Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kunt u mij de weg naar Kunduz vertellen?

  •  
28-04-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
samsomengel300.jpg
Hoe kwam het Kunduz-akkoord zo snel tot stand? ... 'Eerste acht miljard hadden we snel op papier staan' ... Slob: 'Handig om een oud-veilingmeester als Pechtold erbij te hebben. Snel aftikken kan hij goed' ... PvdA wilde dicteren en wachten ...
Zaterdagmiddag klapte de Catshuis-onderhandelingen. Dat weekend bellen Slob en Pechtold elkaar al. Sap: ‘Er was een gezamelijk gevoel dat we nu tot resultaat moesten komen.’ Op dinsdag kwamen GroenLinks, D66 en ChristenUnie gezamelijk met een onderhandelinitiatief. Met z’n drieën kwamen ze tot zo’n acht miljard aan bezuinigingen.
Slob: ‘Dit keer was het een zegen voor het land dat we met Pechtold een veilingmeester in ons midden hadden. Dan worden dingen snel afgetikt. Het is letterlijk een aantal keer zo gegaan dat Alexander riep ‘wie biedt er meer’ omdat er meer geld bij moest.’
Pechtold: ‘Het was een groep van urgentie. En er was een klik.’
Tijdens de Algemene Beschouwingen in 2011 hadden de drie partijen ook al samen opgetrokken. Toen ging het om een motie om niet langer de kaasschaafmethode te hanteren tijdens de bezuinigingen, maar meer te hervormen. 
Het eerste akkoord wordt gesloten op het balkon bij Wouter Koolmees (D66), de financieel specialist van D66. Daar hebben Ineke van Gent (GroenLinks),  Carola Schouten (ChristenUnie) en Koolmees overeenstemming bereikt over wat zij willen en waarmee ze naar het kabinet kunnen. Basis voor dat akkoord zijn de berekeningen die het Centraal PlanBureau al heeft gemaakt voor de partijen op basis van hun alternatieve begrotingen. In ongeveer anderhalf uur zijn de drie het eens over de eerste acht miljard. In dat eerste akkoord staat onder andere de hervorming van de woningmarkt, de AOW en de arbeidsmarkt. Bezuinigingen op passend onderwijs en de griffierechten moeten worden teruggedraaid en het begrotingstekort moet binnen de drie procent blijven.
PvdA
Met dit akkoord in de hand wil Van Gent dinsdagavond praten met Ronald Plasterk, de financïele man van de PvdA. Maar omdat die in de trein zit, kan ze hem pas woensdag spreken. Samen met Schouten en Koolmees bespreken Plasterk en Van Gent het ‘balkonakkoord’. Dat levert niks op. Ook het overleg tussen Sap en Diederik Samsom blijkt vruchteloos. Volgens Van Gent is de PvdA ‘in verwarring’. En wilden ze meer dicteren dan meedenken. Samsom wil wachten. Maar daar hebben D66, CU en GroenLinks geen tijd voor. Zij zijn inmiddels gewend snel te handelen en stappen dinsdag dan ook gezamelijk, en zonder de PvdA naar minister De Jager.
De drie partijen geven aan dat ze wel willen proberen er met het kabinet uit te komen. Het CDA is direct bereid te praten met de drie. Het VVD vindt het lastiger. Maar omdat de drie procentsnorm blijft staan, gaan ook de liberalen akkoord. 
Vooral de ontspannenheid van Van Haersma-Buma valt op, zegt Slob ‘Er leken een aantal ketenen van hem afgevallen’.
Grootste struikelblok was volgens Sap de overheveling van een half miljard van de hogere inkomens naar de lagere inkomens. ‘Toen had het mis kunnen gaan’
Uiteindelijk komen de drie op donderdag tot overeenstemming met VVD en CDA. Het ‘Kunduz-akkoord’ is geboren.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.