Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kunstmestfabrieken produceren fors minder vanwege energiecrisis, VN vreest voedseltekorten

  •  
26-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2025 keer bekeken
  •  
13383369164_c547d8f24e_o

© cc-foto: Chafer Machinery

In Zeeuws-Vlaanderen staat de grootste fabriek in Europa van de Noorse kunstmestproducent Yara. Dat bedrijf draait nu niet alleen in Sluiskil maar overal de productie terug tot 35 procent van de normale hoeveelheid. Yara gaat er toe over omdat de fabriek aardgas gebruikt als energiebron en grondstof. De prijs van gas is sinds de Russische invasie in het onafhankelijke buurland Oekraïne explosief gestegen.

Andere producenten, zoals BASF, schalen de productie ook af. De voorraad aan beschikbare kunstmest loopt ook terug omdat Rusland een van de belangrijkste exporteurs ervan is. Door de sancties vallen die leveranties weg, ook al valt kunstmest zelf niet onder de sancties. Trouw schrijft:

“Zonder kunstmest in 2022 zal er misschien niet genoeg voedsel zijn in 2023”, waarschuwt secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties. Hij wil dat overheden en bedrijven ervoor zorgen dat kunstmest en ook voedsel uit Rusland op de internationale markt komen, om de exportmarkt tot rust te brengen.

Het tekort aan kunstmest komt bovenop andere problemen, zoals de droogte. Volgens het Wereld Voedsel Programma wijst alles er op dat de wereld afstevent op een ongekende voedselcrisis. Rijke landen, vooral de olieproducerende staten in het Midden-Oosten die hun winsten astronomisch zien stijgen, zullen moeten bijspringen om de ramp af te wenden.

cc-foto: Chafer Machinery 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (69)

EenMening3
EenMening327 aug. 2022 - 11:12

Rond 1800 leefden er op deze aarde ongeveer 1 miljard mensen. De toenmalige landbouw was niet in staat om deze mensen continu te voeden. In goede jaren lukte dat wel maar na een of meer misoogsten lag hongersnood op de loer. Het probleem werd veroorzaakt door het tekort aan nutriënten, m.a.w. er was niet genoeg natuurlijke mest. Men probeerde dit probleem rond 1850 op te lossen door fossiele vogelmest (guano) te importen uit Zuid-Amerika, maar pas in 1909 werd het probleem, door de ontwikkeling van het Haber-Bosch-proces, definitief opgelost. Op dit moment kunnen we dankzij kunstmest 8 miljard mensen voeden. Hongersnood is nu vooral een gevolg van gebrekkige distributie en oorlogssituaties. De vraag is of biologische landbouw de wereld kan voeden zonder kunstmest te gebruiken?

2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer27 aug. 2022 - 11:50

Grappig dat je zelfde tijd als ik met die guano op de proppen kwam, Mening, en je vraag of we met biolandbouw (dus geen kunstmest, maar ook geen pesticiden) alle 8 miljard kunnen blijven voeden is allang geen wetenschappelijke/theoretische vraag meer, maar een ideologische geworden (dus luchtfietserij). Danielle hier beneden pleit voor een vegetarisch (vega?) menu, dat betekent pakweg dat we met helft vh areaal aan landbouw toe kunnen, maar betekent ook geen kunstmest EN geen dierlijke mest meer, en dan zie ik de oogsten op het areaal met veel meer dan 50% dalen, plus dat we geen bitterballen en steaks meer mogen eten.....terwijl driekwart vd wereld nu net hoopt ook mee te mogen/kunnen doen aan elke dag vlees, en graag ook een bekertje melk en plakje kaas.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 aug. 2022 - 13:24

Als iedereen iedere dag vlees wil eten redden we het ook niet.

