan een griepje. Dat de ziekenhuizen vol ernstig zieke patiënten liggen wuiven ze weg of ontkennen ze (‘acteurs’, ‘etalagepoppen’). Dat vrijwel overal ter wereld vergelijkbare maatregelen worden getroffen laten ze buiten beschouwing. En dat de Duitse bezetting helemaal niets te maken heeft met de coronapandemie interesseert ze niet.
Misschien is het toch maar beter Baudet en aanverwante warhoofden  te laten kletsen. Thierry zou vreemd hebben opgekeken als dat was gebeurd. Zijn boodschap – voor zover je daarvan kunt spreken – zou niet of nauwelijks zijn geland. Laat staan dat de media ervan uitgepuild hadden, zoals nu. Trouwens: als Baudet geen negatieve respons krijgt op zijn uitspraken, wordt het een beetje ingewikkeld om de martelaar te gaan spelen. Wie niet gemarteld wordt (of kan pretenderen dat hij gemarteld wordt) kan zich er ook niet over beklagen, lijkt me.
Overigens: dat het hele land zich opwindt over Baudet is niet helemaal waar. De PVV van Geert Wilders heeft voor zover ik weet nog niks van zich laten horen. Wel citeert de website van de partij haar voorman en enige lid als volgt: ‘4 mei. Vandaag herdenken we al onze helden! Met heel veel respect.’ Misschien toch een stiekeme en bijzonder indirecte aanval op Baudet, Geert?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (39)

Mark Huysman
Mark Huysman5 mei 2021 - 6:58

Het punt is natuurlijk dat hij al jaren ook de nodige welwillende aandacht krijgt. Veel journalisten vinden hem wel interessant en sommigen zijn het zelfs deels of helemaal met hem eens. Als dat niet het geval was dan kon je hem misschien negeren. Maar omdat hij er toch wel in slaagt om zijn boodschap te verspreiden moet je denk ik wel stelling nemen. Zijn harde kern zul je niet overtuigen. Maar mensen die daar om heen zweven en nog vatbaar zijn voor tegenargumenten misschien wel.

Ik weet het wel
Ik weet het wel5 mei 2021 - 6:14

Het probleem is volgens mij dat al die mensen die Baudet nu weer als neonazi bestempelen (wat gezien zijn berichten heel goed waar zou kunne zijn) dat niet doen om hem te bestrijden, maar om aan anderen te laten zien hoe goed ze wel niet zijn. Zolang dit de achtergrond is zal het moeilijk worden om hem dood te zwijgen. Ze hebben helaas Baudet nodig voor hun eigen eigenbeeld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mei 2021 - 3:04

Onder het mom van; je moet er niet over praten, begin je erover te praten?

The Apple
The Apple4 mei 2021 - 17:40

"Reageren is toch een vorm van reclame maken, of in elk geval van onder de aandacht brengen." en die gelegenheid liet hij niet aan zich voorbij gaan.

DiederikZeeman
DiederikZeeman4 mei 2021 - 14:06

Ik zeg: Cordon Sanitaire. Negeren en doodzwijgen en geen zendtijd meer geven aan dit soort gekkies.

Kuifje3
Kuifje34 mei 2021 - 14:00

Fons heeft waarschijnlijk gelijk in de laatste alinea. Wilders deelt hier een voorzichtige sneer uit naar Baudet. Ik geloof echt dat iedere partij ergens wel wat punten heeft waarin ze gelijk hebben. Wat dat betreft is niemand helemaal fout of helemaal brandschoon. Het probleem bij Forum is vooral de manier waarop het allemaal gaat. Het betweterige toontje bevalt me niet. Nou ja, dat bevalt me ook bij andere partijen niet trouwens. Daarom stem ik daar ook niet op.

ton14024
ton140244 mei 2021 - 13:18

Vandaag herdenken we ál onze helden. Maar doe dat bescheiden (particulier) zoals een geloofsbelijdenis vereist.

Tom Lucassen
Tom Lucassen4 mei 2021 - 13:03

Verontwaardiging over zijn fascisme is zijn voedingsbron. Daar teert hij op en geniet ervan. Lekker in een slachtofferrol en verder geen verantwoordelijkheid.

adriek
adriek4 mei 2021 - 13:03

De beste directe reactie is waarschijnlijk negeren. In een later stadium de waarheid nog eens publiceren zonder directe verwijzing naar. Er is altijd een kans dat BB's (Baudet's Bubbelaars) heel per ongeluk ook wel eens een serieus artikel lezen en misschien raken ze overtuigd als ze een goed onderbouwd stuk lezen als tegenhanger van een uit de lucht gegrepen oneliner van hun eigen elitaire pianospeler. Ik ken iemand die enthousiast complotdenker is (complotdenker? nee hoor, ik ben een onafhankelijk denker (die kritiekloos het ene na het andere artikel van kwakzalvers en aantoonbare leugenaars deelt)) en soms neem ik de moeite om een van zijn stukjes uit te pluizen en systematisch te ontkrachten. Veel werk, hij leest het waarschijnlijk niet eens, maar het is wel bevredigend (het versterkt misschien wel weer mijn eigen bubbel...).

