Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kwartetten met de allerarmsten van de wereld

  •  
16-06-2011
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ontwikkelingssamenwerking: kabinet moet huiswerk over doen
De Tweede Kamer debatteerde vandaag over de plannen van staatssecretaris Ben Knapen om het aantal landen te beperken waarop de Nederlandse ontwikkelingshulp zich toespitst. Dit kabinet heeft volkomen willekeur toegepast bij het samenstelling van de nieuwe landenlijst. Ik wil graag dat de staatssecretaris zijn huiswerk over doet, of coulant is en een aantal landen (Burkina Faso, de DRC, Tanzania, Guatamala) de kans geeft om nog een tijdje van de Nederlandse expertise en middelen te kunnen profiteren.
De PvdA wil best akkoord gaan met een verkleining van de landenlijst, ook de vorige minister was daar mee bezig. De PvdA fractie ziet ook dat een aantal landen het hulpstadium zijn ontgroeid. Gelukkig maar. Prima. Maar geen landenlijst op basis van een slechte analyse. Nederland isoleert zich in de wereld, blijkbaar meent deze regering dat we Latijns Amerika gerust de rug kunnen toekeren. Alsof Nederland niet succesvol op cruciale momenten bijdraagt aan de ontwikkelingen op dat continent. Alsof de coke, die de oorlogen voedt in Latijns Amerika niet ook in Nederland wordt opgesnoven.
Ik vind het verder ronduit schandalig dat de staatssecretaris telt dat ‘Meerwaarde voor Nederland’ bij de hulp aan de armste landen een van de selectiecriteria is. Omgekeerde coherentie, een kruideniersmentaliteit. Ik vind dit debat over de landenlijst tenslotte beschamend. Kwartetten is het! Kwartetten met de allerarmste van de wereld. In het debat heb ik de staatssecretaris daarom oproepen zij huiswerk over te doen en met beter onderbouwde voorstellen te komen.
Ik vraag me af of Knapen wel heeft geprobeerd om 0,8% van een pizza af te snijden? Dat is niet zo’n groot stukje. Dat percentage, 0,8 van ons bruto nationaal product wordt ingezet om wereldwijd armoede te bestrijden. Nu moet zelfs dat stukje van de pizza terug naar ons hongerige Holland. Meerwaarde voor Nederland bij de hulp aan de armste landen van de wereld is een van de selectiecriteria van de landenlijst van deze stas. De economische positie van Nederland in de wereld verbeteren. Ik verzin het niet, het staat gewoon in de focusbrief. Een kruideniersmentaliteit voorzitter, dat vind ik het.
Dit kabinet heeft volkomen willekeur toegepast bij het samenstelling van de nieuwe landenlijst. Ik wil graag dat de staatssecretaris zijn huiswerk over doet, of coulant zijn en een aantal landen de kans geven om nog een tijdje van de Nederlandse expertise en middelen te kunnen profiteren. Burkina Faso, de DRC, Tanzania, Guatamala. Graag een reactie. Ik hoor ook graag van de staatssecretaris waarom de lijst is samengesteld zonder betrokkenheid van maatschappelijke organisatie, van het bedrijfsleven?
Ik kan me toch niet voorstellen dat VNO NCW blij is met de sluiting van zoveel posten in landen waar hun bedrijven zaken doen.
En de haast voorzitter! Waarom toch die vliegende haast? Waarom niet het voorbeeld van de Britten volgen en een grondige analyse maken van  de landen op basis van criteria die voor die landen zinvol zijn, en niet zozeer het Nederlandse belang dienen?
Ik zou graag willen dat de staatssecretaris zijn huiswerk over doet. Niet dit jaar snoeien in de posten, maar even pas op de plaats. Wientjes wacht wel. Kijk opnieuw naar de lijst, en ook naar de verdeling in EU verband. De staatssecretaris heeft ons doen geloven dat de marge van de EU/OS raad voldoende debat over de verdeling van landen onder de like-minded Europese donoren heeft plaatsgevonden.
De Deens OS minister zei mij vorige week in New York letterlijk: thats a lie. Ik kan me niet voorstellen voorzitter dat onze staatssecretaris de kamer zou voorliegen. Dat wil ik niet geloven. Ik geloof wel dat hij het wat rooskleuriger heeft willen voorspiegelen allemaal. Hij heeft z’n mond vol van donor coördinatie, maar kan er niet met een handje vol Europese collega’s tot een vergelijk komen? Bij wie ontbreekt de politieke wil?
De PvdA wil best akkoord gaan met een verkleining van de landenlijst, ook de vorige minister was daar mee bezig. De PvdA fractie ziet ook dat een aantal landen het hulpstadium zijn ontgroeid. Gelukkig maar. Prima. Maar geen landenlijst op basis van een slechte analyse.
Burkina Faso voorzitter wordt een donor orphan. Nederland is daar de grootste donor, bijna 43 miljoen. Ook de andere donoren trekken zicht terug. De Japanners met hun huizen en scholen projecten, De Denen, de Britten, de Duitsers, de Zweden gezondheidzorg allemaal. Wat hebben de Burkinabe ons aangedaan dat we die mensen zo in de steek laten.
De exit strategie die de staatssecretaris wil hanteren komt nog van de vorige minister. Daarin staat, vrij letterlijk dat succesvolle exit strategieën aan een aantal voorwaarden moet voldoen. De belangrijkste voorwaarde is wel dat de Institutionele capaciteit in het partnerland zodanig dient te zijn dat zij in staat is de gaten op te vullen die het gevolg zijn van een uitfasering.
Kan de staatssecretaris mij garanderen dat deze afspraken nog steeds staan? De PvdA vindt het zeker niet verkeerd om thematische keuzes te maken. Steun van de PvdA fractie voor de gekozen speerpunten.
Twee kanttekening daarbij. Het feit dat we hier deskundigheid hebben wil nog niet zeggen dat we daar succesvol zijn. Tweede punt is de maakbaarheid. Deze speerpunten maakbaarheid suggereren die er niet is. Alsof je aan economische groei kunt werken zonder dat je zwaar investeert in basis- en vakonderwijs.
Alsof je aan seksuele gezondheid van vrouwen wat kan doen zonder te investeren in gezondheidzorg. De staatssecretaris geeft in zijn focusbrief aan bij de SRGR doelstellingen dat we de kwaliteit en toegang tot publieke en private gezondheidsdiensten wil verbeteren in relatie tot SRGR.
Ontwikkelingslanden klagen nu juist over het woud aan verticale fondsen binnen hun gezondheidszorg. Gestuurd werken zou betekenen dat ontwikkelingslanden het SRGR budget dus breder kunnen inzetten ter verbetering van hun algehele gezondheidszorg.
Knapen heeft het zich moeilijk gemaakt door tijdens de begrotingsbehandeling te zeggen dat we minder aan onderwijs doen, omdat we daar over onvoldoende kennis zouden beschikken, maar geeft tegelijkertijd aan dat er nog steeds veel geld naar toe gaat. Hoe gaat de staatssecretaris het beleid rondom z’n niet –prioriteiten, maar wel bestedingen vorm geven?
De staatssecretaris heeft het licht gezien met de publiek private partnerschappen. Ik neem aan dat hij bij het uitschrijven van nieuwe tenders wacht tot het SER advies. Ik zou ook graag zien dat bij het afsluiten van de PPP’s de OESO-normen worden aangehouden en dat Nederland ook strikt gaat toezien op de naleving daarvan.
Het spijt de PvdA fractie dat we kwartetten met de allerarmste van de wereld. Ik vind dat beschamend. Nederland moet arme landen niet hun laatste pizzapunt afpakken. Wie snijdt in ontwikkelingssamenwerking, snijdt uiteindelijk zichzelf.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

