Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Laat angst voor aanslagen je niet afkeren van Marokko

  •  
21-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
283 keer bekeken
  •  
14108980603_21547eb1fc_b

© cc-foto: Steffan Jensen

De solidariteit die velen nu voelen, en betonen, met Louisa Jespersen en Maren Ueland is vele malen meer representatief voor Marokko dan het geweld
Het nieuws van de moord op twee buitenlandse vrouwelijke toeristen in de bergen van Marokko, nabij de populaire toeristische bestemming Marrakech, heeft de wereld geschokt. De moord op deze twee vrouwen uit Noorwegen en Denemarken valt alleen te omschrijven als een enorme tragedie. De details, die niet alleen naar voren komen uit beschrijvingen maar ook uit her en der circulerende videobeelden, zijn gruwelijk. Dat je op een dergelijke monsterlijke wijze aan je einde komt terwijl je een mooie klimtocht wilt maken op je vakantie valt maar met een term te beschrijven: Verschrikkelijk.
Over de achtergronden van de moord is inmiddels ook steeds meer bekend geworden.Het wordt langzamerhand duidelijk dat de daders, die trouw zwoeren aan IS, een overduidelijk islamistisch terroristisch motief hadden. Ook kozen ze bewust hun slachtoffers omdat deze andere geloofsopvattingen hadden. Sommigen zouden dan als reactie daarop zeggen: Een aanslag als deze, dat had overal kunnen gebeuren. Niet alleen in Marokko. Maar laten we eerlijk zijn. Dit gebeurt niet overal. Op sommige plekken in de wereld is het risico op dergelijk vormen van geweld groter dan op andere.
Dit feit roept dan ook angst op. Bij buitenlanders die overwegen om naar Marokko te gaan, maar in de eerste plaats ook bij Marokkanen zelf. Bijvoorbeeld bij atheïstische Marokkanen die de islam verlaten hebben. Sommigen van hen zijn door deze gebeurtenis serieus bang geworden dat in de toekomst zij ook wel eens het slachtoffer zouden kunnen worden van dergelijke vormen van geweld vanwege hun atheïstische opvattingen. Intolerantie jegens hen die zich openlijk van de islam afkeren, en die zich islamkritisch opstellen, is in Marokko sterk aanwezig. Net als verschillende vormen van geweld tegen vrouwen, wat eveneens aanwezig is in alle lagen van de Marokkaanse samenleving. Op deze gebieden heeft het land nog een lange weg te gaan.
Maar tegelijkertijd is er ook een heel andere kant van Marokko. Door mijn reizen en online netwerken, van onder meer Marokkaanse atheïsten, heb ik velen in Marokko leren kennen. En de afgelopen dagen heb ik gezien hoe deze hoe deze gebeurtenis er enorm ingehakt heeft bij mijn Marokkaanse vrienden en kennissen.
Van hoog tot laag, van arm tot rijk, goed opgeleid of niet, moslim, atheïst en alles wat er tussenin zit, Marokkanen die ik ken zijn collectief geshockeerd, woedend en intens verdrietig door deze gebeurtenis. Rouwfoto’s van de twee Scandinavische toeristes zie ik her en der opduiken als profielfoto in mijn whatsappcontacten. Op andere sociale media komen eveneens foto’s van de slachtoffers en boodschappen voorbij waarin Marokkanen hun verdriet, woede, solidariteit (met de slachtoffers en hun familie) en onmacht uitspreken.
En ook dat is iets wat op sommige plekken ter wereld meer gebeurt dan op andere. Dat een samenleving zo massaal meevoelt en meeleeft met iets wat buitenlanders in hun land overkomen is. Ik zie iets dergelijks niet snel hier in Europa gebeuren. Dit heeft niet alleen te maken met het belang dat veel Marokkanen hebben bij de aanwezigheid van buitenlandse toeristen in hun land gezien het feit dat de toerismeindustrie een belangrijke motor van de Marokkaanse economie is, maar ook met iets anders. Naar mijn mening heeft het in de eerste vooral veel te maken met het grote belang dat Marokkanen hechten aan gastvrijheid jegens buitenlandse bezoekers in hun land. Dat buitenlanders die op bezoek zijn veilig zijn, en het naar hun zin hebben. Dat twee van die bezoekers zoiets vreselijks overkomen is raakt dan ook veel Marokkanen ten diepste, en leidt tot oprechte gevoelens van woede en verdriet. De roep om een keiharde bestraffing van de daders, middels de doodstraf, is dan ook momenteel groot in Marokko. In de afgelopen jaren ben ik zelf meerdere malen naar Marokko gegaan. En dit is iets wat ik in het komende jaar gewoon zal blijven doen. Deze vreselijke gebeurtenis verandert daar weinig aan. Bovendien zijn Marokkanen zelf juist nu vooral gebaat bij de aanwezigheid van buitenlanders in hun land. Krachten die haat voelen jegens deze buitenlanders mogen niet winnen. Bovendien is de solidariteit die velen nu voelen, en betonen, met Louisa Jespersen en Maren Ueland is voor mij vele malen meer representatief voor het Marokko dat ik ken dan het geweld dat deze twee vrouwen overkomen is. En dat stemt, naast verdrietig, hoopvol. Hoopvol voor de toekomst van Marokko. Een land wat naast een schaduwkant vooral een hele grote zonnige kant kent.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (49)