dirk den boer
dirk den boer27 aug. 2022 - 10:46

Greep uit de oude doos: kunstmestfabrieken als Yara zijn er nog niet zo gek lang. In de tijd van mijn ouders kwam vrijwel alle stikstofmest voor landbouw en tuinbouw (gras werd pas veel later bemest, niet nodig door de klaver ertussen) uit de guano eilanden en hooglanden in Chili, waar vogelmest van eeuwen door de droogte nooit was vergaan, en voor het opscheppen lag in metersdikke pakketten. Het was het goud voor de modernere boer, die daardoor zijn graanoogsten zag toenemen van 2 naar 3 ton/ha (is nu 9 ton/ha in NL, maar wereldgemiddelde nog altijd zo'n 4 ton/ha, ondanks of dankzij moderne stikstoffabrieken). Die vogelmest is nu overbodig geworden, we doen het met gas of fossiel geproduceerde N-kunstmest. Door de oorlog en hoge gasprijzen lijken daar nu toch ook weer problemen door te gaan komen, was dit ooit voorzien?

Woeki Hypo
Woeki Hypo27 aug. 2022 - 9:36

Kunstmestfabrieken produceren fors minder vanwege energiecrisis, VN vreest voedseltekorten Mijn mening, zolang het nog kan. Het (globaal) neoliberalisme is een roekeloze ideologie. (Globaal) neoliberalen zijn roekeloos. Zij nemen steeds roekeloze beslissingen om (geo)politieke of economische redenen. Zij zitten in een eenzijdige koker visie. Onafhankelijk van relevante werkelijkheid. Tegelijkertijd zeggen zij de wetenschap te volgen. En zorgen zij voor (“Goede”) censuur met repressie. Tegen mensen met een alternatieve mening. (Globaal) neoliberalen geven niet om de cumulerende gevolgen van hun zich ophopende roekeloze beslissingen. (Globaal) neoliberale leiders in Europa of de EU zitten in een Stockholm syndroom. Deze hypocriete roekeloze (globaal) neoliberale leiders moeten volgens mij vervangen worden door humane of humanistische democratische leiders (seculier of religieus), zonder kokervisies. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

PGS
PGS27 aug. 2022 - 6:21

Dat is toch een duivels dilemma: minder kunstmest omdat het goed is voor het milieu maar dat is weer slecht voor voedselvoorziening. Of meer kunstmest wat goed is voor onze voedselvoorziening maar minder goed voor milieu. Ben benieuwd wat het antwoord is van de milieubeweging. En geloof je nu echt dat de olie-producerende landen uit het Midden Oosten nu echt gaan helpen om een wereldwijdecatastrofe te voorkomen ? Hoe wil je hun dwingen: hun producten, namelijk olie, niet meer afnemen ?

Rutger Eigenheimer
Rutger Eigenheimer26 aug. 2022 - 22:21

Ammoniak is een prachtige brandstof voor auto's en ook zeer geschikt om met overtollige stroom in piekuren te produceren. En ook nog eens erg geschikt als grondstof voor stikstofmeststoffen. Dus waar wachten we op, in plaats van de waterstofeconomie, de ammoniakeconomie.

1 Reactie
Mokker
Mokker27 aug. 2022 - 8:01

Ammonia is een vrij problematische brandstof, het verbrandingsproduct is NOx, en ook nog eens sterk corrosief, en moet onder druk opgeslagen worden. Verder is er veel energie nodig om het te vormen. Ethanol en biodiesel zijn wat beschikbaarheid van basismaterialen in alle opzichten aantrekkelijker.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans326 aug. 2022 - 20:38

Er komt een enorme voedselcrisis aan door droogte en oorlogsconflicten, verstoorde handel. De capaciteit om voedsel te verbouwen wordt drastisch minder als er geen betaalbare kunstmest beschikbaar is. Ik zie nog weinig beweging en gevoel van urgentie om dit probleem het hoofd te bieden.