objectivist
objectivist16 jun. 2011 - 14:51

Ja ook u heeft gelijk net als al die anderen: bezuinigen op mijn post kan echt niet. Niet op kunst of zorg, niet op onderwijs. Eigenlijk KUNNEN we helemaal niet bezuinigen! Dit land is er gewoon te arm voor. Straatarm. We hebben al niks en nu ook nog eens bezuinigen. Kan gewoon niet.

leeuwenvanj
leeuwenvanj16 jun. 2011 - 14:51

Door het geld wat door burgers via de belasting aan ontwikkelingslanden wordt gegeven is subsidie voor de grote bedrijven. Unilever, Shell, DSM etc varen er wel bij.

TheoJ2
TheoJ216 jun. 2011 - 14:51

[Wat hebben de Burkinabe ons aangedaan dat we die mensen zo in de steek laten. ] Dat is de verkeerde vraag. Hoe lang sturen we al geld naar dat land en hoe weinig heeft dat opgeleverd.

AE911TRUTH
AE911TRUTH16 jun. 2011 - 14:51

De allerarmsten van de wereld klinkt alsof iedereen evenveel geld moet bezitten, evenveel moeten kunnen consumeren (witgoed, auto's, computers), een gedachte dat elk land hetzelfde eruit moet gaan zien. Het gaat erom dat iedereen te eten, schoon water en onderdak heeft, daarna moet elk land het zelf uitzoeken wat zij met hun land gaan doen (het is hun land niet het onze) Er hoeft niets ontwikkelt te worden op kapitalistisch gebied, alleen westerse banken willen de hele wereld kapitalistisch maken zodat hun bankenimperium blijft groeien wereldwijd (kapitalistische wildgoei), zodat zij samen met eliten/imperialisten kunnen heersen over de wereld. Het westen heeft miljarden in Afrika gestoken en nog hebben mensen soms geen schoon drinkwater, de grote verandering is op vele plekken bendes die de straten beheersen, en piraterij. Afrika is militair ontwikkeld. Geld in die landen steken helpt niet, wel de mensen helpen met gewassen verbouwen en wat doen aan watervoorziening. Het westen moet zich niet bemoeien met hun ontwikkeling, dat moet elk volk zelf gaan doen (vrije keuze, hoeven niet af te kijken, hoeven niet te 'ontwikkelen') Waarom zou een land zich moeten ontwikkelen? Alleen het westen wil dat. Kapitalisme leidt tot ellende en onzinnige rijzende steden (leegstaande bankkantoren en torens, beton en verstedelijking, ecologische vernietiging), het westen dumpt bijvoorbeeld ook chemisch afval en elektronisch afval in Afrika, en haalt er goud en diamanten vandaan. Het westen heeft niets te zoeken in Afrika of andere zogeheten 'ontwikkelingslanden'. Het gaat alleen maar om wereld imperialisme wat tot stand moet komen, om te kunnen heersen over heel de wereld.

