Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kuzu legt uit waarom hij de hand van Netanyahu weigerde

  •  
07-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
352 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-07-om-16.50.33
Tweede Kamerlid en lijsttrekker van DENK Tunahan Kuzu heeft geweigerd de hand te schudden van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij deed dat woensdag aan het begin van een besloten gesprek tussen Netanyahu en de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.
Op Facebook laat Kuzu in een videoboodschap weten waarom hij de hand van Netanyahu weigerde te schudden en waarom hij niet gewoon wegbleef bij het gesprek, zoals bijvoorbeeld ook GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff deed. ‘Ik ga er wel naartoe omdat ik heb gezien dat Netanyahu gisteren bezig was met een propagandapraatje,’ aldus Kuzu.
Na afloop van het gesprek vertelt Kuzu in de video dat hij de Israëlische premier heeft geconfronteerd met foto’s uit het door Israël verwoeste Gaza en vroeg of Netanyahu dat soms bedoelt met het promoten van democratie, technologie en veiligheid. Kuzu: ‘Hij had er niet direct een antwoord op, maar hij heeft wel verwezen naar het extremistisch terrorisme en gezegd dat hij ook foto’s kan laten zien. Maar dat staat natuurlijk in schril contrast met hetgeen het Palestijnse volk al decennia dagelijks overkomt. Het fundamentele onrecht moet bestreden worden. Ik vind het zeer pijnlijk om te zien dat onze minister-president heeft aangegeven dat die vriendschapsbanden nauw zijn.’
De weigering van Kuzu om Netanyahu de hand te schudden viel niet bij iedereen in goede aarde. ‘Schandalig,’ reageerde bijvoorbeeld CDA-Kamerlid Raymond Knops. ‘Weer een actie om de media te halen. Kom dan niet opdagen.’ En ook Netanyahu zelf had na afloop nog wat te melden.
PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes was ook aanwezig bij het gesprek. Via Twitter liet hij weten dat het ‘een lang maar teleurstellend gesprek’ was met Netanyahu. ‘Conflict schuld van iedereen behalve van Israël,’ aldus Servaes.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.