Libertain
Libertain24 dec. 2018 - 9:32

Zeer verstandig artikel, uiteindelijk komt het christelijke achtergrond te voorschijn.

Fouad Boulahrouz
Fouad Boulahrouz23 dec. 2018 - 4:47

'Naar mijn mening heeft het in de eerste vooral veel te maken met het grote belang dat Marokkanen hechten aan gastvrijheid jegens buitenlandse bezoekers in hun land. Dat buitenlanders die op bezoek zijn veilig zijn, en het naar hun zin hebben' Dat klopt Gert Jan, up voor jou.

Joop den Uil
Joop den Uil22 dec. 2018 - 16:56

het ministerie van buitenlandse zaken geeft als reisadvies Marokko: veiligheidsrisico vanwege terroristische aanslagen. NIET gaan dus. https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/marokko

1 Reactie
Ozon
Ozon22 dec. 2018 - 19:15

Ik kijk kennelijk naar een andere pagina dan jij, want ik op een een randje rood na, geen negatief reisadvies. Sterker nog, het grootste deel van Marokko staat nog steeds als “geen bijzondere veiligheidsrisico’s”. Misschien ook handig om uit NL te vertrekken, want bij ons is het dreigingsbeeld tav terrorisme substantieel: “de kans op een terroristische aanslag in Nederland is reëel”. https://www.nctv.nl/organisatie/ct/dtn/over_dtn/index.aspx

Roy2
Roy221 dec. 2018 - 23:59

Aan je stelling dat er ook in Nederland toeristen omkomen valt niet te tornen. Maar je zou m.i. over de brug moeten komen met cijfers en doodsoorzaken. Alvast bedankt.

De Vries3
De Vries321 dec. 2018 - 20:35

@henriette; deze daders zijn werkloze kansloze mafkezen. Daar heb je er in elk land velen van. In Nederland heten ze alleen Michael Panhuis, Volkert van der Graaf en Joran van der Sloot. In België heten ze Kim de Gelder en Marc Dutroux. In Marokko heten ze anders, maar claimen ze te handelen “namens IS”. IS is niets meer dan een soort clubje losers van de maatschappij die wat verder gaan dan Hells Angels en het uit de naam van Allah in de luwte laffe dingen doen, daar ze veel te zwak zijn om in een land met wat agenten of militairen iets klaar te spelen. Als je bereid bent je leven op te offeren of de bak in te gaan, kan iedere sukkel een moord plegen. Dat zou u en mij ook moeiteloos lukken. - Er zit diep van binnen geen geloof of ratio achter IS. Het is ook niet eens een aanval op onze manier van leven. Het is veel meer afgunst, drang naar macht en woede over hun eigen falen in de maatschappij, en IS is hun middel. Deze dames gingen in hun eentje reizen. Dat is hun goed recht, maar er zitten ook wat kleine risico’s aan die bij hun rampzalig zijn afgelopen.

