Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kwart miljoen Somaliërs dreigt hongerdood te sterven door klimaatcrisis en Russische agressie

  •  
07-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1598 keer bekeken
  •  
ANP-444517664

In Somalië dreigt bijna een kwart miljoen mensen een hongerdood te sterven. Het land kampt al tijden met een ernstige droogte en daar komt nu vanwege de Russische invasie van Oekraïne een tekort aan voedsel bij. De Verenigde Naties luidden deze week de noodklok.

Voor het vierde jaar op rij is het regenseizoen uitgebleven in de Hoorn van Afrika. Meteorologen verwachten dat ook aan het eind van het jaar geen regen zal vallen als gevolg van de klimaatcrisis. Tegelijkertijd zijn voedselprijzen torenhoog door een tekort aan onder meer graan dat door de oorlog in Oekraïne Somalië niet bereikt. 

Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP), waarschuwt samen met andere hulporganisaties als Unicef en de VN Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) dat nu ruim 213.000 mensen acuut gevaar loopt om te komen van de honger. Een verdrievoudiging van de verwachting in april van dit jaar. Tegelijkertijd lopen meer dan 7 miljoen Somaliërs – ruim de helft van de bevolking – gevaar in directe voedselonzekerheid te belanden. Dat houdt in dat er niet meer genoeg eten beschikbaar is om aan de dagelijks benodigde calorieën te komen. 

‘De levens van de meest kwetsbaren lopen nu direct gevaar door ondervoeding en honger, we kunnen niet wachten op een officiële verklaring van hongersnood, zei El-Khidir Daloum, de landendirecteur van het WFP in Somalië. Het Humanitaire Responsplan voor 2022 van de VN is tot nu toe voor slechts 18% gefinancierd. Somalië moet daarbij concurreren met andere noodlijdende landen voor financiering terwijl de voedselonzekerheid zich over de hele wereld verspreidt.

Sinds medio 2021 zijn ongeveer 3 miljoen stuks vee omgekomen in Somalië als gevolg van de droogte. De laatste grote hongersnood in Somalië dateert van 2011. Toen kwamen naar schatting een kwart miljoen mensen om door honger.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Ben  Liberaal
Ben Liberaal8 jun. 2022 - 10:51

Door de global ontwikkelingshulp is (oa) Somalie langzaam aan graan gewend geraakt, ten koste van de plantages (groot, klein, heel klein) van witte en gele mais. Vooral de gele mais heeft veel minder irrigatie nodig, maar ja... het westen wilde zo graag een transitie naar graan.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer9 jun. 2022 - 20:35

Je bedoelt met graan waarschijnlijk tarwe, ben, mais is net zo goed graan als tarwe, gerst, rogge, haver en nog een hele tits minder belangrijke. Het is wel oppassen met dat graan in de pers, soms wordt er alleen tarwe onder verstaan, soms de som van al die granen, scheelt nogal wat natuurlijk. Van tarwe maken de Somaliers de spaghetti die ze vd Itanianen hebben leren eten. De nomaden van eens leefden voornamelijk van melk en giersten, parelgierst, zie je nauwelijks nog, het is nu idd bijna alleen nog maar tarwemeel. In naburig kenia leeft met voornamelijk op maismeel, tarwe komt pas op nummer twee, ook daar zijn de giersten/millets van toneel verdwenen, jammer, zijn goed aangepast aan het klimaat en de bodem typen.

onyxcumulus
onyxcumulus8 jun. 2022 - 10:10

Van het graan wat de Afrikaanse landen kopen komt ongeveer 3% van de totale graanproductie uit de Oekraïne. Om nu de schuld kompleet af te wentelen op de oorlog in de Oekraïne gaat mij te ver Als de rest die gebruik maken van die 97% eens 1 warme semmel minder zouden eten bij hun pinksterontbijtje dan is het probleem in die Afrikaanse landen ook ter dele opgelost.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer9 jun. 2022 - 21:00

Ze hoeven niet eens die semmel te laten staan, volgens Bregman e.a. vandaag in de NRC is 6% minder graan verwerkt tot veevoer ook al genoeg (en als dat krachtvoer voor de koe is, hoeft er niet eens een glas melk, stuk kaas of ribeye minder op tafel te komen, die beesten eten namelijk gras en snijmais.

Mokker
Mokker7 jun. 2022 - 17:06

Honger is vooral een logistiek probleem, er is genoeg eten in de wereld, zelfs met de oorlog in Oekraïne, maar niet iedereen heeft er even makkelijk toegang toe.

