Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kunstenaars nemen extreemrechtse AfD hilarisch te grazen

  •  
04-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
FAxlPDcXIAMG2mR
Supporters van de Duitse antifascistische cult-voetbalclub FC St. Pauli, deden dit weekend de groeten aan het bedrijf Flyerservice Hahn. De boodschap was te zien op de reclameborden langs het veld tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Dynamo Dresden. Op het eerste gezicht niets bijzonders, alleen: Flyerservice Hahn bestaat niet. De overgebrachte groeten zijn in werkelijkheid een statement tegen de extreemrechtse politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) en een steunbetuiging aan het kunstenaarscollectief dat de partij te grazen nam.
De Duitse sportjournalist Felix Tamsut legt via Twitter uit wat er gebeurde. Tot eind september stond de Duitse politiek volledig in het teken van de verkiezingsstrijd. Daarin mengde zich uiteraard ook AfD met een campagne vol racistische, antisemitische en moslimhatende retoriek. Gedurende de drek-campagne van AfD meldde zich een zeker bedrijf genaamd Flyerservice Hahn bij de partij. Hahn bood aan de campagneflyers te verspreiden tegen een bijzonder laag tarief. Een aanbod te goed voor AfD om te laten liggen en dus werden de flyers massaal verstuurd. En daar eindigde het hatelijke campagnemateriaal.
Hahn Flyerservice is in werkelijkheid een verzinsel van het kunstenaarscollectief Zentrum für Politische Schönheit. Wat ze met de miljoen gretig verstuurde flyers deden? ‘Helemaal niets, we waren zo lui als een wasbeer,’ liet het collectief weten. Daarbij werd ook nog gewezen op het overheidsadvies om gedurende de coronapandemie zoveel mogelijk thuis te blijven. Op foto’s is te zien hoe enorme afvalcontainers tot de rand gevuld zijn met de extreemrechtse haatflyers.
AfD kan de antifascistische actie echter allerminst waarderen en bereidt een rechtszaak tegen het kunstcollectief voor. Het collectief probeert zich op zijn beurt vast in te dekken tegen mogelijk hoge gerechtskosten, door donateuren te zoeken. Die kunnen een bijdrage leveren via de speciaal daarvoor in het leven geroepen website afd-muell.de, oftewel ‘AfD afval’. Met de groeten aan Flyerservice Hahn liet de aanhang van FC St. Pauli weten het collectief volledig te steunen en roepen ze op stelling te nemen tegen extreemrechts.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.