De Vries3
De Vries321 dec. 2018 - 20:16

Als je tegen IS bent, dan is het verstandiger om juist wel op vakantie naar Marokko te gaan. In een land als Marokko heb je als toerist vooral dingen te vrezen als een ongeluk tijdens het Quad rijden of in het verkeer. Terrorisme is een actie van de slappeling. Ze kunnen immers niet eens op tegen een groepje van enkele agenten dus kunnen ze alleen op een afgelegen plek iemand lastig vallen. Iemand de keel doorsnijden kan iedere sukkel. Gewoon pech dat deze dames de verkeerde mafkees tegenkwamen.’Het enige wat die terroristen hebben is een gedachtekronkel in de zin dat met een dergelijke actie anderen gestraft moeten worden, desnoods ten koste van jezelf. Wat je dus moet doen is ervoor zorgen dat zo min mogelijk onschuldige mensen gestraft worden, en gewoon doorgaan waar je mee bezig was. Marokko kan je moeilijk verantwoordelijk houding voor een paar gekken, alhoewel ze ook zeker kunnen verbeteren.

Henriette3
Henriette321 dec. 2018 - 17:29

Ik denk dat beleving van de nabestaanden van deze jonge vrouwen anders is. Een verkeersongeluk kun je beter een plek geven dan gekke religieuzen die het voorzien hebben op westerse blonde vrouwen. Bovendien is er bij vele incidenten geen sprake meer van een incident. Het is duidelijk dat een bepaalde groep ons de oorlog heeft verklaard en ons angst aan wil jagen door de westerse samenleving op zijn kernwaarden te raken; vrijheid, geloof ( aanslag kerstmarkten), gelijkwaardigheid.

manaandezijlijn
manaandezijlijn21 dec. 2018 - 17:15

Dit vind je echt? Een incidentje? Het zoveelste. Eerst nadenken, dan schrijven!

Oki Doki
Oki Doki21 dec. 2018 - 15:12

Als je wilt dat de hele wereld een mooie plaats wordt voor iedereen dan moet je als land zelf het goede voorbeeld geven en een zo'n mooi en harmonieus mogelijke maatschappij bouwen die er daadwerkelijk voor iedereen is.

Thijs Schokland
Thijs Schokland21 dec. 2018 - 12:38

De volgende passage trof mij: "De roep om een keiharde bestraffing van de daders, middels de doodstraf, is dan ook momenteel groot in Marokko." Dat lijkt mij namelijk symptoonbestrijding. Zou Marokko er niet beter aan doen zich af te vragen hoe het kan dat de daders tot hun daad zijn gekomen, hoe het kan dat een extremistisch gedachtengoed er kennelijk kan gedijen? Zijn er wel genoeg 'checks and balances', zoals een vrije pers, onafhankelijk rechtspraak, scheiding van kerk en staat, vrijheid van meningsuiting, ook in geloofgemeenschappen, die voorkomen dat extreem gedachtengoed wordt uitgedragen, wortel schiet, wordt getolereerd en uiteindelijk in daden wordt omgezet?

2 Reacties
Mostafa
Mostafa21 dec. 2018 - 12:54

Prachtig reactie.

Ozon
Ozon22 dec. 2018 - 18:06

Ja, en soms zijn mensen gewoon zelf verantwoordelijk voor hun gruwelijke, gruwelijke daden.

Mostafa
Mostafa21 dec. 2018 - 12:03

Ik schijf hier liever een zinnige mening en niet zoals iedereen hier doet: blijven hakken op hetzelfde ! Opmerking: de vrouwen van alle terroristen dragen een Burka, ook van die moordenaars van dat twee onschuldige meisjes in Marokko, ik volg de Marokkaanse nieuws ook! De moordenaars en terroristen hebben altijd lange haar en maken hun ogen zwart met '' Kohol'' dat doen de vrouwen bij de feesten om hun ogen mooi te maken. De terroristen beginnen altijd bij hun moeders en zussen dat mag niet die mag niet zo mag niet....ect....dus de ouders zussen en broers moeten ook zoiets niet accepteren en aan de politie doorgeven en wie dat bewust niet doet is medeschuldig aan terrorisme en haat. Conclusie: burka, lange haar en gelovig, 'kohol'', sportschoenen bij een lange jurk...ect...dat soort dingen moeten het alarm laten gaan... Ik ben niet voor niets tegen de Buka !