2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer27 aug. 2022 - 14:51

Ik ook niet Frans, want jij weet net zoveel van landbouw als ik, maar hoe komt dat toch? Waarom niet gewoon eerlijk daarover zijn? Wat is dat toch met die rare journalisten die we in NL rijk zijn? Stelletje tuig.... ( maar misschien menen ze het wel goed, maar weten niet beter)

Frans Akkermans3
Frans Akkermans327 aug. 2022 - 20:56

@)Den Boer Als ik het wist zou ik het zeggen. Maar ik zou de journalisten niet de schuld geven. (En ze zeker niet voor tuig uitmaken). Ik heb altijd geleerd dat crisissen het beleid bepalen. En deze crisis wordt nog niet ernstig genoeg gevonden. Of, ze is al zo groot en het besef er machteloos tegenover te staan is xo overheersend dat er ook daarom niks gebeurt.

dirk den boer
dirk den boer26 aug. 2022 - 20:18

Wat zal gebeuren als kunstmest schaarser en duurder wordt? Arme landen hebben zelf geen kunstmestfabrieken, en voor de kleine rijstboer is die mest belangrijk deel van zijn toch al niet grote input. Daar gaat hij dan op bezuinigen (alleen al omdat de extra oogst door die kunstmest niet meer opweegt tegen gemaakte kosten), dus krijg je dan onverbiddellijk roofbouw op de akkers en weides. Dus meer boskap, erosie, lage oogsten,hoge voedselprijzen, meer emigranten etc etc. Hou je vast dus...... de rampen zijn bijna niet meer te overzien.....

Arie de Bruine
Arie de Bruine26 aug. 2022 - 20:00

In Canada liggen er plannen klaar om tegen 2030 de boeren te verplichten om 30% minder kunstmest te gebruiken. Zo’n plan kan alleen bedacht zijn door iemand die geen verstand heeft van boeren of er ligt een kwaadaardige gedachte achter. Er is niet één boer op deze wereld die meer kunstmest strooit dan dat er nodig is. Als een boer in 2030 in Canada 30% minder kunstmest moet gebruiken betekent dat ook minder opbrengst voor die boer terwijl zijn kosten bijna gelijk blijven. En als er minder voedsel wordt geproduceerd dan gaan de prijzen voor de consument omhoog.

2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer26 aug. 2022 - 21:21

Dertig % minder per boer of per sector, hoe stel ik me dat voor? Stel ik geef nu x kg N, y kgs P2O5 en z kgs K2O, op aanraden van de voorlichting voor mijn speciale regio (elke bodem en elk klimaat heeft zijn eigen optimum), welke mest moet dan omlaag, en wat is de oude referentie, en wie gaat het controleren? Het is er natuurlijk wel weer een in de reeks N depositie moet zo en zoveel achteruit in zoveel jaar, gutteguttegut......

Marri2
Marri227 aug. 2022 - 11:15

Meer dierlijke mest en menselijke mest gebruiken....

Mario Baiocco
Mario Baiocco26 aug. 2022 - 18:42

Jort Kelder is een vriendje van Rutte

1 Reactie
Zandb
Zandb27 aug. 2022 - 6:09

Mario En dan weet u genoeg?

Ivan61
Ivan6126 aug. 2022 - 17:46

4 grootste graanhandelaren bekend als ABCD bedrijven boeken recorde winsten net als energiebedrijven en alle andere bloedzuigers. Wij worden kaal geplukt en dat wordt niet beter. VS gaat Europa ook niet helpen met energie omdat zij eigen reserves moeten aanvullen. Poetin is bezig om elke dag 10.000.000 aan de gas te affakkelen bij de grens met Finland. Ik vraag mij af: Hebben EU en onze regering alleen plan A? Zo Ja dan zijn wij goed genaaid. Zij kunnen hun woningen warm houden op onze kosten. Wij betalen hun salarissen. Nu moeten zij zich laten gelden. 2 voorbeelden voor ze: Sana Marin en Zelenski.

1 Reactie
GeenProbleem
GeenProbleem27 aug. 2022 - 15:30

Sana Marin, op basis van wat precies ?