Thuiszitter
Thuiszitter4 mei 2021 - 11:33

Wat heeft die gast toch tegen moderne kunst ? En vanaf welk jaar geldt de “ moderne “ kunst volgens hem ?. Vanaf het impressionisme , vanaf de Cobra periode, van de afgelopen 20 jaar ?

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2021 - 16:42

Weet hij veel. Ook Rembrandt was ooit modern.

Mark Huysman
Mark Huysman5 mei 2021 - 6:51

Moderne kunst ondermijnt de morele kracht van het volk: https://nl.wikipedia.org/wiki/Entartete_Kunst

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mei 2021 - 8:06

Ik houd ook niet van Nolde, maar weer wel van de constructivisten.

Mark Huysman
Mark Huysman5 mei 2021 - 9:58

Ik hou van allebei. Favoriet museum: Brücke museum Berlijn met werk van Nolde en andere door Hitler gehate expressionisten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mei 2021 - 18:55

Nooit in Berlijn geweest.

Uilenspiegel
Uilenspiegel4 mei 2021 - 11:25

Niet negeren, wel iets terug roepen, zodanig dat T op zijn achterste benen staat en daar dan van zeggen dat je slechtoffer bent van T's machtswellust. Beetje dezelfde tactiek dus en absoluut niet met deze wappies aan tafel of samenwerken = cordon sanitaire.

P Haan
P Haan4 mei 2021 - 11:23

Nu het toch zoveel aandacht heeft gekregen, zou ik voorstellen eens met hem te gaan praten in plaats van over hem. Of Hem, als ik je bijdrage goed lees. Vraag nu eens op de man af of de conclusies die massaal getrokken worden terecht zijn. Ik denk het zomaar niet, ik zie dat niveau gewoon niet terug in de rest van zijn handelen. Het is niet de eerste keer dat zijn onnozelheid voor briljant aangezien wordt.

3 Reacties
Zandb
Zandb4 mei 2021 - 14:12

Haan Ik lees weinig waaruit ik de conclusie kan trekken, dat de schrijvers ervan vinden, dat Baudet briljant is. Bijna altijd lees ik het tegenovergestelde. Als de man al eens slim wordt gevonden, is dat omdat hij zich wel in de kijker weet te plaatsen en helaas maar blijkbaar toch genoeg mensen aanspreekt met z'n onnozelheid. Ik verwacht dat praten met Baudet geen zin heeft, als hij net slim genoeg is om een bepaald soort mensen te manipuleren. Wat kan het hem schelen, wanneer hij een slag verliest in de hoop om de oorlog te winnen? Misschien, heel misschien is het verstandiger om de mensen zich in de luren laten leggen, in ieder geval zo veel en vaak uit te leggen, wat Baudet dan NIET zegt maar wel impliceert. (Zie ook die ongelooflijke tweet van Wierd Duk!)

P Haan
P Haan4 mei 2021 - 15:55

@Zandb, Als de schrijvers hem niet briljant vinden, waarom dichten ze hem dan zo veel eruditie toe? Ik zie het niet.

Zandb
Zandb5 mei 2021 - 6:45

Haan Ik ben ook veel belezen en ik ken zelfs het potjeslatijn. Maar ben ik daarom briljant

Klein zonnetje
Klein zonnetje4 mei 2021 - 11:01

Gewoon negeren. Ik zal wel in een bubbel leven, want ik lees er alleen op dit forum over. De grijze muis is de meerderheid in Nederland, maar die is niet interessant, dus richten we al onze pijlen op de flanken... die ook steeds groter worden. Want laten we eerlijk zijn, wie wil er nou een grijze muis zijn.

Zwerfstein
Zwerfstein4 mei 2021 - 10:45

Reageren of negeren, dat is inderdaad het dilemma. Ik kies voor negeren.

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen4 mei 2021 - 13:06

Je reageert nu anders wel. ;-)

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 mei 2021 - 10:23

"De PVV van Geert Wilders heeft voor zover ik weet nog niks van zich laten horen." Dat komt omdat ze media slim zijn. Waarom meer pers en heisa voor die slons van een Baudet? Zouden ze bij Joop ook moeten doen. Hoeveel stukjes over dit Bannon tactiekje nou al? Vuurtje uit pissen. Niet steeds er over doorgaan.

Alderiks2
Alderiks24 mei 2021 - 10:14

Ha! Dan zouden een boel mensen hun enige levensdoel gaan missen. Namelijk mensen afzeiken die het niet met hun eens zijn.

Exkraker
Exkraker4 mei 2021 - 9:47

Mee eens. Een idioot blijft nu eenmaal een idioot.