1 Reactie
Mostafa
Mostafa21 dec. 2018 - 15:39

Klaas Mijn vrouw en ik doen wij daar heel anders: wij geven overal en tegelijk het antwoord aan iemand die iets vraagt aan mij of aan haar..... weer een vraag ? dan geven wij weer samen en tegelijk het antwoord....Marokkanen daar vinden het ook niet raar ... geen probleem ... wij praten graag tegelijk en daardoor denken hier Nederlanders dat wij aan het ruzie maken terwijl het een dood gewoon normaal onderling discussie is ...iedereen en tegelijk iets roepen .... wat ik als Neder- Marokkaan nog steeds niet begrijp is dat wij elkaar luid en duidelijk kunnen verstaan en begrijpen.....hoesmoogelijk ..!hhh

Rick Hofland
Rick Hofland21 dec. 2018 - 11:37

Mijn echtgenote en ik hebben wel eens door Marokko gereisd en het enige wat ons gruwelijk stoorde was data als mijn echtgenote bijvoorbeeld bij de hotelreceptie (in Chefchaouen van het plaatje bij het artikel) een vraag stelde aan de receptionist, deze met het antwoord zich naar mij toe richtte en mij dan het antwoord gaf. Dit was niet overal het geval, maar die paar keren dat het wel gebeurde kon mijn echtgenote absoluut niet waarderen. Het is een prachtig land met heel veel hele leuke en gastvrije mensen, maar ook een redelijk percentage niet zo leuke vrij conservatieve mensen. Wat ons betreft helaas net iets teveel van laatste type om er nog een keer heen te gaan.

8 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt21 dec. 2018 - 12:38

Rick, bij mij gebeurt vaak het omgekeerde, als mij wat gevraagd wordt, dan antwoordt mijn vrouw. Als je je aan zulke dingen stoort dan zou je daar best chagerijnig van kunnen worden...

Rick Hofland
Rick Hofland21 dec. 2018 - 14:41

Dat klinkt grappig wat je zegt Klaas, maar ik hoop dat je begrijpt dat in mijn geval mijn echtgenote als minderwaardig ten opzichte van haar man wordt behandeld. Als dit in Nederland zo zou gebeuren dan staat dat binnen de kortste keren hier op Joop. Vrouwen worden in Marokko door veel mensen niet gelijk gezien aan mannen. En daar zijn ook heus wel voorbeelden van in Nederland, maar in Marokko is dit echt om te huilen.

Mostafa
Mostafa21 dec. 2018 - 15:28

Rick In Nederland is alles koek en ei ?! Ik dacht dat elke Maatschappij op aard kent haar lieve geiten en enge wolven !

koffieleut2
koffieleut221 dec. 2018 - 16:57

Mostafa, Het gaat elders ook niet overal even goed is een heel slecht tegenargument.

Mostafa
Mostafa21 dec. 2018 - 18:34

Koffie U ook geeft geen antwoord op mij vraag.

koffieleut2
koffieleut221 dec. 2018 - 21:48

Mostafa, Das geen vraag die jij stelt, maar een signalering. Correct, dat wel, maar geen argument om de ogen voor elkaars fouten te sluiten.

Libertain
Libertain22 dec. 2018 - 7:06

@Rick, tijdens onze reizen door Noord-West Europa als ik een vraag aan de receptionist stelde werd het antwoord tegen mijn vrouw uitgesproken, mogelijk omdat ze blond is en ik ben donker. Zou ik me dan chagereinig moeten voelen?

Ozon
Ozon22 dec. 2018 - 10:21

Klaas, het is zomaar mogelijk dat je vrouw vindt dat je niet hoort te spreken, vindt dat je niet haar gelijke bent en dat je überhaupt niets te zeggen hebt. Dit voorbeeld is natuurlijk iets anders dan je eigen huwelijk, je eigen voorbeeld. In dit geval ging degene achter de balie er ook van uit dat jij niet de moeite waard was om tegen te praten om daarom maar gelijk je vrouw jouw vraag te beantwoorden. @Rick, ik ken wel vrouwen die er alleen gereisd hebben die inderdaad wat irritatie voelden over het feit dat ze op nogal wat plekken niet of nauwelijks geholpen werden (bv in restaurants).