Andreas4
Andreas426 aug. 2022 - 16:35

" Yara gaat er toe over omdat de fabriek aardgas gebruikt als energiebron en grondstof. De prijs van gas is sinds de Russische invasie in het onafhankelijke buurland Oekraïne explosief gestegen." Het meest logische is volgens mij om dan de prijs van kunstmest navenant op te schroeven. Met een beetje geluk noopt dat de gebruikers om kunstmest efficiënter toe te passen, zodat er minder van het spul (nitraat en fosfaat) uitspoelt naar grondwater of in de lucht terecht komt.

3 Reacties
dirk den boer
dirk den boer27 aug. 2022 - 15:22

Daar zit ik ook aan te denken, Andreas, want heb in Kenia proeven gedaan aan rijst met en zonder bemesting. Als die kunstmest 2 of 3x zo duur wordt, gaan de boeren daar die kunstmest niet mer kopen en toedienen, ze zijn ook niet gek. En wat zijn dan de gevolgen wereldwijd? Ja, mijn pakkie an niet meer nu, maar stel je voor, dat je er midden tussenin zit? En er over moet beslissen??

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2022 - 10:32

Jammer dat mensen alleseters zijn net als varkens. Dat maakt hun mest gevaarlijker dan die van koeien of schapen. Hebben traditionele graansoorten ook niet minder kunstmest (en water) nodig dan al die nieuwe gepatenteerde graanrassen die in het westen worden ontwikkeld?

dirk den boer
dirk den boer28 aug. 2022 - 11:40

Inderdaad, Danielle, moderne kortstro rassen reageren beter (meer extra oogst per kg toegediende kunstmest) dan traditionele. Toch houden locale mensen het vaak bij het oude, vanwege de smaak (Basmati veel lekkerder) of andere eigenschappen, laatrijpheid, diepwaterrassen). Elk ras heeft zo zijn eigen reactiepatroon op kunstmestsoorten, dat moet je as voorlichter wel precies weten, al zie je daar niet zoveel vooorlichters en raadsmannen rondlopen als bij ons, en zeker geen bankpesoneel die je opjutten om een megastal of tractor aan te schaffen. Als je pech hebt, bijv droogte, reageert die kunsmest helemaal niet, of negatief, en dan heb je voor niets kosten gemaakt dus!!

Greendutch
Greendutch26 aug. 2022 - 15:34

er is in dit land blijkbaar -volgens mm van der plas- zo ontzettend veel kennis op het gebied van land- en tuinbouw, mogelijk kunnen protesterende boeren in andere landen kennis overdragen zodat er gered wordt wat te redden valt. laten we haar -v.d.plas- de schone taak geven om te organiseren dat Nederlandse kennis uitgevoerd wordt. of ben ik nu te cynisch? tot 70 jaar geleden heeft de mens altijd voedsel verbouwd op organische manier, biologisch, op goede voedzame grond, door van teelt te wisselen en natuurlijke producten te gebruiken. hoeveel jaren zijn er nodig om boeren dit bij te brengen in 2022, met allerlei IT techniek en kennis, met universitaire wetenschappen, m.b.v. apparatuur om te controleren etc etc ?? kleinere oogsten met kwalitatief beter voedsel? personeel fabriek + mensen in Ter Apel meteen de boer op om winterkoren, prei, kool etc te zaaien en planten. i.v.m. de droogte nu zal men toch al in de winter moeten gaan kweken, planten en oogsten.

5 Reacties
Andreas4
Andreas426 aug. 2022 - 16:06

Nee hoor Greendutch, je bent niet cynisch... maar wel heel erg naïef als je denkt dat "mensen in Ter Apel meteen de boer op" moeten. Wat voor beeld heb je daarbij, vraag ik me af.

