Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Kwart leerlingen zit thuis door quarantaineregels

  •  
20-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Mondkapje basisschool

© ANP / Hollandse Hoogte / Tom van Limpt

Anderhalve week na het einde van de kerstvakantie zit een kwart van de leerlingen alweer thuis. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder achthonderd schooldirecteuren in het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs.
Als er drie leerlingen of meer in een klas corona hebben, moet de klas in quarantaine. Ook zijn op 80 procent van de scholen docenten afwezig, omdat ze corona hebben of omdat ze in contact zijn geweest met iemand die corona heeft. Door het lerarentekort is het moeilijk om vervangers te vinden.
De schoolleiders willen dat het Outbreak Management Team (OMT) nog een kritisch naar de quarantaineregels kijkt. Tegelijkertijd vinden ze dat het wel veilig moet blijven. Ook pleit de AVS voor betere ventilatie. Voor de kerstvakantie bleek al dat de luchtverversing bij veel scholen te wensen overlaat.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

JanB2
JanB220 jan. 2022 - 22:46

Omicron is wel degelijk ziekmakend. Een explosie van de variant legt het land mogelijk lam, met inbegrip van essentiële sectoren en hulpdiensten. Vandaar de noodzaak van maatregelen. Alleen op die manier maak je een zachte landing, als die er in zou zitten.

2 Reacties
gimli55
gimli5521 jan. 2022 - 8:43

Dat blijkt niet uit de opnames op de IC en het ziekenhuis en dat waren de criteria om de lockdown en quarantaine te rechtvaardigen. Je hebt het over mogelijk en dat blijkt niet zo te zijn. Daardoor is de bijkomende schade groter dan de mogelijk schade door Omikron.

JanB2
JanB221 jan. 2022 - 23:47

Dat blijkt niet uit de opnames op de IC en het ziekenhuis. Volslagen onzin. Er belanden wel degelijk mensen in het ziekenhuis en op de IC door omicron. Alleen ligt daar het zwaartepunt niet meer. Dat is verschoven naar lagere niveau's van zorg (tot geen zorg). Omicron is minder ziekmakend maar nog steeds ziekmakend. Met alle risico's voor maatschappelijke ontwrichting vandien met deze R0. Dat die mogelijkheid nog geen feit is geworden kan zeer wel juist aan de maatregelen liggen. De voortzetting van die maatregelen wordt ook beargumenteerd met het voorkomen van maatschappelijke ontwrichting.

EenMening
EenMening20 jan. 2022 - 21:09

Het bron- en contactonderzoek rond omicron en de daarbij behorende quarantaineregels, passen beter bij de delta-variant. Straks zit half Nederland thuis terwijl er maar weinig mensen echt heel ziek zijn. Ik kan me wel voorstellen dat de regering en het OMT voorzichtig zijn en de IC- en ziekenhuisopnames nog veel verder willen zien dalen, voordat ze alle beperkingen opheffen. In het huidige tempo kan dat nog enkele weken duren. He zou al mooi zijn als dinsdag de horeca en de culturele sector weer open gaan.

Duralex
Duralex20 jan. 2022 - 21:00

Ja we bijten on onze eigen staart met de quarantaine regels. Maar kennelijk is lockdown makkelijker dan open up. Als je regels overnight kan instellen zou je ze toch ook overnight moeten kunnen opheffen

Absentereo
Absentereo20 jan. 2022 - 15:50

Natuurlijk moeten de scholen open en de regels moeten eraf. 3 kindjes met een snotneus en dan de hele school naar huis sturen is niet het slimste idee. Omikron is zo besmettelijk dat toch iedereen het gaat krijgen, kijk naar de besmettingscijfers, doen alsof de maatregelen enigzins effectief zijn is absurd. We hadden gisteren 50k positieve testen. Het aantal besmettingen zit daar mogelijk een factor 6 tot 10 boven, de meeste mensen testen omdat ze contact hebben gehad met iemand of minimale klachten hebben. Kijk vervolgens naar de ziekenhuis bezetting die ondanks de gekte nog steeds in een rustig tempo daalt. Er is een totale ontkoppeling tussen ziekenhuis belasting en besmettingen. Dank u Omikron. Moeten we dan echt scholen dicht gaan gooien voor omikron? We waren toch bezig met de zorg ontlasten? Omikron ontlast te zorg blijkbaar. Delta maakt geen kans meer. Wat er nu gebeurt moet je los zien van de afgelopen 2 jaar, het heet nog steeds corona maar het lijkt er niet meer op.

Eid
Eid20 jan. 2022 - 13:38

Maarre... de scholen moesten toch open van heel onderwijs intelligentia NL omdat er anders onherstelbare schade zou optreden bij die arme zieltjes... en nu? Waar is nou die visie, dat mooie lonkende perspectief. Tsjonge wat een mooie actie.

2 Reacties
Mirzas
Mirzas20 jan. 2022 - 15:44

De scholen zijn dicht door de veel te strenge regelgeving. Niet door werkelijke uitval door werkelijke ziekte. Bijstelling van de regelgeving aan de omikronrealiteit kost uiteraard wat tijd. Maar hopelijk niet teveel.

Jozias2
Jozias220 jan. 2022 - 21:32

@eid Als een kwart dicht is dan is 75% dus open. Dat is pure winst tov een algehele schoolsluiting. En met andere quarantaine maatregelen wordt dat nog beter.