Jay K
Jay K21 dec. 2018 - 11:11

We moeten het niet minder erg maken dan dat het is. Het is niet de eerste keer dat een stel is omgekomen, vermoord of hoe je het ook wil noemen in gebieden die niet direct te maken hebben met gevaar. Eind Juli is nog een Amerikaans stel gedood.

2 Reacties
ruma ankka
ruma ankka21 dec. 2018 - 11:50

Er worden aan de lopende band mensen om uiteenlopende redene vermoord. Wat wil je hier nu mee zeggen? Gewoon doorlopen, niets aan de hand?

Peter Van der Werff
Peter Van der Werff21 dec. 2018 - 15:17

Wat is daar je bron voor?

Oki Doki
Oki Doki21 dec. 2018 - 10:32

Het lijkt me een goed idee om religieus extremisme te bestrijden met decadentie. Als er problemen zijn met extremisten in het buitenland dan sturen we gewoon een vloot extreem vervuilende vliegtuigen vol met alcoholisten naar het gebied op kosten van de maatschappij, er wordt namelijk flink bezuinigd op de zorg om de vliegreizen mogelijk te maken. We weten dan helemaal niet wat de zin er van is maar als er na honderd jaar niets veranderd is dan kunnen we het altijd nog anders gaan doen.

1 Reactie
Oki Doki
Oki Doki21 dec. 2018 - 11:14

En als je als kers op de taart nog een paar sekstoeristen meestuurt dan kan er niets meer mis gaan.

Sam V
Sam V21 dec. 2018 - 9:49

In dit stuk wordt één denkfout gemaakt. De schrijver vertaalt zijn ervaringen als blanke westerling naar de manier waarop de Marokkanen in het algemeen tegen buitenlanders aankijken en slaat dat hoger aan dan de manier waarop we in Europa met buitenlanders omgaan. Wat hij vergeet is dat ook Marokko een aanwas van migranten uit zuidelijkere regionen kent. De manier waarop met deze mensen wordt omgegaan, getuigt niet echt van gastvrijheid. De schaduwkant is wel wat groter dan hier wordt voorgesteld.

2 Reacties
Mostafa
Mostafa21 dec. 2018 - 11:45

Sam, U kent uw geschiedenis niet. Toen joden de benen namen richting Marokko tijdens het slachthuis van Hitler zijn miljoenen vriendjes in het NU vrije Westen, heeft de koning Mohammed 5 de grenzen voor ze geopend. Hitler pakte zelf de telefoon en beelde met Koning Mohammed 5. Hitler : '' stuur alle joden terug'' Koning Mohammed 5: '' ik heb geen joden ik heb alleen Marokkanen''. Stond in de Marokkaanse geschiedenis en waren wij heel blij en trost als studenten om zo iets te kunnen lezen op school. De hoofd adviseur van de huidige koning is een Marokkaanse jood en die heet: meneer Azoulay….

Elias Unique
Elias Unique21 dec. 2018 - 13:18

@Mostafa: Dat er ooit een periode is geweest waarin joden in Marokko vrij konden leven, betekent niet automatisch dat dit nummer óók zo is. In de joodse wijk in Marrakech is die gemeenschap vrijwel verdwenen. En da's niet vanwege het weer...

koffieleut2
koffieleut221 dec. 2018 - 9:45

"Intolerantie jegens hen die zich openlijk van de islam afkeren, en die zich islam kritisch opstellen, is in Marokko sterk aanwezig. Net als verschillende vormen van geweld tegen vrouwen, wat eveneens aanwezig is in alle lagen van de Marokkaanse samenleving". Ik durf te stellen dat dat niet alleen in Marokko het geval is. De intolerantie is hier ook aanwezig. Als je hier afstand neemt van de islam, zorgen uit over de islam, burka`s enz, dan ben je hier rechts (extremist) en eventueel als foute socialist aangewezen. Rare is wel dat de islam dan wel voornamelijk wordt verdedigd door lieden die zich zelf vaak als atheïst zien, of totaal verder niets met de islam hebben. De reden van deze intolerantie is daarom ook een compleet vreemd en onlogisch fenomeen.