GeenProbleem
GeenProbleem26 aug. 2022 - 16:42

‘ van der plas- zo ontzettend veel kennis op het gebied van land- en tuinbouw, mogelijk kunnen protesterende boeren in andere landen kennis overdragen zodat er gered wordt wat te redden valt. laten we haar -v.d.plas- de schone taak geven om te organiseren dat Nederlandse kennis uitgevoerd wordt. of ben ik nu te cynisch?’ Je bent niet cynisch, je bent naïef. Want wat jij beschrijft doen we al jaren in Wageningen.

bouwvarken
bouwvarken26 aug. 2022 - 19:33

Voedselproductie kon exploderen door de productie van N uit aardgas. N is essentieel in fotosynthese processen en voor vorming van eiwitten in planten die zelf geen N uit andere bronnen kunnen binden. Iedere omzetting van N naar complexere verbindingen geeft N verlies(emissie) in de productieketen. De wereld voeden zonder N uit de kunstmestindustrie gaat nooit lukken, of het landbouwareaal moet sterk uitbreiden, wat weer ten koste gaat van natuur... Koester de landbouw in een vruchtbare rivierdelta als NL, ipv ze weg te reguleren

Frans Akkermans3
Frans Akkermans326 aug. 2022 - 20:20

Lees toch eens een goed boek over de landbouw. Bijvoorbeeld Jan Bieleman, Geschiedenis van de Nederlandse Landbouw. Dat kan voorkomen dat u zich hier belachelijk maakt met uw commentaren .

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 aug. 2022 - 7:24

Het landbouwareaal hoeft niet te worden uitgebreid als we de grond niet gebruiken voor de productie van veevoer. De vlees- & zuivelconsumptie moet omlaag.

dirk den boer
dirk den boer26 aug. 2022 - 15:12

Niet wij, maar de derde wereld gaat het voelen. Bij ons betekent minder stikstof voorlopig niet zoveel, maar in China, Java, Ceylon en Mexico, betekent een gemis aan N stikstof een graanoogst van 2 ton in plaats van 7 ton per ha. Dus dat gaan ze echt wel voelen daar. Eerst de Oekraineoorlog en het gemis aan tarwe en mais in de nodige landen, en nu dit weer, Het wordt een ramp (daarzo dus, niet bij ons, wij voeren zoveel stikstof in alleen al met de soja uit Brazilie en de US voor veevoer, dus ook mest, dat we er bijna in zwelgen). Het loopt ons de neus uit (figuurlijk dan).

dirk den boer
dirk den boer26 aug. 2022 - 14:53

Je kan op 2 manieren stikstof binden, op de Haber Bosch manier (10duizend cal/kg N gebonden in de fabriek), of gewoon zonder enig fossiel of gas met klaver of andere natuurlijke stikstofbinder, en dan komt de energie niet van fossiel, maar gewoon van de zon. Tot aan mijn jeugd gebeurde dat ook meest met klaver (of alfalfa), maar nee, het moest perse weer goedkoper en arbeidsextensiver (dus met minder uren en zorg van de boer), en de klaver lag eruit (in mijn jeugd steevast groot deel van elk weidemengsel zaaizaad). Hierover heb ik me 30 jr geleden al opgewonden in een Natuur en Techniek verhaal over klaver (Wat de boer niet lust...). Geen indruk gemaakt dus, och ja, ben ik gewend

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 aug. 2022 - 7:34

Klaver zie je inderdaad nergens meer behalve als logo. De noorse melkpakken van TINE zijn versierd met een gestileerd klavertje 4 https://www.tine.no/merkevarer/tinemelk/artikler/tinemelks-emballasje-gjennom-tidene

dirk den boer
dirk den boer28 aug. 2022 - 10:52

Gezien Danielle, maar het is wel erg knalrode klavertje 4, dus geen weidegroen, zoals op de pakken van Campina nog wel (plus haas, vlinder, paardebloem, boerenhek, knotwilg). De tetraeder pakken ken ik van Kenia, daar wordt in blauwe pakken gepasteuriseerde melk verkocht, en in gele gesteriliseerd (langer houdbaar), ik begreep dat die verpakking ingevoerd was door een Finse fabriek. Zelf kocht ik meestal losse melk (ietsje gerookt) uit een kalebas of houten vaatje van nomadische melkmeisjes die daarmee langs de deuren gingen. Die vroegen dan net iets minder dan de melk uit die tetraeders (1/2 lts) kostte, die je in de winkels en bazaars kon krijgen (en een reis van 1000 km of meer achter de rug hadden, want kwamen uit de centrale hooglanden).

