Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kwart negeert vaccinatie-oproep meningokokken, dit jaar al 19 doden

  •  
15-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Neisseria_meningitidis
Howel er dit jaar al 93 mensen besmet raakten met meningokokken, van wie er 19 zijn overleden, blijkt dat een kwart van de 14-jarigen die werden opgeroepen om zich ertegen te laten inenten niet is komen opdagen. Dat blijkt uit onderzoek van het AD.
Het AD schrijft:
"Omdat de snel oprukkende bacterie steeds meer slachtoffers eist in Nederland, is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naast peuters ook jongeren gaan vaccineren tegen meningokokken type W. Iedereen die dit jaar vanaf mei 14 jaar wordt, krijgt een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte.Uit een rondgang van deze krant langs tien instanties die de eerste ronde inentingen hebben afgerond, blijkt dat van die 14-jarigen 10 tot bijna 25 procent die oproep negeerde. In de Gooi en Vechtstreek was de opkomst met 90 procent relatief hoog. In de omgeving Apeldoorn was de opkomst met nog geen 78 procent aanzienlijk lager dan gemiddeld. Volgens een jeugdarts komt dat doordat Apeldoorn tegen de Bible belt aan ligt en mensen zich daar om godsdienstige redenen niet laten inenten."
Voor 2015 kwam de bacterie nauwelijks voor in Nederland, maar de afgelopen jaren is het aantal besmetting rap gestegen. In de groep 14 tot 24-jarigen maakt de ziekte de meeste slachtoffers. Van de bijna 50 tieners en twintigers die sinds 2015 besmet raakten is 29 procent overleden. Vanaf volgend jaar worden alle 14 tot 18-jarigen opgeroepen om zich te laten vaccineren, omdat tieners de menungokokbacterie het vaakst bij zich dragen en ook het meest verspreiden.
Arie van den Ende, hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, zegt in het AD:
"Als je die oproep krijgt moet je gewoon gaan, want als je die bacterie oploopt is de kans één op drie dat je eraan overlijdt. De sterftekans is heel erg hoog. Het is aangetoond dat het percentage mensen dat die bacterie bij zich draagt drastisch daalt na een vaccinatie. Daarmee daalt dus ook de verspreiding van de bacterie."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.