ZonderNaam2
ZonderNaam24 mei 2021 - 9:46

Volgens mij is het ook veel beter om Baudet geen aandacht te geven. Hoe meer aandacht je het geeft, hoe groter FvD wordt. Terwijl de kans groot is dat als je ze gewoon in hun sop gaat laat koken dat ze elkaar wel de tent uit gaan vechten. FvD had ook een merkwaardige verkiezingsuitslag met ongeveer de helft van de stemmen uitgebracht op die huisjesmelker van de VVD. Van Haga en Baudet zullen ook nog wel gaan botsen, dat egocircus op rechts is zo voorspelbaar...

Dehnus
Dehnus4 mei 2021 - 9:42

Nee maar je moet wel je bek opentrekken en mensen er op wijzen waar ze op stemmen. Als ze daarna er toch mee eens zijn, best.... maar dan zijn er bij mij ook consequenties aan verbonden. Ik ga niet om met NAZIs. WIlderianen, nog tot daar aan toe, maar iemand waarvan je weet dat het een NAZI is en je er toch mee omgaat, dat is hun eigen keuze. Ze hebben dan hun keuze gemaakt en ik de mijne. Als ik stil blijf, dan ben ik straks zelf aan de beurt! Zoals het oude gedichtje ging, dat ik niet voor de zoveelste keer hoef te herhalen. En mensen die lullen van "het is een protest stem!", ja hoor... natuurlijk:"Whatever helps you sleep at night!". En mensen die er mee samenwerken? Zoals de VVD in Brabant, zijn collaborateurs!

Uilenspiegel
Uilenspiegel4 mei 2021 - 9:26

Cordon sanitaire! Vereist.

Norsemen
Norsemen4 mei 2021 - 9:07

Het probleem is niet wat Baudet zegt maar dat er serieus op hem wordt gereageerd door de media. Er hoeft bij Op1/Jinek/Journaal/Nieuwsuur niet uitgelegd te worden wat er niet klopt/fout is aan zijn beweringen, zeggen dat Baudet een idioot is die onzin praat is voldoende.

4 Reacties
Zwerfstein
Zwerfstein4 mei 2021 - 10:52

u bent heel laf

Uilenspiegel
Uilenspiegel4 mei 2021 - 11:19

@ Zwerfstein. Laat ik dit dapper vinden.

ton14024
ton140244 mei 2021 - 13:22

Z, je hebt gelijk, het is gevaarlijke onzin.????

Norsemen
Norsemen4 mei 2021 - 15:36

Laf? Leg eens uit

DaanOuwens
DaanOuwens4 mei 2021 - 9:03

Kockelmans richt zijn pijlen op het verkeerde doel. Ton Elias trouwens ook. Het probleem is niet Baudet, het probleem is zijn achterban. Bij Wilders trouwens idem. Deze mannen zijn geen leiders maar volgers. Zij volgen de opvattingen van hun achterban. Baudet switchte niet maar viruswappie omdat dit zijn mening was maar omdat zijn achterban viruswappie is. Deze extreem rechtse types zijn gewoon het boegbeeld van een groot deel van de Nederlanders. Wilders en Baudet dragen hun extreem rechtse boodschap uit als vertegenwoordiger van een groep kiezers. Als je dus problemen hebt met Wilders en Baudet moet je de pijlen richten op hun achterban. Dan moet je niet besluiten tot discussie in de tweede kamer maar tot discussie in de samenleving. Met je buren, familie, vrienden of collega's. Die vormen het probleem. En als je tot de conclusie komt dat de discussie geen enkele zin heeft. En vaak is dat zo. Dan moet je ze uitsluiten, mijden niet meer mee werken of mee omgaan. Het racistische gedachtegoed blijft bestaan, niet omdat er iedere keer weer een extreem rechtse volksmenner opstaat maar omdat het fundament waarop deze lui en hun organisatie staan ongemoeid blijft. En zo lang dat zo is kan Baudet zijn hysterische boodschap blijven verspreiden.

2 Reacties
ton14024
ton140244 mei 2021 - 13:08

´´Het probleem is niet Baudet, het probleem is zijn achterban´´ Precies, net als Twitter. Maar zonder smart geen Twitter.

DaanOuwens
DaanOuwens4 mei 2021 - 14:56

@ Ton1402 Jij schrijft: Precies, net als Twitter. Twitter is geen probleem. Trump is een probleem

Sam V
Sam V4 mei 2021 - 8:50

Eens! Dit geldt voor alles. De media en politici hebben veel macht. Zwarte Piet zou het ook overleefd hebben als de media de splintergroeperingen geen aandacht zouden geven. Negatieve aandacht is ook aandacht.

1 Reactie
adriek
adriek4 mei 2021 - 13:05

De media hebben het altijd gedaan: als ze extreme splinters geen aandacht geven zijn ze te volgzaam en lopen ze achter de gevestigde orde aan, als ze breed aandacht geven aan iedereen die iets te vertellen heeft is het ook niet goed.