Jan37
Jan3726 aug. 2022 - 14:48

Ze mogen de gewone mest niet uitrijden, dat zijn regeltjes vanuit Brussel. Er dreigt een voedsel tekort, en wij gaan onze boeren weg jagen Wat een land ..............

2 Reacties
Zandb
Zandb27 aug. 2022 - 6:18

Jan Denkt u nu echt, dat wanneer we de boeren in dit land de vrije hand geven - door ze bv toe te staan de ze mest uitrijden en als we niet "wegjagen" (wat we al niet eens doen!) - dat dat het dreigende voedseltekort zou bestrijden?

Mokker
Mokker27 aug. 2022 - 8:05

Ouderwets uitrijden wordt al jaren niet meer gedaan in NL, juist om uitstoot van ammoniak naar de lucht te minimaliseren wordt er geïnjecteerd in de grond.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 aug. 2022 - 14:01

Ongelofelijk dat we straks wereldwijd een stikstof tekort dreigen te hebben...

7 Reacties
Volrin
Volrin26 aug. 2022 - 15:38

Ongelofelijk dat jij er zoiets onzinnigs van weet te maken.

dirk den boer
dirk den boer26 aug. 2022 - 15:49

We zijn stikstofverslaafden inmiddels, slaaf gemaakten zeg maar, maar probeer je eens een wereld zonder kunstmestfabrieken voor te stellen? Volgens de geograaf Vaclav betekent dat 4 in plaats van 7 miljard mensen (want we moeten wel in leven blijven en ergens van eten) , what about the 3 less?? Die zitten dus niet bij ons in bastion West Europa....wij zitten voorlopig goed.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 aug. 2022 - 15:56

@Volrin, hoezo onzinnig? stikstof is een hoofdbestanddeel van kunstmest, daar groeien de planten namelijk (te) goed van. Dat is toch ons stikstofprobleem? En nu hebben we dadelijk geen stikstof (kunstmest) over de hele wereld om daar de boel goed te laten groeien. Ik vond 'm wel treffend ;-)

Willem D2
Willem D226 aug. 2022 - 19:14

@Volrin, Sunshine heeft wel gelijk

Mokker
Mokker27 aug. 2022 - 8:06

@Thomas Ongelofelijk dat je zoveel commentaar hebt op stikstof items terwijl je er zo weinig van snapt.

dirk den boer
dirk den boer27 aug. 2022 - 15:25

Natuurlijk heeft Sunshine gelijk, wie zou daar aan kunnen twijfelen??

GeenProbleem
GeenProbleem27 aug. 2022 - 15:31

@mokker Alfa’s gonna alfa.

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 aug. 2022 - 14:00

Mensen neem dit van mij aan: dit is verreweg het belangrijkste nieuws van de week.

4 Reacties
Leman
Leman26 aug. 2022 - 16:47

Mee eens, dit is niet te best. Weer een effect van de sancties tegen Rusland. Het wordt zo langzamerhand duidelijk dat de keuzes die gemaakt zijn de eigen bevolking keihard gaat treffen. En nu ook nog een dreigend voedseltekort. Het wordt tijd om eens te inventariseren hoeveel bedrijvigheid er geraakt wordt door deze torenhoge energieprijzen. Ik hoor nu ook verhalen van fabrieken die gestopt zijn met produceren. Deze situatie kan niet te lang duren anders stort het economische model in en is er ook geen geld meer om mensen te ondersteunen. Een andere politiek richting Rusland is straks nodig om een dreigende catastrofe af te wenden.