13 Reacties
rvb2
rvb221 dec. 2018 - 10:55

Voor iemand zonder geloof in goden zijn de verschillen tussen islam, jodendom en christendom minimaal, en logischerwijs worden die religies dan ook hetzelfde behandeld.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar21 dec. 2018 - 13:38

Als je als atheïst voor de vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing bent, moet je ook erkennen dat dat een individueel burgerrecht is en die vrijheid ook het recht om atheïst te zijn beschermt. De vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing kent in ons land eigenlijk geen uitzonderingen voor zover het 'echte' religies zijn (ik laat de pastafiari even buiten beschouwing). Kortom, als je als atheïst de godsdienstvrijheid van moslims beschermt, bescherm je niet de moslims of de islam, maar het recht om te geloven wat je wilt, inclusief het recht om niet in een god te geloven. Gek toch dat wie rechten verdedigt die in de Nederlandse grondwet zijn vastgelegd telkens maar weer op hetzerige toon als islamverdediger wordt weggezet.

koffieleut2
koffieleut221 dec. 2018 - 16:52

Applonia, Dus het is logisch om datgene te verdedigen dat vrijheden bij personen wegneemt omdat het uitvoeren daarvan een vorm van vrijheid is, ja zo had ik het nog niet gezien, ik weet echter nog steeds niet of ik het dan wel logisch vindt.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar21 dec. 2018 - 18:39

Koffieleut, Niet zo overtuigende reactie aangezien je mij woorden in de mond legt die ik niet heb gebezigd. Jij wilt moslims discrimineren, loop dan niet weg voor de verantwoordelijkheid voor je eigen woorden. Onze grondwet bepaalt dat er in ons land godsdienstvrijheid heerst, als je het daar niet mee eens bent, zeg dat dan gewoon en zeg dan gewoon dat die godsdienstvrijheid wat jou betreft niet voor moslims geldt, maar ga niet laf mensen die de godsdienstvrijheid voor iedereen wel steunen valselijk beschuldigen. Nogmaals, het gaat hier gewoon om een in de grondwet vastgelegd dat ik als atheïst het de moeite waard om te verdedigen. Als jij het niet met de grondwet eens bent, wees dan een vent en zeg dat dan.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar21 dec. 2018 - 18:42

herstel: ...een in de grondwet vastgelegd recht dat ik als atheïst de moeite waard vind om te verdedigen.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar21 dec. 2018 - 18:51

Arme Koffieleut, Je zit helemaal vast in islamofobie en kan moslims niet meer als mensen of individuen zien, maar alleen als een groep of horde met vaststaande kenmerken en je hebt moslims in je geest al helemaal van menselijke eigenschappen ontdaan, dus misschien moet je je richten op je eigen mensbeeld en je afvragen of al dat haten van mensen die je niet kent je ook maar een stap verder brengt in je eigen leven. Ik denk van niet en ik denk dat je je beter kunt richten op de pijn binnen je eigen emoties en je afvragen of je niet beter aan verdieping van je eigen gevoelsleven en levensfilosofie kunt gaan werken en de liefde omarmen als de enige religie die de moeite waard is om na te streven.

M7
M721 dec. 2018 - 19:45

Het is niet voor niets dat Nederlandse cabaretiers ( muv hans teeuwen ) alle religies uitgebreid en met veel genoegen door de wc halen , maar daarbij angstvallig de islam mijden. Slappe hap,Youp van het Hek voorop. Wat voor hem dan wel weer pleit, is dat hij zijn angst en benauwdheid om grappen over de Islam , Mohammed en zijn pedofiele neigingen , te maken. Maar verdrietig is het wel......

