Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bijna álle kunstgrasvelden bevatten kankerverwekkende stoffen

  •  
28-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-11-28 om 09.49.22
Kunstgrasvelden met rubbergranulaatkorrels bevatten hoge concentraties kankerverwekkende stoffen. Vele malen hoger dan is toegestaan in consumentenproducten. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeken van bandenbranchevereniging VACO.
In het tv-programma Zembla werd eerder in een alarmerende uitzending aandacht besteed aan de granulaatkorrels die op kunstgrasvelden liggen. Daarin stelden wetenschappers dat de korrels van vermalen autobanden meer kankerverwekkende stoffen bevatten dan wenselijk is. Hoe hoog de concentratie was of bij hoeveel kunstgrasvelden een te hoge concentratie het geval was, was tot nu toe nog niet duidelijk. Uit het onderzoek van VACO blijkt nu dat de situatie zeer zorgelijk is: bijna álle onderzochte kunstgrasvelden bevatten te hoge concentraties kankerverwekkende stoffen.
Tekst gaat door onder video
Het RIVM oordeelt overigens dat de velden veilig zijn om op te sporten. Het advies is om kinderen er niet op te laten spelen anders dan sporten. Na het sporten dienen sporters zich te douchen. Professor Bob Löwenberg, hoogleraar hematologie aan het Erasmus MC, vindt dat men nu moet stoppen met voetballen op kunstgrasvelden met rubbergranulaatkorrels. Löwenberg:
"Er is absoluut geen bewijs dat die kunstgrasvelden slecht zijn, maar het omgekeerde is ook het geval: we kunnen ook niet zeggen dat ze veilig zijn. Integendeel, ik denk dat er alle reden is om je ongerust te maken over die kunstgrasvelden. Benzeen veroorzaakt leukemie, lymfeklierkanker en dergelijke. En in de korrels die uitgestrooid worden op de kunstgrasvelden zitten benzeenachtige stoffen. Dus dat wekt verdenking. Dat maakt je onrustig."

Meer over:

sport, zembla, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.