Joop

Kunstenaars nemen extreemrechtse AfD hilarisch te grazen

  •    •  
04-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
FAxlPDcXIAMG2mR
Supporters van de Duitse antifascistische cult-voetbalclub FC St. Pauli, deden dit weekend de groeten aan het bedrijf Flyerservice Hahn. De boodschap was te zien op de reclameborden langs het veld tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Dynamo Dresden. Op het eerste gezicht niets bijzonders, alleen: Flyerservice Hahn bestaat niet. De overgebrachte groeten zijn in werkelijkheid een statement tegen de extreemrechtse politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) en een steunbetuiging aan het kunstenaarscollectief dat de partij te grazen nam.
De Duitse sportjournalist Felix Tamsut legt via Twitter uit wat er gebeurde. Tot eind september stond de Duitse politiek volledig in het teken van de verkiezingsstrijd. Daarin mengde zich uiteraard ook AfD met een campagne vol racistische, antisemitische en moslimhatende retoriek. Gedurende de drek-campagne van AfD meldde zich een zeker bedrijf genaamd Flyerservice Hahn bij de partij. Hahn bood aan de campagneflyers te verspreiden tegen een bijzonder laag tarief. Een aanbod te goed voor AfD om te laten liggen en dus werden de flyers massaal verstuurd. En daar eindigde het hatelijke campagnemateriaal.
Hahn Flyerservice is in werkelijkheid een verzinsel van het kunstenaarscollectief Zentrum für Politische Schönheit. Wat ze met de miljoen gretig verstuurde flyers deden? ‘Helemaal niets, we waren zo lui als een wasbeer,’ liet het collectief weten. Daarbij werd ook nog gewezen op het overheidsadvies om gedurende de coronapandemie zoveel mogelijk thuis te blijven. Op foto’s is te zien hoe enorme afvalcontainers tot de rand gevuld zijn met de extreemrechtse haatflyers.
AfD kan de antifascistische actie echter allerminst waarderen en bereidt een rechtszaak tegen het kunstcollectief voor. Het collectief probeert zich op zijn beurt vast in te dekken tegen mogelijk hoge gerechtskosten, door donateuren te zoeken. Die kunnen een bijdrage leveren via de speciaal daarvoor in het leven geroepen website afd-muell.de, oftewel ‘AfD afval’. Met de groeten aan Flyerservice Hahn liet de aanhang van FC St. Pauli weten het collectief volledig te steunen en roepen ze op stelling te nemen tegen extreemrechts.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Lopez
Lopez5 okt. 2021 - 18:45

Geweldig. Ik doe ook de hartelijke groeten aan Flyerservice Hahn. Ik kan helaas geen reclamebord betalen (had ik maar mondkapjesimporteur moeten worden), dus dan maar zo.

Audiomind
Audiomind4 okt. 2021 - 20:42

Ze speelden afgelopen weekend thuis tegen Dynamo Dresden. Nogal een beladen wedstrijd ivm de extreem rechtse supporters uit de Oostelijke stad. St Pauli won overigens met 3-0 waardoor ze aan kop gaan in de 2e Bundesliga. Er zijn wel meerdere voetbalclubs met links georiënteerde supporters(Marseille,Rayo vallecano,Livorno(helaas failliet) en Aek Athene etc etc. Echter st Pauli supporters zijn ook buiten het stadion politiek actief. Geweldige club

Paul250371
Paul2503714 okt. 2021 - 20:13

St Pauli. Briljante club.

Phantom3
Phantom34 okt. 2021 - 16:07

Hilarisch!

Tom11
Tom114 okt. 2021 - 13:51

Sinds een paar jaar weer ééns Duitsland mogen door kruisen, een land in ontbinding aan de vooravond van een implosie was de door "Die Wand" heen sijpelde geur die ik rook. Maar goed hierbij een analyse van Ewald Engelen in De Groene over Sarah Wagenknecht (vinger op de zere plek dame), een door haar zogenaamde broeders en zusters beschimpte Rosa Luxemburg 2.0 zeg maar. https://www.groene.nl/artikel/de-zelfgenoegzamen-dat-zijn-de-welgestelde-hipsters

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 okt. 2021 - 17:24

zo iemand zou Nederland nodig hebben

Herr Vorragend
Herr Vorragend4 okt. 2021 - 13:30

In een link in het artikel een foto van AfD-kopstuk Christian Lüth. Wat een smerige nazi-tronie heeft die vent zeg. What you see is what you get. Als ik filmregisseur was en een type SS-kampcommandant zocht zou ik hem op zijn obscure uiterlijk meteen casten. Natuurlijk slechts tot het moment dat ik lucht zou krijgen van zijn obscurantistische denkbeelden.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles4 okt. 2021 - 12:13

Geweldig, al dat oude papier, dacht dat er schaarste heerste…

André Rodenburg
André Rodenburg4 okt. 2021 - 11:57

St. Pauli is vermoedelijk de enige Duitse club die het zich kan permitteren om geheel in het bruin te spelen. https://mixedgrill.nl/bij-st-pauli-draait-het-nog-om-het-ouderwetse-voetbalgevoel/

Libertain
Libertain4 okt. 2021 - 10:27

Dit gebeurt in landen waar ze lange traditie hebben met extreem-rechts te blijven bestrijden in tegenstelling tot ons land. Zou het een idee zijn om de nazi-klededracht van de jonge Urkers naar de Wasserette Hahn voor schoonmaak op te sturen? Netjes hoor, gewoon schoonmaken.

1 Reactie
Sonic2
Sonic24 okt. 2021 - 11:45

En zo is het. Wij in Nederland willen het niet bestrijden. Ook niet op linkse sites, maar eigenlijk helemaal nergens. Zit toch meer in de Nederlander dan we eigenlijk willen erkennen.

Sam V
Sam V4 okt. 2021 - 10:12

Leuke inside joke dus. De massa zal het niet merken. Ook die van St Pauli niet. De oorspronkelijke actie om de flyers niet te versturen, was dan wel weer effectief. Misschien contractbreuk, maar had de AfD maar zelf onderzoek moeten doen naar het “bedrijf”.

Verver
Verver4 okt. 2021 - 9:53

Hahahaha, grappig. Zullen genoeg donateurs komen denk ik.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander4 okt. 2021 - 9:38

Goeie actie. prima voetbalclub.