koffieleut2
koffieleut221 dec. 2018 - 22:10

Aoolonia Over woorden in de mond leggen gesproken. Je zit helemaal vast in islamofobie en kan moslims niet meer als mensen of individuen zien. Waar maak jij dat uit op?.Ik ken er genoeg en vindt het over het algemeen net zulke fijne mensen als zij die geen moslim zijn. En vervolgens schrijf jij "Jij wilt moslims discrimineren" Dit is precies de communicatie loop die je hoort als iemand het niet met je eens is. Anders gesproken staat er gewoon jij wilt de racist uithangen. Dus nu moet ik mij eerst hier weer tegen gaan verdedigen, en zo gaat het telkens weer. Ik ben overigens ook geen rechts stemmer, zeg ik direct ook maar even, anders komt die zo weer. Ik neem net zo afstand van onderdrukking in de islam als bijv die in de gereformeerde kerk, Waar groepen vrouwen geen broek aan mogen, geen sieraden of make-up mogen dragen. Waar vrouwen bij voorkeur geen bestuurlijke rol op zich nemen enz. Ik heb niets op het christendom tegen, ook niet tegen de islam maar wel in de onderdrukkende regels/sociale druk die binnen deze groepen plaatsvinden. en die stel ik in alle gevallen graag aan de kaak, ik ga ze zeker niet verdedigen onder de mom van vrijheid. Vrijheid gebruiken om te indoctrineren en te onderdrukken is mij een brug te ver. Maar jij hebt de vrijheid om dit te mogen verdedigen, ik zou het alleen wel prettig vinden als je voortaan niet zo snel racist of iets dergelijk roept, maar gewoon luistert. Misschien worden we het nooit eens, maar dat is niet erg. het is pas erg als we niet de moeite willen doen om respectvol naar elkaar te luisteren.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar22 dec. 2018 - 10:59

koffieleut, nog steeds snap je het niet. Lees nog eens je eerste post hier door en je valse beschuldiging van verdediging van de islam door atheïsten. Ik antwoordde daarop met de bewering dat atheïsten de godsdienstvrijheid verdedigen uit goed begrepen eigenbelang. Als ik als atheïst de godsdienstvrijheid verdedig, wil dat niet zeggen dat ik de islam of het christendom of het jodendom verdedig of enige religieuze dwingelandij. Je generaliseert enorm en lijkt te zijn vergeten dat er binnen religieuze groeperingen ook nogal wat verschillen zijn, er zijn gematigden en er zijn extremisten, maar jij gooit alles op een hoop en beschuldigt ten onrechte atheïsten van dingen die ze niet doen. Dit zul je allemaal wel niet willen horen, want je bent duidelijk niet bereid om je eigen vooroordelen onder ogen te zien. Ga maar weer lekker door met je ongenuanceerde prietpraat.

koffieleut2
koffieleut222 dec. 2018 - 14:07

Applonia, Ik heb mijn mijn eerste post eens doorgenomen en kan , aan de hand van jou reactie, concluderen dat het klopt. Ik heb nergens heen gezet wat mijn idee over de islam is, maar die heb jij voor mij ingevuld, ik heb wel geschreven dat je , als je er afstand van neemt of je zorgen uit, voor van alles wordt uitgemaakt. Jij hebt mij al uitgemaakt voor racist. Verder doe ik aan prietpraat enz, En dat stukje generaliseren kan alleen maar de zin zijn Rare is wel dat de islam dan wel voornamelijk wordt verdedigd door lieden die zich zelf vaak als atheïst zien Volgens mij staat daar niet dat alle atheisten dit doen, alleen maar dat het vaak gebeurd door atheïsten. Ik vind het generaliseren hierin best meevallen, en aangezien je nu al in de fase bent van prietpraat denk ik dat het wijzer is om af te sluiten met jij hebt gelijk

