Joop

'Kwart landbouwgrond wereldwijd uitgeput'

  •    •  
28-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_droogte_DanRhett_300.jpg
Voedsel- en landbouworganisatie FAO: Landbouw moet 'duurzaam intensiveren' om bevolking te kunnen blijven voeden
Een kwart van alle landbouwgrond op aarde is uitgeput. Dat stelt de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties in een rapport. Deze neerwaartse trend moet worden omgebogen om de wereldbevolking te kunnen blijven voeden, zo meldt nieuwssite NU.nl.
De FAO schat dat boeren in 2050 zeventig procent meer voedsel moeten verbouwen om alle wereldburgers van voldoende voedsel te kunnen voorzien, zo meldt NU.nl.
Op dit moment wordt de meeste beschikbare grond al gebruikt voor landbouw. De productiviteit daalt, omdat de huidige manier van landbouw leidt tot erosie en verspilling van water. In de toekomst moet er volgens de FAO dan ook een ‘duurzame intensivering’ van de landbouw plaatsvinden op bestaande landbouwgrond. Ook klimaatverandering heeft bijgedragen aan een daling van de productiviteit. 
Foto-cc: Dan Rhett

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

neutralist
neutralist28 nov. 2011 - 13:46

Wie moet je geloven? Van de week een bericht dat we makkelijk twee keer zoveel voedsel kunnen produceren en dat al deze verhalen onzin zijn. Wordt een beetje een klimaat topic..... Veel gekrakeel, weinig concensus tussen wetenschappers.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai28 nov. 2011 - 13:46

Nogmaals er zijn te veel mensen en ze zijn vaak zich niet bewust of missen de kennis om er wat van te maken. Maar stop aub met deze bevolkingsexplosie en dat geld in het bijzonder voor Afrika.

leeuwenvanj
leeuwenvanj28 nov. 2011 - 13:46

Gisteren nog Tegenlicht gezien, opkopen van grond in Zuid Soedan om te boren naar olie,grondstoffen en het kopen van vruchtbare landbouwgrond. Dit zal voor meer bloedvergieten zorgen en dan zullen wij zeggen"zie je nou wel, die Afrikanen vinden mensenlevens niets waard"

ValsPlat
ValsPlat28 nov. 2011 - 13:46

Waarom komt er nooit een helder antwoord op de vraag waarom we als mensheid niet zouden moeten proberen ons aantal op natuurlijke wijze te verminderen? Natuurlijk zijn er korte termijn economische voordelen van bevolkingsgroei. Microsoft kan meer licenties verkopen, de huizenmarkt blijft in tact en schaarse grond behoudt zijn waarde. Kerken en obscure politieke stromingen willen dmv bevolkingsgroei een overwicht krijgen. Et cetera. Moeten we hiervoor toekomstige generaties opzadelen met leeggeviste zeeën, tekorten aan drinkwater en schone lucht, geen ruimte om te recreëren? Wat doen we als er zoveel mensen zijn dat die niet meer gevoed kunnen worden, zelfs indien we de laatste restjes echte natuur opofferen?

[verwijderd]
[verwijderd]28 nov. 2011 - 13:46

Geknield voor hun afgod “geld” bedachten grote handelsgeestigen hun voedseldistributiesystemen. Het voedsel moest de hele wereld over worden geëxporteerd was de uitkomst van hun meditatie voor het beeld. Consumeer, consumeest, monocultuur is het minst investeren en het meest terugkrijgen hoorden zij het beeld vertellen. Diverse culturen werden vernietigd om te kunnen overgaan op monocultuur overal in de wereld. Monocultuur verarmt de grond. Verarmde grond put het voedsel uit. Verarmd voedsel put de mens uit. Maar de portemonnee werd rijkelijk gevuld. Voedseltekorten versus voedseloverschotten. Veel kunstmest-, brandstofgebruik en ziektebestrijders zorgen voor veel vervuiling. Waar het meeste geld is zit de vraag, maar het minste geld is bevindt zich het goedkoopste aanbod. Tja, het leven bestaat uit het maken van keuzes. Het welzijn van mensen lijkt geen keuze te zijn.

1 Reactie
ValsPlat
ValsPlat28 nov. 2011 - 13:46

"Het welzijn van mensen lijkt geen keuze te zijn. " Inderdaad, voor de mensen die doorfokken als doel stellen is het welzijn van toekomstige generaties én de natuur géén issue.

Michiel Online
Michiel Online28 nov. 2011 - 13:46

alsof de wereldbevolking momenteel uberhaupt volledig wordt gevoed

1 Reactie
.2
.228 nov. 2011 - 13:46

En terwijl het gewoon kan! We produceren voor 12 miljard mensen en 1 miljard mensen heeft honger. Hierdoor produceren we straks misschien minder voedsel maar mijn bordje blijft goed gevuld.

[verwijderd]
[verwijderd]28 nov. 2011 - 13:46

In principe kunnen we iedereen morgen direct al volproppen met voedsel. Voorwaarde is dan wel dat mensen hun stukjes vlees gaan laten liggen. Mensen hebben de voorkeur om juist vlees koste wat kost te behouden -- dus de honger blijft een bewuste keuze in de wereld.

1 Reactie
Rechterhand
Rechterhand28 nov. 2011 - 13:46

Als jij je stukje vlees laat liggen, prima dan lusten ze hem in China wel. Met andere woorden, het heeft geen zin dat jij hem laat liggen, het vlees wordt toch wel geproduceerd er is immers vraag naar. Oftewel, met het laten liggen van je vlees los je geen enkel probleem op. De verdeling van voedsel ten behoeve van hongerlanden(ethiopie) wordt geen centimeter anders. Het is in ethiopie droog en blijft er droog. Misschien krijgen ze door klimaatverandering wat meer tropische regenstormen, dat zou een godswonder voor ze zijn.

Dewik2011
Dewik201128 nov. 2011 - 13:46

Ik wordt zo moe van die shit, bij elkaar verzonnen leugens met een alarmistische het is vijf voor twaalf boodschap. Denken ze nu echt dat de mensen helemaal dom zijn en niet kunnen googelen? Zomaar een willekeurige google: sinds 1960 is de rijst productie gestegen van 200 naar 678 miljoen ton. http://en.wikipedia.org/wiki/Rice We kunnen met gemak op dit moment 10 miljard mensen voeden. Dat er nog honger is komt vooral door armoede en oorlog in sommige streken, vooral in Afrika. De productiviteit neemt vooral toe, vooral als ook genetisch verbeterde gewassen worden toegestaan. Het is een tegenslag dat er steeds meer land gebruikt wordt voor biobrandstoffen, vooral in Afrika.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten28 nov. 2011 - 13:46

Ja. Maar googelen lost het probleem niet op ... Afschaffen van privaat landbouwgrond wel.