Joop

Kunstmatige inseminatie lesbische of alleenstaande vrouw blijft vergoed

  •  
27-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
couple-2594749_640
Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport liet eerder dit jaar weten dat kunstmatige inseminatie voor lesbiennes en alleenstaande vrouwen na dit jaar niet meer wordt vergoed. Het kabinet heeft nu besloten de behandeling toch te blijven vergoeden, schrijft Trouw. Het Zorginstituut, dat advies uitbrengt over de vraag welke zorg in het basispakket terecht komt, oordeelde eerder dat er geen sprake is van medische noodzaak omdat er aan de vrouwen zelf medisch gezien niets scheelt. Bruins volgde die lijn.
Hierop volgde veel kritiek vanuit de samenleving. Een petitie, waarmee tegen de uitsluiting van lesbische stellen en alleenstaande vrouwen werd geageerd, werd door 90.000 mensen van een handtekening voorzien. Ook belangenorganisatie COC sprak van indirecte discriminatie. Bruins beloofde op zoek te gaan naar een oplossing en die is nu gevonden. Er wordt structureel 5 miljoen euro uitgetrokken om de behandeling te blijven vergoeden.
Cc-foto: Stocksnap
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Bouwman2
Bouwman228 apr. 2019 - 8:37

Een kinderwens is een wensdroom. Meestal komt de wens wel redelijk uit, gaat het dus wel goed, met zo'n leuke baby maar soms ook niet. Laten we wel zijn, ook grote schurken zijn zo begonnen. En in elk geval geef je iedere kind met het levenslicht ook meteen de sterfelijkheid mee en opgroeien in een wereld vol gevaren. En dan is Nederland nog de meest bevoorrechte plek voor een kind om geboren te worden. Hier hebben ouders zorgplicht voor hun kinderen en niet omgekeerd Hier heb je door het sociale stelsel waarbij inkomens gelijker zijn dan ze elders zijn, onderwijs en openbaar vervoer vrijwel gratis en gezondheidszorg voor iedereen in hoge mate beschikbaar, een voorziening voor senioren waardoor ze niet meer hoeven te werken, allemaal en nog veel meer weldaden te veel om op te noemen. Nederland is een bevoorrecht land, een uitstekend land afgezien van de generale beperkingen om een kind op de wereld te zetten.En toch zijn de burgers er ontevreden. Het is daarom merkwaardig dat het vruchtbaarheidscijfer net onder de twee kinderen per vrouw is blijven steken. Pas bij twee is voortzetting van al die gelukkige omstandigheden in enige mate vaststaand. En dan hoef je niet aan bevolkingspolitiek te doen zoals bijvoorbeeld in Hongarije het geval is. Maar ook hier is immigratie van anderen noodzakelijk voor de instandhouding van de welvaart. En wat doet men? Over immigratie is men stukken gereserveerder dan over geboorten. De kinderwens is er enkel voor oude gevallen, niet voor nieuwkomers, want die zijn niet echt welkom.. De conclusie: de kinderwens is in principe bevorderend voor discriminatie, de kinderwens is gewoon een vorm van populisme. En net als de kinderwens dien je dat binnen de grenzen van de aanvaardbaarheid te houden.

kipzonderkop
kipzonderkop28 apr. 2019 - 7:36

Wat zullen die 90.000 (rijke) mensen zichzelf ongelofelijk goed voelen. Structureel 5 miljoen euro in de diepe zakken om op een onnatuurlijke manier kinderen op de wereld te zetten. Of er nog niet genoeg zijn. En wat er van die kinderen moet worden daar wordt al helemaal niet over nagedacht. Waar komt het idee vandaan dat je het recht zou hebben op het krijgen van kinderen? Waarom moeten wij denken dat als je ongewenst kinderloos bent dat je dan wel heel zielig bent? Omdat anderen wel zo een speeltje hebben voor eigen genot? Doe eens een keer normaal. Ga er eens over nadenken dat er nu al massa's kinderen zijn die op/onder de armoedegrens moeten leven in Nederland. Verwende secreten die alleen maar met zichzelf bezig zijn. https://www.oneworld.nl/achtergrond/kinderarmoede-in-nederland/

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot28 apr. 2019 - 17:41

'Waarom moeten wij denken dat als je ongewenst kinderloos bent dat je dan wel heel zielig bent? Omdat anderen wel zo een speeltje hebben voor eigen genot? Inlevingsvermogen is duidelijk niet je sterkste kant.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks28 apr. 2019 - 18:55

Psst Joe Als je een kip zonder kop gewoon even ongecontroleerd laat rondrazen dat geeft het wat rommel maar is het meestal ook wel weer rap voorbij....

