Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kwart van seksueel geweldplegers van buitenlandse afkomst

  •  
25-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
946 keer bekeken
  •  
noorwegen
Sinds Keulen is het debat losgebarsten over de vraag of mannen van buitenlandse afkomst seksueel gewelddadiger zijn dan andere mannen. Het Noorse TV2 wilde weten hoe dat zit en dook in de archieven van de rechtbanken. Over heel 2015 werden er in Noorwegen 399 mensen veroordeeld wegens een seksueel misdrijf. 88 van hen hadden een buitenlandse achtergrond. TV2 definieert dat als niet in Noorwegen geboren of in Noorwegen geboren uit twee niet-Noorse ouders. Het komt er op neer dat bijna een kwart (22 procent) van de daders een niet-Noorse achtergrond heeft. Van de Noorse bevolking heeft van het mannelijk deel boven de 16 jaar 16 procent een niet-Noorse achtergrond.
Voor verkrachting werden 94 mannen veroordeeld. 21 van hen hadden een niet-Noorse achtergrond, 8 waren buitenlanders zonder legale verblijfsstatus. TV2 splitste de herkomst van de daders verder uit naar continent. 42 veroordeelden kwamen uit Azië, 25 uit Afrika, 14 uit andere Europese landen en 7 van het Amerikaanse continent. Het aantal aangiften van seksueel misdrijven is fors gestegen van 4779 in 2014 naar 5704 in 2015.
Wetenschappers wilden geen commentaar geven op de cijfers omdat er geen onderzoek naar is verricht. Een van hen waarschuwde het geweld niet simplificeren tot etniciteit. Bij seksueel geweld speelt een groot aantal andere factoren een rol en die zijn hier weggelaten.
 
 
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.