JoostV2
JoostV226 aug. 2022 - 17:19

voor mensen in Afrika, hier kopen we gewoon wat er geproduceerd wordt. Dat is wat de 10% rijken nu eenmaal doen.

Mario Baiocco
Mario Baiocco26 aug. 2022 - 17:46

Klopt als een zwerende vinger helaas.

dirk den boer
dirk den boer27 aug. 2022 - 15:00

Dat klopt natuurlijk alleen maar in zoverre wij maar klein deel produceren wat er geconsumeerd wordt. In Afrika produceren ze zelfs niet eens het meest elementaire, granen en knollen (aardappels hoeft niet, ze hebben daar yams en cassave), maar dat laten ze ook maar waaien, import van onze tarwe en mais (Oekraine, Rusland) is goedkoper, het is me toch wat, waar moet dit eindigen??

TeeJee2
TeeJee226 aug. 2022 - 13:42

Gut, wellicht toch maar een stikstofkraker bij onze boeren installeren, waarna met de afgevangen stoffen makkelijke goede mest kan worden geproduceerd, zodat we niet meer een kwart van ons gas verbruik in kunstmest hoeven te stoppen. Wellicht moeten we Rob Jetten even lozen en een competent persoon op zijn post plaatsen, in plaats van een beroepspoliticus zonder enig benul.

6 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem26 aug. 2022 - 14:30

Het gaat niet om stikstof.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 aug. 2022 - 14:46

@TeeJee, of in het groot met mestverwerkingsfabrieken, maar tja, die zijn net als AZCs, niemand wil ze in de buurt hebben.

Andreas4
Andreas426 aug. 2022 - 16:23

Gut inderdaad... doe dan meteen even een foldertje erbij van het betrouwbare bedrijf dat zulke stikstofkrakers promoot: Nieuw! Revolutionaire stikstofkraker: maak makkelijk goede mest van je afgevangen stoffen! Voor maar een kwart van je huidige gasverbruik! Als je dit gelooft... dan heb je echt nul benul.

TeeJee2
TeeJee226 aug. 2022 - 17:53

@GeenProbleem Gaat u dat ook nog toelichten, of überhaupt iets interessants toevoegen aan dit gesprek?

bouwvarken
bouwvarken26 aug. 2022 - 19:46

De N-emissie idd bij de bron aanpakken en óók aandacht hebben daar waar het meeste N verlies optreedt, namelijk bij de mens...... Rioolwaterzuiveringsinstallaties doen niets anders dan door bacteriële processen uiteindelijk alle N-verbindingen weer de lucht in te laten vliegen, evenzo de N-verbindingen in de eiwitten waar wij uit opgebouwd zijn, wanneer we ontbinden of verbrand worden is dat pure N-emissie

TeeJee2
TeeJee226 aug. 2022 - 23:37

@Andreas4 Uw reactie toont inderdaad aan dat u geen enkel benul heeft waar ik het over heb en dat u volledig 'fact-free' er wat op los kletst. Als u geen punt, kennis, kunde of inhoud weet te brengen, gaat u dan gewoon in het hoekje zitten voor mensen die beter hun mond kunnen houden. Dank u wel.

IkHebOokEenMening
IkHebOokEenMening26 aug. 2022 - 13:12

Wellicht heel dom maar waarom kunstmest als we een mestoverschot hebben?

4 Reacties
Hann63
Hann6326 aug. 2022 - 15:20

Omdat de boeren grootte criminelen zijn, volgens anderen...... Gewoon gebruiken. Deden we vroeger ook op het stukje land waar mijn ouders een moestuin hadden.