Me, Myself and I
Me, Myself and I28 apr. 2019 - 5:23

Indirecte discriminatie? Waarom? Mogen deze vrouwen dan niet hetzelfde als andere vrouwen? Dit geld komt gewoon uit hetzelfde potje waardoor andere, misschien wel levensreddende handelingen niet vergoed worden. Dus hoeveel doden veroorzaakt dit?

Nick the Stripper
Nick the Stripper27 apr. 2019 - 19:59

Op zichzelf is er natuurlijk helemaal geen enkele medische noodzaak voor KI of andere zwangerschapsbevorderende interventies. Dus als medische noodzaak het enige criterium ware, dan zou je het voor helemaal niemand moeten vergoeden. Tegelijkertijd heb ik met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe hard ongewenste kinderloosheid er psychologische in hakt. Als je deze medisch niet noodzakelijke, maar maatschappelijk wel degelijk nuttige ingreep dan toch vergoedt voor heterostellen is er geen enkele fatsoenlijke reden om deze te onthouden aan homoseksuelen en/of alleenstaanden.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 apr. 2019 - 10:59

Daar ben ik het volmondig mee eens.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks28 apr. 2019 - 11:44

Mooi en helder geformuleerd, complimenten! Kan mij er volledig in vinden.

henk-alexander
henk-alexander29 apr. 2019 - 10:09

Art. 1 van de Grondwet zegt hier genoeg: 'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld(…)'.

nomen nescio
nomen nescio29 apr. 2019 - 12:16

@henk-alexander De kern van dit artikel is - op grond van de mening van de Hoge Raad - : in gelijke gevallen. De vraag is dus kinderloos hetero-paar = kinderloos niet-heterosexueel paar

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 apr. 2019 - 12:19

Bijna al het donorsperma in Europa komt tegenwoordig uit Denemarken. De Deense spermabank Cryos levert zonder paternalistische bemoeizucht. Nu de vergoeding nog.

ruma ankka
ruma ankka27 apr. 2019 - 17:54

Het lijkt mij logisch dat medisch noodzakelijke ingrepen vergoed worden. Ik zie niet waarom het krijgen van een kind medisch noodzakelijk is. Als iemand zo nodig een kind moet waarom moet de samenleving er dan weer voor opdraaien.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot28 apr. 2019 - 5:19

'Als iemand zo nodig een kind moet waarom moet de samenleving er dan weer voor opdraaien.' De samenleving draait uiteindelijk ook op voor de schade die ontstaat als je mensen zo'n behandeling onthoudt. Het is lastig te meten, maar ik gok dat de kosten daarvan uiteindelijk hoger liggen dan de vergoeding van IVF behandelingen. Ongewenste kinderloosheid is niet iets om luchtig over te doen.

Daniel Blank
Daniel Blank28 apr. 2019 - 8:25

Het is ook niet noodzakelijk om oud te worden. Leidt tot veel medische zorg. Waarom moet de maatschappij daar zo nodig voor opdraaien? Is ook een onzin redenatie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 apr. 2019 - 11:32

U kunt natuurlijk ook blij zijn dat er nog vrouwen bereid zijn deze klus op te knappen. Mijn grootmoeder is nog in het kraambed gestorven en ook mijn moeder liep gezondheidschade op. In Nederland is het ook nog eens schadelijk voor je maatschappelijk carriere.

Khalid Bakr
Khalid Bakr27 apr. 2019 - 16:49

Vergoeding mijns inziens gewoon intrekken omdat het niet om een medische aandoening gaat + er goedkope/gratis natuurlijke alternatieven zijn

1 Reactie
Ch0k3r
Ch0k3r29 apr. 2019 - 9:43

Natuurlijke alternatieven? Je bedoelt dat een lesbienne maar seks met een man moet hebben om een kind te krijgen? Stel dat jij een medische behandeling wilt hebben, en de arts zegt; ja, daar kunnen we inderdaad iets aan doen, maar hetzelfde resultaat bereik je door seks met een man te hebben. Zullen we jou dan ook je medische behandeling weigeren?

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks27 apr. 2019 - 15:28

Verstandig besluit, eigenlijk te absurd voor woorden dat Bruins eerst van plan was de vergoeding te schrappen. Al blijft het wel oppassen want Bruins laat nog in het midden of dit onzalige besluit definitief van de baan is of alleen voor het komende jaar.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 apr. 2019 - 11:34

Het is gegarandeerd niet definitief van de baan, net zomin als de pogingen om de abortuswetgeving strenger te maken.

Colby
Colby27 apr. 2019 - 14:43

Geen idee waarom het niet-populair is om te zeggen dat dure medische ingrepen zonder noodzaak wel vergoed zouden moeten worden boven dure en goedkopere medische ingrepen met noodzaak. Logica en verstand ontbreekt m.i.