FritsGuevara
FritsGuevara16 jun. 2011 - 14:51

Geef maar aan ontwikkelingshulp, anders krijg je een enorm drugsprobleem. Als het onder die dreiging moet, hoeft het van mij al niet meer. Het drugprobleem is al groot, en door de hoge prijzen (dankzij de illegaliteit) is het altijd lucratiever dan gewone handel. Ookal zet je ergens nog wel 100 in plaats van 10 scholen neer. Het gaat er bij mij echt niet in dat alleen arme buitenlanders zich met drugshandel bezighouden, het is een wereldwijd probleem.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman16 jun. 2011 - 14:51

[ Grappig om te vermelden is dat PVV stemmers vele malen meer giften voor goede doelen over hebben dan de PVDA achterban.] Het PR-bedrijfje van Wilders en z'n partijkas/eigen portomonnee tellen niet als goed doel hoor...

matrix2
matrix216 jun. 2011 - 14:51

Het is een misvatting dat de overheid tot taak heeft om belastinggeld over te maken aan ontwikkelingssamenwerking waar Nederland ook geen profijt van heeft. Belastinggeld dient altijd ten voordele te worden gebruikt voor de belastingbetaler. Voor liefdadigheid zijn er tal van andere mogelijkheden.

1 Reactie
Charta46
Charta4616 jun. 2011 - 14:51

[Belastinggeld dient altijd ten voordele te worden gebruikt voor de belastingbetaler.] Onzin, hoe kan je dit opschrijven. Maar het is natuurlijk wel leuk om te provoseren, dat deden we al in de 60 er zalige jaren.

[verwijderd]
[verwijderd]16 jun. 2011 - 14:51

[ blijkbaar meent deze regering dat we Latijns Amerika gerust de rug kunnen toekeren. Alsof Nederland niet succesvol op cruciale momenten bijdraagt aan de ontwikkelingen op dat continent. ] Dat is logisch . Colombia (de enige amerikaanse bondgenoot in de regio nog) blijft hulp houden . De rest niet. Hans van Baalen vond namelijk dat Nederland niet moest samenwerken met democratisch gekozen linkse regimes aldaar maar wel met rechtse dictaturen als Honduras bijvoorbeeld. Latijns-Amerika heeft bijna overal linkse regeringen die vreselijke dingen doen zoals het minimumloon verhogen en het analfabetisme bestrijden en dat maakt ze in de ogen van dit rechtse kabinet gevaarlijk voor de westerse belangen . Dat is natuurlijk de reden dat Nederland haar handen moet aftrekken van deze landen.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 jun. 2011 - 14:51

[die vreselijke dingen doen] Het ergste wat ze in latijns amerika doen is proberen de winst op olie en gas ten goede te laten komen aan het eigen land, in plaats van de Shells, BP's en ExxonMobiles. Enkele dagen nadat Venezuela aankondigde van die winst zelf 80% (let wel, niet eens 100%???) te willen krijgen begonnen de verhalen over een ophanden zijnde invasie van de Antillen, en wist Chaves dat ie te ver was gegaan.

matrix2
matrix216 jun. 2011 - 14:51

Ontwikkelingshulp heeft een averechts effect. Als u zo nodig uw zonden af wilt kopen d.m.v. giften dan kunt u dat persoonlijk doen. Grappig om te vermelden is dat PVV stemmers vele malen meer giften voor goede doelen over hebben dan de PVDA achterban.

1 Reactie
maclofty
maclofty16 jun. 2011 - 14:51

== Grappig om te vermelden is dat PVV stemmers vele malen meer giften voor goede doelen over hebben dan de PVDA achterban. === Graag onderbouwen of verwijzing, want ik geloof er niets van. Ik weet wel zeker dat het niet zo is (ervaring!!!!)

[verwijderd]
[verwijderd]16 jun. 2011 - 14:51

Tja, PGB of ontwikkelingshulp ofwel kiezen of delen.

1 Reactie
tijsraman
tijsraman16 jun. 2011 - 14:51

Of de HRA. Of nog even doorgaan met de F-16.