OlavM
OlavM23 dec. 2018 - 0:34

@ koffieleut: Ik citeer jou: [Als je hier (= op Joop.nl, OM) afstand neemt van de islam, zorgen uit over de islam, burka`s enz, dan ben je hier rechts (extremist) en eventueel als foute socialist aangewezen. Rare is wel dat de islam dan wel voornamelijk wordt verdedigd door lieden die zich zelf vaak als atheïst zien, of totaal verder niets met de islam hebben. De reden van deze intolerantie is daarom ook een compleet vreemd en onlogisch fenomeen.] De eerst zin is feitelijk onjuist: je wordt niet als “rechts (extremist) aangewezen” louter om het “zorgen uiten” over “islam, burka’s enz.” Misschien dat sommige reageerders dat jegens jou ooit hebben gedaan, maar als generalisatie berust het niet op feiten. In reacties gaat het in principe altijd over het op negatieve wijze over één kan scheren van alle moslims of “dé islam” als geheel, terwijl de onderlinge verschillen even groot zijn als onder christenen of “hét christendom”. Hierop richt de kritiek zich. Het uitgangspunt vormen de mensenrechten, waaronder het recht een bepaald geloof of een bepaalde wereldbeschouwing aan te hangen, of juist niet (meer). En dan is het helemaal niet merkwaardig, maar juist consequent, als ook niet gelovigen (ook niet per se “atheïsten”) dit recht verdedigen. Dat legt Applonia m.i. heel duidelijk uit. Als je deze geloofsvrijheid verdedigt betekent dat allerminst, dat je je vereenzelvigt met b.v. de islam als zodanig of geen kritiek zou hebben op bepaalde concrete aspecten of uitingsvormen daarvan. Maar jij gaat er kennelijk generaliserend vanuit dat het verdedigen van het recht moslim te zijn automatisch zou betekenen dat men allerlei beperkingen van vrijheid die dat geloof in bepaalde varianten meebrengt ook zou omarmen. En dat is onzin. Je noemt de gereformeerde kerk als voorbeeld. Daarvoor geldt hetzelfde als voor moslims: als je het bestaansrecht daarvan verdedigt ben je niet automatisch voorstander van alle aspecten en alle uitingsvormen daarvan. [En dat stukje generaliseren kan alleen maar de zin zijn Rare is wel dat de islam dan wel voornamelijk wordt verdedigd door lieden die zich zelf vaak als atheïst zien Volgens mij staat daar niet dat alle atheisten dit doen, alleen maar dat het vaak gebeurd door atheïsten.] Hier generaliseer je dus inderdaad enorm. Los van de feitelijke onjuistheid: het is juist consequent (en geenszins “raar”) dat ook een deel van (!, en zeker niet “voornamelijk”) de atheïsten het recht om moslim te zijn verdedigen. Op basis van hetzelfde grondrecht immers waarop ze zichzelf, zo nodig, beroepen.

OlavM
OlavM23 dec. 2018 - 1:41

Correctie tweede blokje, vijfde regel: over één kaM scheren

koffieleut2
koffieleut223 dec. 2018 - 23:38

Olav, Mooi verwoord. Maar jij gaat er kennelijk generaliserend vanuit dat het verdedigen van het recht moslim te zijn automatisch zou betekenen dat men allerlei beperkingen van vrijheid die dat geloof in bepaalde varianten meebrengt ook zou omarmen. En dat is onzin. Daar hen je een punt, das niet netjes van mij,en als ik de schurft heb al anderen dat doen, dan moet ik dit zeker zelf ook niet gaan doen. We zullen in de toekomst zien wanneer ik weer eens, indien ik een andere zienswijze neertyp, als racist wordt weggezet. Maar ook dan , daar heb je een punt dien ik niet diezelfde praktijken toe te passen.

Meta Foor6
Meta Foor621 dec. 2018 - 8:55

- een gewaarschuwd mens telt voor 2 je moet het gevaar niet opzoeken als iedereen je waarschuwt moet je het niet doen alternatieven genoeg goedkoop is duurkoop

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon21 dec. 2018 - 8:03

Ik begrijp uw boodschap. Maar toch zou ik mijn kroost [hebben al op de bonnefooi rondgereisd door risicovolle landen als Zuid-Afrika] adviseren om in het geval van Marokko het gevaar "niet op te zoeken". Ook liever geen fietstochten door landen waarvan de naam eindigt op "stan".

1 Reactie
rvb2
rvb221 dec. 2018 - 12:08

Marokko is een veilig land, het is dus totaal onnodig om dat land te weren. Vluchtelingen uit Marokko worden ook teruggestuurd.