HenryHansen
HenryHansen7 jun. 2022 - 12:47

Heel ernstig daar, maar vergeet ook niet de binnenlandse invloeden, het is te gemakkelijk om het klimaat en Rusland de schuld te geven. Somalie gaat al decennia gebukt onder geweld, en de "vredelievende" al-Shabaab heeft de gebieden met landbouwgronden in bezit....

4 Reacties
PVDB2
PVDB27 jun. 2022 - 16:23

Je kan wel een hoop landbouwgrond in bezit hebben maar als er geen regen valt heb je daar niet zo veel aan. Wat je zelf niet kan produceren of duurder is dan op de wereldmarkt door het westen (met veel subsidie) vaak wordt aangeboden zal je moeten importeren. Dat kost geld, creëert geen werkgelegenheid en inkomen voor de boeren die vaak al een lage opbrengst hebben juist door de droogte. Daarnaast heb je altijd mensen die gewetenloos zijn en kansen zien op de grondstoffenmarkt. Iets wat al jaren gebeurt maar des te schrijnender is met de oorlog in Oekraïne. Minder aanbod tegen dezelfde vraag is hogere prijzen. Tussenhandelaren, beleggers en speculanten weten er raad mee. Grote internationale banken spelen ook vaak een grote rol. Politieke en maatschappelijke instabiliteit zijn vaak een reden om niet te investeren of handelen met landen. Het is echter maar een deel van de armoede/honger in een (Afrikaans) land. Gigantische belastingontwijking van westerse bedrijven die de rechten op exploitatie hebben bemachtigd en via een fiscale route als de Zuid-as in Amsterdam ervoor zorgt dat er geen belasting binnen komt. Corruptie en maffiapraktijken zorgen ervoor dat ik voor jullie zorg jullie voor mij zorgen waardoor we de macht kunnen behouden in een deel van het land. Ook terreurpartijen als al-Shabbaab.

PVDB2
PVDB27 jun. 2022 - 16:39

https://www.ftm.nl/artikelen/voedselspeculatie-graanprijzen-bewust-omhoog-gemanipuleerd?share=8LrfATu41AvKViGj9A7RjUUv5GlsCIrZeR50hSoMJcAESUzEcYn7IUCmcTTh4w%3D%3D

Satya
Satya7 jun. 2022 - 20:12

Vind het veel vreemder dat Kenya en de VS en VK niet genoemd worden. Boeren zijn lukraak gebombardeerd door de VS, Kenia valt er geregeld binnen en moord hele dorpen uit. Die rol is vele malen groter als die van Rusland Vind ik. De invloed van Al Shabaab in de hele regio mag ook niet vergeten worden. Al Shabaab en de bommen van de VS zijn het grootste probleem.

Satya
Satya7 jun. 2022 - 20:15

Pvdb Leonce Ndikumana heeft daar boeken over geschreven. Volgde geldstromen. Ook PLO lumumba heeft daar interessante dingen over te vertellen, heeft wel filmpjes op you tube staan.

Bert van der Neut
Bert van der Neut7 jun. 2022 - 10:37

Afrika had eens een eigen graanschuur. Maar daar is iets misgegaan bij de herverdeling van de landbouwgrond.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer9 jun. 2022 - 21:09

bedoel je die van de farao uit de Bijbel? Ja, dat was toen heel goed georganiseerd, niet voor een seizoen, maar voor 7 magere jaren achter elkaar, dat is gepasseerd station, war einmal....

CeesRotteveel
CeesRotteveel7 jun. 2022 - 10:36

Misschien een goed moment om te beseffen wat het betekent om met volle mond te praten.

Z + Z = 卍
Z + Z = 卍7 jun. 2022 - 10:12

Het RuZZische regime eigent zich al jaren telkens een stuk land toe. Het meent daar op historische gronden recht op te hebben. Bewust daarvan wegkijken heeft niet geholpen. Het lijkt onverzadigbaar. Het RuZZische regime kan de oorlog met Oekraïne nu stoppen door de militaire inval op dat onafhankelijke land te beëindigen. Daarmee bespaart het verder leed aan de Oekraïense bevolking, de eigen soldaten en de wijdere wereld.

1 Reactie
Y-Line
Y-Line7 jun. 2022 - 11:25

Voor het einde van het jaar zal het wel klaar zijn, dan nemen ze de Donbass in en hebben ze geen 'gezichtsverlies'.