Jan Man
Jan Man26 aug. 2022 - 17:10

Gewassen groeien een stuk langzamer als je dierlijke mest gebruikt.

dirk den boer
dirk den boer26 aug. 2022 - 19:57

Het punt is, Mening, dat we van Brussel een bovengrens aan uitrijdbare drijfmest hebben opgekregen (vanwege milieu), mest die ook nog eens minder werkzaam is dan de snel oplosbare kunstmesten. Voor de oogstniveaus waar wij aan gewend zijn (nodig vanwege hoge grondprijs) is dat niet voldoende, dus moet er nog het nodige aan toegevoegd. Al zou dat dan weer wel met plantaardige N-binders (klaver of luzerne) ondervangen kunnen worden, gebeurt niet, behalve dan in de eco en BD landbouw (daar moet het wel, anders te lage oogsten).

Mokker
Mokker27 aug. 2022 - 8:09

Een goed punt, maar er zijn inderdaad beperkingen in hoeverre mest door boeren gebruikt mag worden. In Brussel wordt niet echt in oplossingen gedacht, blijkt maar weer.

Jan vd Akker
Jan vd Akker26 aug. 2022 - 13:10

Iedereen een moestuintje maken, probleem opgelost.

3 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 aug. 2022 - 14:32

@jan, heb jij geen mest nodig dan voor je moestuintje?

dirk den boer
dirk den boer26 aug. 2022 - 15:05

Is zo in Rusland en Oekraine, waar helft van de mensen (dus ook van stedelingen) ergens een datsja hebben (600 m2 of groter) waar ze al hun aardappels, uien, prei, tomaten, komkommer, kool, bietjes (voor de borstj), erwten en boontjes vandaan halen. Ben benieuwd of de vluchtelingen deze nuttige bezigheid hier in ere houden, of zich integreren en alles aan de Jumbo en de AH en de boeren over gaan laten. Ik vrees dat laatste...want zo gaat het altijd maar weer, denk maar niet dat het vooruit gaat bij ons, alleen maar achteruit...(voorlopig tenminste, voor de lange termijn ben ik optimistischer)

Jan vd Akker
Jan vd Akker27 aug. 2022 - 5:45

@a little bit Ik ben nou diegene die de rol speelt van “advocaat van de duivel”😉

GeenProbleem
GeenProbleem26 aug. 2022 - 13:03

Daarom snel die boeren uitkopen!

TurkseTurk
TurkseTurk26 aug. 2022 - 12:56

2023 wordt een hele zware jaar voor ons allemaal . Het zal het jaar worden waarin de mensheid een keuze moet maken tussen vooruitgang en achteruitgang.

2 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem26 aug. 2022 - 14:30

2023 gaat een topjaar worden, nieuwe verkiezingen gegarandeerd!

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert26 aug. 2022 - 15:01

@ Turkse Turk - met alle respect: voor die keuze staat de mensheid sinds haar dageraad, elk jaar weer, elke maand, en elke week, dagelijks. (Deze concepten van tijd kwamen er natuurlijk niet al bij die dageraad. Heel veel later pas werden ze uitgedacht, geprobeerd, en weer later algemeen geaccepteerd.) Iedereen die geestelijk en lichamelijk gezond is kan bij zich bij elke kwestie even afvragen of de te nemen beslissing alleen het eigenbelang op korte termijn dient - of dat er ook consequenties aan verbonden zijn voor de gemeenschap, klein of groot. Alle crises die nu spelen zijn de opgezamelde gevolgen van verkeerde keuzes; verkeerd, want alleen gemaakt in dienst van het maximaliseren van het eigen nut. Anders gezegd: de gevolgen van het aanbidden van afschuwelijke, hyperrationele en gevoelsloze, en dus ernstig pathologische economische theorieën - zelf verzonnen door onzindelijke 'denkers' die zichzelf 'Verlicht' noemden. De epigonen van deze gevaarlijke zwamneuzen zien we nu nog aan het werk. Ze beroepen zich regelmatig op Charles Darwin, en elke keer zie ik dat ze niets van 's mans werk begrepen hebben. Vandaar de barbarij van vandaag de dag.